bryzolin 27.11.07, 22:56 Ułożył skrót, czy potraficie to rozszyfrować? DeCaCH ADaSZ BeACHaW Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nakole Re: Rabi Jehuda 27.11.07, 23:14 DeCaCH ADaSZ BeACHaW to skrót dzisięciu biblijnych plag: krew, żaby, wszy, dzikie zwierzęta, zaraza, wrzody, grad, szarańcza, ciemność, śmierć pierworodnych. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Rabi Jehuda 27.11.07, 23:34 A ciekawe, czy ktoś rozszyfruje taki tekst: "Stawałem między ojcem a synem, a ona leżała między matką a córką"? Odpowiedz Link Zgłoś
bryzolin Re: Rabi Jehuda 27.11.07, 23:54 Ojciec zadżumionych? Brawo Nakole, bardzo lubię Twoje posty. Odpowiedz Link Zgłoś
nakole Re: Rabi Jehuda 28.11.07, 21:41 Wedle wszelkich znaków do tego kto to napisał: A ciekawe, czy ktoś rozszyfruje taki tekst: "Stawałem między ojcem a synem, a ona leżała między matką a córką"? Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Rabi Jehuda 28.11.07, 22:24 Tekst mówi o konkretnej sytuacji. Trzeba domyślić się kto w tym..... Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Rabi Jehuda 01.12.07, 19:21 Zrezygnowałeś już z zagadki? Zabawiłam się też w sfinksa. Tekst zagadki nie ma nic wspólnego z Biblią. Odpowiedz Link Zgłoś
nakole Re: Rabi Jehuda 01.12.07, 19:25 ...hmmm, nic nie wykombinowałem, a pewnie sprawa jest prosta :) Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Rabi Jehuda 01.12.07, 19:37 Masz rację, choć zagadka sama w sobie nie jest prosta. Ale popróbuj jeszcze trochę. Najlepiej jest chyba zacząć od wyczucia sytuacji, o której mówi tekst. Zasadza się ona na widocznym kontraście osób, ale także czynności w tej sytuacji. Ja tej zagadki nie wymyśliłam. Zastanów się, kogo taka sytuacja może dotyczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Rabi Jehuda 02.12.07, 17:51 Jeśli Ona leżała (ewent. leży), to On tylko mógł i może... Nie muszę mówić chyba co? Odpowiedz Link Zgłoś
aaa202 To teraz zamiast mówić "10 plag egipskich" 28.11.07, 10:47 będę mogła powiedzieć decachadaszbachaw. To bardzo praktyczne. Super kolo z tego Jehudy. Odpowiedz Link Zgłoś
dziad_borowy Re: To teraz zamiast mówić "10 plag egipskich" 28.11.07, 11:00 Ciekawe jak bedzie: "5 piw poprosze". Jehudo, pomocy! Dzierżż!!! Odpowiedz Link Zgłoś
longeta Re: To teraz zamiast mówić "10 plag egipskich" 28.11.07, 11:02 Można w skrócie.........PO,a tak z ciekawości czy premier może reklamować gazetę Fakt(?),ciekawe jaką działkę dostał:-) Odpowiedz Link Zgłoś