Gość: Esaru IP: *.tg.com.pl 22 lata temu Ace niestety nie pomaga...pomóżcie, bo to moje ulubione spodnie, które powiesiłam na kaloryferze:( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izalil Re: jak usunąć rdzę z ubrania!!!??? 22 lata temu Rdzę łatwo usunąć z włókien roślinnych , trudno ze zwierzęcych Świeżą plamę posypać solą, następne wycisnąć na nią kilka kropel soku z cytryny lub roztworem kwasu cytrynowego i pozostawić na godzinę. Jeżeli rdzę wywabiamy z materiałów z włókien roślinnych należy po wywabieniu plamy spłukać tkaninę i zobojętnić działanie kwasu roztworem amoniaku lub sody. Czynność zanurzania plamy w kwasie i amoniaku powtórzyć kilkakrotnie. Podobnie postępować przy użyciu gorącego roztworu kwasu szczawiowego Rdzawe plamy na białych tkaninach trzeba usuwać wywabiaczem do rdzy, który można kupić w sklepie. Wełniane i jedwabne tkaniny trzeba oddać do specjalistycznej pralni chemicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Esaru Re: jak usunąć rdzę z ubrania!!!??? IP: *.tg.com.pl 22 lata temu to jest biała tkanina, bawełniana....jak się nazywa ten specyfik na wywabianie plam?!....Dzięki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
izalil Re: jak usunąć rdzę z ubrania!!!??? 22 lata temu i tu mnie zastrzeliłaś, bo ja tę poradę ściągnęłam z netu ale myślę że jak sie wybierzesz do najbliższego sklepu z chemią to na pewno coś kupisz pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: jak usunąć rdzę z ubrania!!!??? 22 lata temu Dr.Beckmann- małe buteleczki z produktami tej firmy do dostania w Leclercu. Polecam juz którys raz z rzedu ich produkty, ale przysiegam, nie mam z firmą nic wspólnego:)))). Odpowiedz Link Zgłoś
izalil Re: jak usunąć rdzę z ubrania!!!??? 22 lata temu kupiłam kiedyś kilka produktów tej firmy co prawda nie na rdzę ale coś innego i wszystkie były do d... zero skuteczności Odpowiedz Link Zgłoś
elfik2 Re: jak usunąć rdzę z ubrania!!!??? 22 lata temu skrapiamy plamę nad parą sokiem z cytryny, następnie zmywamy czystą wodą. Skuteczna metoda sama próbowałam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olgieria Re: jak usunąć rdzę z ubrania!!!??? IP: *.lucka.sdi.tpnet.pl 22 lata temu Dzięki poradzie z foru usunełam rdze z białych nowych spodni,byłąm załaamana,posypałam spodnie solą a następnie kwaskiem cytrynowym i czekałam dosyć długo myslałam ze nic nie pomoze a tu na 2gi dzien nie mogłam znalezc zadnej plamki i sladu po rdzy ; ))) Ta porada jest SUUPER I DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE PORADY NA TYM FORUM!! KOBIETKI JESTESCIE KOCHANE , NIE MA JAK DOMOWE SPOSOBY ; ))) Odpowiedz Link Zgłoś
izalil Re: jak usunąć rdzę z ubrania!!!??? 22 lata temu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=630&w=7625687&v=2&s=0 może tu coś znajdziesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Esaru baardzo wam dziękuję kobitki!!! IP: *.tg.com.pl 22 lata temu niestety w sklepie nic nie znalazłam...Panie sprzedawczynie poinformowały mnie, że nie ma niczego takiego....nazwę preparatu z tej dyskusji, którą skopiowałaś izalil zapisałam (za co Ci dziękuję!:))....jednak udałam się do pralni i tam miła Pani dała mi troszkę jakiegoś dziwnego specyfiku.....lałam i lałam i nic, ale potem dorzuciłam metodę domową, czyli sól i cytryna i razem te dwie metody poskutkowały!!!:))))))))))..spodnie bielutkie, bez plam...dzięki jeszcze raz!!!! (((((((((:)))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
izalil Re: baardzo wam dziękuję kobitki!!! 22 lata temu :-) nie ma to jak domowe sposoby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Esaru Re: baardzo wam dziękuję kobitki!!! IP: *.tg.com.pl 22 lata temu to fakt...nigdy w nie, nie wierzyłam...a tu proszę teraz to już FAKT...z autopsji mogę innym doradzać:))...ach, gdyby nie ten internet:)) Odpowiedz Link Zgłoś
no-suprises Re: jak usunąć rdzę z ubrania!!!??? 22 lata temu Miałam coś takiego:((( ale udało mi się sprawić, że się "rozeszła". Pokrop sokiem z cytryny i umieść nad dzióbkiem czajnika z wrzącą wodą. Powinna się rozpłynąć. Czy się udało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Esaru Re: jak usunąć rdzę z ubrania!!!??? IP: *.tg.com.pl 22 lata temu nie wiem, nie testowałam tego sposoby. Następnym razem jak mi się trafi!(oby nie:)))...juz usunęłam innym sposobem opisanym powyżej:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaaaa Re: jak usunąć rdzę z ubrania!!!??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22 lata temu najlepiej polać ją colą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamyk rdza na spodniach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12 lat temu cytryna i para ... rewelacja!!! Stara plama rdzy wyparowała jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lindzia26 plamy z rdzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11 lat temu Szok!!!!delikatna narzutka zszyta z sukienką...rdza z łańcuszka a Wasze porady bezcenne!!!cytryna i para...DZIĘKI:):) Odpowiedz Link Zgłoś