ariosa 22 lata temu Ostatnio pranie , ktore wyjmuje z pralki ma dziwny zapach - jakby plesn, stechlizna czy cos w tym stylu. Po wyschnieciu jest jeszcze gorzej. Czy mial ktos moze podobny problem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bacteria Re: Plesn w pralce! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 22 lata temu Sprawdz czy sprawna jest grzałka w pralce,to znaczy czy zwiększa się temperatura wody.Pranie tylko w zimnej wodzie powoduje powstawanie pleśni i przebarwienie gumowych uszczelek.Przyczyna może leżeć też w praniu w mydlinach sporządzonych z szarego mydła.Jeśli pralka jest na gwarancji to zgłoś przebarwienie uszczelki. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Plesn w pralce! 22 lata temu wyjmij szufladę - może w części "zmiękczacz" masz już czarny nalot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: Plesn w pralce! IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 22 lata temu Tak, Tak! Tam dzie te płyny (pachnące) się wlewa robi sie plesn Odpowiedz Link Zgłoś
ariosa Re: Plesn w pralce! 22 lata temu Dzięki za rady. Mam nadzieję, że wyczyszczenie tego zbiornika pomoże. Wydaje mi się jednak, że ta pleśń jest też już głebiej, bo jak wyjęłam ten zbiornik to kieszń po nim też jest w takim nalocie. Może można wymienić taką kieszeń. Nie wiem też czy w środku pralki są jakieś gumowe elementy (oprócz oczywiście tego fartucha) , w którym to jeszcze może siedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: Plesn w pralce! 22 lata temu Przyszłościowo poradzę - pralkę po praniu zostawić uchyloną i obowiązkowo uchyloną szufladkę ze zbiorniczkiem na zmiękczacz do tkanim. Pleśń nie będzie miała warunków, by się rozwinąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: Plesn w pralce! IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 22 lata temu nglka ma rację. Sprawdziłam - jak się to troche podsuszy to się nie robi ciemne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: Plesn w pralce! IP: 80.51.237.* 22 lata temu Mam ten sam problem u siebie w pralce ale dozownik na proszek i płyny jest tak skonstruowany że nie ma możliwości dotarcia do tych zakamarków (a nowy kosztuje ponad 200 zł). Czy można to może w czymś namoczyć, żeby to usunąć? Odpowiedz Link Zgłoś
byhanya Re: Plesn w pralce! 22 lata temu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=630&w=7831102&a=7841993 tu napisalam w zeszlym roku co moze pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
mary_ann Re: Plesn w pralce! 22 lata temu Mam ten sam problem, bo u mnie pralka stoi w dość ciepłym pomieszczeniu "gospodarczym" o słabym przewiewie (domek jednorodzinny), a na początku, z braku nawyku, zdarzało mi się zamknąc klapę (pralka jest ładowana od gory) po praniu. Doraźnie ostrożnie sciągałam grzyba spomiędzy fałd uszczelnienia patyczkami do uszu, a potem myłam uszczelki roztworem bielinki. Troche pomogło. Obowiązkowo pralkę zostawiac otwartą! Odpowiedz Link Zgłoś