Dodaj do ulubionych

Czy musi składac babci życzenia?

IP: *.chello.pl 21 lat temu
Mój syn ( 15 lat) jest bardzo związany z moimi rodzicami, natomiast nie lubi
drugiej babci. Tesciowa nie interesuje sie nim, utrzymujemy raczej letnie ,
poprawne kontakty. Babcia nie zawsze pamięta o Dniu Dziecka czy Mikołaju. Czy
syn musi składac jej życzenia w Dniu Babci? Dotąd ja pilnowałam,
przypominałam itp.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ciekawska Re: Czy musi składac babci życzenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
      Gość portalu: Fifa napisał(a):
      > Dotąd ja pilnowałam,
      > przypominałam itp.
      Robiłam identycznie,wszelkie imieniny,urodziny i inne rocznice.Kiedy dzieci były
      duże(w wieku Twojego syna) same stwierdziły ,że nie będą składać babci
      życzeń,bo nie zachowuje się jak babcia i one nie będą nic na siłę robić.Pierwszy
      raz się zbuntowały i zrobiły po swojemu tzn.nie złożyli życzeń.Babcia obgadała
      nas na całą okolicę ,oczywiście mnie(synową) winiąc za wszystko i przy okazji
      jeszcze inne głupoty rozpowiadała.Dzisiaj wiem,że było to potrzebne,żałuję ,że
      nie stało się tak wcześniej.Babcia pokazała swoje prawdziwe oblicze,jej fałsz i
      obłuda ujrzały światło dzienne.W konsekwencji na dziś zerwane wszelkie
      kontakty,więc zastanów się czy tego chcesz.Osobiście żałuję, że stało się to tak
      późno,nie potrzebnie zmarnowaliśmy sobie kawał życia z nią(pomagając jej i
      robiąc na jej gospodarce jak na swoim).Pozdrawiam i napisz jaką podjęłaś decyzję.
      • Gość: Fifa Re: Czy musi składac babci życzenia? IP: *.chello.pl 21 lat temu
        Mnie nie zależy na jakichkolwiek stosunkach z teściową. Widujemy sie bardzo
        rzadko, gdy urodził się syn określiła swoja postawę, ja ją szanowałam. Przez 15
        lat raz jeden jedyny raz, kupiła dziecku prezent bez okazji - różowe śpiochy (
        przypominam, ze dzis jest już gimnazjalistą). Uszanowałam to, jej wybór. Zawsze
        pamiętałam, aby z wakacji przyslac kartkę lub kupić jakiś drobiazg. Teściowa
        miała na to jedna odpowiedź, ale się wykosztowaliście. Głupie. Dzis syn się
        zbuntował. A jaka będzie jego decyzja? Napisze w poniedziałek.
        Syn wysłał babci SMS-a "Najserdeczniejsze zyczenia z okazji dnia babci od.".
    • Gość: Ciekawska Re: Czy musi składac babci życzenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
      Wypisz wymaluj,jakbym siebie czytała.Zapomniałam dodac ,że moje dzieci już kilka
      lat wcześniej się buntowały,robiliśmy tak na ten czas,bo tak wypadało(nie warto
      było).Dzisiaj dzieci mają trochę,żalu do mnie(zresztą ja też mam do siebie),że
      ich zmuszałam do odwiedzin i składania życzeń.Niestety nie mogę cofnąć czasu,a
      zresztą trudno wszystko przewidzieć.Najrozsądniej będzie pozostawić decyzję
      synowi i w żaden sposób na nią nie wpływać.W sumie,to już prawie dorosły
      facet.Stara prawda znana od lat mówi,że dzieci i tak wszystko lepiej widzą od
      nas,czują kto je kocha i darzy szczerą miłością ich się nie oszuka,nie przekupi
      cukierkiem.
      • Gość: MAGIA Re: Czy musi składac babci życzenia? IP: *.aster.pl 21 lat temu
        zauważylam,że pisząc babcia macie na mysli teściową i w obydwu przypadkach nie
        jest to wasza mama.Zastanawiam sie ,czy kontakty waszych dzieci nie są
        odzwierciedleniem waszych kontaktów z teściową. to ,że ktos nie pamieta o
        naszych świętach nie znaczy że my mamy nie pamiętać o jego święcie, a jeżeli
        dziecko obserwuje niezdrowe relacje pomiędzy toba i twoja tesciową , a do tego
        ma lat naście i jest w tzw.okresie buntu to sie na swój sposob buntuje.Czy ty
        chcialabyś aby twoje wnuki nie pamietaly o tobie w dniu święta babci/to tylko
        raz w roku czasami warto sie przełamać/
        • Gość: tofu or not tofu Re: Czy musi składac babci życzenia? IP: 213.155.167.* 21 lat temu
          Gość portalu: MAGIA napisał(a):

>Czy ty chcialabyś aby twoje wnuki nie pamietaly o tobie w dniu święta babci

Nie do mnie to było, ale odpowiem: nie, ja bym nie chciała aby moje wnuki o
          mnie nie pamiętały i właśnie dlatego, nie zachowywałabym się tak, jak zachowują
          się teściowe dziewczyn. Po prostu. I tu nie chodzi o prezenty czy ciamkanie z
          zachwytem nad dzieciakiem, ale o zwykłą ludzką życzliwość. Czy ze
          słowem "babcia" kojarzy Ci się oziębły, arogancki i wredny potwór? Nie? To
          dlaczego miałyby zmuszać swoje dzieci do składania mu życzeń?

>to tylko raz w roku czasami warto sie przełamać/

Nie tego należy uczyć dzieci. A to się nazywa - HIPOKRYZJA.
          • piscina Re: Czy musi składac babci życzenia? 21 lat temu
            Tutaj wypowiadają się głównie synowe, bo mało babć korzysta z internetu i nie
            mogą przedstawić swoich racji. Ja trochę w ich obronie, chociaż babcią nie
            jestem. Jak zauważyła MAGIA, chodzi wam głównie o babcie będące teściowymi, a
            nie własnymi matkami. I to nie przypadek. Od początku urodzenia się dziecka
            babcia-teściowa młodej matki jest w gorszej sytuacji. Zaraz po porodzie taka
            młoda matka raczej poprosi o pomoc czy nawet towarzystwo swoją matkę, bo zna
            jej metody wychowawcze, sposób prowadzenia domu i jej to najbardziej odpowiada,
            bo się do tego przyzwyczaiła. Babcia-teściowa już od początku schodzi jak gdyby
            na drugi plan, wnuk jest bardziej "swój" dla babci-matki, a nie teściowej.
            Matka męża ma jak gdyby mniej praw. To rodzi potem dalsze konsekwencje. Taka
            teściowa może nawet chce dobrze, ale na ręce dziecko śmielej jest dawane babci-
            matce niż babci-teściowej. Takie są moje obserwacje wśród znajomych (babcie
            mojego dziecka już nie żyją, zresztą obie mieszkały daleko). Na ogół zaraz po
            porodzie do opieki nad młodą matką a niemowlęciem milej jest widziana babcia-
            matka, a nie babcia-teściowa. No bo ma się jak gdyby większe zaufanie,
            swobodniej można przy niej pospać w dzień, pochodzić w szlafroku. I wtedy, co
            jest naturalne, w babci-teściowej może rodzić się zazdrość, rozgoryczenie i -
            jeśli jest honorowa – reakcja typu "no to radźcie sobie sami". Nie wiem, jakiej
            płci są dzieci Ciekawskiej, ale Fifa ma syna. Ciekawe, jak będzie, kiedy syn
            się ożeni, urodzi im się dziecko, a matka synowej będzie mieszkała w tej samej
            miejscowości i będzie "na chodzie". Ty będziesz może nawet wychodziła ze skóry,
            ale zawsze druga babcia będzie bliższa i takie nastawienie, nawet podświadomie,
            będzie synowa przekazywała swojemu dziecku. Że jak przychodzi babcia-mama, to
            w gości, w najgorszym razie z wizytą, a jak babcia-teściowa to już wizytacja.
              Nie jest dokładnie tak. Ja miałam dwie cudowne(!) babcie i jedna wspaniałą
              prababcię ( babcie mego taty). Lepszy kontakt miałam z babcią ze strony taty -
              to ona znała moje tajemnice, ona broniła mnie przed rodzicami, gdy coś
              narozrabiałam, nauczyła mnie tego czego nie mieli czasu nauczyć rodzice.
              Druga babcia, ta od strony mamy, była bardziej zaangazowana w pomoc przy
              wychowywaniu wnuków ze strony syna. Jednak obie zawsze pamiętały o mnie i
              siostrze, i na ich pomoc mogłyśmy zawsze liczyć.
              Moja teściowa nigdy za mną nie przepadała. Mamy dość skomplikowaną sytuację
              rodzinną - mąż ma córkę z poprzedniego związku, która jest oczkiem w głowie
              babci.
              • Gość: ata Re: Czy musi składac babci życzenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
                JAKA JEST RÓŻNICA MIĘDZY MAMĄ-BABCIĄ,A TEŚCIOWĄ-BABCIĄ? NIE WIEM JAK U INNYCH, A
                U MNIE BYŁO TAK :POŻEGNANIE Z WNUCZKĄ - MOJA MAMA" CHODŻ MOJE SŁONEŃKO, DAJ
                BABUNI CAŁUSKA, JUŻ SIĘ NIE MOGĘ DOCZEKAĆ KEDY ZNOWU SIE POBAWIMY, KIEDY DO
                BABCI PRZYJDZIESZ?" - MOJA TEŚCIOWA"OLU,PROSZĘ SIĘ PRZYJŚĆ POŻEGNAĆ Z BABCIĄ"
        • Gość: basia Re: Czy musi składac babci życzenia? IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 21 lat temu
          zgadzam sie w 100% z Twoją opinią
        • Gość: basia Re: Czy musi składac babci życzenia? IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 21 lat temu
          zgadzam sie w 100% z Twoją opinią MAGIA
    • Gość: tez tesciowa Re: Czy musi składac babci życzenia? IP: *.lubin.dialog.net.pl 21 lat temu
      tak jestem babcia - teściową i wpiszę kilka zdań otóż mam wnuki od początku
      małżeństwa syna starałam się bardzo nadskakiwałam synowej i wnukom nie
      zapominałam o prezentach bardzo starannie wybierałąm je nie narzucałąm się w
      odwiedzinach starałam sie bardzo chociaz mieszkamy w jednej miejscowości
      widujemy się raczej rzadko jak nie odezwę się nawet telefonicznie trudno liczyć
      że zrobi to synowa dzieci podrosły i mimo że znajdowały sie o kilka ulic dalej
      życzenia w dniu babci złożyły na wdechu przez telefon cóż stwierdziłąm że
      synowa głupia matka zakompleksiona i napewno za kilka lat dostanie to od swoich
      wnuków i bedzie miała pretensje do całego swiata ja sobie już z tym daję spokój
      nadskakiwanie im nie ma sensu i tak nic nie zrozumie nie mam pretensji do
      wnuków bo to sprawa wychowania na głupotę synowej nie ma rady - kompleksy tyle
      jest warta
    • Gość: mam synowa Re: Czy musi składac babci życzenia? IP: *.lubin.dialog.net.pl 21 lat temu
      czytam i nie wierzę jak płytkie sa niektóre synowe ja też jestem synową ale i
      tesciową swoje dzieci wychowuje w wielkim szacunku do swojej teściowej bo jaka
      różnica z moją mama szanujemy obie babcie nigdy nie czekamy na prezenty bywało
      różnie ze strony obydwu babć niejednokrotnie nie przysyłały życzeń ale dzieci i
      ja zawsze pamiętamy głupie matki które starają się coś umniejszyć teściowym to
      najczęściej mało inteligentne nie wiele z siebie dające i tak pokazują swoją
      ważność głupota własną
    • Gość: mama Re: Czy musi składac babci życzenia? IP: *.lubin.dialog.net.pl 21 lat temu
      aż żal pomyśleć jak można być tak głupią matką też mam syna 15 - letniego i
      obie babcie teściowa moja nie nadskakuje mi wogóle mama z tych słodkich ale
      uważam to sprawa charakteru szanujemy je obie i to ja pilnuję świąt życzen i
      ani mowy nie ma żeby syn się zbuntował albo wiekszym uczuciem darzył którąś z
      babc babcie to babcie jednakowo ważne i kochane przecież ja też będę babcią
      teściowa i aż strach pomysleć gdybym trafiła na taką pseudo synową niemote
      • pieskuba Z jednego IP z Lublina 21 lat temu
        pisze "mama", "mam synową" i "też teściowa", popełnia za każdym razem te same
        durne błędy i jeszcze jest skłonna pomyśleć, że ktoś uwierzy, że to trzy różne
        osoby :o)))))) ROTFL!!

pieskuba
        • Gość: my z jednej pracy Re: Z jednego IP z Lublina IP: *.lubin.dialog.net.pl 21 lat temu
          mylisz się pisząc że pszę sama kilka razy jest nas tu 5 osób w pokoju i każda
          wyraża swoją opinię gdy przeczytałyśmy ten artykół każda chce od siebie się
          wypowiedziec bo aż strach co się czyta
          • pieskuba I każda z Was... 21 lat temu
            w jednakowym stopniu nie umie pisać? Opowiadaj bajeczki dzieciom lub wnukom,
            kogo tam masz i nie ośmieszaj się.

pieskuba
            • Gość: asia Re: ten pieskuba IP: *.lubin.dialog.net.pl 21 lat temu
              po co taki wogóle wchodzi w dyskusje przeciez napewno nikt z nim nie ma ochoty
              rozmawiać tu są wyrażane opinie osób zainteresowanych a nie wylewanie nerwów
              tesciowa - jej mamusia go wkurzyła z pewnoscią
              • Gość: Marta Re: ten pieskuba wkurzony IP: *.lubin.dialog.net.pl 21 lat temu
                ha ha masz rację ten wkurzony to pewnie jednej z tych które teściowe mają
                gdzieś ja jestem synowa i takich problemów nie mam trzeba mieć poszanowanie dla
                ludzi a nie klapki na oczach
    • Gość: Mirka Re: Czy musi składac babci życzenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
      Kobitki, proszę, używajcie capsa, alta, kropek i przecinków!
      • pieskuba Ta co nie używa to jedna kobietka 21 lat temu
        ... tylko z rozszczepieniem osobowości. Ale i tak poucza i naucza.

pieskuba
    • Gość: synowa Re: Czy musi składac babci życzenia? IP: *.lubin.dialog.net.pl 21 lat temu
      nie chce mi się wierzyć że tak płytkie osoby są czyimiś synowymi tylko
      współczuć teściowym jestem synowa tesciowa z natury wyniosła bie zabiega o
      nasze względy nie biega z prezentami ale my z dziecmi i mężem szanujemy ja
      bardzo wiecej staram się jak wzgl swojej mamy bo mama jest swoja dużo ujdzie a
      mama meża to tęz bardzo wazna i kochamy ją mocno nie oczekujemy nic w zamian
      wstydxcie się pseudo synowe waszym atutem pewnie jest tylko różnica wieku a
      pewnie głupsze jesteście od swoich teściowych i wasze mamy też się pewnie z
      nimi równać nie mogą dlatego w ten sposób próbujecie im coś pomniejszyć
      • pieskuba Osobowość wieloraka wzbogaciła się o "synową" 21 lat temu
        przystopuj, bo się kompromitujesz!

pieskuba
    • Gość: Mirka Re: Czy musi składac babci życzenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
      To jeszcze raz ja w tej samej sprawie: caps lock, kropka, przecinek i czasem
      nawet enter. Proszę!
    • Gość: ilona Re: Czy musi składac babci życzenia? IP: *.lubin.dialog.net.pl 21 lat temu
      och odpisuję na uwagę ,,synowej''racja w 100% mama płyta kura domowa a teściowa
      pewnie coś sobą reprezentuje to trzeba chociaż w ten sposób jej pomniejszyć że
      dzieciom wciska się że to jedna jest kochana babcia a druga to nieważna babka
      tez jestem synową moja tesciowa nie wylewna nie przynosi prezentów nie kłania
      mi sie ale bardzo ją kochamy i dzieciom nie przyszłoby go głów 18,14,10 lat że
      któras babci wazniejsza nie musze też im przypominać o świetach i życzeniach i
      o zgrozo zmuszac do życzeń ale los się mści i te synowe po latach zbiorą swoje
      zniwa
      • pieskuba Koleżanko z Lublina, idź do psychiatry n/t. 21 lat temu

• Gość: Mirka Re: Koleżanko z Lublina, idź do psychiatry n/t. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
          Popieram!
      • pieskuba ... bo rozmawiasz sama ze sobą!!!! 21 lat temu

• Gość: emma Re: Czy musi składac babci życzenia? IP: *.lubin.dialog.net.pl 21 lat temu
      myslę że te bezmózgowe synowe które tu wypisują takie niepochlebne uwagi na
      temat swoich teściowych są przez nie właśnie mało tolerowane bo pewnie nie ma
      za co kaźda matka chciałaby wiadomo dla swego syna odpowiednią kobiete na żonę
      a trafiają się różne niekoniecznie wartościowe i to one tu wyrażajaswoje
      niepochlebne opinie o teściowych i swoje dzieci wychowują wg siebie to jest
      takie odreagowanie własnej niemocy i głupoty ja też jestem synową szanuję
      teściową i mamę bardzo się staram z dziećmi i otrzymuję w zamian to samo
    • pieskuba Dalej te same brednie :o) 21 lat temu

• Gość: tomasz babcia IP: *.lubin.dialog.net.pl 21 lat temu
        ilona ma bardzo dużo racji w tym co pisze i inne osoby też trochę szcunku dla
        tesciowych i bedzi dobrze na szczeście ja mam madrą żonę i dzieci szanują obie
        babcie na równi
        • pieskuba To nietypowy przypadek schizofrenii 21 lat temu
          Zaloguj się, załóż kilka kont i wtedy dyskutuj ze sobą, niemoto! Polinickowania
          też się trzeba nauczyć!

pieskuba
          • Gość: my z Olsztyna Re: ten z lublina to schizofremik IP: *.lubin.dialog.net.pl 21 lat temu
            pracujemy razem jest nas 5 w pokoju przeczytałyśmy o babciach i po kolei
            wyrażamy swoje opinie dołaczył do nas kolega nie musimy się logowac a ten co
            tak się goraczkuje to pewnie ktoś bliski pseudo synowej
        • Gość: maja - synowa Re: babcia i życzenia IP: *.lubin.dialog.net.pl 21 lat temu
          tak tak racja tego się mozna spodziewac czego się dzieciom wszczepi ucze swoje
          dzieci szacunku i miłości do babc nie oczekując prezentów w zamian wiele
          tesciowych maja wielka rację współczuję im ja takich problemów nie mam kochamy
          na równi swoje babcie
          • pieskuba Rezygnuję, pleć te bzdury do siebie 21 lat temu
            ... ale masz zdrowo narobione w główeńce.

pieskuba
    • Gość: olek Re: Czy musi składac babci życzenia? IP: *.lubin.dialog.net.pl 21 lat temu
      tak musi składać życzenia babci gdzie wasi męzowie a synowie tych babć
      współczuję tesciowym
    • Gość: tadeusz Re: Czy musi składac babci życzenia? IP: *.lubin.dialog.net.pl 21 lat temu
      moja mama nie wkupuje się prezentami i ja jej synowej nie przypominam o dniu
      babci a dzieci prawie dorosłe nidgy nie przeoczyły wstydźcie się synowe i
      jeszcze taka na forum pisze
    • Gość: Kinga Re: Czy musi składac babci życzenia? IP: *.lubin.dialog.net.pl 21 lat temu
      poszedł Asia pieskuba do psychiatry pewnie ze swoją
    • Gość: synowa swojej teśc Re: Czy musi składac babci życzenia? IP: *.lubin.dialog.net.pl 21 lat temu
      tak musi skłądać syn czy córka życzenia babci - teściowej bo to tak ważna
      babcia albo i ważniejsza czym skorupka nasiąknie ty tez bedziesz teściową ja
      też jestem dlatego nie wyglądam prezentów ale sama je robię
    • Gość: lilla Re: Czy musi składac babci życzenia? IP: *.lubin.dialog.net.pl 21 lat temu
      jak mozna wyrażać się w ten sposób mój syn nie lubi babci bo co bo jest mamą
      ojca jego broń Boże żeby moja córka miałą tego twojego syna na swojej drodze
      życia spotkac a teściowej szczerze współczuję ja mam jeszcze dzieci małe
    • Gość: Andrzej Re: Czy musi składac babci życzenia? IP: *.lubin.dialog.net.pl 21 lat temu
      powiadasz związany syn z twoimi rodzicami ja też miałem taką bratową i już jej
      Bogu dzięki nie ma w naszej rodzinie
    • Gość: synowa Re: Czy musi składac babci życzenia? IP: *.lubin.dialog.net.pl 21 lat temu
      zal mi i wstyd że takie osoby mianują się synowymi ona kiedyś będzie płakać
      jako teściowa i wyrzekać na swoją synową ta córka swoich rodzicówktórej niczego
      nie przekazano tak synek twoja przyszłą żona mamie podziękuje i to z pewnością
      bo z ciebie nic nie wyrosnie - powiadasz prezentów nie daje ha ha
      • Gość: aka Re: Czy musi składac babci życzenia? IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 21 lat temu
        Moim zdaniem wszystko zależy od tego na ile dziecko(przepraszam młodzieniec)
        jest związane z babcią. Ty możesz mieć różne anse z teściową ale dziecie to
        inna sprawa.Może gdyby się trochę postarał zmieniłyby się ich relacje.Mogłoby
        się okazać,że ma dużo "serca" dla wnuka.Jednakże to tylko moje hipotezy bo
        nieznam bliżej waszej sytuacji.
    • Gość: szczecinianka Re: dla babci życzenia? IP: *.lubin.dialog.net.pl 21 lat temu
      racja mam dwoje dzieci wprawdzie małoletnie brr jak pomyslę o takich synowych a
      są to chłopcy ale ja im wszczepiam - najważniejsze poszanowanie i miłość nie
      przekupstwo i porównania tyle twoja mama warta ile ty snobie synowa
      • hamamelis Szczecinianko, Wy z Olsztyna, synowo itd 21 lat temu
        po prawej stronie od miejsca, w którym się podpisujesz jest Twoje IP:
        *.lubin.dialog.net.pl. Łopatologicznie tłumacząć oznacza to, że nie jesteś ze
        Szczecina, Olsztyna, Koziej Wólki czy Madrytu itd. Oznacza, że jesteś z Lublina
        i że jesteś tą samą osobą co synowa, teściowa, Tomasz, Andrzej, Pafnucy i kto
        sobie jeszcze wymyślisz. Myślę, że już dobrze wiemy, jakie jest Twoje zdanie na
        omawiany temat, bo przekazałaś je już tyle razy pisząc to samo, że nawet bardzo
        wolno myślący już się zorientowali. Dziękujemy za aktywny udział w wątku,
        zajmij się czymś innym bo jesteś nudna do niemożliwości.

h.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka