Gość: kaja IP: *.adsl.inetia.pl 20 lat temu rzeczy jak pierzecie zeby naprawde byly bial;e? np skarpetki bez szorowania chyba nigdy nie beda biale a bluzki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wika Re: białe IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20 lat temu zaczęłam prać razem wyłącznie śnieżnobiałe rzeczy - bez efektów stosuję niemieckie oryginalne proszki - j/w wybielaczy nie stosuję, bo uważam ,że niszczą tkaniny. Od niedawna bluzki, bieliznę piorę ręcznie, zobaczymy co będzie...Zamierzam też wypróbować suszenie w pełnym słońcu. Czego bym z białym prankiem nie praktykowała, zawsze bluzeczki i delikatna bielizna po jakims czasie zaczyna się lekko przyszarzać:( Wyjątkiem są nieliczne tkaniny, które rzeczywiście się nie odbarwiają ale są to zazwyczaj synetyki. Odpowiedz Link Zgłoś
taaka1 Re: białe 20 lat temu normalnie w pralce, dobrym proszkiem ja używam wiziru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: białe IP: *.adsl.inetia.pl 20 lat temu kurcze bo ja mam tak, ze bialej bielizny mam malo, ale mam wiele skarpetek i wyjsciowych bluzek bialych, i coz ze skarpetami problem taki ze nawet jak mam czysto w butach i chodze w kapciach to one sie kurza i niestety bez szorowania ani rusz :( a biale bluzki no wlasnie nie chca byc po dluzszym czasie nadal biale :) Odpowiedz Link Zgłoś
smutas13 Re: białe 20 lat temu Gość portalu: kaja napisał(a): > kurcze bo ja mam tak, ze bialej bielizny mam malo, ale mam wiele skarpetek i > wyjsciowych bluzek bialych, > i coz ze skarpetami problem taki ze nawet jak mam czysto w butach i chodze w > kapciach to one sie kurza i niestety bez szorowania ani rusz :( > > a biale bluzki no wlasnie nie chca byc po dluzszym czasie nadal biale :) Powinnaś prać w dobrym proszku i w odpowiedniej temperaturze . Chodzi o to , aby temp. wody nie była za wysoka . Wszystko piorę w automacie . Uważam tylko na rzeczy delkatne i męskie koszule aby ich nie wirować . Moja stara pralka jeszcze ma taki program , nie wiem jak jest w pralkach nowego typu . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BeataG Re: białe IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 20 lat temu ja mieszkam w Niemczech,piore w niemieckich (normalka)proszkach i moje biale niektore rzeczy tez po jakims czasie traca prawdziwa biel.W takim razie ,jakimi proszkami ja mam prac.Jak bylismy z wizyta w Polsce pralam polskimi i bylam nimi zachwycona.Wlasciwie wszystkim jestem w Polsce zachwycona.Swego nie znacie,cudze chwalicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doro69 Re: białe IP: *.lodz.dialog.net.pl 20 lat temu tylko oryginalne niemieckie proszki do białego. polskie proszki są fałszowane. Niby ta sama nazwa proszku, a zapach inny, wręcz śmierdzą, nawet granulki w kolorowych proszkach są inne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: białe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu Uzywaj niemieckich proszkow, np. Persila. Sa duzo lepsze, a rzeczy naprawde biale! Poza tym nie musisz prac w 60 stopniach by doprac ubrania, spokojnie wystarczy 40 stopnii. Wbrew ogolnej opinii nie sa duzo drozsze, bo jak przeliczylam to wychodza nawet taniej niz polski Persil. Tylko ze w Polsce sprzedawane sa w duzych opakowaniach i dlatego cena wydaje sie astronomiczna. Np za 8,55 kg niemieckiego Persila ktory starcza na 90 pran (normalnych, przy srednio twardej wodzie) place 80 zl, to za proszek na 40 pran cena powinna wynosic 36 zl. Polski Persil 6 kg jest na 40 pran (wedlug info na opakowaniu) a w Carrefour kosztuje 46 zl (bez promocji). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: gdzie kupujecie niemieckie proszki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu Moge Ci polecic faceta u ktorego ja kupuje. Jest w porzadku, proszki oryginalne, a poza tym dowozi za darmo do domu. Napisz do mnie e-maila: iauw@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś