Dodaj do ulubionych

prezent na wesele

IP: *.piwet.pulawy.pl 19 lat temu
Mój chrześniak się żeni,chcę dać pieniądze w prezencie.Jaką kwotę(mojej
pensji do średniej krajowej trochę brkuje)powinnam dać.Proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • Gość: mimarika Re: prezent na wesele IP: *.bialnet.com.pl 19 lat temu
      Kwoty dla chrześniaków na ślub, o jakich ja słyszałam to 1000-1400 zł.
      Ale myślę,że to sprawa indywidualna.
      Moim zdaniem 1200-1400 to kwota taka w sam raz.Ale to oczywiście kwestia
      możliwości darującego.
    • Gość: malaMi Re: prezent na wesele IP: *.54.190.52.eltronik.net.pl 19 lat temu
      jesli nie masz wiele kasy dasz mu tyle na ile bedzie Cie stac.
    • Gość: Lucy Re: prezent na wesele IP: *.chello.pl 19 lat temu
      Ja mojej chrześniaczce i jej świeżo poślubionemu męzowi zafundowałam podróż
      poślubną. Tydzień w Turcji. Byli zachwyceni. Zorganizowałam jeszcze tak, że
      obsługa hotelu przygotowała im niespodziankę (kwiaty i butelka szmpana). Pokój
      oczywiście z łożem małżeńskim.
      Może zamiast pieniędzy pomyśl o jakimś odlotowym weekendzie w jakimś fajnym
      miejscu - tak, żeby pamiętali do końca życia, bo pieniądze się rozejdą i nie
      będą mieli żadnej pamiątki.
      Pozdrawiam
      Lucy
      • Gość: poratlu Re: prezent na wesele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
        Czy wy w ogóle umiecie czytać? Autor/ka wątku pisze, że zarabia poniżej
        średniej krajowej, a wy jej proponujecie podarowanie wyjazdu za parę tysięcy
        złotych.
        • Gość: Lucy do Poratlu IP: *.chello.pl 19 lat temu
          Oczywiście umiem czytać idlatego proponuję przemyślenie finansowania wyjazdu
          weekendowego i krajowego (tak, aby się zmieściła w kwocie do 1.000 PLN).
          Dobrze, że Ty umiesz czytać ze zrozumieniem :)
          Lucy
    • Gość: Matylda Re: prezent na wesele IP: 85.112.196.* 19 lat temu
      Pieniądze są najmilej widziane przez młodych ale musi być ich określina kwota
      żeby ładnie wyglądało (i żebyś Ty się dobrze czuła), przeważnie nie mniej niż
      1000 zł. Jak kupisz prezent to może wypaść taniej. Nawet pralkę czy lodówkę
      możesz uchodzić gdzieś na promocjach a prezent będzie piękny i okazały.
      Oczywiście o ile będą mieszkać sami i im się przyda. W tym wypadku przyda się
      każda rzecz od kilku kompletów pięknej pościeli po mebelki. A może złóżcie się
      z chrzestnym na coś konkretnego?
      • Gość: Magda Re: prezent na wesele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
        Taaa, typowa polska hipokryzja: prezent musi być "okazały".
        • Gość: Matylda Re: Magda IP: 85.112.196.* 19 lat temu
          Typowa polska hipokryzja to jest opowiadanie bzdur w rodzaju: nie oczekuję
          prezentów, nie ważne co dasz ale przyjdz, wesele nie musi się zwrócić a potem
          wyliczanki kto dał więcej. Zawsze jak idę na wesele to staram się dać więcej
          niż rozsądek nakazuje, Zdaję sobie sprawę z tego ile kosztuje wyprawienie
          wesela i wydaje mi się, że gdyby nie było wesela to rodzice daliby tę forsę
          młodym. chcę więc dać przynajmniej tyle, żeby mój udział w imprezie się zwrócił
          i zostało coś na pamiątkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka