Gość: Ala IP: *.piwet.pulawy.pl 19 lat temu Mój chrześniak się żeni,chcę dać pieniądze w prezencie.Jaką kwotę(mojej pensji do średniej krajowej trochę brkuje)powinnam dać.Proszę o radę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mimarika Re: prezent na wesele IP: *.bialnet.com.pl 19 lat temu Kwoty dla chrześniaków na ślub, o jakich ja słyszałam to 1000-1400 zł. Ale myślę,że to sprawa indywidualna. Moim zdaniem 1200-1400 to kwota taka w sam raz.Ale to oczywiście kwestia możliwości darującego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malaMi Re: prezent na wesele IP: *.54.190.52.eltronik.net.pl 19 lat temu jesli nie masz wiele kasy dasz mu tyle na ile bedzie Cie stac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucy Re: prezent na wesele IP: *.chello.pl 19 lat temu Ja mojej chrześniaczce i jej świeżo poślubionemu męzowi zafundowałam podróż poślubną. Tydzień w Turcji. Byli zachwyceni. Zorganizowałam jeszcze tak, że obsługa hotelu przygotowała im niespodziankę (kwiaty i butelka szmpana). Pokój oczywiście z łożem małżeńskim. Może zamiast pieniędzy pomyśl o jakimś odlotowym weekendzie w jakimś fajnym miejscu - tak, żeby pamiętali do końca życia, bo pieniądze się rozejdą i nie będą mieli żadnej pamiątki. Pozdrawiam Lucy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poratlu Re: prezent na wesele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu Czy wy w ogóle umiecie czytać? Autor/ka wątku pisze, że zarabia poniżej średniej krajowej, a wy jej proponujecie podarowanie wyjazdu za parę tysięcy złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucy do Poratlu IP: *.chello.pl 19 lat temu Oczywiście umiem czytać idlatego proponuję przemyślenie finansowania wyjazdu weekendowego i krajowego (tak, aby się zmieściła w kwocie do 1.000 PLN). Dobrze, że Ty umiesz czytać ze zrozumieniem :) Lucy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: prezent na wesele IP: 85.112.196.* 19 lat temu Pieniądze są najmilej widziane przez młodych ale musi być ich określina kwota żeby ładnie wyglądało (i żebyś Ty się dobrze czuła), przeważnie nie mniej niż 1000 zł. Jak kupisz prezent to może wypaść taniej. Nawet pralkę czy lodówkę możesz uchodzić gdzieś na promocjach a prezent będzie piękny i okazały. Oczywiście o ile będą mieszkać sami i im się przyda. W tym wypadku przyda się każda rzecz od kilku kompletów pięknej pościeli po mebelki. A może złóżcie się z chrzestnym na coś konkretnego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: prezent na wesele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu Taaa, typowa polska hipokryzja: prezent musi być "okazały". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: Magda IP: 85.112.196.* 19 lat temu Typowa polska hipokryzja to jest opowiadanie bzdur w rodzaju: nie oczekuję prezentów, nie ważne co dasz ale przyjdz, wesele nie musi się zwrócić a potem wyliczanki kto dał więcej. Zawsze jak idę na wesele to staram się dać więcej niż rozsądek nakazuje, Zdaję sobie sprawę z tego ile kosztuje wyprawienie wesela i wydaje mi się, że gdyby nie było wesela to rodzice daliby tę forsę młodym. chcę więc dać przynajmniej tyle, żeby mój udział w imprezie się zwrócił i zostało coś na pamiątkę. Odpowiedz Link Zgłoś