Dodaj do ulubionych

Rycerze błękitnego krzyża

19 lat temu
Pełen szacunek dla tych panów.Jak zawsze Ci którzy najwięcej dają z siebie,
poświęcają się innym poza walką z naturą muszą walczyć z bezdusznymi
urzędasami.Dopiero tragedia sprawia że niektórym otwieraja się oczy ale dla
niektórych jest już wtedy za późno...Jeśli dowiem się czy mogę przekazać 1%
podatku na TOPR zrobię to z pewnością.Dla nich każdy grosz się liczy.Chylę
czoła przed TOPRowcami.Kto wie może i ja kiedyś będe potrzebował ich pomocy...
Obserwuj wątek
    • Gość: Śmigło dla Tatr Re: Rycerze błękitnego krzyża IP: *.hers.adsl.virgin.net 19 lat temu
      1% dla TOPR można przekazać wpłacając część swojego podatku na Organizację Pożytku Publicznego jaką jest Fundacja Wspierania Alpinizmu Polskiego im. Jerzego Kukuczki. Fundacja Kukuczki od lat prowadzi akcję społeczną "Śmigło dla Tatr" - w tytule wpłaty wystarczy wpisać "Śmigło" lub "TOPR" i pieniądze zostaną w całości przekazane na ratownictwo tatrzańskie. Wszystkie szczegóły wraz z dokładnymi sprawozdaniami finansowymi i zestawieniem dotychczasowych darów dla TOR można znaleźć na stronie Fundacji: www.smiglodlatatr.pl Z góry dziękujemy za wszelką pomoc - nie tylko w ramach "1%". Fundacja Kukuczki.
      • ronja2 Re: Rycerze błękitnego krzyża 19 lat temu
        Oprócz 1% mojego podatku macie mój dozgonny szacunek.
        Jak widzę jakie towarzycho wyrusza niejednokrotnie na szlak to mnie słabi.
        Kompletnie bez przygotowania a często również bez znajomości szlaku, bez
        mapy... rozpacz.
    • Gość: Turysta Rycerze błękitnego krzyża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
      Tak, Oni naprawdę się poświęcają. Właściwie tylko dla idei. Bo pieniądze żadne,
      ryzyko ogromne, a do tego non stop poza domem. Naprawdę muszą kochać te góry.
      <br>
      Poczytajce w Tatrach, http://www.tatry.tpn.pl/<br>
      Zobaczycie po jakich debili łażą "pod górę". Mi by się stanowczo nie chciało.
      Np. po turystę wegetarianina, co zaniemógł ze zmęczenia na szlaku i nawet jak
      już do niego dotarli to nie chciał wody z cukrem wypić (z przekonań), i takiego
      zdechlaka trzeba prowadzić do schroniska.<br>
      Albo po idiotów co chcą pójść na skróty przez kosówkę...<br>
      Jak się poczyta w "Tatrach" dziennik ich wyjść, to się można za głowę złapać
      jak ludzka głupota jest nieskończona, a Tatry traktowane jak park miejski.<br>
      <br>
      Autorowi artykułu:<BR>
      TOPR jest wspaniały, ale mamy też GOPR i inne góry niż Tatry.

• milet_z_sedesu TOPR ma mój bezgraniczny szacunek 19 lat temu
        i tyle
    • profes79 Re: Rycerze błękitnego krzyża 19 lat temu
      Gdyby kasowac kazdego idiote ktory lezie tam gdzie nie trzeba na koszty akcji
      ratunkowej to nie byloby problemow finansowych. Zgadza sie - sa sytuacje nagle,
      nieprzewidziane, zwlaszcza w takich gorach jak Tatry. Ale jak banda idiotow
      idzie w gory przy II stopniu pogotowia to powinni zaplacic za wszystko. Od
      akcji ratunkowej po koszty pogrzebu ratownikow ktorzy zgineli. MOze na
      przyszlosc bylaby to dla nich dobra nauka.

POswiecenie ratownikow dla ich sluzby mowi wiecej niz jakiekolwiek pochwalne
      slowa.
      • Gość: Anjew MAsz racje, w dzisiejszych czasach kasa na pewno IP: 87.111.45.* 19 lat temu
        jest czynnikiem dyscyplinujacym, chociaz nie wiem, czy na pewno mialoby to
        skuteczny wplyw na kolejne setki kretynow wychodzacych w nieswiadomosci w gorki
        przy marnej pogodzie albo zagrozeniu lawina. Chyba, ze napisze im sie to
        wielkiej tablicy przy poczatku kazdego szlaku.
        Wspinalem sie w Tatrach w latach 90-tych i sporo chodzilem. Widzialem na
        szlakach ludzi absolutnie bezmyslnych (np. babka na szpilkach w grudniu powyzej
        Czarnego Stawu Gasiennicowego, zastanawialem sie jak tam doszla, kobiety z
        wozkami z dzieciakami, pijani kolesie). Ja wiem, ze gory otumaniaja czasem swoim
        pieknem, ale ludzie... Chociaz podstawy zdrowego rozsadku trzeba miec... Zreszta
        pewnie kazdemu z tych biegajacych po gorach zdarzylo sie nie raz spotkac kogos
        zupelnie nieprzygotowanego do takiej zabawy, potencjalnego klienta TOPRu.
    • Gość: piekne Rycerze błękitnego krzyża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
      Piękne ujęcie Krywania :)

Inne najladniejsze gory świata można
      podziwiać

start24.pl/forum/viewtopic.php?t=42
      - tutaj
    • Gość: jaro Rycerze błękitnego krzyża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
      no i tylko [bartek sorki, ciebie tez] maji zal!!!
    • Gość: Lucasik A co o GOPR...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu
      troszke autor sie zagalopowal... W Polsce nie tylko w Tatrach ludziom jest
      ratowane zycie... Jest tez - a moze przede wszystkim - GOPR...

Poczytajcie ludzie - www.gopr.pl/index.php?action=sluzba&grupa=-1

A jak znajdziecie np. Grupe Karkonoską - to obaczycie historie najwiekszej
      tragedii gorskiej w Polsce...
    • Gość: pp na świeże lawinisko w nocy, po zwłoki? Kryminał IP: 212.244.23.* 19 lat temu
      Zapłaciły młode chłopaki za to zyciem. Czego się nie robi dla ekipy TVN?
      • milet_z_sedesu Nie odzywaj się 19 lat temu
        ciekawe skąd sie biorą tacy jak ty?
    • Gość: koala państwo pompuje ogromną kasę bez żadnej kontroli. IP: 212.244.23.* 19 lat temu
      Ochotnicze? Ha ha - dobry biznez.
    • Gość: gorol pieniążki się kończą i trzeba zrobić medialny szum IP: 212.244.23.* 19 lat temu
      zawodowi starzy "działacze" mają ponad 6 tys. miesięcznie.Samochody terenowe,
      dotacje bez kontroli. Ochotnicze to przestało już być dawno. Jeszcze jeden
      sposób na strzyżenie ceprów i budżetu.
      • Gość: Lupus Re: pieniążki się kończą i trzeba zrobić medialny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu
        PP, koala i gorol to te same osoby. Ip to same. SIedzi sobie oszołom w Wolbromie (ktoś wie gdzie jest ta dziura??), nie wie o czym pisze, byle pisac. Widać jest mocno niedowartościowany i potrzebuje zwrócić na siebie uwage.
        • milet_z_sedesu ja wiem gdzie jest Wolbrom!!!! 19 lat temu
          a tak na poważnie, to jest to faktycznie albo jakis pryszczaty nastolatek
          piszacy bzdety przed pójsciem do szkoły, albo jakiś niedowartościowany pseudo
          bezrobotny, zasmiecajacy Formum swoimi wydzielinami mózgowymi
        • Gość: akademik Re: pieniążki się kończą i trzeba zrobić medialny IP: 80.51.206.* 19 lat temu
          ha, może i to ta samo osoba, ale rację ma i to nawet sporo. Ochotnicze jest już
          tylko z nazwy. Do tego co napisał dochodzi jeszcze problem "starych" którzy ze
          względów finansowych nie dopuszczają młodych do akcji... Popytajcie kto siedzi
          na dyżurach :-), a ochotników to trzeba szukać wtedy jak na lawinisko trzeba
          iść, ciała wyciągać spod śniegu... Dobrze, że zima jest i mogą sobie chłopaki na
          stokach dorobić.

Ale fakt faktem, że to pewnie są w więkoszści nieprzeciętni ludzie...
          • milet_z_sedesu Nie masz pojęcia o organizacji TOPR 19 lat temu
            • Gość: akademik Re: Nie masz pojęcia o organizacji TOPR IP: 80.51.206.* 19 lat temu
              pewnie tak...
              • milet_z_sedesu Polecam lekturę kwartalnika Tatry 19 lat temu
                i ksiażkę Pana Michała Jagiełły "Wołanie w górach" - pasjonująca lektura
    • irini Rycerze błękitnego krzyża 19 lat temu
      OK, to jest test. Chciałam dodać zdjęcie do swojej wizytówki i nie wiem, jak
      inaczej tam sie dostać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka