myszz 19 lat temu witam, pojawiły się u mnie mole ubraniowe. proszę o poradę czym je wytruć... te kółka z zapachem zawieszane w szefie nie pomogły a zapachu lawendy nie strawie... jakieś inne pomysły? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kate1972 Re: plaga moli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu U mnie też pojawiły się :( Wyciagnełam wszystkie ubrania z szafy, część wytrzepałam i wywietrzyłam, część wyprałam i umyłam szafę. Powiesiłam różne środki na mole, a ze sposobów domowych to: 1) skórki z cytryn - porozkładać w szafie i szufladach 2) wyłożyć półki gazetami - moze mało to efektownie wygląda, ale mole ponoć nie znoszą farby drukarskiej :P Zaleca się poowijanie swetrów wełnianych gazetami. Aha i wietrzyc, wietrzyć i nieraz zostawiać na dzień pootwierane szafy, bo mole nie przepadają też za światłem słonecznym :) Powodzenia w walce, bo ja już chyba sie tego draństwa pozbyłam.....do następnego razu... Odpowiedz Link Zgłoś
e._ Re: plaga moli 19 lat temu Jest taki absolutnie genialny środek. Miałam to samo dwa lata temu, wytrułam wszystkie. Po roku pojawiły się w kuchennych szafkach, też ukatrupione. To zabija i mole, i ich larwy więc działa raz a dobrze. Chodzi o aerozol Raid na mole: pojemnik jest zielony metalic, z żółtymi napisami, wielkości połowy zwykłego Raidu, czyli taki jakby krótszy. Kosztuje koło 10 zł. Psikam, zamykam szafę i tyle. Na wszelki wypadek psikałam też do szafki z butami i w pojemniki na pościel w łóżkach. To nie plami ani nie brudzi ubrań ani niczego, jest super. Przedtam próbowałam takich płytek niebieskich plastikowych i jeszcze saszetek o zapachu lawendy, ale to do niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
myszz Re: plaga moli 19 lat temu fenkju :) kupie tego raida i powiesze cytrynki:) miałam kiedys mole kuchenne, potem zamknęłam wszystkie maki, makarony w pojemnikach plastikowych i zniknęły a ostatnio zauwazyłam, ze w wiszących suchych papryczkach chilli mam nowe jajka moli kuchennych fuu i nieststy te białe ubraniowe teraz latają. okropność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sara Re: plaga moli IP: *.dyn.iinet.net.au 19 lat temu a jak poznac ze to mole bo ja ich nie widze ale zauwazylam ze koszulki bawelniane maja male dziurki wygryzione czy to mole ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszz Re: plaga moli IP: 213.17.144.* 19 lat temu nic nie lata po mieszkaniu? mole ubraniowe są białe, mole kuchenne szare Odpowiedz Link Zgłoś
e._ Re: plaga moli 19 lat temu Dziurki to najpewniej larwy moli. Psikaj Raidem i po nich! Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: plaga moli 19 lat temu dziurki pojedyncze w koszulkach, to nie mole, tylko zwyczajne dziurki, słaba jakość bawelny, po kilkakrotnym praniu :) Mole lubia wełnę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sara Re: plaga moli IP: *.nv.iinet.net.au 19 lat temu wlasnie ze nic nie lata i bawelna tez dobrej jakosci i to mnie wlasnie irytuje ale czasami wisi moje pranie przez noc na dworze moze to cmy podgryzaja bo w domu nic nie zauwazylam a jak pranie skladam to widze dziurki male w jednym miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
news21 Re: papier baygon 19 lat temu Kupuje się go w hipermarketach. Rozkłada lub rozwiesza się go w szafach, jest bezzapachowy i absulutnie skuteczny. Odpowiedz Link Zgłoś