miko_mama 19 lat temu Moja tesciowa "wynalazła" w swoim kredensie nieuzywane od dawna szklanki do piwa i chce nam je oddac. Sa troszkę...matowe. Jak je odswieżyc tak żeby błyszczały? Nie mam zmywarki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jadwiga_r Re: jak odświezyć szklanki? 19 lat temu Przetrzyj wodą z octem, albo sodą spożywczą. Odpowiedz Link Zgłoś
miko_mama Re: jak odświezyć szklanki? 19 lat temu Dzieki Ale tą soda to rozpuszczoną w wodzie? Bo to w proszku jest. Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r Re: jak odświezyć szklanki? 19 lat temu Sodę nałóż na wilgotną szmatkę i tym pocieraj szklanki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona ocet! IP: *.chello.pl 19 lat temu Woda z octem! Albo nawet sam ocet. Zanurz w tym szklanki na parę minut a [po wyjęciu przetrzyj i wypłucz. Jak za krótko to włóż na kolejną chwilę. W ogóle ocet jest świetny do wszelkiego czyszczenia. Ja powoli przstaję używać "chemii" (no, może poza czyszczeniem tłustych powierzchni), ocet usuwa wszelkie zacieki i zakamienienia. Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: ocet! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu Do czyszczenia z tłuszczu tez się nadaje! Np.bardzo zatłuszczone przedmioty mozna wygotowac w wodzie z octem. MOżna tez octem wyczyscić zatłuszczone wnętrze piekarnika czy mikrofalówki. Octem i sodą swietnie czysci się tez np.wnętrze lodówki (dezynfekują i neutralizują zapachy) czy szafek kuchennych oraz wszystkich powierzchni w łazience.Świetnie czyszcza stare zabrudzenia na szkle np.wazony. Nie wiem czy wiecie ale soda jest także świetnym środkiem do zrobienia peelingu twarzy - od kilku lat robię tylko taki. Można też nieco sody zmieszać na dłoni z szamponem i wykorzystać do oczyszczenia skóry głowy i włosów (przydatne np.u osób stosujących dużo kosmetyków do stylingu lub walczących z łupieżem), zamiast drogich szamponów oczyszczających. Odpowiedz Link Zgłoś
miko_mama Re: ocet! 19 lat temu A co do octu to się zgodzę tez nim czyszcze różne rzeczy np . zlew, kran, kafelki bo u nas woda strasznie twarda i kamień się osadza na wszystkim. Dzieki za odpowiedzi! Odpowiedz Link Zgłoś