Gość: Gosia Gosposia IP: *.nd.e-wro.net.pl 23 lata temu W moim mieszkaniu zadomowiły się mole. Są wszędzie- nawet w kuchni. Jak się ich pozbyć? Mam w domu 7-tygodniowe dziecko więc ciężka chemia nie wchodzi w grę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
praktycznyprzewodnik Re: MOLE!!! Pomocy 23 lata temu Na mole to ja zbieram bagno (Ledum palustre) i wkładam do szafy. To jest taka roslina u nas jest jej pełno. Nie zawieszam zadnych sztucznych srodów. Ale jak juz je masz, to naprawde nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
eli_7 Re: MOLE!!! Pomocy 23 lata temu witam i wspolczuje skoro juz masz mole to wszystko kuchenne proponuje wyrzucic, mam na mysli maki, kasze, ryz itp... Odnosnie szaf z ubraniami to sprawdzaja sie gazety powkladane w rekawy plaszczy czy w zakiety, nie wiem ile zajmie wytruwanie moli juz mieszkajacych w ubraniach, jednakze one sa uczulone na zapach farby drukarskiej, ja to praktykuje u siebie, wymieniam gazety dwa razy do roku jesienia i wiosna, i nie spotykam moli. Skoro piszesz ze masz male dziecko to to wydaje mi sie najmniej szkodliwy sposob, isntnieje jeszcze naftalina, ale ten zapach..., czy nie zaszkodzi dziecku to raz, a dwa wszystko bedzie smierdziec. Proponuje sprobowac gazet, najzwyklejszych, powinno pomoc. powodzenia, eli Odpowiedz Link Zgłoś
rosanne Re: MOLE!!! Pomocy 23 lata temu możesz spróbować z naturalnym olejkiem lawendowym. Chusteczke higieniczną skrapiam 3-4 kropelkami olejku w wkładam do szaf z ubraniami. Mole bardzo nie lubią zapachu lawendy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
translat Re: MOLE!!! Pomocy 23 lata temu W kuchni żyją mole mączne. Wyrzuć wszystkie kasze, mąki, makarony, ryż, a nawet grzyby suszone. Umyj szafki i kup nowe produkty. Krycha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: MOLE!!! Pomocy IP: korbank:* / 10.0.0.* 23 lata temu Mam ten sam problem. Wyrzuciłam wszystko, szafki wyszorowałam, spryskałam chemią na robale, wyrzuciłam suche bukiety, przyprawy. Do ubran gazety + pachnace mydło (daje meskie Fa), no i czasem nadal sie pojawiają, juz nie wiem skad, ale nie ma ich w ubraniach, tylko w kuchni.Walka niestety jest długa i uciazliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia Re: MOLE!!! Pomocy IP: 212.69.77.* 23 lata temu Jeżeli mole są w kuchni to znak, że musisz wywalić wszystko co ziarniste masz. Te kuchenne mole są inne inż te ubraniowe. Te kuchenne są takie ciemne i nakrapiane (przynajmniej u mnie takie były). U mnie zagnieździły się w fasoli tej dużej i z suszonych grzybach. Teraz wim, że takie rzeczy trzeba przechowywać w przewiewnych torbach lub pojemnikach, np. w torbie materiałowej. Powodzenia Małgosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tangerines Re: MOLE!!! Pomocy IP: *.pop.e-wro.net.pl 23 lata temu Papierki na mole Globol. Mam niestety same papierki bez opakowania i nie mogę sprawdzić toksyczności. Ja mam w domu zwierzęta i wybrałam najmniej toksyczny środek. Bardzo skuteczny. Radzę przeczytać instrukcję. Co do moli kuchennych to trzeba wszystko wywalić łącznie z przyprawami, nie pamiętam , czy papierki można stosować w kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elżbieta Re: MOLE!!! Pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23 lata temu Ja użyłam gazu V6 kupiłam go na pobliskim stadionie im. Saddama Hussajna w Bagdadzie od jakiegoś żołnierza. Sprawdził się w 100%, niestety co drugie dziecko, czyli 50% nowo narodzonych dzieci ma bardzo widoczne wady fizyczne, np. brak jednej koczyny, troje oczu, brak narządów rozrodcczych itp. Polecam serdecznie od dwóch lat w promieniu 10 km. nie ma żadnego mola ani innego owada jak np. szczur. Pozdrawia Ela z Bagdadu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karina252 Re: MOLE!!! Pomocy IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 23 lata temu Gość portalu: Gosia Gosposia napisał(a): > W moim mieszkaniu zadomowiły się mole. Są wszędzie- nawet w kuchni. Jak się > ich pozbyć? Mam w domu 7-tygodniowe dziecko więc ciężka chemia nie wchodzi w > grę. Jak chce Ci się gotować jajka to popatrz na mój post. Może na mole też poskutkuje;))) Odpowiedz Link Zgłoś