jokokasia 04.10.09, 19:57 witam moj maluch skonczyl 3 miesiace od kiedy zmienic smoczek na nr 2 i jeszcze jedno czy on za malo nie j bo zjada tylko 90ml i starcza mu to na 2 godz wagowo jest dobrze wiec nie wiem czy mam ie martwic Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zielony_beret Re: Numer smoczka 04.10.09, 20:20 wszystko zależy od tego, jak twoje dziecko je. Moja córka piła ładnie z nr1 do 4 miesiąca. Przy próbie zmiany na nr2, dławiła się, mleko uciekało bokiem, nie chciała pić - pomimo wielu prób. Ale gdy wchodziłyśmy w 5 miesiąc, zaczęła "irytować się" przy jedzeniu. Płakać, wierzgać nogami, zaciskać piąstki itd. Wtedy uznałam, że czas zmienić smoka. Na początku było trudno, bo mleko leci szybciej(więcej), i dziecko krztusi się momentami. Ale po 2 dniach przeszło jej. Co do ilości, tu jest schemat: forum.gazeta.pl/forum/w,632,71001263,71912589,co_moze_zapropoonowac_pediatra_.html Ale, nie każde dziecko go "stosuje". Moje w 3 miesiącu piło 150ml.Ale znam takie co piją 70ml - co 1,5-2 godziny. Jeżeli dobrze przybiera na wadze, badania są okej, lekarz ma dziecko pod kontrolą - nie ma się czym martwić. Po prostu twoje dziecko, tak "ma" :) Odpowiedz Link Zgłoś
barbara.gierowska Re: Numer smoczka 05.10.09, 14:19 Witam, Smoczek mozna probnie zmienic juz - i zobaczyc jak maluch bedzie sobie radził.Moze zje wieksza porcje,a moze bedzie sie krztusił ? - trzeba sprawdzic. Co do objetosci karmień- jesli przybywa prawidłowo na wadze( min 150 g/tydzień),to prosze sie nie martwic,jest to dopuszczalne Odpowiedz Link Zgłoś