Dodaj do ulubionych

ŻARŁOK :( - pomocy

04.07.11, 15:06
Witam.
Karmię mojego 8-tygodniowego syna mm Nan 1 wg zapisów na opakowaniu (120 ml i 4 miarki). Jednak dziecku to nie starcza - niemalże za każdym razem muszę podać dodatkowe 30 ml z jedną miarką i jeszcze pierś - taka ilość wystarcza na okoł 4 godziny. Mam wrażenie, że zjada dużo za dużo :(. Dodam, że synek nie ma problemów z brzuszkiem ani zaparć.
Co o tym sądzicie.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • baba-baba Re: ŻARŁOK :( - pomocy 05.07.11, 10:35
      Jeśli Twój synek po takiej porcji jest spokojny i zadowolony to ja bym tak karmiła.Nie napoisałaś waznej rzeczy,ile waży?To też wyznacznik.
      No ale np.mój syn,teraz ma 3 m-ce i karmiłam go tak jak na opakowaniu czyli już 150wody/5łyżek czyli ok.170ml plynu,.waży 5920,pediatra kazała zmniejszyc jedzonko do 120-130ml,syn płacze z głodu.Nie wiem czy dawac wg.opakowania czy pediatry ale skłaniam się ku pierwszemu.
      • latosie Re: ŻARŁOK :( - pomocy 05.07.11, 15:40
        jak płacze to go nie męcz... ani siebie... ja też mam problem bo moje dziecko waży dużo więcej niż powinno... miesięcznie ok 1,5 kg przybierał... karmiony samym mm , według wszelkich schematów co przepisowe 3-4 godziny z 7 godzinną przerwą nocną... pediatra (2 się radziłam) kazał karmić według potrzeb dziecka tylko nie podawać kaszek ... każdy twierdził.że jak dziecko zacznie raczkować i więcej się ruszać to przestanie tak przybierać... mnie już powoli męczą te wszystkie schematy... lepiej zdać się na własną intuicję i potrzeby dziecka
      • jagusiia Re: ŻARŁOK :( - pomocy 05.07.11, 19:56
        dziwne, 5920 to niby ma byc tak dużo ? mój synek karmiony mlekiem moim wygląda jak dosc szczuple ma tez 3 miesiące i wazy 6200 i mam wpisane w ksiażeczce ze to 25 centyl chyba, wiec raczej przydałoby sie podtuczenie anie odchudzanie. Nie rozumiem
    • jagusiia Re: ŻARŁOK :( - pomocy 05.07.11, 19:52
      Mogłabys napisać ile mleka modyfikowanego zjada przez cały dzień ? Ile ml
    • black-saskia Re: ŻARŁOK :( - pomocy 05.07.11, 21:52
      Zjada niemalże 900 ml + pierś i ok. 50 ml herbatki.
      We czwartek idę na wizytę do pediatry - może coś poradzi.
      Dziewczyny - on nawet nie skończył jeszcze 2 m.ż.
      Pozdrawiam
    • bolga7 Re: ŻARŁOK :( - pomocy 05.07.11, 22:57
      żadna tragedia uwierz mi a to co jest napisane na opakowaniu to tylko sugerowana ilość, mój synek zawsze jadł więcej nić powinien mając 8 tygodni jadł minimum 6x po 130ml, zawsze tzn dopóki nie skończył 6 miesięcy i też się bałam że go przekarmiam. Jak skończył 6 miesięcy zaczęły się cyrki z jedzeniem i zatęskniłam za czasami kiedy miał taki apetyt więc póki on jest zadowolony ciesz się że zajada:)
    • barbara.gierowska Re: ŻARŁOK :( - pomocy 07.07.11, 00:14
      Witam,
      Schematy maja jedynie wymiar orientacyjny.
      Zdarza się,ze dziecko ma potrzebę jedzenia większych porcji,ale np za to w większych odstępach czasowych. Jest to całkowicie dopuszczalne.
      Skoro maluch czuje sie dobrze,nie ma bólów brzuszka,nie wymiotuje- to można mu pozwolić jeść większe porcje niż zakłada schemat.
      Trzeba pamietać o okresowej kontroli masy ciała i o monitorowaniu przyrostów na siatce centylowej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka