Dodaj do ulubionych

problemy mamuśki

13.09.12, 11:12
cześć dziewczyny,
Moja Córka ma teraz skonczone 7,5 m-ca. Od początku karmiona piersią, waga urodzeniowa 4070g, obecnie 8500g. Na początku drugiego m-ca życia zdiagnozowano skazę białkową (ja przeszłam na dietę eliminacyjną). Rozszerzanie diety rozpoczęłam gdy skończyła 5 m-cy – jedzenie szło bez problemów.
Mam takie problemy:
1. Chcę juz zakończyć kp, ale mała nie chce się przestawić na butelkę. Co ciekawe, gdy wyszłysmy ze szpitala dostała żółtaczkę i musiała być wtedy przez pewien czas dokarmiana mm i wodą z glukozą. Wtedy picie z butelki szło jej rewelacyjnie. Cieszyłam się, że łatwo ją kiedyś przestawię na butlę. Jako mm mam do wyboru 2 rodzaje mleka: gorzki Nutramigen i smaczniejszy Bebilon pepti, na ktorym co wieczór dostaje kaszkę kukurydzianą. Tak więc problemem nie jest smak mleka ale smoczek od butelki. Jakoś nie może zajarzyć do czego on służy. Oczywiście próby z różnymi smokami były. Dziś przeczytałam, żeby spróbować karmić przez osłonki na brodawki, a jak ,,chwyci’’ to szybko podać butelkę – robiła może tak któraś z Was? A może najeść się czegoś, np. czosnku, żeby znienawidziła cycusie? W nocy też nie jest fajnie, bo wybudza się 5-9 razy w zalezności od upodobania. Czasami bardzo łapczywie je, a innym razem pociumka parę chwil i zasypia. Najgorzej jest nad ranem. A w dzień też trzeba żyć i zając się domem i czterolatką.
2. Moje dziewczę od urodzenia bardzo głośno płakało (czyt. darło się), ale wszelkie rekordy pobija gdy wożę ja w wózku. Już teraz to na siedząco, choc sama usiąść nie potrafi, to jednak nie odpuszcza i chwieją się siedzi. Jak przekonać ją, że wózek jest fajny? Tak ryczy i chce na ręce, że ludzie oglądają się za mną. Mam dość spojrzeń a czasami komentarzy nawiedzonych bab, w sytlu,, za mało się pani stara’’.
3. Od kilku dni nic poza cycem nie chce jeść. Może to zęby? Ma już od 6 m-ca dwie dolne jedynki.
Jestem już zmęczona karmieniem i jej wrzaskami, nie mówiąc już o ciągłych pobudkach. Pocieszcie, poradźcie....
Obserwuj wątek
    • barbara.gierowska Re: problemy mamuśki 13.09.12, 13:00
      Witam,
      1. Córeczka może otrzymywać posiłki mleczne w formie zageszczonej - łyżeczką. Mozna spróbowac obyć się bez smoczka i butelki. Picie może być podawane w kubku niekapku dobranym do wieku

2. Może zaakceptowałaby spacery w foteliku samochodowym wożonym na stelazu od wózka?
      Bedzie miała wtedy lepsza widocznośc

3. Może mieć to zwiazek z zabkowaniem
      • maggy4 Re: problemy mamuśki 13.09.12, 16:03
        1.czy zatem Mała ma dostawać kilka razy kaszkę na mm i to wystarczy? a co w nocy? łyżeczka wtedy odpada, poza tym z kubka nie chce pić. tak samo z niekapka - tylko go gryzie.
        2. z fotelikiem tez już przećwiczyliśmy. ba, jazda ani przodem ani tyłem jej nie odpodawiada.
        • mad_die Re: problemy mamuśki 13.09.12, 22:40
          Zajrzyj na forum kp, tam Ci doradzimy, jak powoli skończyć kp i jak zrobić, żeby mała na spacerze nie płakała :)
        • barbara.gierowska Re: problemy mamuśki 20.09.12, 19:07
          Witam,
          Może otrzymywać posiłki mleczne tylko w formie kaszki lub kleiku,powinno to być co najmniej 500 ml/dobę.
          Z posiłków nocnych trzeba sie w tej sytuacji wycofywać .
          Przykładowy schemat żywienia |:
          8 MIESIĄC ZYCIA 3- 4 POSIŁKi MLECZNE + zupka
          przecier jarzynowy + owoce ( przecier lub sok)

6.00 180 ml mieszanki z kleikiem bezglutenowym( 6
          g/100 ml)
          9.30 przecier owocowy lub sok ( max 150
          g)/zamiennie kisiel owocowy/zamiennie kleik na
          wodzie z owocami/zamiennie kasza jaglana z
          owocami zmiksowana
          13.00 zupka-przecier jarzynowy (docelowo do
          200ml) + 10-15 g g gotowanego miesa
          codziennie /co 2gi dzień ½ zoltka do zupki

16.00 180 ml mieszanki z kaszką /zamiennie moze
          tez byc kisiel mleczny na mieszance z zóltkiem –
          zamiast zóltka do zupki
          20.00 180ml mieszanki z kaszką zbozowa
          glutenową(6 g/100ml)
          Ewentualnie ( acz niekoniecznie) - 24.00 180 ml
          mieszanki z kleikiem bezglutenowym )
    • aniaurszula Re: problemy mamuśki 18.09.12, 14:42
      ja swoje dzieci karmilam zwyklym kauczukowym smoczkiem canpola innych np silikonowych czy imitujacych piers nie ruszyly a mlodsza byla 7 cy kp. jesli chodzi o wozek trudno dawac rady, moje jedzily przodem , na lezacy tylko gdy spaly od 5 mca zycia, a jesli chodzi o innych komentujacy ciebie to miej to gdzies. moja 22 mczna corka zrobila cyrk w markecie az przybiegl ochroniarz stalam i czekalam az jej przejdzie a darla sie na caly sklep
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka