Dodaj do ulubionych

Pomoc potrzebna od zaraz....

27.09.12, 10:50
mój synek skończył 4 miesiące a ja od 4 tygodni próbuje namówić go do picia z butelki gdyż już w ten piątek mam zajęcia na uczelni. nie wiem co robić bo pomimo wielu prób mały ciągle odmawia butelki. zmiana smoczków i butelek nie pomaga.próby z zabawianiem czy lekkim przegłodzeniem - bez efektów.zmiana mleka nie pomogła, mojego odciągniętego pokarmu tez z butelki nie chce. z łyżeczki czasem trochę wypije ale większość i tak wypluwa. butelke podawałam ja, tata, babcia a on nic. zawsze kończy się tak samo - przeraźliwy płacz aż w końcu podaje pierś zastanawiam sie nad kubeczkiem ale czy to będzie skuteczne ? a moze rozszerzyć już diete ? być może są na rynku jeszce jakieś smoczki czy butelki o których nie wiem a u was się sprawdziły? przez około 5 godzin mnie nie bedzie i nie wiem jak mały to zniesie, piersia karmie go co 2-3 godziny. Proszę o pomoc....
Obserwuj wątek
    • lebara1984 Re: Pomoc potrzebna od zaraz.... 27.09.12, 15:37
      U mnie poskutkowały tylko butelki i smoczki tommee tippee-synek miał wtedy około 5 miesięcy.Po paru nieudanych próbach zaczął pić z butelki,na przemian z piersią.butelki/smoczki aventu lub medeli też są bardzo dobre.Tylko ja bym radziła zacząć od smoczków z numerem 1,a nie dwa.Bo dwójki są bodajże od 3 miesiąca,a jak wcześniej maluszek nie miał w ogóle do czynienia z butelką,to może mu za szybko lecieć.
      W książce:"Zaklinaczka dzieci"-przeczytałam taką radę,też kilka razy ją stosowałam.Otóż trzeba zmoczyć smoczek w ciepłej wodzie,tak żeby się nieco rozgrzał i wtedy podać dziecku.Bo wiadomo,że pierś jest cieplutka i też dlatego dzieciaczki tak chętnie ją ssą-bo oprócz pokarmu to też jest im cieplutko
    • mlodamama2012 Re: Pomoc potrzebna od zaraz.... 28.09.12, 14:57
      ale czy zmiana smoczka naprawdę coś pomoże ? on przy próbie włożenia butelki do ust wypycha ja jezykiem a potem jest okropny płacz dopóki nie przestane, już na sam widok butelki marudzi. jesli uda mi się coś wlać mu do buzi automatycznie wszystko wypluwa.
      • barbara.gierowska Re: Pomoc potrzebna od zaraz.... 30.09.12, 21:31
        Witam,
        Zmiana smoczka może ( ale nie musi byc skuteczna).
        Mozna wypróbowac takie metody jak kubeczek albo butelka zakończona łyżeczką.
        Kolejnym rozwiązaniem moze byc próba rozszerzenia diety ( dopuszczalna po ukończeniu 4 miesiecy zycia) - podanie np przecieru warzywnego ( na arzie w niewielkiej Ilosci) lub preparatu Sinlac lub Bobovita minima ( łyżeczką)
      • mad_die Re: Pomoc potrzebna od zaraz.... 07.10.12, 20:56
        kup kubeczek medeli i odciągnij mleko. 5 h to nie dużo, dacie radę :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka