Dodaj do ulubionych

9 mcy - i tylko mleko

01.10.12, 12:00
Pani doktor,
już tracę siły i zapał powoli. Mój syn skończył 9 miesięcy, rozszerzanie od 5 miesiąca było dłuugim i bolesnym (dla nas dwojga) procesem, bo po większości rzeczy małego albo boli brzuch, albo ma wysypkę, albo mu nie smakuje. Zdarzyło się dużo przepłakanych nocy po daniu, ktore mu nawet smakowało, ale brzuch reagował bardzo źle.
W lipcu, jak miał 7 mcy, nie jadł 3 tygodnie w ciągu dnia. Dosłownie nic. Jadł tylko 2 razy w nocy - mleko z kleikiem.
Teraz miał kilka dni, że jadł czasem kilka łyżek zupki, ale poza mlekiem i okazjonalnie Minimą nie chce jesć niczego innego, nawet owoców.
Ma nadal bardzo silny odruch wymiotny i jeśli w zupce jest np ryż, to się krztusi i wymiotuje. Wszystko musi być zmiksowane. Kasza jaglana, płatki - odpadają.

Boję się, że malec nie ma wystarczająco witamin, ale tkwię w błędnym kole - nie jedząc w dzień, nadrabia w nocy (je raz bądż dwa razy - 180 i 120 ml). W ciągu dnia zjada ok 200ml mleka w kilku porcjach i czasem te 120 ml minimy.

Waży 10200 przy wzroście 80cm.
Co mogę zrobić, żeby zaczął normalniej jeść? Bardzo się martwię i męczę tym rozszerzaniem diety :(
Jak czytam o tych dwudaniowych obiadach, kanapkach itd, to mam wrażenie, że dotyczą dzieci z innej bajki..
Obserwuj wątek
    • barbara.gierowska Re: 9 mcy - i tylko mleko 05.10.12, 18:55
      Witam,
      Rozumiem,że sytuacja jest uciążliwa,ale nie mozna odpuszczać. Maluch nie ma w tej chwili niedoborów wagi ,ani wzrostu ,jego rozwój fizyczny jest prawidłowy.
      Dlatego proponuję:
      1. Powolną stymulację żucia i gryzienia. Brak tolerancji grudek w pokarmach jest zupełnie normalny w tym wieku . Prosze próbowac podawać mu np pojedyncze chrupki albo wafle ryzowe,dopuszczalne jest też podawanie warzyw np w siateczce do karmienia
      2. czy maluch w ogóle nie toleruje karmienia łyzeczką ? Na tym polu również konieczne sa cwiczenia. Proponuję ,by choć jeden posiłek w ciagu dnia był podany przy jej uzyciu ( najlepiej zupka)
      3. Tak jak powyżej - zupka to wazny posiłek ,którego nie mozna pomijać w ciagu dnia.
      Mozna za to czasowo odpuścić np przeciery owocowe,jesli synek zdecydowanie ich odmawia
      4. Przejściowo do zupki mozna dodąc np trochę mieszanki,być może ułatwi to akceptację smaku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka