Dodaj do ulubionych

prosze o ocenę schematu

02.04.13, 22:41
moja córka skończyła 11 miesięcy i schemat wygląda tak:
8 mleko 210 + 2 miarki kleiku
11.30-12 mleko + miarka kleiku bądź kanapka z twarozkiem, jakiem zrobionym na parze(rzadko)
15 obiadek z mieskiem (zupka na gęsto)
17.30 owoce ze sloiczka
20 mleko 240+3 miarki kaszki glutenowej z butli

czy juz musze zrezygnowac z tej butli o 11.30?podac jej wtedy kanapkę?to wystarczy? czy 11 miesieczne dziecko nie zakrztusi się kanapką?moze to śmieszne pytanie ale ja panicznie się tego boję i przy karmieniu kanapką mało zawału nie dostanę...chociaż mała radzi sobie choć karmienie trwa godzinę.próbowałam kaszę jaglana z owocami ale nie chce...
obiadki miksuję na papkę-wiem że to źle więc jak to zmienić krok po kroku?
biszkopty maczam w soczku bo tez się boję dawać takie suche...prosze o pomoc jak pokonać lęk...

czy śniadanie i kolacja są ok?ilosc kaszki i kleiku dobra? czy w zwiazku z wprowadzeniem kanapki na drugie śniadanie zwiekszyc poranne mleko do 240 ml?
czy owoce ze słoiczka podać z jakims dodatkiem?biszkopty to wiem ale np. kleik?jogutr naturalny?jeśli kleik to najpierw rozpuścić w ciepłej wodzie i dodac owoce?
bardzo proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • dorot10 Re: prosze o ocenę schematu 03.04.13, 08:37
      Jak dla mnie mało urazmaicona ta dieta. Mój tez ma 11 mcy u nas tak to wyglada:
      Ok 7:30 kaszka holle ( jaglane, owsiana, kukurydziana) na mm + kanapeczka z twarozkiem, awokado lub ciecierzyca, kawałek owoca ( gruszki, jabłko, banan..) - wszystko je samodzielnie
      Ok. 10:00 owoce do ręki lub kluseczki z białego serka
      Ok. 12 zupa krem domowa + do ręki pulpet z kurczaka ( indyka) lub warzywa, makaron, ryż
      Ok. 15 jogurt, czasem mm z butli, naleśniki, ryż z cynamonem i jabłkiem..
      Ok. 18:30 kaszka na mm + coś do ręki- kanapka, płatki kukurydziane..

Bez obawia sobie radę :)
      • dorot10 Re: prosze o ocenę schematu 03.04.13, 08:43
        Miało być: bez obaw da sobie radę:)

Około roku dziecko może pić dwie porcje mm + nabial w postaci twarożku, jogurtu. Zajrzyj do poradnika żywienia dzieci instytutu matki i dziecka - opublikowany niedawno. Napiszę Ci jeszcze że ja przy 1 dziecku też byłam pełna obaw i młoda jadła bardzo długo słoiczki. Teraz od 7 mca młody dostaje jedzenie do ręki i aktualne je prawie wszystko o my ( oczywiście lekkostrawne, bez soli). Rośnie zdrowo. Pozdrawiam. Odwagi:)
        • asia_326 Re: prosze o ocenę schematu 03.04.13, 10:47
          a czy mięsko dalej gotujemy osobno?
      • asia_326 Re: prosze o ocenę schematu 03.04.13, 10:50
        dorot10 mam pytania do Ciebie:)
        1. co r=to za kaszka holle?dajesz łyżeczką czy z butli?
        2. jaki twarożek?
        3. kluseczki z białego serka?poprosze Cie o przepis
        4. jaki joguRT dajesz?
        5. płatki kukurydziane dajesz z mlekiem?
        6. jak robisz pulpety
        • dorot10 Re: prosze o ocenę schematu 03.04.13, 11:31
          1. Kaszki firmy Holle z pełnego przemiału bez dodatków, do kupienia w sklepach ekologicznych. Kaszkę podaję łyżeczką.
          2. Kluseczki: opakowanie serka białego takiego do kanapek (125 g) ja używam ekołukta o smaku waniliowym, dodaje żółtko, trzy płaskie łyżki mąki. Wkładam do wrzątku łyżeczką. Gotuję ok minuty. Podaje z owocami
          3. Pulpety: 75 g mięsa mielonego z indyka (kurczaka) + 1 jajko+ 1 mała kajzerka namoczona w mleku ( wyciśnięta)+ ok 2-3 łyżki kaszy mannej razowej. Lepie małe pulpety, gotuję. Podaję z sosem pomidorowym.
          4. Nie gotuję zup na mięsie. Są niezdrowe. Wtedy wszystko co najgorsze z mięsa- tłuszcz itp pływa w zupie.
          • dorot10 Re: prosze o ocenę schematu 03.04.13, 11:34
            Jogurt naturalny, do tego dodaję rozgnieciony banan, przecier owocowy dla dzieci, rodzynki namoczone we wrzątku i rozgniecione widelcem. Korzystam oczywiście tez gotowych jogurtów dał dzieci np hipp. Płatki kukurydziane ( te bez cukru, i innych dodatków) - lubi chrupać same albo zalecam małą ilością jogurtu i wyjada rękoma :)
            • dorot10 Re: prosze o ocenę schematu 03.04.13, 11:42
              U nas hitem jest awokado ( samo lub rozgniecione na ciemnym pieczywie), cukinia gotowana na parze, mozzarella i ryż gotowany z cynamonem i rodzynkami. Smacznego :)
              Ps tak wogóle to wydaje mi się ze za dużo mm u Was( nie jestem przeciwniczką - sama daje:)
              • dorot10 Re: prosze o ocenę schematu 03.04.13, 11:47
                Polecam też naleśniki smażone bez tłuszczu- 3 jaja, szklanka mąki, szklanka maślanki lub kefiru, połszklanki wody. Same albo z białym serem lub jabłkami. Ależ się rozpisalam..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka