Dodaj do ulubionych

2 m-ce je tylko 70 mil

07.02.05, 14:55
Karmie butelką dopiero tydzień. Dziwi mnie że moja cureczka zjada podczas
jednego karmienia tylko 60 - 80 mililitrów. Z opisu na opakowaniu mleka
wynika, że powinna zjadać nawet 150. dodam że je 7 a czasami nawet 6 razy na
dobe. wieczorem po kąpieli zjada 100 mil tak jak by wiedziała że trzeba
zatankować do pełna. Czy wasze dzieci też tak mało jedzą?
Obserwuj wątek
    • mama_debiutantka Re: 2 m-ce je tylko 70 mil 07.02.05, 15:08
      moja mała ma 6,5 m-ca. jest na mleku piersiowym (ale przez smoka, oprócz tego
      je zupki) i jak dotąd 5 (słownie: pięć) razy w życiu zjadła na raz więcej niż
      150 ml. a jak miała 2 m-ce, to zjadała ok. 60 (i za 30 minut znowu była
      głodna...) w dzień i do 120 ml (rzadko) na noc. w nocy budziła się 2 razy,
      sporadycznie 3. i jadła do 15 razy na dobę - na szczęście szybko jej
      przeszło ;) zaczęła wydłużać sobie przerwy i teraz na jedno posiedzenie wciąga
      ok. 90 ml w dzień i ok. 150 ml wieczorem. noce przesypia od ok. 1,5 m-ca
    • szyszunia75 Re: 2 m-ce je tylko 70 mil 07.02.05, 15:22
      Nie martw się. Dziecko zjada tyle, ile potrzebuje, a to, że zjada częściej, a
      mniejsze porcje... Każde dziecko jest inne i tabele na opakowaniu mleka tych
      różnic nie mogą uwzględnić. To są wartości przybliżone. Moje dziecko też w tym
      wieku jadło częściej. Pamietam, że jak Maja miała chyba 4 miesiące to wg tabeli
      powinna jeść pięć razy na dobę, czyli jeden posiłek w nocy (w naszym przypadku)
      i co? tylko 4 w dzień? strasznie mało! Z czasem nauczyłam się, żeby zaufać
      dziecku i - jeśli prawidłowo przybiera na wadze - nie przejmowac się ilościa
      zjadanego mleka. Wydaje mi się, że skoro dopiero od tygodnia dziecko je mleko
      modyfikowane, to może potrzebowac czasu na przestawienie się z karmienia
      piersią, gdy jadło częściej, a mniej sycące porcje. Na pocieszenie jeszcze
      dodam, że moja Majka ma 10 miesięcy, a rano wypija zawrotną ilość 50-60 ml
      Bebilonu pepti, który coraz gorzej jej wchodzi. Ale wyrównuje to innymi
      posiłkami :-)
    • magda474 Re: 2 m-ce je tylko 70 mil 08.02.05, 15:34
      Nie zwracaj zbytnio uwagi na tabele, jeśli dziecko prawidłowo przybiera na
      wadze, to nie masz się czym martwić. Moje dziecko zawsze zjdało mniej, do 9 m-
      ca tylko 90 ml. a wcale nie jest "sucha". Teraz - 16m-cy - nawet nie wypije 240
      ml czystego mleka.
    • black-cat Re: 2 m-ce je tylko 70 mil 08.02.05, 16:16
      Moja ma 3 miesiące i jak zje 80 jestem szczęśliwa. A tak rozpiętość 45-125 (to
      rekord i zdarzyło się tylko 2 razy). Średnio wypija 65-75 ml. Na wadze
      przybiera (co prawda minimum ale przybiera). Zdrowa jest, po prostu je tyle ile
      potrzebuje. Je 6-7 razy dziennie. Jej ostatnie bilanse dobowe to około 470 -
      540 ml w zależności od ilości posiłków. Ostatnio pani pediatra śmiała się, że o
      takich jak ona mówią "baletniczki".
    • mag225 Re: 2 m-ce je tylko 70 mil 09.02.05, 12:41
      Dzięki za odpowiedzi. dopiero tydzień karmię małą butlą i nie wiem czy
      właściwie przybiera na wadze. Bardzo mnie sumienie gryzie ze cycuś skończył się
      tak szybko.Nie sądziłam, żę z piersi je tak mało. Maleńka się przestawiła w
      pięć dni a ja nadal nie moge przeboleć i sądziłam, ze może jej nie smakuje.
      Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi, będę spokojniejsza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka