paraga 09.03.05, 10:33 Jakie są na rynku mleka niskolaktozowe? Chciałabym zmienić małej mleko (spróbować czy będzie jej służyło inne...) ale nie wiem które z mlek na rynku ma obniżoną zawartość laktozy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paula62 Re: Jakie są na rynku mleka niskolaktozowe? 09.03.05, 22:56 Jest Bebilon niskolaktozowy, w żółtej puszce, tylko w aptece, koszt ok.22 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: Jakie są na rynku mleka niskolaktozowe? 09.03.05, 23:35 Wszystkie mleka hypoalergiczne ( te z HA ) mają obniżoną ilość laktozy, bo alergia na meko krowie bardzo często idzie w parze z nietolerancja laktozy, wszystkie mieszanki mlekozastępcze(bebilon pepti, nutramigen), NAN HA Sensitiv (nie ma go na stronach producenta i ich materiałach reklamowych)ma ok. 1 g/100ml laktozy i jest dla dzieci z kolkami i problemami traiwennymi(świetny) do zamówienia tylko w aptece, bebilon niskolaktozowy, bebilon pH 5,7 i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
paula62 Re: Jakie są na rynku mleka niskolaktozowe? 09.03.05, 23:45 Bea-ta ja widzę , że ty jesteś bardzo dobrze obeznana w sprawach karmienia:-), kiedyś doradzałaś mi z kupkami i twoje rady sie sprawdziły. Teraz mam pytanie do Ciebie....może będziesz wiedziała. Czy jeśli moja mała pije od 4 miesięcy Bebilon kiedyś 1 a teraz 2 - to znaczy , że nie jest uczulona na mleko krowie (nie ma skazy białkowej). Czytałam w składzie , że jest to mleko odtłuszczone (rozumiem krowie) tylko zmodyfikowane? Czy ja dobrze rozumiem? Dzieki za odpowiedź. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: do paula62 10.03.05, 09:51 Bebilon jest melkiem dla zdrowych niemowląt, bo zawiera białka mleka krowiego oczywiście tak zmodyfikowane, żeby były odpowiednie dla malucha.Zreszta wszystkie mieszanki zawierają meko krowie tylko maja białka mniej lub bardziej mówiac potocznie "rozdrobnione", bo im mniejsza cząsteczka białka tym mniejsze prawdopodobieństwo alergii. Jesli wszystko jest ok i nie ma u malucha żadnych objawów nietolerancji mleczka ( wypryski różnego rodzaju do lakierowanych policzków włącznie, ulewanie, wymioty, biegunka ze śluzem i/lub krwią, częste katarki, niepokój nalucha) tzn. że należy się go tzrymać. Nie zmienia sie nigdy sprawdzonych rzeczy. Ale z alergia jest tak, że może dopiera po jakiś czasie wyjść np. u 8 m malucha( organizm stopniowo gromadzi przeciwciała, aby dopiero po jakimś czasie zareagować na obce białko jakim jest alergen)dla tego tak ciężko u alergików obserwować po czym nastapiło uczulenie a po czym nie - nieraz reakcja jest już na drugi dzień nieraz za tydzień itp. Jesli w rodzinie nie ma alergików( zwłaszcza rodzice, dziadkowie i rodzeństwo) to prawdopodobieństwo alergii jest bardzo małe. Nie ma co martwić sie na przyszłość. Nie wiem dlaczegto o to sie pytasz. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: do paula62 10.03.05, 10:05 Często to co przez lekarzy uważane jest za alergie na białka mleka krowiego jest przejściowa nietoleracją tych białek związaną z niedojrzałością przewodu pokarmowego, enzymów itp.podobnie jak nietolerancja laktozy( charakterystyczne sa biegunki, burczenie w brzuszku i dużo gazów). Wystepuje najczęściej u maluchów do 6mz. dlatego należy podawać do tego czasu ( a najlepiej do roku) mieszanki HA, takie sa zalecenia europejskie, aby tez zapobiegac w przyszłości alergią. To tak jak z glutenem. Jeśli ograniczy sie kontakt dziecka z alergenem ( dlatego nie podajemy glutenu do 10mz)wtedy kiedy jest na niego najbardziej podatny to jest mniejsza szansa że w okresie 1-2 lat bedzie miał alergie. Alergia jest zdecydowanie uwarunkowana genetycznie, ale tez można sobie na nia zapracować. Oczywiście wszystko trzeba traktować ze zdrowym rozsądkiem i jesli maluch jest zdrowy, nie ma zagrożenia alergia to po to właśnie wymyslono mieszanki dla zdrowych maluchów, aby je otrzymywały. To sa tylko zalecenia tak jak wszystkie schematy żywieniowe dla maluchów, a nie zawsze dzieci chcą sie odżywiać i rozwijać zgodnie ze schematami:-)Teraz to napisałam , aż za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
paula62 Re: do paula62 10.03.05, 19:22 Beata bardzo bardzo dziekuje za odpowiedź. Pytałam o to mleczko dlatego, że mojej malutkiej wyszło na bużce uczulenie. Krostki wygladaja tak:pojedyńcze, koloru skóry, głównie na policzkach i brodzie, na ciele brak, przypominaja potówki tak mi sie wydaje. Troche mnie to zmartwiło bo małej (6 miesięcy) jak do tej pory raczej nic nie wychodziło, pomimo iz wprowadziłam jej wszystko co tylko mozliwe dla 6 miesięczniaka i tolerowała dobrze, do czasu zeszłego tygodnia. A może to od mięsa w słoiczkach (nie wprowadzałam stopniowo tylko co dzień każde -chyba błąd), acha i ostatnio podałam jej soczek Hippa z brzoskwiniami jako nowość. Takie krostki pojawiły jej się tylko raz , jak miała 2 miesiące, ale zrzuciłam to na mleko które uwielbiam. Potem jej zeszły jak przestałam mleczko pić, ale może nie były jednak od mleka........ no bo od Bebilonu nie ma krostek a to tez mleczko krowie. Wiec już nie wiem od czego te krosty. Kosmetyki uzywamy cały czas takie same, ubranka piore w Jelpie, ja smaruje sie jej kremem Nivea.......... Jest jeszcze jedno na co mogą być podejrzenia: piłam w tym czasie mleko sojowe waniliowe, jadłam duzo kurczaka po chińsku z przyprawami (daje jej raz dziennie moje odciągane mleczko, żeby było jasne). Czy ona mimo iż, jest juz większa może się uczulać na to co ja jem? Jeśli chodzi o alergie to ja jestem uczulona na pyłki traw ale to chyba nie o ta alergie chodzi, mężu nic nie dokucza. Troche sie załamałam, po tym jak napisałas , że alergia może równiez ujawnić się w póżniejszym wieku. Oby jej te krosty jak najszybciej zeszły:-) Pozdrowionka Paulina Odpowiedz Link Zgłoś
paraga Re: Jakie są na rynku mleka niskolaktozowe? 10.03.05, 09:35 Dzięki za wyczerpującą odpowiedź! (no właśnie na stronach producentów nie ma za dużo albo wcale informacji...) Odpowiedz Link Zgłoś
paraga Do bea-ta 10.03.05, 10:16 Tak tylko spytam, bo bardzo mi się podoba Twoje zdroworozsądkowe podejście i obeznanie w temacie :-) Moja mała jadła do tej pory Humanę SL, bo jako maluch 1-miesięczny miała coś co lekarz rozpoznał jako skazę białkową. Do tego nietolerancja laktozy (pozostała chyba do dzisiaj, bo leki zawierające laktozę jako dodatek powodują rozwolnienie). Tydzień temu zaczęło mi brakować mleka H-SL więc zaczęłam eksperymentalnie dodawać do butli na 5-6 miarek zamiast jednej miarki H-SL, 1 miarkę Bebiko. Zwykłego, bo innego w domu nie miałam. No i NIC się nie wydarzyło. Dawałam tak przez tydzień. Efektem bywało tylko lekkie zaparcie, ale naprawdę niewielkie. Żadnej wysypki, rozwolnienia itp. Teraz córcia ma 7 miesięcy, więc jak piszesz, może jej układ pokarmowy dojrzał? Chciałabym kupować jej "normalne" mleko modyfikowane, mam dość latania po recepty, do apteki (jest daleko, mieszkam w małej miescowości). Oczywiście ponad własną wygodę przedkładam jej zdrowie, jak trzeba będzie nadal biegać, to będę to robiła. Ale... jak sądzisz? Ja kupowałabym niskolaktozowe. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: Do bea-ta 10.03.05, 19:49 Może dojrzał ukł. pokarmowy i zwiększyła sie aktywność laktazy enzymu trawiącego laktoze. Czy alergia jest w rodzinie?Na podstawie czego rozpoznano skaze? Mogła to być typowa nietoleracja białek i laktozy, często występująca u niemowlat, a mylona z alergia( a później mówi się, że dziecko wyrosło z alergii, co jest bzdurą, alergie sie ma i juz odziedziczona po rodzinie). W miare dorastania niemowlaczka jest to całkiem możliwe. Nietolerancja laktozy pierwotna zdarza sie niezwykle rzadko, wtórna również - jest to najczęściej efekt biegunki lub alergii, czy niedojrzałości przewodu pok., nieprawidłowej flory jelit. Nie ma włąściwie diagnostyki alergii (potencjalne testy są wątpliwe)- jest pewna tylko tzw. metoda prób i błędów i jeśli podajesz potencjalny alergen i nie ma reakcji to albo jest go za mało jeszcze aby wywołac objawy, albo organizm nie reaguje na niego. Nie przekonasz sie czy dziecko jest zdrowe jesli nie podasz mleka dla zdrowych niemowlat. Ja też tak robiłam z dusza na ramieniu, bo przecież nie jestem duchem świętym, a tym bardziej lekarz, bo to my matki widzimy dziecko na codzień i najlepiej je znamy. Jeśli juz podajesz bebiko to próbuj dalej, ale obserwuj maluszka- każda kupke(konsystencje, śluz, krew, wzdęcia brzuszka, przelewania i burczenia słyszane z zewnatrz dobrze, zwiekszenie ilości gazów, wymioty, ulewanie, wysypki, sapki, niepokój, odparzenia pupy). Wtedy nalezy jak najszybciej wrócić do poprzedniego mleka. Objawy nietolerancji laktozy daje dopiero pewna jej ilość, mogło do tej pory bycv zbyt mało. Dziwia mnie tylko te leki, bo ile tam mogło byc laktozy, że wywoływały objawy?Jakie?Może chodzi w nich o zawartośc innego składnika?Nie laktozy? Analizowałaś to?Może jakis aromat truskawkowy, bananowy, cos orzechowego(jak w Vigantolu subst. pomocnicza kw. arachidowy - silny alergen). Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: Do bea-ta 10.03.05, 23:38 Właśnie przypomniał mi sie link do nietolerancji laktozy zejdź poniżej strony pod karmieniem piersia jest ciekawy artkuł dzieci.lunar.pl/go.php? page=PiersioweFAQ. Aby umieć podjąc dobra decyzje, nalezy obeznac się z tematem. Po przeczytaniu zastanów się czy maluch faktycznie nie toleruje laktozy, no chyba , że miał bedania specjalistyczne.Pozdr., Beata. Odpowiedz Link Zgłoś