Dodaj do ulubionych

Witamina D3 w lodówce

10.03.05, 10:08
Czy przechowujecie wit. D3 rygorystycznie w lodówce? Ja często wieczorne
karmienie, akurat bezpośrednio po podaniu D3 mam ekspresowe, bo mała się
strasznie niecierpliwi i zdarza mi się zapomnieć schować buteleczki do lodówki
(tak kazała pani w aptece). Czy coś się stanie jaki kilka razy postoi przez
noc w pokoju?
Obserwuj wątek
    • monikaa11 Re: Witamina D3 w lodówce 10.03.05, 10:43
      Ja nie słyszałam o tym, że D3 ma stać w lodówce i u mnie od zawsze stoi w
      domowej apteczce z innymi lekami!!! troche mnie to zaniepokoiło, bo może w tym
      układzie juz piaty miesiac podaje dziecku zepsute krople? ale wydaje mi sie, że
      gdyby było konieczne przechowywanie w lodówce, to producent zaznaczyłby to w
      ulotce...
    • agamamaani Re: Witamina D3 w lodówce 10.03.05, 12:39
      pytałam w aptece, sprawdzałam na ulotkach - CEBION musi stać w lodówce (paruje
      w temp. pokojowej) ale nie zmienia właściwości.. A D3 może stać w temp.
      pokojowej..
      Aga
      • mamilka1 Re: Witamina D3 w lodówce 20.03.05, 21:56
        Właśnie mam przed sobą opakowanie Cebionu i tam jest napisane: "przechowywać w
        temperaturze do 25 st." - skąd wzięłaś informacje o lodówce ???
        Co do D3 - jest napisane przechowywac w chłodnym miejscu (ja trzymam w lodówce)
    • makoc Re: Witamina D3 w lodówce 10.03.05, 12:43
      też słyszałam ze vit. d3 trzeba w lodówce (od farmaceuty). Ale teraz mam
      Vigantol i na ulotce nic nie jest o tym wspomniane, więc trzymam na wierzchu,
      koło mleka, aby pamietać o podaniu.
      • la_lunia Re: Witamina D3 w lodówce 10.03.05, 13:59
        ja oczywiscie wit d3 tez trzymam na "powietrzu" - nigdy nie trzymalam w lodowce
        no i nie widzialam, zeby pisalo ze trzymac w lodowce
    • paula62 Re: Witamina D3 w lodówce 10.03.05, 19:26
      a ja trzymam Vit d3 w lodówce , pytałam lekarzy u których byłam z małą, ale
      Cebionu juz nie trzymam w chłodzie.....
    • oxygen100 Re: Witamina D3 w lodówce 11.03.05, 13:52
      Witam. Od jakiegos czasu pracuje z witamina D3 (doswiadczenia in vivo). Tak
      nalezy ja bezwzglednie trzymac w lodowce i do tego chronic przed swiatlem. W
      kwestii "parowania" to nie witamina paruje tylko rozpuszczalnik. W zwiazku z
      tym witamina owszem zachowuje swe wlasciwosci ale moze byc bardziej stezona. W
      konsekwencji dzieko moze otrzymac zbyt duza dawke. A nie jest to wit C ktora
      wydali sie z moczem. Podawana w nadmiarze moze uszkodzic nerki, spowowodwac
      spadek wagi, oraz odwapnienie kosci (wit. D3 ma dzialanie hiperkalcemiczne)co
      moze zaburzyc ogolnie metabiolizm. W zasadzie jest to witamina ale jej
      dzialanie jest zblizone bardziej do hormonow niz witamin. pozdr
    • paraga pytanie do oxygen100 11.03.05, 14:00
      Ale - tak jak napisałam - jeśli zdarzy mi się ją raz na jakiś czas zostawić na
      noc w pokoju to co się stanie? Mam biec do apteki po nową? :-)))))))
      • agamamaani Re: pytanie do oxygen100 11.03.05, 14:06
        bez paniki... nic się nie stanie.. JA od zawsze trzymam w pokoju..
    • agnes_now Re: Witamina D3 w lodówce 15.03.05, 20:26
      Moj synek ma 9 miesięcy. Od początku trzymam Witaminę D3 w lodówce - tzn. tzw.
      VIGANTOL. Tak powiedziała pediatra i farmaceutka. Również Cebion trzymam w
      lodówce.
      Vigantol podaję zawsze z jedzeniem - tzn. najpierw nakladam (nalewam) ciutkę
      mleczka lub kaszki a potem wkraplam Vigantol. Jak karmiłam piersią to
      wyciskałam sobie kilka kropli mojego mleczka.
      Tak robię i uwazam ze tak jest dobrze.
      Niestety zalamalam sie jak widzialam moja kuzynke ktora trzymala VIGANTOL w
      kuchni na szafce a podawala malemu na palcu!!!
      Aga
    • mamaigora1 Re: Witamina D3 w lodówce 17.03.05, 14:53
      Z tego co wiem to Cebion Multi (multiwitamina) powinna byc trzymaman w lodówce,
      ale sama wit. D3 to raczej nie...
      • caith Re: Witamina D3 w lodówce 17.03.05, 15:41
        ja od zawsze trzymam wit d3 w lodowce gdyz na opakowaniu jest napisane aby
        przechowywac w chlodnym miejscu. natomiast cebionu multi nie trzymam w lodowce
        a w lazience (!!!) gdzie niestety jest cieplo :(((( chyba juz raczej tego
        opakowania nie bede dziecku podawac...
      • oxygen100 Re: Witamina D3 w lodówce 20.03.05, 20:58
        hm... z informacji ktore dostalam od profesora ktory syntetyzuje pochodne tej
        witaminy wynika ze lepiej byloby przechowywac ja w lodowce ciagle bo moze sie
        rozlozyc i stracic swoje wlasciwosci, ale nie przesadzajmy jesli raz zostala na
        noc to nawet jesli sie rozlozyla krzywdy nie powinna wyrzadzic dziecku ale moze
        lpeiej na wszelki wypadek kupic nowa. Sorry ze tak pozno ale ja Wam tylko
        kibicuje bo wlasnego potomstwa na razie nie mam:)) pozdrawiam.
        • paraga Re: Witamina D3 w lodówce 20.03.05, 21:08
          Barrrrrrrrrdzo dziękuję za kibicowanie i fachowe porady!
          • b.e.a.t.a Re: Witamina D3 w lodówce 20.03.05, 22:10
            a co z cebionem multi, jesli jest przechowywany w szafce a nie w lodowce?
            zaprzestac dawania takiego i kupic nowy?
            pozdr
            beti
            • oxygen100 Re: Witamina D3 w lodówce 21.03.05, 07:55
              sprawdz moze w ulotce jakie sa warunki przechowywania ale z tego co wiem
              witamina D3 jest dosc wrzliwa i szybko sie rozklada, tyle ze ja pracuje z
              innymi preparatmi niz dostepne w aptekach. Jesli natomiast stoi dluzej np.
              otwarta to rzeczywiscie moze wyparowac i dawki moga byc niekontrolowane (nie
              wiem w czym jest rozpuszczona ale raczej nie w etanolu jesli w jakoms tluszczu
              to chyba parowanie nie grozi)pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka