Dodaj do ulubionych

ciemiaczko

22.06.05, 11:57
dziekuje za podpowiedz w sprawie tego dziwnego burczenia mam nadzieje ze
polepszy sie mojej kruszynce. mam jednak jeszcze jedno pytanie. moja corka
3,5 mc ma obecnie 1cm na 1cm ciemiaczko, zaczelo jej sie zarastac 1,5 mc temu
po urodzeniu 1,5cm na 1,5 cm czy nie za szybko zarasta?czy jezeli zrosnie sie
w krotkim czasie beda jakies problemy? i co w takim razie z wit d3 podawac cz
odstawic? pediatra zbagatelizowal to i kazal podawac 1 krople dziennie ( od
urodzenia takie ma zalecenie) dziekuje
Obserwuj wątek
    • wiola2214 Re: ciemiaczko 22.06.05, 20:07
      Witam ja sie dołączam do pytania, Majka urodziła sie z ciemiączkiem 1.5 na 1.5 - obecnie ma 2.5 miesiąca a ciemiączko już 1 na 0.5 - bardzo się obawiam czy nie za szybko jej zarasta. Mała karmiona jest bebikiem1, oprócz tego mam zalecenie Vegantol 2 kropelki dziennkie i 4 krople Cebion Multi - czy to nie za dużo??? Prosze o odpowiedź? jakie moga być konsekwencje szybkiego zarosnięcia?
      Pozdr Wiola
    • gatak Re: ciemiaczko 22.06.05, 22:09
      A moja corka urodzila sie z malym ciemiaczkiem 1 cm na 1 cm, pani doktor w
      szpitalu na moje pytanie czy to cos oznacza (słyszałam jak studenci o tym
      rozmawiali) odpowiedziala, ze nic... czy aby na pewno?
    • margin1 Re: ciemiaczko 22.06.05, 22:12
      Byl juz poruszany taki temat, ale nie wiem, czy akurat na tym forum, najlepiej
      poszukajcie w wyszukiwarce. Jak dobrze pamiętam to dużo dzieci ma takie małe
      ciemie i w niczym to nie przeszkadza!
    • piotr-albrecht Re: ciemiaczko 23.06.05, 22:52
      Ciemie przednie powinno zarosnąć między 9 a 18 miesiącem zycia. Ciemię 1 x 1 cm
      może być objawem nakazującym czujność. Jeśli nie ma przejściowo objawów krzywicy
      to trudno ją oczywiście "faszerować" witaminą D-3.
      • marian994 Re: ciemiaczko 24.06.05, 10:43
        mojej córce przy tak małym ciemiaczku pediatra zaleciła odstawienie d3, dziecko
        skończyło wówczas 4 miesiace, od poczatku marca nie podaje d3. Pozdrawiam
    • martaizabela Re: ciemiaczko 24.06.05, 10:32
      Moje dziecko urodziło się z ciemiaczkiem 0.5x0.5 cm, które od razu zaczęło
      zarastać. Po 3 tyg. od urodzenia mój syn juz nie dostawał wit. D, więc w
      badaniach laboratoryjnych pojawiły się cechy krzywicy i wtedy dostał 1 kr. co 2
      dni. Rozpętała się ogramna diagnostyka zaburzeń wapniowo-fosforanowych, które
      synek miał przez piersze 10 miesięcy. Ja, oczywiście byłam w ogromnym stresie,
      czy głowa bedzie dobrze przyrastać. Chodzliśmy do neurologa i na razie wszystko
      OK>
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka