Dodaj do ulubionych

jakie mleko dla 3 tyg.dzidzi - pomocy!!!

14.08.05, 21:48
Panie Doktorze moja córka ma 3 tygodnie, karmiłam ją na poczatku piersią,
potem bebilonem 1 i piersią a teraz tylko bebilonem 1, skończyło mi się
mleko. mała nie śpi - nie płacze ale tak stęka, pojękuje, czasem zaśnie i śpi
3 godziny ale ostatnio coraz jest gorzej, nie płacze bo podajemy jej sab
simplex na kolki ale też nie śpi spokojnie tylko się pręży i stęka. robi
kupki 2-3 na dobę, je około 7 razy na dobę po około 80-100 ml mieszanki. ja
kiepsko znoszę laktozę (po słodkim mleku mam wzdęcia ) - czy powinnam zmienić
mleko? na jakie? mała czasem (raz na dzień) tak troszkę uleje mleczka ale
mało (łyżkę) i ono jest nie zwarzone. mała odbija czasem nawet przez godzinę
po jedzeniu i to ją wybudza i nie pozwala spać. czy może jej czymś zagęścić
jedzenie - co pan sugeruje.
moi dwaj starsi synowie (15 i 12 lat)też mieli kolki i problemy i lekarz
jednemu kazał podawać kaszę jęczmienną a drugiemu przetartą marchew i mieszać
z mlekiem i obydwum pomogło. spali i skończyły się kolki. tłumaczył że nie
mieli błonnika w mleku. ale to było dawno - co pan teraz sugeruje - bo nie
śpimy w nocy. i mała też się męczy. problemy narastąją - na początku tak nie
było. może ona też nie toleruje laktozy.
dodam że ma czystą skórkę - ładną, żadnych uczuleń, ładnie przybywa i chętnie
je - ale trzeba robić przerwy na odbijanie.
Obserwuj wątek
    • beti1970 Re: jakie mleko dla 3 tyg.dzidzi - pomocy!!! 14.08.05, 21:52
      i jeszcze dodam że parę dni temu jak miała przerwę w nocy od 11 do 4:30 rano od
      jedzenia - spała dobrze w dzień i lepiej sie czuła i spała spokojniej w nocy, a
      teraz od paru dni praktycznie je o 9-10 wieczór, potem około 1, potem około 4
      rano i o 7 rano i tak co 3-3;5 godziny. i wogóle nie odpoczywa , może by jej
      czymś zagęścic mleko na noc - żeby miała przerwę 5-6 godzinną, wtedy było
      lepiej.
      • agagaby Re: jakie mleko dla 3 tyg.dzidzi - pomocy!!! 14.08.05, 22:07
        Moj ma 4 m-ce i sie tez co 3 godziny budzi.
        Zajrzyj na www.nutricia.pl ;moze zanim pan doktor ci odpowie cos znajdziesz.
        pa, pa
    • piotr-albrecht Re: jakie mleko dla 3 tyg.dzidzi - pomocy!!! 15.08.05, 13:50
      Można spróbowac zmienic mleko na zawierające mniej laktozy np. Bebiko Omneo lub
      skąpolaktozowe jak Bebilon skapolaktozowy. Wszystkich ewnetualności na raz nie
      mam co wymieniac, gdyż dostałaby Pani zawrotu głowy, tak jak i ja w związku z
      niezliczona wprost liczbą różnego rodzaju mlek dostepnych na rynku.
      • beti1970 Re: jakie mleko dla 3 tyg.dzidzi - pomocy!!! 15.08.05, 14:26
        a czy można takiemu małemu dziecku czymś zagęścić mleko na noc - żeby robiła
        sobie przerwę? zauwazyłam że jak robi przerwę w nocy np. około 4-5 godzin to
        potem w dzień lepiej śpi.
        • piotr-albrecht Re: jakie mleko dla 3 tyg.dzidzi - pomocy!!! 16.08.05, 12:05
          Zagęszczanie w tym wieku nie jest zalecane, choć na pewno nic się nie stanie
          jesli Pani zagęści np. kleikiem ryżowym - może to jednak sprzyjac zaparciu. A
          tak na arginesie w tym wieku dziecko nie ma, niestety, obowiązku przesypiać
          całej nocy.
          • beti1970 Panie doktorze jeszcze pytanko: 16.08.05, 19:02
            byłam dzisiaj zważyc małą - ważyła przy urodzeniu 3350 g, teraz waży 3900 g. ma
            3 tygodnie i dwa dni. od wczoraj podajemy zgodnie z Pana sugestią Bebilon
            niskolaktozowy - od godziny 15 wczoraj i ona go chętnie zjada. ale mam pytanie -
            z dnia na dzień je coraz więcej - np już od dwóch dni nie starcza jej 100 ml
            mieszanki i chce więcej - jak sie kończy we flaszce zaczyna płakać. je około 7
            razy na dobę. a dziś rano zrobiła bardzo luźną kupkę - czy może ten nowy
            bebilon tak jej rozwolnił kupkę? czy można by jej dodać troszke kleiku ryżowego
            do mleczka - bo jak się tak bardzo naje - około 120-140 ml to potem jej się tak
            troszke ulewa przy odbijaniu. może jak by miała gęściejsze to by tak dużo nie
            zjadała?
            poza tym zauważyłam że od wczoraj - od zmiany bebilonu częściej robi kupy -
            zrobiła już dziś od rana 3 razy.
          • beti1970 nocne jedzenie 16.08.05, 19:06
            a z tym jedzeniem to nie tak że mi się nie chce - bo to nie problem tylko widzę
            że jak ona ma długie przerwy w nocy np. tak jak dziś - spała od 22 do 3 rano i
            od 3 do 7:30 to śpi świetnie i łatwo zasypia - szybciutko po zjedzeniu i spi. a
            jak je często np. dziś w dzień co 1,5 godziny - po południu to potem strasznie
            sie wierci i popłakuje - a co chwilę szuka jedzenia , doi smoka i jest głodna i
            płacze. dlatego wydaje mi się że jak ma przerwy wieksze w nocy - to chociaż
            wtedy jej te jelitka odpoczywają i spi.
          • beti1970 a tak wogóle to zapomniałam podziękować 16.08.05, 19:08
            serdecznie za Pana odpowiedzi - co teraz niniejszym czynię: Dziękuję :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka