Dodaj do ulubionych

Doktorze proszę o poradę

13.10.05, 10:53
Szanowny Panie Doktorze,
Bardzo proszę o poradę w następującej sprawie. Moja córeczka 5,5 miesiąca
urodziła się z wagą 2800g, na początku bardzo ładnie przybierała na wadze a w chwili obecnej waży 6080 i od dwóch miesięcy przybiera na wadze tylko po 200 g na miesiąc.Wiem że waga ta już graniczy z 3 centylem i nie wiem co robić. Karmię ją piersią, a od miesiąca staram się wprowadzać dodatkowo mleko następne,deserki i zupki jednak z miernym skutkiem ponieważ pić z butelki mmleka nie chce a wszystko inne wypluwa. Czasami uda się jej zjeść pół słoiczka zupki, 90 ml kaszki i pół skrobanego jabłka.Dodam że z butelki nawet odciągniętego mleka nie chce pić.Liczba karmień piersią w ciągu dnia wacha się od 4-6 natomiast w nocy przeważnie 3 pozatym jest bardzo ruchliwym dzieckiem w dzień śpi tylko 1 do 2 godzina resztę czasu spędza na zabawie i poznawaniu świata.
Miała robiona morfologię i badanie moczu i wyniki sa prawidłowe.

Co powinnam w takim wypadku zrobić czy powinnam odstawić ją od piersi i podawać tylko sztuczne mleko i dodatkowe jedzenie ?
Jakie mogą być inne przyczyny małego przyrostu wagi?

Bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie.
Obserwuj wątek
    • piotr-albrecht Re: Doktorze proszę o poradę 16.10.05, 07:49
      Powinna Pani zdecydowanie ograniczyć liczbe karmień piersią i zwiększyć liczbę
      i ilość "sztucznego pozywienia". MOżna go podawać w formie zagęszczonej
      łyżeczką, do zupy dodawać należy tłuszcz (masło, oliwa). MOzna spróbowac sinlac
      na gęsto. Najczęstsza przczyną takich przyrostów masy są niedobory zywieniowe -
      o inych nie wspomnę gdyż lista ich jest bardzo długa. Nie wiem czy dziecko nie
      dostaje np. za dużych dawek witamiy D.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka