Dodaj do ulubionych

Odnośnie leku CIZAPRYD

17.12.05, 13:51
Panie Doktorze, bardzo pomógł mi Pan w moim poprzednim wątku (dotyczył 7-
miesięcznego synka bardzo marudnego w dzień i wręcz koszmarnie śpiącego w
nocy)
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=632&w=33245079&v=2&s=0
Po pana sugestiach odnośnie refluksu zastosowałam kilka sposobów typu
podłożenie grubych książek pod nóżki łóżeczka, zagęszczanie i o dziwo!! 3
noce były całkiem znośne (w każdym razie duuużo lepsze niż przez ostatnie 3
miesiące). Niestety ostatnia noc - znowu rozpaczliwy płacz i noszenie od 1 do
7 rano :-(((
Rozmawiałam na temat leczenia z naszą lekarką - niby przyznała, że ten
refluks jest prawdopodobny, tym bardziej, że mały ma teraz zapalenie
oskrzeli, które może wynikać z zarzucania treści pokarmowej (już 4 zap.
oskrzeli w jego życiu), ale... leków nie chce dać!!!
A CIZAPRYDU nie może znaleźć w żadnym leksykonie leków i dziwi sie, skąd ja
go wymyśliłam. Niestety internet dla pani doktor to czarna magia i jak
delikatnie wspomniałam, że taki schemat leczenia zasugerował mi pan doktor z
forum internetowego, to pojrzała na mnie jak na wariatkę :-((( I powiedziała,
że mam jechać na pHmetrię i dopiero wtedy ona zgodzi sie na leczenie.
Co to za lek ten CIZAPRYD? Czy on jest lepszy, czy omeprazol? Czy stosować je
równocześnie czy wystarczy jeden? A może LOSEC (o nim wspominała p.doktor).
Przepraszam, że tak zarzuciłam Pana Doktora pytaniami, ale w moim niedużym
miasteczku trudno znaleźć kompetentnego lekarza - pediatrę.
Pozdrawiam
Monika.
Obserwuj wątek
    • leda17 Re: Odnośnie leku CIZAPRYD 17.12.05, 18:33
      Witam serdecznie

jeśli chodzi o ten nieszczęsny refluks - moja córeczka która ma teraz 4 msc-e ma
      również stwierdzony podczas leczenia szpitalnego refluks żół- jel. (bez
      ph-metrii) Bardzo kaszlala, ulewa etc.

Co do cizapirydu, mamy zalecone te proszki - kupiłam na zamówienie w aptece -
      która robi leki - za 25 zł, mogę je ewentualnie odesłać, bo moja córka ma wade
      serca i nie może prawdopodobnie tego przyjmować. teraz pytanie do pana doktora -
      może czy nie?

Zużyłam 2 dawki (a jest 25) - około 10 dni temu kupiłam te proszki - są to
      spaecjały na refluks i problemy z trawieniem typu kolki bóle brzuszka u dzieci u
      których nie wykształcił się jeszcze prawidłowo przewód pokarmowy, to tyle co mi
      wyjaśniono, pozdrawiam i życzę rozwiązania problemów
    • leda17 Re: Odnośnie leku CIZAPRYD 17.12.05, 18:48
      te proszki to gaspridi 0.001 (robione w aptece) choć na wypisie ze szpitala
      napisano mi w zaleceniu - podawanie proszków z cizaprydem.
      Generalnie nie podobała mi sie reakcja córeczki po podaniu tego proszku (mimo że
      podałam tylko 2 dawki) - najpierw zapadła w niedzwiedzi sen (należy je podawać
      na 15 min prezd posiłkami) tak usnęła że nie zdołałam podać jej mleczka po tych
      15 min. Natomiast po tych proszkach miała luźne stolce (chyba wpływają na
      perystatykę jelit) - generalnie nie wiem czy od tego czy jeszcze od antybiotyków
      które ładowali jej w szpitalu (niestety wyjałowiły przewód pokramowy i są luźne
      kupki) ale tak było. Ponadto moja córeczka ma drożny otwór owalny w serduszku i
      nie wiem czy ze wzgledu na to moze wogóle przyjmować proszki. Nabrała już tyle
      niezwykle silnych leków sterydów 3 generacje antybiotyków kroplówek że nie chce.
      jej już nic nadto co potrzeba podawać, a taka jest prawdA że refluksu nie
      stwierdza sie na podstawie kaszlu, a u mego dziecka nie robiono w tym kierunku
      żadnych diagnostycznych badań, tylko ulewanie (moim zdaniem przecietne)
      posłużyło za przyczynę rzekomego refluksu. Wydaje mi się że wystarczy
      zagęszczanie kleikami jeśli już byłby to refluks, bo do 6 msca życia jest to
      rozwój a nie schorzenie, pozdrawiam ciepło

(moja córeczka też pije nutramigen, może to mleczko niezbyt im służy, ja
      niedługo będę chciała zmienić na bebiko omneo)

ps - Też ma nietolerancje laktozy - niestety, ale będziemy niedługo spr czy nie
      minęła jeszcze, oby już tego okropieństwa nie było !
      • mama_pyzuni Re: Odnośnie leku CIZAPRYD 17.12.05, 19:11
        Dzięki za Twoją odpowiedź, chętnie odkupię od Ciebie ten Cizapryd, ale zobaczmy
        co najpierw napisze pan doktor :-)
        No i jak mam go dawkować - mój synek ma 7,5 miesiąca, waży ok. 8 - 8,5 kg?
        U mnie synek nadal ulewa, nie są to jakieś chlustające ulewania/wymioty, ale
        często coś mu bulgocze w gardle i on to przełyka (krzywiąc sie przy tym). No i
        ciągle szukamy przyczyny jego strasznego płaczu w nocy (budzi sie co 10-15
        minut).
        Monika.
        • leda17 Re: Odnośnie leku CIZAPRYD 17.12.05, 20:14
          Hej,

powiem Ci jak było u nas: moja córeczka trafiła do szpitala z kaszlem nieznanej
          przyczyny (wykluczono zapalenie płuc, zapalenie oskrzeli, rentgen nie wyjazywał
          żadnych zmian, nie było też zmian osłuchowych) - jednakże kaszel był
          przerazliwy, zwłaszcza w nocy. W dzień oraz w tragicznych momentach również w
          nocy pionizowałam córkę nosząc ją na rękach, a łóżeczko było ustawione w formie
          równi pochyłej, tak że dziecko miało pod tyłeczkiem wałek z ręcznika aby nie
          zjeżdzało "z górki", jednak praktycznie poł a nawet całą noc ją nosiłam aby nie
          kaszlała. Po ataku silnym nocnym kaszlu w szpitalu lekarz stwierdził że to na
          100% refluks, co uzasadnił tym, że dziecko po tak silnym ataku samo się
          wyciszyło i bez podawania żadnych leków ani tlenu się uspokoiło. Faktem jest że
          pionizacja pomagała, moja córka ulewała, ulewa nawet na długo po posiłkach -
          kiedy ma już jeść następny raz jeszcze potrafi się jej ulać, używam mnóstwa
          pieluch tetrowych pod szyję (śliniaczki nie spr się) dodatkowo bardzo się ślini.
          MOże wystarczy podawanie zagęszczonych pokarmów - podobno świetnie skutkuje w
          przypadkach refluksu, moja córeczka również bardzo mało przybiera co dodatkowo
          przeważa w kierunku refluksu. Miała również badanie na mukowiscydozę, gdzie
          również notuje się słabe przybieranie na wadze, kaszel, na szczęście została
          wykluczona ta straszna choroba, odetchnęłam z ulgą. W aptece powiedziano mi że
          te proszki są nawet dla nowordków które mają problemy z brzuszkiem - nie tylko
          refluks, ale nie mam zbyt wielu informacji. Są to kapsułki w formie dawek
          wypełnionych proszkiem, może u Ciebie w aptece też robią je na zamówienie?
          Powinna być jakaś apteka która specjalizuje sie dodatkowo w produkcji prostych
          leków, trzeba popytać. Ja na razie nie podaję ich - gdyż jestem przekonana iż
          przyczyną kaszlu u mojego dziecka nie był refluks, gdyż nie miałaby podwyższonej
          leukocytozy (do 30 000) przy refluksie. Pozdrawiam serdecznie, życzę
          wszystkiego dobrego i rozwiązania problemów zdrowotych dzidziusia.

• mama_pyzuni Re: Odnośnie leku CIZAPRYD 20.12.05, 10:06
            Ledo, czy zaczeliście stosować ten cizapryd, czy już Wam sie nie przyda?
            Napisz do mnie na priv!
            Pozdrowienia
            Monika.
    • piotr-albrecht Re: Odnośnie leku CIZAPRYD 18.12.05, 18:12
      Można wstępnie zastosowac omeprazol (np. Losec) mozna także skojarzyć go z
      cizaprydem (Coordinax, Gasprid). Zasada leczenia jest taka że najpierw
      próbujemy terapii a dopiero przy jej nieskuteczności możemy sięgać po inwazyjna
      diagniostykę - takie a zasady przyjęte przez towarzystwa międzynarodowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka