Dodaj do ulubionych

Napinanie brzuszka

30.12.05, 10:56
Mam siedmiomiesieczną córke. Trudno mi to opisać ale spróbuje.
Siedząc zgina sie lekko do przodu napinając brzuszek a leżąc na plecach
napina mięśnie brzucha i podkurcza nóżki do góry. Tak jest prawie przez 3/4
dnia. Zapomina o tym kiedy bardzo dobrze się bawi lub noszona na rękach.
Nie ma zapalenia ukłau moczowego bo robiłam badanie moczu. Z zaparciami miała
problemy ale teraz już codziennie rano robi kupke.
Co to może być?
Kolka?
Obserwuj wątek
    • leda17 Re: Napinanie brzuszka 30.12.05, 17:44
      moje dziecko też tak robi, takie skłony i to juz od 2wóch miesiecy a zaczęła
      5ty, troszkę mnie to martwiło ale podobno dzieci tak ćwiczą - wygląda to jakby
      chciała usiąść, mam nadzieję że nie jest to nic niepokojącego , a Pani córeczka
      wcześniej tak nie robiła? moja córeczka do tego trochę mostkuje, tzn leżac na
      plecach opiera sie na główce i piętach zwłaszcza przy przewijaniu, niezbyt mi
      sie to podoba ale w ksiązce o rozwoju dziecka przeczytałam że dzieci w tym
      wieku tak mostkują i że jest to całkiem normalne (Nasze Dziecko pod red. Jadwigi
      Kopczyńskiej-Sikorskiej) a może ktoś bardziej doświadczony nam odpisze :-)
      • kara13 Re: Napinanie brzuszka 30.12.05, 21:18
        Moja też taki od jakiś 2-3 miesiecy.
        Sama już nie wiem co to może być. Szperając w necie wyczytałam, że to może
        jakies pasożyty (owsiki, lambia czy coś podobnego)
    • joleczkam Re: Napinanie brzuszka 30.12.05, 22:16
      Witam,
      moja córka niedawno skończyła 4 miesiące, a tzw. napinanie brzuszka robi od ok.
      1 miesiąca, tak jakby chciałą usiąść - obecnie to już naprawdę wysoko się
      unosi, niemal siada. Poza tym leżąc na plecach lub na boku wygina się w łuk od
      ok. 1,5 miesiąca. Z plecków przekręca się na razie czasem na bok lub z brzuszka
      na plecy i robi ten łuk, także na przewijaku w trakcie zmiany pieluchy,
      ubierania lub rozbierania - wygina się do tyłu leżąc trochę na boku lub robi
      mostek - wygina się do tyłu leżąc na plecach. Poza tym wygina się w łuk w drugą
      stronę - tzn. tak jakby chciała usiąść. Robi to naprawdę często - niemal w
      każdej chwili kiedy nie śpi, nie je lub nie jest zajęta zabawą. Myślę, że są to
      ćwiczenia małego człowieczka i nie należy przypisywać im chorobogennych
      przyczyn.
      Pediatra badał tydzień temu córkę, także chirurg podczas USG stawów biodrowych
      (3 tygodnie temu) i wszystko OK.
      Jeżeli nie ma innych niepokojących objawów, np. brak reakcji na otoczenie,
      uważam że należy się do tego zdystansować.
      Pozdrawiam
      Jola mama Uli
      • kara13 Re: Napinanie brzuszka 31.12.05, 12:16
        Ale ona nie wygina się do tyłu tylko tak jakby kuli się. Robi to i podczas
        jedzenia i podczas zabawy. Szału już dostaje jak na to patrze :(
      • leda17 Re: Napinanie brzuszka 31.12.05, 15:57
        Jolu dzięki za info, moja robi dokładnie to samo, a wyginanie w łuk na boku
        (naprawdę mocno mostkuje) niepokoiło mnie, a gdzy powiedziałam o tym pediatrze
        od razu wysłała nas pod obserwację neurologiczną a mnie też wydaje się że to
        jest rozwój dziecka, zwłaszcza że o mostkowaniu przeczytałam też w książce na
        temat rowoju dziecka, że jest to naturalne ćwiczenie w tym stadium rozwojowym.
        Tak jak opisałaś zachowanie swojej córeczki moja robi dokładnie to samo,
        zwłąszcza w czasie przewijania napręZA SIE przemieszczając na bok i wtedy wygina
        się w łuk - napinając nóżki i tułów, siadanie i cała reszta u nas tak samo,
        także dziękuję bardzo za ten opis - widocznie naszym dzieciaczkom chce się już
        siedzieć a nie tylko leżeć, pozdrawiam
    • malami211 Re: Napinanie brzuszka 11.01.06, 16:32
      Mój synek (2 i pół miesiąca) wyginał sie mostkowo na początku ale dawno juz
      tego nie robił, co do przyciagania główki i nóżek do brzuszka to robi to gdzieś
      od dwóch tygodni a jest zdrów jak ryba, śmieje się zawsze z niego,że chyba chce
      już siadać
    • piotr-albrecht Re: Napinanie brzuszka 14.01.06, 09:51
      To najprawdopodobniej zwykłe ćwiczenia - no chyba, że to robi i w tym czasie nie
      ma z nią żadnego kontaktu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka