Dodaj do ulubionych

Problemy z brzuszkiem

09.01.06, 08:42
Witam. Mam problem z 5 letnią córeczką. Od zeszłego tygodnia zaczęły się
problemy z oddawaniem stolca, co drugą noc.Budziła się z kupką. W dzień
załatwiała się normalnie. Zdażyło się jej to raz w ciągu dnia, potem płakała,
napewno nie robi tego celowo, tym bardziej podczas snu w nocy. Raz skarzyła
się na ból brzuszka. Lekarka sugeruje problemy natury psychicznej. Jakie
badania powinnam wykonać. Jest tzw. średnim dzieckiem, nie wykluczam ukrytej
zazdrości o młodszą siostrę, ale obawiam się innych przyczyn. Proszę o radę,
pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • piotr-albrecht Re: Problemy z brzuszkiem 10.01.06, 23:18
      Żadnych badań - jeśli są to problemy natury psychicznej to badania tylko moga
      zaszkodzić, jeśli natomiast przyczyną jest zaparcie to trzeba z nim walczyć np.
      podając laktulozę w dawce 1-3 ml/kg/dobe. Z całego ukladu wydaje się, że problem
      ma zdecydowanie podłoże psychologiczne.
      • kanania Re: Problemy z brzuszkiem 14.01.06, 14:29
        Bardzo dziękuję za odpowiedź. Obserwuję córkę i zauważyłam, że są to jednak
        zaparcia. Chciałam spytać, czy jest możliwe tzw. nawykowe zatrzymywanie stolca,
        kończące się zaparciami? Od dwóch tygodni nie chodzi do przedszkola. Podobne
        problemy miała Mama z synkiem w tej samej grupie(wogóle nie ma rodzeństwa) i
        trafił w końcu do szpitala. Ola dostaje Debridat, 3 razy dziennie po 5 ml.
        Wczoraj sama mi się przyznała, że nie umiała się załatwić. Znowu po nocy
        znalazłam piżamkę pod stołem i wtedy opowiedziała co się działo. Nie potrafiła
        się załatwić. Jeszcze raz bardzo dziękuję za radę. Na razie zostawię ją w domu
        i pójdę po leki do lekarki, bardzo dziękuję i pozdrawiam, wdzięczna Mama -Ania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka