Dodaj do ulubionych

Panie Doktorze

23.01.06, 12:52
Panie Doktorze
mój syn ma prawie 11miesięcy. ostatnio gorzej przybiera na wadze. czasami ma
też bardzo cuchnące stolce i tłuste. pisał Pan Doktor jakiejś mamnie że takie
są objawy celiakli lub mukowiscidozy.
1. czy te choroby mogą się już objawiać w tak wczesnym wieku (11miesięcy)?(syn
mając 7miesięcy próbował 2razy bułkę)
2. syn jest też alergikiem-czy to może być tylko objaw alergi a nie tamtych
chorób?
3. czy przy tych chorobach stolce są cały czas tłuste i cuchnące czy to objaw
czasowy ale nawracający?
4. jakie powinnam wykonać badania i na czym one polegają?
pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: Panie Doktorze 23.01.06, 13:37
      Zanim odpowie Pan doktor moge Cie troszke uspokoić, że tłuste stolce to nie
      tylko zaraz mukowiscidoza i celiaklia, a zjedzenie 2x bułki nic do tego nie ma
      - dziecko musiałoby dostawać cały czas gluten a i tak od razu objawy celiakli
      nie pojawią sie a po kilku tygodniach. Ja zrobiłabym badanie kału na resztki
      pokarmowe i aktywnośc enzymów trzustkowych, bo one sa odpowiedzialne za
      trawienie tłuszczów, czyli byłby potrzebny dobry gastroenterolog i diagnostyka u
      niego. To co opisujesz może byc objawem alergii, wtórnie jest ona odpowiedzialna
      za złe wchłanianie- alergeny uszkadzaja kosmki jelitowe i stąd problemy ze złym
      wchłanianiem różnych składników pokarmowych w tym tłuszczów( ale tez innych np.
      cukry, białka, skł. mineralne- anemia!))i trzeba dobrze leczyć ją jako chorobe
      podstawową. Przy czym trzeba określic aktywnośc enzymów trzustkowych aby
      wykluczyc inne schorzenia. Czasem wystarczy dodatkowe podawanie enzymów
      trzustkowych. Pozdr., Beata
      • mama2325 Re: Panie Doktorze 23.01.06, 17:19
        dziękuję ci beato
        trochę mnie uspokoiłaś. do gastrologa (podobno dobrego) mamy wizytę ale dopiero
        na marca. rzeczywiście mały jak coś zjada (sam gryząc) to źle trawi bo widzę w
        kupce resztki pokarmów w kawałkach. ogólne badania krwi są ok-anemi nie ma. ma
        za to refluks pokarmowy co też w tym przypadku jest problemem.
        dziękuję i pozdrawiam
        • bea-ta Re: tu o resztkach pok. w stolcu.... 24.01.06, 08:06
          www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,82
          Na ogół dzieci często mają problem z resztkami pok. w kupach właśnie jak sama
          zauważyłaś z powodu złego gryzienia- łykają najczęściej, jedzą łapczywie i nie
          zdązą pogryźć, poza tym przew. pokarmowy niemowlęcia jest niedojrzały - flora
          jelit, mała aktywnośc enzymów trawiennych, przyspieszony lub zwolniony pasaz
          jelitowy i stąd częste problemy. Przy czym jesli dziecko ma inne objawy - tu
          najwazniejszym wyznacznikiem jest masa ciała, to nalezy rozważyć inne problemy.
          Alergia też tu ma znaczenie. Pozdrawiam, Beata
          • mama2325 Re: tu o resztkach pok. w stolcu.... 24.01.06, 09:52
            witam
            dziękuję ci za wyjaśnienia
            jeżeli chodzi o wagę mojego syna to dobrze przybierał do 7miesiąca(10,5) do
            teraz przytył już tylko 0,5kg i to mnie trochę martwi ale i pediatra i tu na
            forum Pan Doktor mówią że ta waga jest ok.zaniepokoiła mnie ta kupka z tłuszczem
            i niestrawionym pokarmem. a od dwóch dni mały ma jakiś dziwny katar- właściwie
            powinnam napisać klej w nosie bo dosłownie ma to tak lepką konsystencję o
            kolorze żółto zielonym i widzę że się tym dławi:( odsysałam mu to gruszką-czego
            normalnie nie robię bo jakoś sam mu się zawsze oczyszczał nosek i było tego
            mnóstwo).ogólnie mały często choruje-zapalenie krtani i katar ale to podobo
            przez refluks pokarmowy podrażnia drogi oddechowe(diagnoza pediatry). przez
            przypadek na forum przeczytałam o mukowiscidozie i jakoś te objawy syna pasują
            mi do tej choroby:( nie wiem może przesadzam...
            • bea-ta Re: tu o resztkach pok. w stolcu.... 24.01.06, 11:11
              Najgorzej jest czytać objawy chorób, bo im więcej czytasz tym więcej możesz
              dopasowac do siebie:-))Głupie ale prawdziwe. Z ta wydzieliną w nosie to udałabym
              sie do pediatry, zrobiła ew. wymaz z gardła, może dziecko jest nosiscielem
              jakiejś bakterii( bez paniki nie musi, a ja nie jestem wyrocznią:-))Może przy
              czestych infekcja warto malucha dodatkowo zaszczepic np. na pneumokoki?
              Pediatra na wydzieline z noska może cos poradzic, istotne jaki ma kolor- sluzowa
              - przeźroczysta, czy wodnista bez goraczki moż świadczyc o alergii, ale przy
              stanach podgoraczkowych tez o zak. wirusowym , żółtam, zielonkawa o zak.
              wirusowym- warto brać cos na rozrzedzenie wydzieliny czy przy zak. bakteryjnym
              antybiotyk miejscowy jak nie ma objawów ogolnych. Podziel się watpliwościami z
              pediatra, zbada malucha i rostrzygnie co się zdieje, uspokoi:-)
              Pojedynczymi epizodami z kupami nie martwiłabym sie, bo przewód pok. dziecka
              osiaga pełną dojrzalość i jest jak nasz ok. 3rż. Stad częstoi powtarza sie ta
              magiczna granica 3 lat:-) Pozdr, Beata
              • mama2325 Re: tu o resztkach pok. w stolcu.... 24.01.06, 13:05
                właśnie wróciłam od pediatry:/ i nic...
                twierdzi że to alergia i tyle i mam czekać. na rozrzedzenie nadal ma brać
                deflegmin (bo cały czas bieże). osłuchowo wszystko ok.
                pediatra jest dobry-polecany zresztą przez znajomych- więc powinam wierzyć że
                jest ok skoro tak mówi...ogólnie nie jest zwolennikiem szczepionek-chce tylko
                podać małemu jakąś jedną uodparniającą ale nie ma kiedy bo cały czas coś mu jest.
                z tym czytaniem objawów masz rację-mąż już mi powiedział że wyłączy mi internet:)
                pozdrawiam
                • bea-ta Re: tu o resztkach pok. w stolcu.... 24.01.06, 13:17
                  Mąż ma racje:-)lepiej poświęcić czas maluchowi:-)niz wyszukiwac mu choroby.
                  Zreszta jak wejdziesz na forum o alergiach - troszke niżej na forum edziecko to
                  zobaczysz ile mam alergików boryka się z tłustymi kupami i innymi objawami
                  wynikającymi wtórnie z alergii, dlatego dobrze byc pod opieką dobrego
                  alergologa, który podpowie jak rozszerzac dietę, zleci odpowiednie leki, czy
                  badania. Zreszta forum tez polecam - mamy podpowiedzą Ci rózne rzeczy nt.
                  prowadzenia obserwacji malucha, diety tak z zycia, ale pamietaj, że dzieci sa
                  rózne!Nie bierz wszystkiego bardzo do serca tak jak z celiaklia itp.
                  Co do deflegminu to jak masz mozliwośc to zapytaj lekarza o Sinupret wg. mnie
                  lepszy. Zas sama od siebie moge polecic Euphorbium compositum do noska, sporo
                  picia podawaj( ale nie wmuszaj na siłe, nie może zaburzyc apetytu), nawilżanie
                  powietrza, to powinni rozredzic wydzieline. ja też nie jestem zwolenikiem
                  przesadzania ze szezpieniami ale sa sytuacje kiedy powinno sie ich uzyć.B.
    • piotr-albrecht Re: Panie Doktorze 24.01.06, 15:59
      Na wszystkie Pani pytania odpowiadam twierdząco, jednak aby ustalic właściwą
      przyczyne trzeba zebrac dokładny wywiad zywieniowy, wyrysowac krzywa masy i wagi
      oraz wykonac szereg badań takich jak: IgE, morfologia + rozma, OB, żelazo, kal
      badanie jakościowe, immunoglobuliny i IgAEmA, być może także biopsje dwunastnicy
      a także chlorki w pocie, badanie ogolne moczu i posiew. Wymienilem tylko badania
      podstawowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka