Dodaj do ulubionych

smoczek w zmywarce - pytanie techniczne

19.02.06, 21:10
jak umieścić smoczki w zmywarce, żeby nie "latały" po całej maszynie?
na opakowaniu napisane, ze mozna myć w zmywarce zarówno smoczki jak butelki
ale technicznie nie wiem, jak podejsc do umieszczenia smoczków - nadziać na
druty po prostu?
Obserwuj wątek
    • tuptus001 Re: smoczek w zmywarce - pytanie techniczne 19.02.06, 21:25
      A na którym opakowaniu jest napisane, że można myć smoczki w zmywarce, na
      opakowaniu smoczka, czy zmywarki? W instrukcji obsługi mojej zmywarki jest
      napisane, że nie powinno się w niej myć artykułów do karmienia niemowląt i
      młodszych dzieci ze względu na środki chemiczne zawarte w środkach do zmywania
      (tabletki, sole i nabłyszczacze). Zadałam pytanie do dr Albrechta na
      forum "karmienie butelką" czy mogę butelki i smoczki myć w zmywarce,
      odpowiedział mi, że zalecany sposób mycia, to mycie ręczne. Przyznam, że
      zmrużyło mi się oko, ale te smoczki na wszelki wypadek myję gąbką z Ludwikiem.
      Butelki jednak wsadzam do zmywarki bo nie znoszę wszelkich porządkowych prac
      kuchennych, po wyjęciu ze zmywarki przepłukuję je wodą. Smoczki traktowane
      zmywarką mają podobno krótszą żywotność, tak gdzieś się doczytałam.
      • wielorybka Re: smoczek w zmywarce - pytanie techniczne 19.02.06, 21:40
        na smoczkach aventu tak stoi napisane i jest ostrzezenie, ze moga sie zabarwiac
        od barwnikow spozywczych (jak maja krotsza zywotnosc to producent wiecej sprzeda
        wiec moze dopuszczac zmywarkę, czyz nie tak?)
        nie myłam do tej pory dziecięcych rzeczy w zmywarce ale uznalam, ze jak kończy
        niedługo pół roku to moge sie przerzucić; będę myć butelki i wypłuczę wodą przed
        użyciem
        dziękuję za radę i instrukcję :)
        • peilin Re: smoczek w zmywarce - pytanie techniczne 19.02.06, 21:46
          Witaj!
          Ja myję butelki i smoczki Aventu w zmywarce, ale przed zrobieniem mleka
          wszystko wyparzamm. Pediatra mojej corki nie widzi w tym nic zlego. Smoczki
          ukladam jeden obok drugiego w gornym koszu na tym czyms w rodzaju poleczki na
          filizanki.
          Trzeba uwazac, zeby nie umyc z np niesplukanymi naczyniami z sosem pomidorowym,
          bo zabarwiaja sie na pomaranczowo.
      • agikom Re: smoczek w zmywarce - pytanie techniczne 20.02.06, 09:03
        tuptus001, przeciez w płynie do naczyn tez sa srodki chemiczne...:)
        a jesli chodzi o smoczki, to myje je w zmywarce(nasadzam na druty) ale chyba przestane, bo po wczorajszym spaghetti smoczki sa zabarwione na pomaranczowo:(:(
        natomiast butelki tak. zmywarka ma wysoką temp wiec potem ich nawet juz nie wyparzam.
    • asia06 Re: smoczek w zmywarce - pytanie techniczne 20.02.06, 01:40
      Butelki umieszczam tam, gdzi eszklanki, resztę w koszyku na sztućce, nic mi się
      w zmywarce nie przemieszcza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka