Dodaj do ulubionych

Ból brzuszka-do p. doktor

09.06.06, 12:38
Miesic temu urodziłam, jestem tu nowa, więc proszę o wyrozumiałość, jeśli
takie pytania padały. Następnym razem skorzystam z wyszukiwarki, ale tym
razem uprzejmie proszę p. doktor /i nie tylko/o odpowiedź. Moje pierwsze
dziecko karmiłam mlekiem BEBIKO , miało kolkę, więc wiem, co to kolka.
Podawałam DEBRIDAT który różnie działał. Teraz synka karmię też mlekiem
BEBIKO ale OMNEO po którym mają nie występować kolki i ulewania. Ulewania
występują, kolki nie, ale synek ma bóle brzuszka. Wydaje mi się, że kolka to
nie jest, bo nie wrzeszczy jak moje pierwsze dziecko tylko płacze i bardzo
się wierci. Gazy raz odchodzą raz nie. Podają herbatkę koperkową. Moje
pytanie brzmi: co mogę podać dziecku bez recepty skutecznego na te bóle
brzuszka. Najczęściej występują one podczas jedzenia i po.

Druga kwestia to ilość karmień. Wg tego co piszą na opakowaniu, powinnam
karmić 5x, ja karmię 7, bo moje dziecko ma dłuższą przerwę niż 3 godz. tylko
wtedy jak mocno śpi np. na dworze. Co mam robić? W nocy staram się mu podawać
herbatkę zamiast jedzenia, ale mam wrażenie, że dzięki temu brzuszek mu
dokucza. Pani doktor, przepraszam za ten epos, ale proszę mi pomóc.
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: Ból brzuszka-do p. doktor 09.06.06, 12:56
      Ulewanie ma prawo być do 8 a nawet 12mż, w sumie w miare pionizowania powinno
      sie poprawiac. wazne przy ulewaniu aby dziecko mialo apetyt i dobrze
      przybierało. Co tam pisze na opakowaniu to sie nie patzr, niech maluch je wg.
      swoich potrzeb- nie wiem ile dziecko ma tygodni, miesięcy? Płakac i wiercić sie
      może z powodu bolesnej perystaltyki gdy np. jest dziecko zagazowane i trudno
      masa kalowym sie przeciskać, w trakcie jedzenia lub zaraz po nim jest to
      widoczne, bo wówczas nasila sie perystaltyka najbardziej na drodze odruchowej.
      wex pod uwage, ż edziecko 9m jadlo przez pepowine a dopiero po urodzeniu ukl.
      pokarmowy zaczyna uczyć sie trawić. Spradx techike karmienia, bo dziecko głównie
      w czasie jedzenia łyka powietrze , trzeba go odbijać w trakcie i po jedzeniu-
      nadmiar powietrza tez powoduje ulewanie. Płacz powoduje łykanie powietrza, zbyt
      duża dziurka w smoku, zbyt łapczywe jedzenie. Trzeba dziecku podac obok
      koperkowej herbatki w rozsądnej iloci, preparat np. Infacol do każdego
      karmienia miarke bez recepty. Na regulacje perystaltyki i skurcze jelit jest
      dobry debridat i mozna iśc po niego do pediatry. Można podac lacidofil prze
      okres np. 2 tyg. uzupełni flore jelit, która u dzieic często jest niedojrzała.
      Jak podasz maluchowi Infacol to nie zwijaj go w rozki czy kocyki- niech często
      lezy na brzuszku- to masuje mu go i pobudza prace jelit i ułatiw prukanie. To
      czy infacol jest skuteczny bedziesz widziała po zwiekszonej ilości pruków. Poza
      tym w nocy jak dziecko budzi sie to daj mu jeśc a nie pić, bo może jest
      glodne!Szczegolnie jak to maluszek. Jakbys napisała wiek i ilośc ml na 1
      karmienie to wiedzałabym czy jest ok. Jesli mimo wszytskiego te bole brzuszka i
      ulewanie nie ustapią to trzeba rozwarzyć z pediatra inna przyczyne dolegliwości
      niz niedojrzalośc ukl. pokarmowego. Beata
      • mika77ka Re: Do Beaty 10.06.06, 12:35
        Witam i dziękuję za odpowiedź. Moje dziecko zaczęło drugi miesiąc i zjada 110-
        120ml. Tak na marginesie. Wspominałam,że jestem tu nowa. Poczytałam troszke
        postów, w wielu zabierałaś ,,głos". Skąd taka rozległa wiedza u Ciebie. Nie
        odpieraj tego czasem jako prowokacji / na forum ciężarnych często tak sie
        zdarzało/ pytam ze zwykłej babskiej ciekawości, bo jest to godne podziwu.
        Pozdr. MIKA
        • bea-ta Re: Do Beaty 10.06.06, 15:58
          Nie jestem lekarzem, ale też skończyłam AM:-)Poza tym tez jestem mamą , ale juz
          2 letniego kawalera;-)Pozdr, Beata
    • mika7805 mam ten sam problem :( 09.06.06, 14:24
    • justylka my też:( 09.06.06, 15:50
      zmienialiśmy już mleko (od 2 tyg. na Bebilonie Pepti), podawaliśmy Lacidofil (2
      tyg.), herbatkę Hippa ułatwiającą trawienie, Infacol - i nic:( masaże brzuszka,
      leżenie na brzuszku - pomaga, ale na króciutko:( pediatra zbagatelizował
      sprawę, więc wybrałam się do innego-ten poradził podawanie leku homeopatycznego
      Spascupreel, który działa rozkurczająco (2x 0,5 tabletki pod język, co jest
      niezwykle trudne w przypadku 2,5 mies. niemowlaka) i dalej nic:( dzidzia się
      męczy strasznie... ja już się nawet zdecydowałam zrobić na własną ręke posiew
      kału i badanie w kierunku lambii, bo już naprawdę nie wiem, co robić..........
      • bea-ta Re: my też:( 10.06.06, 16:17
        Mojemu synowi tez nie pomógł BP( podejrzenie alergii), debridat( ten możesz
        stosować zamiast polecancyh tabletek- jest na receptę od pediatry), podawałam
        bobotic, lacidofil i stosowałam wszytskie możliwe chwyty i przeszło wszytsko
        samo równo z końcem 3mż. Tez robiłam posiew i wyszło wszytko ok:-)Czasem
        wszelkie dolegliwości wynikaja z niedojrzałości ukl. pokarmowego: zbyt wolnej
        lub szybkiej pracy jelit, nieprawidlowego składu flory jelitowej, złego
        unerwienia jelit, małej aktywności enzymów trawiennych, nadwrażliwości na
        białako krowie( ale wtedy pomaga BP czy Nutra) związanej ze zwiekszona
        przepuszczalnościa ściany jelit w tym wieku, małej aktywności enzymów
        trawiennych, do tego ukł. pokarmowy obciązony jest podawaniem cięzkostrawnej
        mieszanki( niestety nawet super droga to nie to samo co mleko kobiece),
        łapczywe jedzenie małych głodomorów, bo dzieci jedza czesto, dużo, a dopiero
        ucza sie trawic, bo przeciez odzywiały sie przez pepowinę:-)Nam pomogła zmiana
        BP na NAN HA Sensitiv mleko dla dzieci z problemami trawiennymi i kolka-
        mieszanka nie zaiwera laktozy, która często winna jest wzdęciom i kolką.
        Cierpliwie trzeba podawac koperek, preparaty na wzdęcia, wykluczyc alergie na
        baiłko, masowac brzuszek, nie przekarmiać dziecka, wprowadzic uregulowany rytm
        dnia dziecku- maluchy są na to wrażliwe, nie wolno palic przy niemowlaku!
        Sprawdzic technike karmienia- zastosowac np. butelkę antykolkowa dobrej firmy,
        bo powietrze łykane z jedzeniem tez powduje dolegliwości jelitowe, czasem
        zwyczajnie samo jedzenie jest winne tym objawom i dopeiro w miarę dojrzewania
        dziecka objway mina i dziecku wszytsko sie wyreguluję. Mój mały b. długo stekał
        przy robieniu kupy i tez płakał w czasie jedzenie( bolesna perystaltyka) i w
        czasie kupy, ale nie maiłam na to wpływu. Przeszlo samo i napewno nie wpłynęlo
        to w rzaden sposób na prawdiłowy rozwój dziecka, tyle, że mi przyprawilo
        odrobine stresu:-)B.
        • justylka Re: my też:( 10.06.06, 21:57
          spróbujemy NAN Sensitiv - można go dostać w aptece, czy tylko przez internet?
          zastanawiam sie, czy Lacidofil można podawać dłużej niż przez 2 tyg., jeśli
          tak, to jak długo? a badanie kału i tak na wszelki wypadek zrobię, będę
          spokojniejsza...
          • bea-ta Re: my też:( 12.06.06, 08:03
            Lacidofil mozna podawac długo, to tylko pałeczki kw. mlekowego. NAN HA Sensitiv
            jest mlekiem dla zdrowych dzieci zagrozonych alergia i przy alergi nie mozna
            podawać- pisze to, bo czasem obajawy tego typu sa objawem uczulenia na baiłkow
            krowie. NAN Sensitiv w aptece jest b.drogie 35 zł za opak., na www.babypack.
            pl - tańsze ok. 10 zł. Posiew moxna zrobić, ale nie wyjdzie jalowy, bo przew.
            pok. kolinizuje masa bakterii i grzyby:-)B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka