pikolakszpak 29.12.06, 12:24 mam takie techniczne pytanie: czy można przygotować mleko modyfikowane przed użyciem, i schować do lodówki, a przed samym podaniem tylko podgrzać? Na razie pytam teoretycznie, chcę jakby co wiedzieć na przyszłość Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anetinus Re: mleko modyfikowane: pytanie techniczne 29.12.06, 12:28 trzeba robic bezposrednio przed uzyciem ewentualnie moze troche postac jesli dziecko nie wypije wszystkiego ale nie podgrzewa sie bo kwasnieje Odpowiedz Link Zgłoś
anetinus Re: mleko modyfikowane: pytanie techniczne 29.12.06, 12:29 troche tzn dla mnie do pol godziny Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: mleko modyfikowane: pytanie techniczne 29.12.06, 12:46 z tego co wiem to niestety nie powinno sie tak robic. moja córka jest "butelkowa" i ja robie tak: gotuje wiekszą ilośc wody i wlewam odmierzona ilośc (120 lub 150ml) do butelek. przed samym użyciem podgrzewam samą wode a po podgrzaniu dodaję do wody mleko. za każdym razem przygotowuje sobie butelki na ok 4 karmienia i 2-3 herbatki. i nie jest to az tak bardzo kłopotliwe. pozdrawiam Ewelina Odpowiedz Link Zgłoś
mmc3 Re: mleko modyfikowane: pytanie techniczne 29.12.06, 13:20 Niestety nie jest to możliwe. Mleko należy przygotować bezpośrednio przed podaniem. Ale kiedyś się tak robiło. Moja matka była bardzo zdziwiona jak dowiedziała się, że nie przygotowuję sobie butelek z mlekiem na noc tylko za każdym razem robię świeże. Ja ułatwiałam sobie życie trzymając wodę w termosie. Zawsze miała dobrą temperaturę i była "odstała". Nie było to zbyt uciążliwe. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
madzia1505 Re: mleko modyfikowane: pytanie techniczne 29.12.06, 13:28 ja uważam,ponieważ moje dziecko jest karmione butlą,że jeśli dziecko nie wypije całej porcji resztę należy wylać,gdyż w ślinie znajdują się zarazki i takie mleko nie nadaje się do spożycia.Natomiast mleko zrobione i przechowywane w lodówce może stać do 2 godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: mleko modyfikowane: pytanie techniczne 29.12.06, 13:44 pikolakszpak napisała: > Na razie pytam teoretycznie, chcę jakby co wiedzieć na przyszłość Myślę, że nie powinnaś zakładać, że będziesz miała problemy z laktacją - w innym wątku już Ci dziewczyny napisały, że miękkie piersi nie oznaczają braku pokarmu, również niewielka ilość ściągnięta laktatorem. Twoja laktacja się zaczyna normować, czyli ilość pokarmu dostosowuje się do potrzeb dziecka, nie jest go już zbyt dużo, jak na początku, więc nie masz już tak nabrzmiałych piersi. Dlatego tymczasem nie myśl o mleku modyfikowanym, bo nie ma takiej potrzeby i może wcale nie będzie - przeciwnie, zdarza się, że gdy zaczniesz je podawać, to może zaburzyć laktację, gdyż automatycznie dziecko będzie mniej ssało z piersi. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
pikolakszpak Re: mleko modyfikowane: pytanie techniczne 29.12.06, 14:41 mam nadzieję, że się nie przyda, ale lubię być przygotowana na różne ewentualności. Oby się nie przydało Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra19811 Re: mleko modyfikowane: pytanie techniczne 02.01.07, 09:31 Zazwyczaj jest napisane na puszce co i jak. Ja przygotowywuje wodę taką akurat do picia w termosie w butelce mam już wsypane i odmierzone miarki mleka i już tylko wymieszać. Picie trzymam małej w podgrzewaczu na noc na minimum i jak chce to odrazu mam. Odpowiedz Link Zgłoś