Dodaj do ulubionych

Dla niejadków Bebilon ph 5,7 - proszę o poradę

24.04.07, 13:15
Witam!
Jestem mamą 4 m-c Hani, która ma bardzo mały apetyt. Do niedzieli zjadała ok.
550 ml na dobę. W niedzielę odmówiła jedzenia - nie jadła przez 17 godz. ,
teraz udaje mi się wcisnąć w nią przez sen lub łyżeczką. Spadła z centyla dziś
waży 5300 przy masie urodzeniowej 3100. Do niedzieli była na moim mleku
(odciągane i dawane butelką) i na NAN HA1. Kiedy odmówiła jedzenia kupiliśmy
wszystkie możliwe smoczki i inne rodzaje mleka. Teraz zaczęłam jej podawać
Bebilon 2 bo na opakowaniu jest napisane , że powinna zjadać ok. 4*150 ml więc
w miarę realne dla niej. Na NAN zalecane jest 4*180-210- to graniczy z cudem.
Dowiedziała się też o mleku BEBILON ph 5,7 przeznaczonym dla dzieci z małym
apetytem. Czym się różni to mleko? Czy wystarczają mniejsze porcje a dziecko
będzie lepiej przybierało?

Jak zachęcić małą do jedzenia?

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi!!!
Obserwuj wątek
    • monikaa13 Re: Dla niejadków Bebilon ph 5,7 - proszę o porad 24.04.07, 22:16
      moze sprobuj kaszke, w tym wieku juz mozna, sa takie dla niejadkow chyba, nie
      jestem pewna
    • barbara.gierowska Re: Dla niejadków Bebilon ph 5,7 - proszę o porad 25.04.07, 19:43
      Witam,
      Proponuje jednak odwiedzic pediatrę. Moze Hania zabkuje lub ma problem z
      układem moczowym ?
      Co do mleka pH5,7
      www.nutricia.pl/produkty_marki.php?brand=BEBILON&id=4
      Cytując za producentem :
      Obniżone pH ułatwia wstępne trawienie białek, co zwiększa łaknienie u
      niemowlęcia.
      Czyli kalorycznośc tego mleka jest powrównywalna z innymi mieszankami.
      Co do dalszego karmienia - moze sprawdziły by się kaszki i kleiki podawane
      łyzeczką? Bedzie to inny sposób podania ,a i kalorycznośc wieksza .
      Na zalecenie lekarskie mozna tez inaczej zwiekszyc kalorycznośc :
      www.nutricia.com.pl/zywienie_kliniczne_produkt.php?brand=ECN&id=21
      ale ta decyzja nalezy juz do pani lekarza prowadzacego
      Pozdrawiam
      • agawuj Re: Dla niejadków Bebilon ph 5,7 - proszę o porad 26.04.07, 18:43
        Dziękuję za odpowiedź. Nasza pediatra odradziła to mleko, zostałyśmy na
        bebilonie zwykłym. Hania zaczęła jeść to mleko z kleikiem ryżowym tyle że
        łyżeczką. Niestety są to bardzo małe ilości. Dziś robiliśmy jej badania i
        czekamy na wyniki.
        • max253 Re: Dla niejadków Bebilon ph 5,7 ???? POMOCY 30.04.07, 10:07
          witam serdecznie :-) wlasnie znalazlam te stronke i ciesze sie z tego bardzo bo
          mozna znalezc tu fajne tematy ....... ale ten o ktorym zamierzam pisac wpedza
          mnie niemmal w depresje :-((((((
          mam podobny problem do mamy Hani Pzdr serdecznie !!!!!!!!
          tak jak bym czytala o mojej kamilce tyle tylko ze nasza kruszyna jadlA NIEGDYS
          LEPIEJ -nigdy nie bylo rewelacji ale w wieku 2 mesiecy potrafila zjadac i 210
          ml mojego mleczka (tez odciagam gdyz przy piersi mala spala i nic z karmienia
          oprocz moich nerwow i jej spania po 15 minut nie bylo) Problem zamienil sie w
          mega problem jakies 3-4 tygodnie temu ... Mala ma 3 miesiace i 10 dni
          przetestowala niezliczone ilosci mlek, smoczkow, butelek a teraz nawet zaczela
          juz soczki i deserki,kaszki bo myslalam ze to pobudzi jej apetyt niestety klapa
          (na dodatek pluje tym ) wczoraj przeszla sama siebie zjadla w ciagu doby 420
          ml!!!!!!! nIE wiem juz co robic bo jest taki spryciaz ze nawet przez sen nie
          chce zjesc chyba ze w drodze wyjatku (z drugiej strony ilez tak mozna dziecie
          dorasta i nie bedzie wiedzialo ze w ogole sie jada nie spiac juz nawet nie dla
          przyjemnosci ale zeby zyc !!!!) Jestem zrospaczona badania oprocz anemii sa w
          normie mocz(chociaz nie wiem czy w szpitalu robili nam posiew) takze(mmiala
          takze robione usg jamy brzusznej oraz usg przezciemiaczkowe - OK),dodatkowo
          podstawowym jej felerem oprocz jedzenia sa zaburzenia napiecia miesniowego
          (przyszla na swiat jako dystrofika ale wazacy 3050)- troszke brak jej
          stabilizacji tulowia(od 9 maja rehabilitacja ) wiec moze to jjest przyczyna tez
          niejedzenia,przszkadza jej w ssaniu ale przeciez herbate dudli ze hej!!!! (ale
          wczesniej jadla a teraz nie .... ) Wlasnie mam pytanie do Pani doktor czy aby
          sprobowac bebilon 5,7 trzeba konsultacji z lekarzem bo do Prokocimia jedziemy
          dopiero za 10 dni a lekarze w mojej miejscowosci w ogole bagatelizuja problem
          twierdzac ze skoro przybywa to nie jest zle ( 600g na miesiac nie zaleznie od
          rodzaju mleka moje czy sztuczne, czy moje wlasnie z fantomaltem - teraz wazy
          5200)
          mam tez pytanie o syropek BIOARON C on podobno zwieksza super apetyt ale jest
          dla starszych dzieciaczkow ... czy jednak nie stosuje sie go w ekstermalnych
          sytuacjach w mniejszych daweczkach u mlodszych dzieciaczkow????
          dodam ze kamilka jest grzeczniutka,pogodna, duzoooooooo spi wlasnie nawet o
          jedzenie zadko sie dopomina a jesli juz to zje 50- 80 ml nie miala kolek,
          ulewan itp nie ma sklonnosci do alergii, a czasie proby karmienia smieje sie
          lub wkurza kiedy za dlugo probuje ja namowic na posilek.... TROSZKE TU
          NAGMATWALAM ALE NIE WIE JUZ NAPRAWDE JAK SOBIE RADZIC PROSZE O POMOC I
          POZDRAWAIM !!!!
          • barbara.gierowska Re: Dla niejadków Bebilon ph 5,7 ???? POMOCY 02.05.07, 21:29
            Witam,
            Oczywiście moze Pani spróbowac mieszanki Bebilon ph 5,7,nawet bez wczesniejszej
            konsultacji ( jesli oczywiście córeczka nie ma podejrzenia o alergie i nie
            wymaga karmienia hydrolizatem).
            Jesli wszystkie badania sa w normie,a maluch jest zdrowy i zadowolony to
            najprawdopodobniej jej potrzeby zywieniowe sa po prostu mniejsze. Taka teze
            potwierdzała by prawidłowa masa ciała ( 10-25 centyl)i miesieczne prezyrosty
            mieszczace się w granicach normy.
            Co do Bioaronu - to jestem przeciwna u tak małego dziecka
            Pozdrawiam
            • agawuj Re: Dla niejadków Bebilon ph 5,7 ???? POMOCY 04.05.07, 09:43
              Witam!
              Mamy już wyniki badań Hani. Morfologia ok. Żelazo w normie choć w dolnej granicy
              52,2 (37-170)TSH ok, , mocz i posiew też dobry, szczawiany pojedyncze, krew
              utajona w kale wynik ujemny. Hania zaczęła jeść, choć ilość zjadanych posiłków
              nie przekracza 550 ml. Jemy łyżeczką zupki z domieszką mleka oraz mleko z
              kleikiem ryżowym. Jednak nadal Hania nie upomina się o jedzenia więc sama
              pilnuję godz. karmienia tak co 3-4 godz. Częściej nie ma szans żeby coś zjadła.

Mam pytanie jakie mogę je zrobić jeszcze badania?
              Dodam, żę skóra jest ładna a kupki żółte choć od kiedy je zupki trochę twarde.

Jeszcze jedno pytanie.
              Dlaczego nie można dosypywać więcej miarek mleka na daną ilość wody i czy
              powinnam ją przepajać? Do tej pory wypijała ok 40 ml herbatki rumiankowej.
              POwinna pić więcej?

Dziękuję za odpowiedź.
              Pozdrawiam
              • max253 Re: Jeszcze raz do Pani Doktor ....POMOCY 04.05.07, 11:29
                DZIEKUJE SERDECZNIE PANI DOKTOR ZA ODPOWIEDZ... MAM JESZCZE JEDNO PYTANKO A
                ZARAZEM PROSBE MOZE ROZPISALA BY PANI JAKIS POMOCNY SCHEMAT ZYWIENIA TAKIEGO
                NIEJADKA(CALY CZAS MAM NADZIEJE ZE POSMAKUJE CZEGOS)-ZAZNACZAM ZE NIE MA
                SKLONNOSCI DO ALERGII.MIMO PRAWIDLOWEJ WAGI MARTWIA MNIE TE JEJ ILOSCI
                ZJADANEGO W OGOLE POZYWIENIA BO TAKI MALEC POWINIEN CHYBA PIC POMIMO
                INNYCHPOSILKOW DUZO MLECZKA ( WLASNIE ILE ???? )A TEN MOJ NIEJAD JAK ZJE JEDNO
                TO NIE MA MOWY O CZYM INNYM !!!!!!!!!! PODOBNIE DO MAMY HANI PILNUJE GODZIN
                JEDZENIA I TOCZE WALKE ..... CORAZ CZESCIEJ MYSLE ZE Z WIATRAKAMI!!!! JESZCZE
                RAZ PROSZE O POMOC

P.S.
                ZAPODALAM MALUSZKOWI BEBILON 5,7 ALE KLAPA NIE CHCE GO JESC!!!SLYSZALAM TEZ ZE
                MOZNA DZIDZIUSIOWI NIEJADKOWI ZAKWASIC MAMY MLECZKO LUB INNA MIESZANKE 2-3
                KROPELKAMI SOKU Z CYTRYNY CO PANI DOKTOR NA TO ???
                P.S.2
                DODAM ZE MOJ NIEJADEK MA 67CM (3,5 MIESIACA ) WZROSTU WIEC MOZE TYCH 5200 KG
                DLATEGO KOMPLETNIE NIE WIEDAC NA NIEJ ....
              • max253 Re: Do Agawuj 04.05.07, 11:31
                Witam seredzcnie widze ze mamy identyyczny problem- skrzetne
                notowanie ,wciskanie jedzonka !!!!!! wiec moze bedziemy sie dziarsko wspierac
                na tym forum :-)??????/ zapraszam do relacjiiii .... pozdrawiam Elka
                • agawuj Re: Do Agawuj 04.05.07, 17:24
                  Oczywiście. Dla mnie forum to duże wsparcie. Problem jest dla mnie duży, a
                  psychika powli siada.
                  Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka