Dodaj do ulubionych

nie chce mleka

24.07.07, 10:18
Witam.Moja córka ma 3,5 m-ca.Nie chce pic mleka.Próbowałam już chyba
wszystkich mlek, nawet bebilon pepti-lekarz sugerował alergię.Wyniki
robiliśmy, krew, mocz, posiew-wszystko ok.Mała wypija po 60 - 90 ml.Często na
dwa,trzy razy i prawie zawsze przy tym placze.Na wadze przybiera, raczej
blizej tej dolnej granicy.Co robi?!
Obserwuj wątek
    • annika23 Re: nie chce mleka 24.07.07, 12:13
      Myślę że powinnaś spróbować podawać jej nieco wcześniej kaszkę łyżeczką, może
      różnorodność smaków wspomoże jej apetyt. Na mojego synka podziałało.
    • ania03051980 Re: nie chce mleka 24.07.07, 12:22
      A jak z kupkami.Słyszałam, że zbyt szybkie podawanie kaszek powoduje
      zaparcia.Moja robi jedna kupke raz dziennie lub co drugi dzień.Od jakiej kaszki
      najlepiej zacząć.Obecnie jestem w trakcie przechodzenia z bebilon pepti na NAN.
      • fairycharlotte Re: nie chce mleka 24.07.07, 21:24
        Może to refluks - nie chce/nie moze jesc bo sie jej cofa pokarm i ją boli...
        Refluks nie musi oznaczac ulewania / wymiotow, jedzenie moze cofac sie tylko do
        przelyku... Moja coreczka na to cierpi i kazde prawie karmienie jest na raty,
        gdy miala 1,5 miesiaca cieszylam sie jak zjadala 60 ml... Teraz czesto jej sie
        udaje 130 ml (ma ponad 3 miesiace), ale bierze leki i je mleko z zageszczaczem
        (Nutritonem). Pocieszajece jest to, ze z refluksu dzieci wyrastaja, ale trzeba
        sie niestety nameczyc... O ile to w ogole to...
        • annika23 Re: nie chce mleka 24.07.07, 21:33
          Fairycharlotte nie strasz dziewczyny (cocć szczerze Tobie i dzidzi współczuję),
          przecież ona nic nie pisze o żadnych innych objawach tylko o braku apetytu.
          Jeżeli boisz się zaparć to zacznij od kaszki kukurydzianej, albo podawaj na
          zmianę raz kukurydzianą a raz ryżową. W razie zaparć nic się dzidzi nie stanie
          jak dodasz do kaszki odrobinę jabłuszka. Powodzenia!!!
          • fairycharlotte Re: nie chce mleka 24.07.07, 22:50
            Refluks w lagodnej postaci jest wbrew pozorom dosc powszechny wiec zawsze warto
            wziac pod uwage taka ewentualnosc, zeby postepowac prawidlowo... U nas akurat
            jest ciezki przypadek i jazda, ale w wielu przypadkach to naprawde przechodzi
            lagodnie, a dzieci z tego wyrastaja tak czy inaczej, wiec warto tak naprawde
            nie zapominac o istnieniu takiej dolegliwosci, ktora niestety lekarze czesto
            bagatelizuja... To pewnie nie jest to, ale po prostu chcialam zaznaczyc, ze
            jest to jedna z wielu mozliwosci do rozpatrzenia w przypadku, gdy dziecko nie
            chce jesc, placze przy posilku i karmienie jest na raty.
            • figamarta Re: nie chce mleka 25.07.07, 08:57
              Jezeli to faktycznie refluks, to pamietaj o ukladaniu dziecka pod katem, tzn
              gorna czesc ciala wyzej. Dotyczy to wszystkich czynnosci, jakie wykonujesz przy
              dziecku, czyli: podnies lozeczko po stronie glowy, unies przewijak, przy
              kapieli trzymja cialo pod katem, pod mate edykacyjan podloz koc.
              Dziecko ZAWSZE musi miec uniesiona goran czesc ciala. Takie postepowanie pomaga
              naprawda ogromnie.

Moja Mala ma wlasnie refluks ukryty, bez ulewania i wymiotow. Zaczelo sie okolo
              3 miesiaca, podobno w tym wieku dzieci zaczynaja kojarzyc rozne fakty, w tym
              wypadku karmienie=bol przelyku, i odmawiaja jedzenia.
              U nas objawy byly identyczne, krzyk na widok butelki, placz, udaje sie ja
              nakarmic jedynie przez sen, lub jak jest bardzo senna. Na trzezwo nijak. Zjada
              tez bardzo malo, bo maz 90 ml. Zreszta takie bylo zalecenie by karmic malymi
              porcjami, ale co 2 godziny. By zaladek nie byl pelny po brzegi, co zmniejszy
              cofanie do przelyku.

I przede wszystkim znajdz lekarza, ktory dobrze poprowadzi leczenie. Nawet
              jezeli to nie relfuks, to lekarz powinien szukac przyczyny slabego przybierania
              na wadze.
              • ania330 Re: nie chce mleka 25.07.07, 10:09
                Czym leczy się refluks ukryty?Czy są konieczne jakieś leki?Moja mala też nie
                wymiotuje, ani nie ulewa.W poniedziałek mamy wizyte u lekarza, to zapytam, czy
                to faktycznie może być to.
                Też karmię ją na śpiąco i wtedy zjada ładnie.Na noc potrafi zjeść nawet 120
                ml.Ale w ciągu dnia jedynie 90 i to nie zawsze.Do tej pory karmiłam ją co trzy
                godziny, ale może warto byłoby spróbować częściej.
                • fairycharlotte Re: nie chce mleka 25.07.07, 18:40
                  Samego refluksu się nie leczy - w 95% mija samoistnie gdy zwieracz w żołądku w
                  końcu dojrzeje - za to łagodzi się objawy refluksu... Omeprazol to lek
                  łagodzący stan zapalny przełyku (neutralizuje kwasy żołądkowe). Maja bierze go
                  od 1,5 miesiaca, mimo to z jedzeniem jest różnie, faktycznie najlepiej je przez
                  sen. Poza tym jednak chyba zagęszczanie Nutritonem... Bo w refluksie ukrytym
                  jedzenie też się cofa z żołądka, tyle, że do przełyku i to też jest
                  nieprzyjemne. Jeszcze podobno często pomaga przejście na mieszanki bezmleczne.
                  Moja Maja jest na Nutramigenie. Obecnie zageszczam jej to Nutritonem i jest
                  lepiej. Czasem nawet zjada 130 ml całkiem na jawie. Jeszcze w przypadku mojej
                  Mai bardzo pomaga SPOKÓJ. Dziecko przy karmieniu musi być wyciszone i spokojne.
                  Jak jest zdenerwowana, to nie może jeść, od razu cośtam się jej cofa. Poza tym
                  karmienie na raty - co kilkadziesiąt ml noszę Maję do odbicia, potem chwila
                  przerwy i po jakichs paru minutach znów moze jesć (jesli nie może to najlepiej
                  ja uśpić by zjadła resztę).

Do Nutritonu długo byłam zrażona, ale popełniałam taki błąd że za mało
                  zagęszczałam nim mleczko. Teraz biore 2 niepłaskie miarki na 120 ml. Niestety
                  mała ma po nim gazy, ale lepsze gazy niż niejedzenie. Od paru dni na prawie
                  każde karmienie zjada po 130 ml, tylko na 1-sze sniadanie max 100.

Ja sie juz nie moge doczekac az mała skonczy 4 miesiace (juz niedlugo:)) bo gdy
                  zaczyna sie podawac papki, kaszki, zupki etc, jest juz podobno lepiej, bo geste
                  jedzenie mniej sie cofa.

A wiec tak naprawde rada dotyczaca podawania kaszek jest dobra takze w
                  przypadku refluksu.

Pozdrawiam
                  • figamarta Re: nie chce mleka 25.07.07, 22:02
                    Moja córka dostawała Polprazol 5 mg (omeprazolum), wczesniej byl Losec.
                    Polprazol brala przez okolo 3 tygodnie, pozniej lekarz kazal odstawic. Bierze
                    tez Debridat oraz Ranigast.
                    Poprawa polega na tym, ze nie wiszczy na widok butelki, niestety jedzenie tez
                    odbywa sie na spiaco. Mam o tyle gorzej, ze jak przestanie jesc z jakiegos
                    powodu, to juz nie daje sobie z powrotem wcisnac smoka do buzi. A po odbiciu to
                    juz mowy nie ma o dojedzeniu. za 2 tyg konczy 4 miesiace i wprowadzam zupki
                    warzywne. Ciekawe tylko czy bedzie chciala je jesc na trzezwo, bo przez sen to
                    chyba tylko butla.
                    • ania330 Re: nie chce mleka 25.07.07, 22:41
                      Moja mała dziś przed snem pobiła swój rekord.Najpierw zjadła 90 ml, a po
                      odbiciu dojadła jeszcze 40ml.Przez dzień jadła też ładnie.Ale wczoraj bło po 50-
                      60 i ani ml więcej się wcisnąć nie dało.Lekarz kazał mi ją karmić też w
                      nocy,chociaż ona się na karmienie nie obudzi.Karmię ją na spiąco, odbije się
                      jej, a ona nawet nie wie że byla karmiona.Nie przebudzi się.Moja też za dwa
                      tygodnie kończy 4 m-ce, ale ja już próbuę podawać jej jabuszko-od dwóc dni
                      narazie po łyżeczce.Stresują mnie tlko te normy na mlekach-kosmiczne.Moja chyba
                      nigdy tyle nie zje!!!!!!!!!
                      • fairycharlotte Re: nie chce mleka / Figamarta, ania330...! 26.07.07, 19:01
                        Co za zbieg okolicznosci, moja Maja tez za 2 tyg konczy 4 miesiace :) a w
                        zasadzie za 2,5 tygodnia... Juz czekam bardzo na zupki i kaszki... Podobno jak
                        dziecko je zupki, kleiki, kaszki to jest juz znacznie łatwiej jesli chodzi o
                        ten nieszczesny refluks! I - co wazne - łyżeczką, bo ssanie niestety potęguje
                        niemiłe doznania... Moja mama wychowała trojke dzieci z refluksem (w tym mnie)
                        i mowi, ze zadna z nas nie miala tych dolegliwosci po zupkach (choc np. ja
                        nienawidzilam smaku zupek, ale to inna historia). Ja chce najpierw zaczac dawać
                        małej zupki i kaszkę Sinlac. Nie wiem jeszcze, co najpierw. Z owocami i sokami
                        na pewno jeszcze sie wstrzymam. Sa kwaśne przez co moga potęgowac refluksowe
                        dolegliwosci.

A musze Wam powiedziec, ze kolejny dzien Maja zjada prawie na kazdy posiłek 130
                        ml - w ok. 3 ratach :) Jutro chyba sprobuje podac jej raz 150 ml... Bo dzis jak
                        wpadala w trans to pewnie by zjadla wiecej niz 130... tyle, ze nie miala takiej
                        mozliwosci.
                        • ania330 Re: nie chce mleka / Figamarta, ania330...! 26.07.07, 20:45
                          A jakie mleczko podajesz Twojej małej.Moja teraz pije NAN 1.
                          • fairycharlotte Re: nie chce mleka / Figamarta, ania330...! 26.07.07, 21:45
                            Obecnie Nutramigen, na poczatku piła NAN HA 1, potem Enfamil AR, ale było coraz
                            gorzej, przeszlysmy na Bebilon pepti, była znaczna poprawa ale tylko chwilowa,
                            no i teraz Nutramigen, na szczescie mała akceptuje smak, je go juz od ponad
                            miesiaca, a wlasnie pobiła swoj rekord i na kolacje zjadła b. spokojnie 150 ml
                            Nutramigenu z Nutritonem :)))

Podobno refluks jest czesto pokomplikowany alergia na białka, dlatego my
                            przeszłyśmy na mieszanki bezmleczne (bo po mlecznych bylo coraz gorzej).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka