Dodaj do ulubionych

mleko modyfikowane a ulewanie

27.08.03, 19:32
Witam!
Jestem mamą 3 miesięcznego Stasia. Do tej pory był karmiony odciąganym mlekim
z piersi, butelką . Maluch ulewał czasem lecz myslę ze nie więcej niż inne
dzieci. Tydzień temu przeszliśmy na mleko w proszku( NAN1) i...ulewa więcej(
choć nie zawsze) czasem nawet po kilku godzinach. Poza tym robi zielone
kupy , więc jestem troche zaniepokojona. Co wy na to?
Obserwuj wątek
    • mamaizyimoniki Re: mleko modyfikowane a ulewanie 27.08.03, 22:04
      Witam
      Mleko modyfikowane zawiera żelazo, dlatego kupa jest zielona. Tak powiedział mi
      lekarz, gdy ja też zaniepokojona o to zapytałam.
      Jeśli chodzi o ulewanie to wydaje mi się, że Twoje dziecko po prostu więcrej
      zjada niż z piersi i dlatego więcej ulewa. Moje obie córki ulewały bardzo mocno
      do 7 miesiąca życia (przy czym pierwsza była karmiona tylko i wyłącznie
      piersią).
    • claire Re: mleko modyfikowane a ulewanie 27.08.03, 23:31
      Gdy mój syn miał miesiąc przeszłam z karmienia piersią na mieszankę.Pierwszą
      jaką kupiłam był właśnie Nan 1.Niestety strasznie ulewał i pediatra poradziła
      aby zmienic mieszankę na inną,gdyż widocznie ta nie jest dobra dla mojego
      dziecka.Zmieniłam i problem zniknął.Dodam,że długo szukalismy tej najlepszej
      dla nas ale warto było.Od tej pory syn ładnie się wypróżnia i nic mu się nie
      ulewa.Pozdrawiam
      claire.
      • 11ulla pyt do claire 28.08.03, 22:25
        ktore mleczko ostatecznie okazalo sie dobre?
        karmlam NAN1 i malutki mial problem z zieloną kupką i to co 2-3 dni, teraz daje
        ProSobee - ale tylko odrobine jest lepiej z kolorem, ale czestotliwos kupki
        jest gorsza...chyba ProSobee tez zmienie (oczywiscie nie sama, a po konsultacji
        z lekarzem)
        • claire Re: pyt do claire 29.08.03, 12:04
          U nas sprawdził się Milumil,jednak teraz niestety został już wycofany z naszego
          rynku,gdyż za mała była sprzedaż(takiej informacji udzielono mi w
          Milupie).Teraz mój syn zjada Bebilon 2 i jestem bardzo zadowolona.Jest to
          ulepszone mleczko,wzbogacone o prebiotyki i naprawdę słuzy nam
          rewelacyjnie.Michał wypróżnia się regularnie i nie mowy o żadnym zaparciu.
          Pozdrawiam
          claire.
        • claire Re: pyt do claire 29.08.03, 12:25
          Zapomniałam dodać,że my też przerabialiśmy zielone kupy i nam też pediatra bez
          zrobienia żadnych badań kazała zmienić mleko na Bebilon Pepti.Nie zgadzałam się
          z takim zaleceniem i zmieniłam lekarza.Po zmianie pediatry okazało się,że
          przyczyną brzydkich kup była nie alergia a gronkowiec w przewodzie pokarmowym i
          po leczeniu problem zniknał.Tak sobie myslę,że obecnie alergia jest "modna" ale
          nie zawsze przyczyny należyć doszukiwać się właśnie tutaj.Zawsze jednak
          podkreślam,że i tak należy radzić się pediatry.
          Pozdrawiam
          claire.
    • aga_i_kropki Re: mleko modyfikowane a ulewanie 28.08.03, 22:59
      Witam,
      Taki sam problem mialam z synkiem. Po konsultacji z pediatra zmienilam mleko.
      Mialo to byc Nan AR, ale poniewaz jest trudno dostepne (przynajmniej w
      Kielcach, zadna apteka nie miala go na biezco w sprzedazy) karmimy sie
      Bebilonem AR, ktory gestnieje po przygotowaniu i dziecku sie nie ulewa. Nam
      zmiana wyszla na korzysc. Oleczek ma piaty miesiac i dalej jestesmy na
      Bebilonie AR. Lekarka powiedziala, ze moze za miesiac przejdziemy na "zwykle"
      mleko. Wada tego mleka jest to, ze trzeba go przygotowywac bezposrednio przed
      karmieniem i jak np. jedziemy do lekarza to musze brac osobno odmierzona ilosc
      proszku, a osobno goraca wode, ktora ew. studze.
      Z serii AR (oprocz Bebilonu i Nan-a) jest jeszcze Enfamin lub Enfaminat (nie
      pamietam dokladnie). Ale probowalismy to mleko podczas pobytu w szpitalu i
      Oleczkowi ulewalo sie po kazdym karmieniu. Ono nie bylo takie geste jak
      Bebilon. Jak kuchnia mleczna przygotowala mleko ok. poludnia to nawet
      nastepnego dnia rano jeszcze nie bylo geste.
      Oczywiscie - nic nie rob bez wiedzy lekarza.

Pozdrawiamy, Aga i Kropki (24.04.2003)
    • mamaizyimoniki Re: mleko modyfikowane a ulewanie 31.08.03, 11:43
      Spróbuj podać Enfamil AR. Jest to mleko dla dzieci z większą skłonnością do
      ulewania. Ja podawałam i było lepiej. Do nabycia tylko w aptekach u mnie był
      (Białystok). Ale i tak pediatra na ulewnie przepisał mi Coordinax. Po dwóch
      tygodniach ulewanie jak ręką odjął.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka