Dodaj do ulubionych

Prośba o ocenę schematu -9 m-cy

09.02.09, 20:01
Witam,
córka skończyła parę dni temu 9 m-cy. Wydaje mi się, że karmię ją zgodnie ze schematem, ale chciałabym się upewnić, bo córka jest pyzata i bardzo lubi jeść.
A więc:
6.30 - mleko 180 ml + 1 miarka kleiku ryżowego,
9.30 - kromka chlebka bez skórki z masełkiem i wędlinką,
10.30 - mleko 180 ml + 1 miarka kleiku ryżowego,
13.00 - zupka ok. 190 g,
14.00-14.30 - II danie wprowadziłam od paru dni (ziemniak lub ryż, mięsko, warzywo)
16.00 - mleko 180 ml + 1 miarka kleiku ryżowego,
18.00 - deserek (kisiel lub owoce ze słoiczka, czasem banan)
21.00 - czasem jeśli jeszcze nie chce spać i się bawi i jest głodna to mleko 180 ml.

Czasem wypada II danie i jest sama zupka z mięskiem, wtedy mleko wypada ok. 14.00 godziny, o 16.00 jest deserek, 17.00 - 17.30 ostatnie mleko.
Córka bardzo lubi jeść codziennie chlebek, ale boję się czy to jej dodatkowo nie utuczy. Wszelkie kaszki podaję jej rzadko - raczej jako deserek z owocami. Czasem dam suchego andruta do pogryzienia lub chrupkę kukurydzianą. Znikają w mig.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • scarlett.o-hara P.S. 09.02.09, 20:03
      Żółtko oczywiście córka dostaje. I raz w tygodniu rybkę na obiadek.
    • de_sathe Re: Prośba o ocenę schematu -9 m-cy 09.02.09, 20:33
      Ale Twoja dzidzia je! Moja też ma 9 miesięcy i jej schemat wygląda tak (możesz
      porównać):

8:30 180ml kleiku
      11:00 150g obiadku warzywnego + 50g owoców / jogurtu na deser
      12:30 200ml mleka
      16:00 150g obiadku z mięskiem + 50g owoców / jogurtu na deser
      19:00 200g kaszki
      po 20 180ml mleka

Do tego pije wodę lub herbatkę, albo soczek rozcieńczony wodą. Czasem dostanie
      do łapki chrupek kukurydziany, wafel ryżowy, kawałek jabłka... Spróbuję też jej
      zrobić takie kanapeczki, o których piszesz, może jej się spodobają (niestety
      często pluje obiadkiem z grudkami...) Kiedyś jadła nawet więcej, ale ostatnio
      jakoś się jej odwidziało.
      Moim zdaniem Twoja córka zjada ogromne ilości! Ale nie jestem ekspertem, a
      dzieci mają różne zapotrzebowanie na jedzonko.
      Dodam, że mój szkrab jest bardzo ruchliwy, raczkuje, łazi przy meblach, jest
      ciągle w ruchu...
      • scarlett.o-hara Re: Prośba o ocenę schematu -9 m-cy 09.02.09, 21:16
        Twoja dzidzia też je obiad 2 daniowy jak widzę i deserek, tyle że w odstępach.
        Chlebek je z "dobrą" wędlinka, bez tłuszczyków i różnych żyłek, czasem tylko z
        samym masłem.
    • scarlett.o-hara Re: Prośba o ocenę schematu -9 m-cy 09.02.09, 21:14
      Wiem, że to się wydaje dużo, co ona je, ale je teraz:
      - mleko 3x dziennie po 180 ml,
      - chlebek na śniadanko,
      - obiad z 2 dań w 2 ratach, bo na raz nie da rady zjeść wszystkiego,
      - deserek.
      Niby zgodne ze schematem, ale mam wrażenie, że chyba przekarmiam, tym bardziej,
      że córka jest małym pulpecikiem, nie chce raczkować, woli siedzieć lub stać
      podtrzymana pod paszkami.
      Pozdrawiam.
    • barbara.gierowska Re: Prośba o ocenę schematu -9 m-cy 11.02.09, 23:48
      Witam,
      Generalnie schemat jest OK,ale mysle,ze pomału nalezy eliminowac porcje mleka (
      tę z 10.30 i tę z 16) .
      Te porcje mleka powinny stopniowo zastepowac wieksze objetosci pokarmow stałych.
      Pozostałabym przy mleku o 6 i 21,od 11 m-ca zycia proponuje wprowadzic np jogurt
      i serek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka