blue_romka 16.07.10, 11:51 Zachęcona bardzo udaną współczesną literaturą skandynawską chciałabym sięgnąć do klasyki. Ale nie bardzo wiem, za co się zabrać. Poza Ibsenem i Strindbergiem nikt mi nie przychodzi do głowy. Proszę o pomoc. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nchyb Re: klasyka skandynawska 18.07.10, 19:46 czy trochę dziecięco może być? o to koniecznie Astrid Lindgren. Jak najbardziej klasyka. I jeszcze Selma Lagerlof. Noblistka w dodatku... Odpowiedz Link
blue_romka Re: klasyka skandynawska 19.07.10, 08:37 Lindgren i Muminki pamiętam z dzieciństwa, chodzi mi o poważną klasykę... Odpowiedz Link
kamkap Re: klasyka skandynawska 19.07.10, 11:39 Sigrid Undset i saga o Krystynie (i nie tylko), Knut Hamsun Mika Waltari, ale to chyba nie klasyka, raczej współczesna literatura. Pozegnanie z Afryka" Karen Blixen Per Olov Enquist ("Piąta zima magnetyzera") Trygve Gulbranssen A lasy wiecznie śpiewają Odpowiedz Link
blue_romka Re: klasyka skandynawska 19.07.10, 11:52 Dziękuję za odpowiedż. Twoje propozycje, choć prawdopodobnie interesujące, to jednak nie klasyka, a literatura współczesna. Odpowiedz Link
nchyb Re: klasyka skandynawska 19.07.10, 13:19 naprawdę Waltari jest dla Ciebie aż tak współczesny? O Undset nie wspominam nawet, ona nie żyje od kilkudziesięciu lat, a jej znane książki powstały jeszcze przed wojną. Niedługo będzie 100 lat. To nie jest dla Ciebie klasyka? W nawiązaniu do mojego poprzedniego posta, Lagerlof nie napisała Muminków (to była Tove Jansson. Jakbyś chciała, to ona pisała i dla dorosłych, chociaż dla ciebie pewnie za współczesne)), tylko Cudowną podróż. A poza tym sporo dla dorosłych. Np. Gosta Berling sprzed 105 lat... a tak w ogóle to zajrzyj tu: www.biblionetka.pl/bookSerie.aspx?id=12090 To taka seria, wydawana przez Wydawnictwo Poznańskie, wydawano to 40- 50 lat temu, tam były głównie klasyki. Sporo z nich czytałam, może coś ci się spodoba... Odpowiedz Link
kamkap Re: klasyka skandynawska 19.07.10, 14:21 nchyb, fajny link, dzięki. Niektóre pozycje z tego czytałam, ale wielu nie znam. Odpowiedz Link
blue_romka Re: klasyka skandynawska 19.07.10, 17:59 Klasyki się nie wyznacza datą śmierci pisarza, inne względy są istotniejsze. Dziękuję za link, bardzo się przyda. Odpowiedz Link
nchyb Re: klasyka skandynawska 20.07.10, 09:52 no cóż, nigdy bym nie śmiała dzielić literatury wyłącznie pod względem daty urodzin i śmierci jej twórcy Ale dla mnie utwory, których autorem jest Mika Waltari (nie tylko historyczne), jak i taka Krystyna córka Lawransa - to już prawdziwa klasyka... a tak z czystej ciekawości, czy któryś konkretnie kraj CIę interesuje? Czy tak ogólnie? Odpowiedz Link