Dodaj do ulubionych

nowa seria kryminalow

06.08.12, 18:47
z glowna bohaterka Agatha Raisin.
Tom I nabylam dzis w kiosku za 4,99zl (zdaje sie, ze juz troche polezal, bo od dzis w sprzedazy rowniez tom nr 2, juz za 13,99zl).
Obserwuj wątek
    • jk3377 Re: nowa seria kryminalow 06.08.12, 20:19
      widzialam juz dawno reklamy. nie wkręcam się w towink
      • maniaczytania Re: nowa seria kryminalow 06.08.12, 20:26
        ja pobieglam po to po przeczytanej dzis recenzji na blogu Prowincjonalnej Nauczycielki smile
        Jak mi sie pierwszy spodoba, to pewnie kupie i nastepne smile
      • anetapzn Re: nowa seria kryminalow 07.08.12, 09:29
        jk3377 napisała:

> widzialam juz dawno reklamy. nie wkręcam się w towink

Ja też zrezygnuję, ponad 10 zł. za kolejne tomy to troche za dużo.
        • maniaczytania Re: nowa seria kryminalow 07.08.12, 21:47
          a ja jestem w polowie i chyba jutro zamowie sobie prenumerate, wtedy koszt nastepnych to 10 zl (dostawa gratis).
          • anetapzn Re: nowa seria kryminalow 08.08.12, 08:13
            maniaczytania napisała:

> a ja jestem w polowie i chyba jutro zamowie sobie prenumerate, wtedy koszt nast
            > epnych to 10 zl (dostawa gratis).

Tak cię wciągnęło?
            A streść tak pokrótce.
            • maniaczytania Re: nowa seria kryminalow 08.08.12, 18:54
              poczekaj chwile az skoncze, bo jeszcze sie okaze, ze zakonczenie kicha wink
              • nchyb Re: nowa seria kryminalow 09.08.12, 11:15
                polecam zajrzeć do forum kryminalnego, gdzie o tę serię pytałam:
                forum.gazeta.pl/forum/w,33434,137674647,137674647,M_C_Beaton_Agatha_Raisin_i_.html
                pierwszy tom nabyłam, zaczęłam czytać. Bez większych zachwytów, ale i bez wstrętu. Czytadło, jak czytadło. Dla mnie w braku czegoś lepszego w danym momencie - może być.

Lubuję się w angielskiej prowincji, z wierzchu gładkiej i milutkiej, wewnątrz aż gnijącej smile
                Miss Marple, Barnaby w Midsammer itd. Rasin mnie nie zachwyciła, ale cała otoczka tej sielsko-morderczej okolicy nie jest zła. Drugi tom jeszcze kupię i sama się przekonam co dalej...
                • maniaczytania Re: nowa seria kryminalow 12.08.12, 15:56
                  jak na pierwszy tom jest w sumie dosc sprawnie napisana, tak, zeby za duzo nie odkryc, ale zeby zachecic do dalszego poznawania glownej bohaterki i okolicy, w ktorej mieszka.

Agatha nie jest taka zla bohaterka, jak ja na forum kryminalnym przedstawiaja. Sama intryga glowna pierwszej czesci niezbyt skomplikowana, ale tropy dosc umiejetnie podsuwane. Calkiem ciekawe postaci poboczne - policjant Bill, pastorowa, wlasciciel gospody - wietrze potencjal rozwojowy wink
                  • nchyb Re: nowa seria kryminalow 13.08.12, 18:29
                    mnie zastanawia niesamowita zmiana bohaterki.

Przebojowa, a wręcz agresywna baba z pr-u boi się starszej sąsiadki. Jakoś mętnie dla mnie taka odmiana wygląda, ale specjalnie mi nie przeszkadza...
                    • maniaczytania Re: nowa seria kryminalow 13.08.12, 19:33
                      wiesz, ona pod ta gruba skora skrywa gdzies tam potrzebe kontaktu z ludzmi,
                      a tu ta sasiadka brr, sama bym jej nie chciala spotkac,
                      chociaz ja bym jej pewnie takiego numeru jak Agatha nie wywinela wink
          • maniaczytania Re: nowa seria kryminalow 13.08.12, 19:41
            no, to zamowilam prenumerate, teraz pozostaje mi czekac na ksiazki, bo przyjda chyba od razu juz tomy od 2 do 4.

Nchyb - jak przeczytasz wczesniej tego "... wrednego weterynarza" to daj znac smile
    • maniaczytania Re: nowa seria kryminalow 15.08.12, 18:10
      to jeszcze podrzuce linka do recenzji przy okazji reklamujac nowego malo jeszcze chyba znanego bloga (ale mysle, ze warto go zapisac ku pamieci):
      alaczyta.blogspot.com/2012/08/m-c-beaton-aghata-raisin-i-ciasto.html
    • cape.horn Re: nowa seria kryminalow 16.08.12, 20:10
      Słabe. Szkoda czasu i kasy. Główna bohaterka wcale nie jest zabawna. To raczej taki siermiężny babochłop bez grama taktu czy kultury. A intryga cienka bez pomysłu.
      • maniaczytania Re: nowa seria kryminalow 16.08.12, 20:40
        cape.horn napisała:

> Główna bohaterka wcale nie jest zabawna. To raczej taki siermiężny babochłop bez grama taktu czy kultury.

A to gdzies jakies wytyczne sa, ze kazda glowna bohaterka to musi byc zabawna? I ze musi byc delikatna, taktowna i kulturalna?
        O siermieznych babochlopach pisac nie wolno?
        • nchyb Re: nowa seria kryminalow 18.08.12, 14:32
          babochłop nie przejęłaby się pryszczem tak, by na umywalkę włazić, zmieniać żarówki i robić makijaż kamuflujący smile
          scenka zabawna, godna naszej Chmielewskiej...
          Jednak tom 3 kupię na 100 procent ...
          • maniaczytania Re: nowa seria kryminalow 18.08.12, 15:10
            czy to znaczy, ze jestes juz po lekturze drugiego? smile
            • nchyb Re: nowa seria kryminalow 19.08.12, 10:41
              no właśnie ta scenka w drugim tomie jest smile
              • moleslaw Re: nowa seria kryminalow 21.08.12, 08:38
                Kupiłam pierwszy tom ale jeszcze nie przeczytałam, wy serio czy tylko strasycie że słaba?
                • maniaczytania Re: nowa seria kryminalow 21.08.12, 20:49
                  moleslaw napisała:

> Kupiłam pierwszy tom ale jeszcze nie przeczytałam, wy serio czy tylko strasycie
                  > że słaba?

Eee, a kto straszyl? I Nchyb i mnie sie podobalo smile
                  • nchyb Re: nowa seria kryminalow 22.08.12, 09:42
                    no pewnie, ze do przeczytania. Na półce z napisem arcydzieła nie postawię, ale sympatyczne chwile przy tych książeczkach czasem spędzę smile
    • nchyb Re: nowa seria kryminalow 07.02.13, 16:16
      uprzejmie zawiadamiam, zę tej samej autorki inna seria w połowie lutego się pojawi.
      • maniaczytania Re: nowa seria kryminalow 07.02.13, 18:16
        wiem, wiem smile
        zamowilam prenumerate drugiej 'transzy' Agathy i z pierwsza partia przyjsc powinien pierwszy tom Hamisha smile
        • nchyb Re: nowa seria kryminalow 07.02.13, 20:28
          no właśnie o Hamisha mi chodzi. Zapytałam o niego na Kryminałam i już mi SiostraPelagia zdradziła, ze to o leniwym, hodującym kury - policjancie będzie. Zapowiada się ciekawie, w gazecie dziś zauwazyłam, że 18 lutego ma być, 4,99 pierwszy tom. Kupię na pewno smile
          • nchyb Hamish Macbeth - już jest 18.02.13, 14:18
            dziś kupiłam i wieczorem będę czytać smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka