IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.11, 18:41
Jak się wam żyje.Co sadzicie o podwyżkach cen żywności i innych produktów np.benzyna...
Obserwuj wątek
    • Gość: Gość Re: podwyżki IP: *.tvgawex.pl 08.03.11, 19:02
      Żyje się coraz lepiej.POpieram dojenie ludzi z kasy.
      • Gość: cch Re: podwyżki IP: *.tvgawex.pl 08.03.11, 20:33
        podwyżki są PO to aby "żyło się lepiej" głosowałeś na popapranców to płacz i płac
        • Gość: ja. Re: podwyżki IP: *.chelmno.mm.pl 08.03.11, 20:59
          Trzeba było głosować na PO przecież obiecywali podwyżki ale nie mówili jakie..
          • Gość: joł Re: podwyżki IP: *.adsl.inetia.pl 08.03.11, 21:08
            Pewnie dzięki PO jest drożej na całym świecie?Nie wpadłem na to.
            • Gość: cch Re: podwyżki IP: *.tvgawex.pl 08.03.11, 21:16
              podniesiony vat bardzo sie przyczynił do wzrostu cen wszystkiego .Kto podniósł vat? POpaprańcy
              • Gość: 123 Re: podwyżki IP: 89.231.149.* 08.03.11, 23:13
                Nie wydaje mi się że ma to jakieś znaczenie jaka partia jest przy władzy. Myślę że nawet jakby był to PIS czy SLD to i tak nic by to nie zmieniło. Mam wrażenie że w tym chlewie zmieniają się tylko świnie a koryto zastaje wciąż to samo....
                • Gość: gosc Re: podwyżki IP: *.tvgawex.pl 09.03.11, 06:44
                  Tak jak POpaprńcy wchodzą w tyłek władcom świata to nikt ich nie pobije.Donek tylko jeżdzi po wytyczne jak nie na wschód to na zachód.Ostatnio nawet odbył pielgrzymkie do ziemi św posłuchać co ma dalej robić,aby żyło nam się lepiej.
    • Gość: obywatel Re: podwyżki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.11, 15:52
      Ciekawe czy premier wie ile kosztuje np.kg. cukru,jabłek, mleko...
      • Gość: gosc Re: podwyżki IP: *.tvgawex.pl 10.03.11, 17:54
        Premierowi akurat to wisi ile kosztuje cokolwiek.Myślę,że teraz obmyśla jak tu jeszcze nas zubożyć.
        • Gość: obyw. Re: podwyżki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.11, 18:58
          I benzyna znowu droższa...
          • Gość: cch Re: podwyżki IP: *.adsl.inetia.pl 10.03.11, 19:05
            I co? już płakać? czy jeszcze nie? takie jest życie i skończcie te żałosne lamenty!
      • Gość: boleklolek Re: podwyżki IP: *.ip.netia.com.pl 11.03.11, 22:29
        Tak bo cukier potrzebniejszy jest do życia bardziej niż chleb i woda. Mentalność owczego stada jak coś drożeje to trzeba szybko kupować bo będzie droższe. Potem wszyscy się dziwią czemu to jeszcze bardziej drożeje. Ciekaw jestem do czego potrzeba niektórym osobom 20 czy więcej kilo cukru? Czyżby codziennie słodkie wypieki robili (pomijam oczywiście piekarnie i cukiernie) ? A może słodzą herbatę i kawę 5 łyżeczkami cukru ?Żeby się za miesiąc czy za dwa nie okazało, że ci "oszczędni" robiący zapasy cukru będą marudzić, że tyle pieniędzy wydali na cukier a on jest teraz tańszy. Zresztą kilka lat temu już była podobna sytuacja.
    • Gość: :-) :-) :-) Re: podwyżki - cukier IP: 46.238.208.* 11.03.11, 23:17
      Zakończona kampania w Śląskiej Spółce Cukrowej przebiegała w trudnych warunkach pogodowych. Miało to ogromny wpływ na plantacje buraków. Najpierw opóźniona była wegetacja, później zbiory utrudniały mokry początek kampanii, śnieżny i mroźny grudzień oraz styczniowe roztopy. Mimo to, udało się zebrać wszystkie wykopane buraki, których było 2,5 miliona ton. Wyprodukowano z nich 370 tysięcy ton cukru.

Jeżeli chodzi o ilość buraków jesteśmy zadowoleni, ale polaryzacja jest niższa niż planowaliśmy - mówi Reiner Schechter prezes Süd Zucker Polska.

I właśnie ta ocena polaryzacji, czyli zawartości cukru w burakach, wywołuje największe oburzenie opolskich gospodarzy.

Nie może być tak, że z jednego pola są różne wyniki, laboratorium jest w Strzelinie jest przestarzałe i nie zgodne z unijnymi wymogami - mówi Henryk Stychły prezes Zrzeszenia Plantatorów przy byłej Cukrowni Racibórz.

Z taką oceną praktyk niemieckiego koncernu zgadza się także prezes Krajowego Związku Plantatrow Buraków Cukrowych.

Takie laboratorium nie może istnieć, jest ono z czasów króla Ćwieczka to jest oszukaństwo plantatorów - mówi Stanisław Bernaś.

Te zarzuty odpiera kierownictwo niemieckiego koncernu.

Rolnicy za tonę buraków otrzymują nieco ponad 28 euro. Tymczasem cukier wciąż drożeje, a Polska z eksportera stała się importerem cukru. A w wyniku nierzetelnej oceny buraków rolnicy tracą pieniądze.

Swoje niezadowolenie opolscy plantatorzy wyrazili na piśmie skierowanym do Koncernu Süd Zucker Polska i czekają na odpowiedź. Postanowili się też zwrócić o interwencję do ministra rolnictwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka