Dodaj do ulubionych

halloween Chełmno

IP: 89.231.148.* 31.10.16, 16:50
Czy wreszcie do Chełmna zawitała normalność? Gromady dzieciaków cieszą się z dowcipów, cukierków i innych wesołości. To takie fajne i normalne, wesołe i jakże dalekie od kuratorskich listów, plebańskich ostrzeżeń . Widać ,że stare, przaśne podlane moherowym sosem odchodzi. Tak trzymać.
Obserwuj wątek
    • Gość: Fryk Re: halloween Chełmno IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.10.16, 17:51
      Satanistyczne swieta sa takie super... Szkoda, ze dzieciaki zamiast halloweenowego swieta nie chodzą jako kolednicy po Bozym Narodzeniu. Ale to przecież takie staromodne i nie satanistyczne :).
      • Gość: Nodd Re: halloween Chełmno IP: *.opera-mini.net 31.10.16, 18:01
        Nadużywasz slowa satanistyczne. Moze dlatego ze strachu dzieciaki po Bozym Narodzeniu omijają twoje drzwi. U mnie są co roku
    • Gość: Nodd Re: halloween Chełmno IP: *.opera-mini.net 31.10.16, 17:53
      Nie mozna miec 500+ i halloween w dublecie ! Ludzie opowiadajac sie za 500 + musieli miec swiadomosc ze rezygnują ze swietowania halloween
      • Gość: L Re: halloween Chełmno IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.11.16, 19:03
        Ha ha. Masz rację.
    • Gość: Zniesmaczony Re: halloween Chełmno IP: 89.231.148.* 31.10.16, 18:17
      A co w tym normalnego ? Łażenie po domach, walenie w drzwi itp. Przyszła moda rodem z USA i wszyscy klaskają. Uszanujmy najpierw własne tradycje zamiast powtarzać za krajem którego historia to jakieś 300 lat.
      • Gość: uwaga! Re: halloween Chełmno IP: *.dynamic.mm.pl 31.10.16, 18:34
        demotywatory.pl/4703371/UWAGA-Halloween
      • Gość: świt Re: halloween Chełmno IP: 89.231.148.* 31.10.16, 18:34
        O jakich tradycjach ty przynudzasz? Wszystko co mamy to zapożyczenia skądś , ale oczywiście podlane plebejskim sosem są kul. Trzeba każdą okazję do radowania się, zabawy wykorzystywać! A jako przykład zdziczenia normalności podam ci obrazek z kościoła na Wielkanoc: Wielkanoc to podobnież najbardziej radosne święto w Kościele, a przypomnij sobie jak ksiądz intonuje Alleluja , to jakby kogoś spuszczali do grobu a gdzie radość zmartwychwstania? Starajmy się sobie życie umilać - niezależnie skąd pochodzi pomysł - wszystko tak szybko przemija, a dotyczy to i was zjełczałych chełmińskich staruchów.
        • Gość: Anty Re: halloween Chełmno IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.10.16, 18:59
          Akurat to jak Ksiądz spiewa Alleluja nie ma nic wspólnego z takim "cudem" jakie jest halloween. Halloween to nie radosne swieto, tylko takie pokazał zachód, a głupi Polacy przyjmuja wszystko co zachodnie. Lepiej uczcie dzieciaków patriotyzmu i polskich swiat, bo o tym nie wiedza nic, natomiast o amerykańskich swietach mogliby referaty pisać
        • Gość: zniesmaczony Re: halloween Chełmno IP: 89.231.148.* 31.10.16, 19:32
          Do kościoła nie chodzę bo nie odpowiada mi obsługa naziemna tegoż przybytku. Jak chcesz się tam dołować to Twoja sprawa. Jeżeli rozwrzeszczana dzieciarnia dobija mi się do drzwi co kwadrans to dla mnie żadna zabawa. Tym bardziej że nie przyjmują do wiadomości że komuś może się nie podobać ich "tradycja" Ja po ciężkiej pracy cenię sobie spokój i odpoczynek, a każdy kto mi w tym przeszkadza jest zwykłym chamem i natrętem.
          • Gość: Do zniesmaczonego Re: halloween Chełmno IP: *.tvgawex.pl 31.10.16, 21:01
            Ale jak przyjdzie trwoga to do Boga i księdza wołać. Obłuda
            • Gość: toja Re: halloween Chełmno IP: *.146.92.20.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 31.10.16, 23:58
              Księdza? Prosze Cie ... Poczytaj ostatnio co sie dzieje w Ełku, z Twoimi księżmi, caritasem i całej tej bandzie. To przykre, ale niestety za cholere rowniez "nie odpowiada mi obsługa naziemna tegoż przybytku". Wierze w Boga w swoim wykonaniu, nie wierze w kosciol. Bardzo zmienil mi sie swiatopoglad na ich temat. A co do halloween... Nie mam zdania co do sensu wprowadzania tego obrzedu w Polsce, natomiast... dzis odwiedzila moj dom grupka dzieci. Takich fajnych malych dzieciaczkow, ktore byly super przebrane, usmiechniete i dobrze sie bawily zbierajac cukierki. Dalem wszystkie jakie mialem, bo uwazam, ze jest to duzo lepsze zajecie niz siedzenie z gębą w monitorze komputera i wpieprzaniu chipsow. Tak wiec jak dzieciaki maja znow latac po podworkach, jak w latach 90-tych, kiedy nie bylo tylu komputerow i elektroniki, jestem za obchodami kazdego rodzaju takich wydarzen ;)
              • kolozako Re: halloween Chełmno 01.11.16, 12:13
                popieram w 100 procentach!!!!!!!!!!!!!!!!11 kosciół to jedna wielka klika !!!!! klasztor to wielkie tabu!!!!!!!!!!! nawet nie chce myslec co za tymi murami sie tam dzieje!!!!!!!!! to jest k..wa dopiero sekta mcherowych beretow!!!!!!!!!!!!!!!!! pedofile nakazuja prostym ludziom spowiedz bo inaczej nie mozesz zostac chrzestnym !!!!!!!!!!! żenada ku.wa!!!!!!!!!!! ludzie to jest paranoja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • Gość: Zniesmaczony Re: halloween Chełmno IP: *.dynamic.mm.pl 01.11.16, 10:01
              Nie wierzę w boga, a tym bardziej kościół. Nie chcę nic od jednego, ani drugiego. Każde święto katolickie to dla mnie przykra konieczność bo rodzina jest katolicka i nie potrafi zrozumieć moich poglądów. Dla Twojej wiadomości zacytuję klasyka: "A kiedy przyjdzie także po mnie zegarmistrz światła purpurowy....to będę jasny i gotowy". Co do zawracania głowy jakimiś dziwnymi obchodami halloween to nie mam ochoty w tym uczestniczyć. Jak również w wielu innych wydarzeniach które zabierają mój czas, a nie mam go ostatnio zbyt wiele. Mam dość nieoczekiwanych gości z WWF, halloween, domokrążców, jehowych i im podobnych oraz telefonów z banków, firm sprzedających garnki, robiących prezentacje, oferujących wycieczki, prąd, darmowy gaz, ubezpieczenia i inne tego typu dziadostwa. Jeśli ktoś to lubi nachodzenie w domu i zawracanie gitary to jego sprawa, ale ja cenię swój czas i innych osób w których życiu uczestniczę.
              • Gość: Kaktus Re: halloween Chełmno IP: *.tvgawex.pl 01.11.16, 14:23
                Nikt nikogo do niczego nie zmusza - póki co. Jeszcze kilka lat i księdza zastąpi imam. Tylko że wówczas za sama taką dyskusję już będą ciężkie kary! w K.K. jak wszędzie są "ludzie i ludziska" a media bardzo chętnie każdy taki przypadek nagłośnią, ale jeśli ktoś zrobi coś dobrego - cisza.
                • Gość: Swieto Re: halloween Chełmno IP: *.play-internet.pl 01.11.16, 21:24
                  Zabawa jak wszystkie. W " normalnej wersji" dzieciaki biegają za cukierkami i w to święto i potem jako kolędnicy. Co w tym złego??? Zwyłka zabawa bez przesłania. Byłem w USA podczas tego święta i zdziwiłem się bo jest obchodzone bardzo kulturalnie. Na osiedlu jest informacja, że będzie obchodzone od 4 do godziny np. 7 wieczorem i tylko w domach które mają świąteczne oznaczenia. Nikt więc nie zrobi psikusa w domu , w którym domownicy sobie tego nie życzą nie wystroili choć trochę swojego domu. Dzieciaki kolorowo poubierane z radością biegają od domu do domu , zaglądają do tych które są choć trochę " wystrojone a w koszyczki dostają słodycze. Domy też potrafią być bajkowo ozdobione. Może te postaci w wigilię Wszystkich Swietych mają skąłniac do pzremyśleń???Ole zapewniam, dzieciaki naprawdę nie wiążą tego z diabłami , pogaństwem czy czym innym piekielnym złym. Byłem na balu Halloween , by z ciekawości zobaczyć to " barbarzyńswto". No i ... była to zabawa, w której część ludzi była komicznie poubierania, niekoniecznie wcale za wiedźmy i wszyscy na rozmowie, tańcu, grach miło spędziliśmy wieczór. Jestem katolikiem i nie widziałem w tym naprawdę niczego zdrożnego. Na pewno dużo komercji i sprzedaży ozdób, ale jak kogoś stać by wydać trochę dolarów na jeden wieczór. Podobnie zdobia domy na Boże Narodzenie i nawet jeżdżą oglądać, kto kogo " przebił " w pomysłach.
                  Raczej mnie wkurzyła polska wersja halloween , gdy np. po powrocie ze Wszystkich Swietych w zeszłym roku zastałem moje okna obrzucone jajkami. Jakie dzieci mogły tak zrobić??? Chyba nie radosne tylko jakieś sfrustrowane i pewno z pomocą dorosłych którzy zasponsorowali zakup jaj. Czemu my potrafimy wszystko spieprzyc i wszystko krytykować???. Ocenianie innych i kościoła zacznijmy może od oceny samych siebie i to wcale nie patrząc na siebie w różowych okularach.
                  Nazwa Halloween jest najprawdopodobniej skróconym All Hallows' E’en, czyli wcześniejszym „All Hallows' Eve” – wigilia Wszystkich Świętych. Tylko jeżeli chcemy to obchodmy ją wesoło . Bo Wszystkich Swietych to radosny dzień, imieniny wszystkich zmarłych których odwiedzamy .
    • Gość: tg Re: halloween Chełmno IP: *.tvgawex.pl 02.11.16, 08:10
      ...specjalnie obserwowałem rodziców dzieci których to biorą udział w tej ,,zabawie" -żal! im większa patologia tym więcej zaangażowania ,no i dziecko a mąkę i jajka zabrałeś dla tych gnojów co cię od drzwi wywalą !, i uwaga ich poglądów nie daje się zakwalifikować do żadnej opcji...
      • Gość: Swięto Re: halloween Chełmno IP: *.play-internet.pl 02.11.16, 12:43
        Dlatego jak pisałem wyżej to nie świetowanie jest problemem w halloween. To polskie nieraz " patologiczne" wykonanie odwiedzin jest problemem jak pisze przedmówca. Bo np. u znajomych były przedwczoraj ładnie przebrane dziewczynki, grzecznie zadzwoniły - nie miały maki ani jaj - prosiły cukierek albo psikus, wyszły ze słodyczami zadowolone a wszyscy jeszcze długo podziwiali inwencję przebrania.

Ten sam problem jest z tzw " kolędnikami" . Ostatnio odwiedzili mnie chyba " przebierańcy " kolędników - bo nawet kolędy nie znali. Ich ubiór był straszniejszy ( pogryzdane prześcieradła ) niż najstraszniejsza wizja na halloween. Musiałaem zakluczyc furtke bo moje dzieci się bały... następnych pseudo kolędników.
        Dlatego powtarzam , wszystko można wypaczyć patalogią.
        • Gość: Dawid Re: halloween Chełmno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.16, 13:28
          Z moich obserwacji to patologią już jest samo uczestniczenie w tym idiotycznym wydarzeniu. Nie mającego nic wspólnego z polską historią,tradycja i wiarą. Przeciwnie. Szkoda i żal mi tych dzieci które są w ten proceder wciągane. Jest to trochę temat tabu ale wielu nie powie wprost że tacy domokrążcy nie są mile widziani. Z grzeczności i z kultury ludzie się uśmiechają i dają cukierki.
      • Gość: Nodd Re: halloween Chełmno IP: *.opera-mini.net 02.11.16, 21:05
        Twoja wypowiedz jest niepoprawna politycznie ! Bluzgasz na beneficjentow 500+ a wiec na elektorat :D
    • Gość: Dawid Re: halloween Chełmno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.16, 13:21
      Bardzo fajne święto, wracam do domu a drzwi obrzucone jajami, no po prostu zarąbiste, Super zabawa!!! Co w tym radosnego że ktoś przebierze się strasznie? To zupełnie obca tradycja, w naszej tradycji jest czas zadumy, wspominania zmarłych, odwiedzania bliskich na cmentarzu którzy odeszli, modlitwa za nich. A tu robi się cyrk z poważnej sprawy. Ludzie naiwnie przyjmują to co obce i z zagranicy to niby lepsze. Mają kompleksy i nie potrafią docenić swojej kultury i tradycji. Zachwycają się idiotycznym świętem i do tego wciągają angażują dzieci nieświadomie.
      • Gość: ironia losu Re: halloween Chełmno IP: *.centertel.pl 02.11.16, 16:37
        Dawid i nawiedzeńcy jemu podobni. Wiadomo, że każde społeczne wydarzenie ma swoje koszty i cienie jak pobite jaja na Halloween. Dla was dzieci powinno zaszyć w pokutne wory jak przy pierwszej komunii , powinni bebłać moherowe modlitwy, .... Opanujcie się stare kmioty , kiedyś byliście młodzi ale nigdy nie byliście i nie jesteście mądrzy.
        • Gość: Zaduma Re: halloween Chełmno IP: *.play-internet.pl 02.11.16, 21:23
          Czas zadumy jest w zaduszki, czas radości we wszystkich świetych to ich święto jakby imieniny wszystkich zmarłych, więc nie wypada się smucić.

Haloween jest 31 więc z w/w nie koliduje.

Koliduje natomiast prymitywny sposób świętowania niektórych osób , który z amerykańskim kulturalnym świętowaniem naprawdę nie ma nic wspólnego. U nich to bardzo przyjemny dzień, kiedy dzieciaki mają jakby dzień przebierańców, co przecież i nasze maluchy to uwielbiają, wychodzą w miasto zobaczyć ustrojone domy, zbierać cukierki. Ta polska podróbka niewiedzących lub nie chcących się dowiedzieć jak to świętować jest okropna. Stany, wielokulturowy i wieloreligijny kraj potrafi tak wspólną zabawą połączyć wszystkich. Świetuje ten kto chce a kto nie świetuje nie jest obśmiewany i karany jajami. Co w tym złego??? Nikt tam nie rzuca jajami, nie niszczy drzwi !!!!!A żadne dziecko nie przyjdzie nawet pod niewystrojone haloweenowo drzwi. Pójdzie tylko tam gdzie obchodzą to swieto i są postawione symbole chociazby dynie , bo wie że tam będzie fajno, będą cukierki, miła rozmowa. W cieplejszych stanach ludzie siadają nawet przed domami, podziwiają spacerujące wystrojone maluchy i nawet zapraszają do poczęstowania się słodkościami. Czy to grzech trochę fajnej radości w codziennym zyciu??
          • Gość: banda Re: halloween Chełmno IP: *.tvgawex.pl 02.11.16, 21:50
            to jest banda a nie dzieci które sie ciesza i bawia.!!!! rzucac jajkami w elewacje swiezo pomalowanego domu bo im ktos drzwi nie otworzył!!!!!!!!!!! masakra k..wa!!!! niech teraz rodzice maluja elewacje w dupe kopnac a nie cukierka dac!!!!! co roku dawalem a teraz akurat nikogo nie bylo w domu a banda myslala ze nikt nie otwiera celowo!!!!!!!! niech mi ku.wa na drugi rok ktos do drzwi zapuka k..wa!!!!!! to nie ma nic wsplnego z tradycja !!!!!! zero wyobrazni !!!!
            • Gość: Zniesmaczony Re: halloween Chełmno IP: 89.231.149.* 03.11.16, 20:51
              Zgadzam się na 100%. Jeśli ktoś nie chce brać w tym udziału to dać mu spokój, a nie obrzucać jajami, mąką o diabli wiedzą czym jeszcze. Kto chce się bawić niech się bawi, ale niech nie zmusza do tego innych. Następnym razem zejdę na dół, zamknę klatkę na klucz i każę im to zlizywać z podłogi, albo wzywam policję.
          • Gość: lena Re: halloween Chełmno IP: *.tvgawex.pl 03.11.16, 22:56
            Jestem jak najbardziej za:) Tylko że my zamiast walczyć z tym świętem powinniśmy się tego święta nauczyć i nauczyć oczywiście dzieci jego obchodzenia. Moje dziecko poszło przebrane, bez mąki, jajek i pasty do zębów.
            Walentynki też nie są nasze ale przyjęły się.
            A jeżeli zeszliśmy już na Kolędników, to również wszystko zależy od rodziców co przekazują swoim dzieciom.
            Sama bym się zjadowiła widząc umazane drzwi. Więc uczmy dzieci kultury.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka