Gość: X_iks IP: 89.191.135.* 19.01.09, 01:04 Piszczie co sadzicie o debilach co jezdza w przeciwmgielnych swiatlach....... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: heheh Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.191.135.* 19.01.09, 01:15 nie no to sa kretyny co mysla ze ich auta sa bardziej agreywne przez to..... ale nie zdaja sobie spawy ze oslepiaja innych kierowcow :/ powinni cos z nimi zrobic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.231.150.* 19.01.09, 08:20 Popieram poprzedników , tylko niepotrzebne te wyziska. Ciekawy jestem czy taryfikator opiewa na jakąś karę za używanie świateł przeciwmgłowych przy dobrej widoczności lub w grupie pojazdów. Najlepiej załatwiają to koledzy na TIR-ach. Podaja sobie że na XXX kilometrze jedzie osobówka w kierunku ZZZ na halogenach i ... walą po oczach. Myślę że taki sposób dociera do dalikwenta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.231.151.* 19.01.09, 13:13 Ale tak naprawde to swiatla przeciwmgielne oswietlaja droge tuz przed autem, czyli swieca w dol wiecna dobra sprawe nie rozumiem ludzi, ktorzy marudza ze ich te lampy oslepiaja. bardziej denerwujace jest jezdzenie na tylnich przeciwmgielnych, te to dopiero po oczach daja. pozatym gorsze od przeciwmielnych sa tez wszystki allegrowe ksenony jezdzace po cch, jakies golfy, leony, polowki. wkladaja ksenon w lampe nie przystosowana do zarnikow wyladowczych, do tego zle ustawione swiatla i daj apo oczach niemilosiernie :/ takich to powinno sie karac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: *.adsl.inetia.pl 19.01.09, 19:12 tylko kto ma karać tych majsterkowiczów. czy w CCH jest ktos taki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.231.148.* 19.01.09, 21:07 Zależy kto jakie ma xenony. 4300-6000K jeśli są dobrze ustawione to nie miałbym pretensji. Ale jak ktoś wkłada spawarki typu 8000K i więcej to nie dość że jest to wieś-tuning to jeszcze na dodatek powoduje niebezpieczeństwo na drodze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wujo Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.231.148.* 20.01.09, 09:26 Pewnie nikt nie normalny nie założy XENONU 8000K czy też 120000K i inne eksperymenty. Pewnie ci tjunerzy spod remiz nie wiedzą że optymalna jest temperatura barwowa 6000K, jest to śnieżo białe światło z delikatną poświatą niebieskiego widoczną tylko z daleka. Wtedy mamy kompromis między ładnym światłem a jakością. Jeszcze wydajniej świecą 4300K. Każdy znający się trochę na oświetleniu powie że xenon 8000K to jedynie kompromis między głupotą zakładającego a wiejską stylistyką auta. To tak fajnie z niebieskimi światłami jeździć?Laski na to lecą pod dyskoteką? Powodzenia jak będziecie jeździć w gęstych opadach deszczu połączonymi z mgłą. Wtedy halogen lepiej będzie świecił niż wasz xenon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mir Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: *.chelmno.mm.pl 20.01.09, 09:42 Tu już nie chodzi o tenperaturę , lecz o samopoziomowanie i granicę światła-cienia . Ten drugi czynnik jest BARDZO ważny. Zupełnie inaczej przebiega granica w xenonach a inaczej w reflektorach H1, czy H7 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.231.148.* 20.01.09, 12:09 Masz rację, jednak można pobawic się w przeróbke zwykłego klosza w taki który będzie pasował pod xenon. Ale nie zgodzę się z tobą że temperatura nie ma wpływu bo ma i to wielki. Im bardziej niebieskie światło tym dłużej oko przystosuje się spowrotem do normalnego widzenia po spotkaniu z takim tjunerem. Jeśli chodzi a samopoziomowanie to przecież ono i tak działa tylko po uruchomieniu auta. więc równie dobrze można sobie samemu ustawić światła ręcznie i wyjdzie na jedno - bo przecież ustawienie zmieni się tylko wtedy kiedy wrzucimy "trupa" do bagażnika przez co światła będą nieco wyżej świecic. Mogę ci podac pare aut które mają fabryczne xenony a nie były wyposażone w samopoziomowanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Benka Re: Xenon by Allegro IP: *.chelmno.mm.pl 20.01.09, 18:44 Zgodzę się z Tobą z tą temperaturą. Źle napisałem . Im wyższa temperatura pseudoxenów z przeciwka, tym dłużej przyzwyczaja Ci się oko po minięciu. Z tego co wiem to nawet sam kierujący ma wielki problem mając więcej niż 8000 kelvinów podczes deszczu. Wtedy jest koszmar prowadzić auto. Po drugie; samopoziomowanie działa po włączeniu świateł nie tylko za pierwszym razem. Poziomiczki-czujniki znajdują się na przednim i tylnym wahaczu i pracują jak zmieni się położenie wahacza względem karoserii. I teraz rzecz najważniejsza : zwróćcie uwagę, że linia światłocienia przy H1/H7 po przekroczeniu skosu nie jest sprowadzona do poziomu tak jak to jest w xenonie, tylko ciągnie do góry światłem, a to dlatego że zwykła żarówka jest słabsza i trzeba więcej promieni puscić na drogę, I to oślepia kierowców. Kontrowersyjną sprawą jest system spryskiwaczy reflektorów . Nie wszyskie pojazdy posiadające oświetlenie xenon są wyposażane w spryskiwacze , a uważam że powinny posiadać.mIR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek Re: Xenon by Allegro IP: 89.231.148.* 20.01.09, 20:19 ale te które pracują także w czasie jazdy to już chyba najnowsza technologia. Myślałem zawsze że zajmują się tym specjalne indukcyjne lub rezystancyjne czujniki umieszczone tylko na tylnej osi, procesor sterujący a elementami wykonawczymi. Czyli jak coś wpadnie do bagażnika to światełka idą w dół. Wiadomo jak to jest, zawsze podróba będzie inaczej świecic niż oryginał, ale jestem zdania że jak ktoś zrobi coś z głową i pomyśli nie tylko o sobie ale także o innych użytkownikach to efekt może byc dobry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miR Re: Xenon by Allegro IP: *.chelmno.mm.pl 21.01.09, 08:32 motoryzacja.interia.pl/wiadomosci-dnia/news/nielegalne- ksenony,521573#skipAdnews tu jet coś o czym już pisaliśmy z kol.Benkiem, warto poczytać przed wiejskim tuningiem swojej fury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mIR Re: Xenon by Allegro IP: *.chelmno.mm.pl 21.01.09, 10:48 Coś nie tak z tym linkiem , dlatego wklejam : Nielegalne ksenony Kierowcy, którzy kupują po prostu zestaw ksenonowy obejmujący kable, żarówki i zapłonnik, po czym wyjmują z reflektora żarówkę halogenową, wycinają dziurę w osłonie reflektora, wkładają żarówkę ksenonową do odbłyśnika i podłączają zapłonnik do instalacji samochodowej (tzw. "samoróbki"), zagrażają bezpieczeństwu ruchu drogowego przez ekstremalne oślepianie innych użytkowników i działają przeciw prawu. Tylko kompletny, homologowany zestaw ksenonowych lamp, obejmujący automatyczny system poziomowania reflektorów i układ oczyszczania ich szyb jest legalny! W Europie pozafabrycznie montowany może być tylko kompletny ksenonowy zestaw reflektorowy. W jego skład wchodzą homologowane reflektory (na przykład opatrzone symbolem E1 na zewnętrznej szybie), automatyczny system poziomowania lamp i układ oczyszczania szyb (oba są obowiązkowe do świateł mijania) zgodnie z regulacją ECE R48 i europejskimi Kodeksami Drogowymi). czytaj dalej ... i legalny / kliknij /INTERIA.PLKażdy reflektor otrzymuje homologację wraz ze źródłem światła (halogenowym lub ksenonowym), dzięki któremu wytwarza światło. Jeśli źródło światła zostanie zastąpione innym, nie posiadającym homologacji lub nieprzewidzianym dla homologacji danej lampy, cała homologacja reflektora traci ważność, a tym samym również dopuszczenie samochodu do ruchu drogowego, co wyraźnie stwierdzają przepisy każdego europejskiego Kodeksu Drogowego w rozdziałach o warunkach dopuszczenia do ruchu. Jazda samochodem nie posiadającym ważnego dopuszczenia do ruchu prowadzi do ograniczenia odpowiedzialności ubezpieczyciela za spowodowane szkody. Handlowcy wprowadzający do obrotu takie niehomologowane oświetlenie muszą się liczyć ze skargami i roszczeniami o odszkodowanie od nabywców. Dzieje się tak, ponieważ rozprowadzając takie części zamienne i akcesoria, sprzedawca nie tylko musi poinformować klienta o ograniczeniu ich stosowania do konkretnych celów, ale również - w pewnych okolicznościach - przejmują odpowiedzialność za szkody w stopniu niczym nie ograniczonym. Podczas badań przeprowadzonych w warunkach laboratoryjnych specjaliści stwierdzili, że aktywny strumień światła wytwarzany przez lampę skonstruowaną do żarówek halogenowych, a nielegalnie zasilaną żarówką ksenonową, nie ma nic wspólnego z wyliczonymi oryginalnie wartościami. W przypadku systemów odbłyśnikowych zmierzono wartości oślepiania przekraczające dopuszczalne nawet ponadstukrotnie! Takie reflektory (świateł mijania) nie mają już linii światło-cień i odcięcia, nie można ich też odpowiednio ustawić. Powodowane przez nie oślepianie przypomina wytwarzane przez światła drogowe - tyle, że jest jeszcze silniejsze. To powoduje bardzo poważne zagrożenie bezpieczeństwa innych użytkowników dróg. Z drugiej strony, pozafabryczne montowanie ksenonowych reflektorów jest całkowicie zgodne z prawem, jeśli nabywane są one jako kompletne zestawy. Oznacza to bliźniacze, homologowane światła główne, system automatycznego poziomowania i układ oczyszczania szyby. Zestawy takie są obecnie dostępne m.in. dla Audi A3, BMW serii 5, Forda Focusa, Mercedesa klasy E, Opla Astry, VW Golfa IV oraz ciężarówek Mercedes Actros, Scania BR4 i Fiat Ducato. Kierowcy tych samochodów mogą potem w pełni korzystać z zalet, jakie oferuje potężne światło ksenonowe: - ponad dwukrotnie silniejszy strumień światła w porównaniu z lampami halogenowymi; - jaśniejsze i szersze oświetlenie drogi; - jakość światła zbliżona do słonecznego (temperatura barwy światła halogenowego wynosi 3,200 Kelvinów, światła ksenonowego 4,300 Kelvinów, światła słonecznego w bezchmurny dzień 5,300 Kelvinów); które najlepiej odpowiada możliwościom i przyzwyczajeniom oka ludzkiego. Kierowca nie męczy się tak szybko i prowadzi samochód w bardziej zrelaksowany sposób: - niebezpieczeństwa na poboczu szosy i przeszkody na drodze pojazdu rozpoznawane są szybciej, piesi i cykliści są widoczni znacznie wcześniej; światło ksenonowe zwiększa kontrastowość widzenia barw. Zobacz ostatnie wydanie naszego biuletynu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rocky Re: Xenon by Allegro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.14, 21:27 Co do ksenonów to polecam wam sklep www.xenon-serwis.pl/. Znajdziecie tutaj wszystko co związane z oświetleniem xenonowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eta Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: *.centertel.pl 20.01.09, 10:39 A ja się przyznam mam założone długie (nie Xenony) o mocy żarowek niedopuszczalnej już w Polsce (dopuszczalne to 75V ja mam 120V) i jak widze takiego inteligenta ktory w np. w Kadecie albo Golfie II wali jak ze szperacza to....odpłacam mu się moimi długimi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 20.01.09, 11:39 hmm halogeny jak są dobrze ustawione to nikogo nie oślepiają a ci którzy piszą debile niech sami sprawdzą swoje swiatła mijania bo to wiekszy problem a co do kierowców tir to oni sami wyglądają jak choinki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.231.148.* 20.01.09, 12:12 pytanie tylko po co je włączac? Dla pokazania się?To jest tak głupie że aż śmieszne :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.191.135.* 20.01.09, 18:00 ja tam długimi zawsze świece czy to przeciw mgielne czy "ksenony" z allegro, bo niby czemu ktoś ma mnie oślepiać bo myśli ze fajny jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.231.151.* 20.01.09, 18:18 ja pierdziele, sami znawcy. halogeny maja za zadanie doswietlac pobocze i droge tuz przed autem wiec jakim cudem moga one was oslepiac ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do lol Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 92.23.145.* 22.01.09, 18:00 to ustan sobie przed zapalonymi halogenami i pomysl.Ty k...a znawco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.231.151.* 22.01.09, 21:01 patrzalem i to nie raz, ani troche nie oslepiaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemo Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.231.148.* 20.01.09, 18:21 Ale mogą byc xenony z allegro i świecić OK. Jest z góry uprzedzenie że jak już dokładany xenon to musi być ble ble ble. Po chełmnie jeździ pare aut które mają xenon i w ogóle nie oślepiają - mercedes 124 srebrny,audi a3,vw lupo,T4. Najbardziej mnie drażni srebrny leon który ma bardzo niebieskie światła no i te stare polówki i golfy - i wszystkie inne z barwą niebieską zamiast białej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: No Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.09, 19:55 Wy chyba nie wiecie, że xsenonów nie wolno stosować w nie przystosowanych do tego lampach. Za złamanie tego przepisu można pozbyć się dowodu rejestracyjnego. Powoli policja za to się bieże. Przednie halogeny mnie nie przeszkadzają, ale tylne w dodatku dwa to bardzo mnie przeszkadzają oczywiście załączone bez powodu i w dodatku w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.231.148.* 20.01.09, 21:43 Haha ale ameryke odkryłeś...wiele jest nielegalnych rzeczy powszechnie zakładanych w CCH. Na przykład za głośne wydechy, przyciemnione boczne szyby z przodu (wiem że trochę można ale na pewno nie tak jak ma wiele osób w chełmnie). Ostatnio widziałem jakiegoś tjunera w golfie 3 z niebieskimi diodami w miejscu spryskiwaczy na lampy <lol> i tak można by wymieniać i wymieniać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TMX Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.231.149.* 20.01.09, 23:36 bocznych szyb oraz szybo czołowej nie wolno przyciemniać (są one przyciemnione fabrycznie - tzw. atermiczne) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X_iks Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.191.135.* 20.01.09, 23:41 Troche zeszło z tematu, ale widze że są zanwcy i z ich teoriami sie zgadzam. Ale co do tematu, naprawde nie widze po 1. sensu we włanczniu przeciwmgielnych... no chyba ze jet mgła (ale taka prawdziwa bo wielu nie odroznia mgly od poranka heheh) a tak naprawde nikt nie ma dobrze ustawionych świateł przeciw mg. a tym bardzie X z allegro. Wiec prosze wystkich .. zgascie je to nie ma sensu !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.191.135.* 20.01.09, 23:44 wydechy jeszcze przeżyje niech hałasują no ale jeśli chodzi o światła to mówimy o bezpieczeństwie a przeciwmgielne oślepiają i dlatego nazywają sie przeciwmgielne aby ozywać ich w czasie mgły, cyba rozumiecie co niektórzy??????? p.s. aby mieć Xeony to obowiązkowe są spryskiwacze lamp i system samo poziomowania świateł a tego żarówki i przetwornice za 100zł nie mają na allegro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.231.148.* 21.01.09, 00:09 widzisz kolego niestety nie rozumieją. Lans ponad wszystko. Trzeba pokazac że ma sie to wyposażenie w aucie i poświecić halogenikami :-)W chełmnie niestety debilizm jest do potęgi i dopóki policja się za to nie weźmie to nic się nie zmieni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.191.135.* 21.01.09, 00:19 proponuje świecić długimi wszystkim jadących na przeciwmgielnych(gdy nie ma mgły oczywiście), bo przecież każdy je wyłączy jak wszyscy mu będą świecić i może problem zniknie. No i wszystkim będzie jeździło sie lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.231.151.* 21.01.09, 03:15 ta jasne, a on w rewanzu tez ci walnie dlugimi, obaj zostaniecie oslepieni wpadniecie na drzewo albo siebie nawzajem. barany jedne, halogeny swieca na DÓŁ, maja za zadanie doswietlac POBOCZE i nie swieca po oczach. nei tylko w czasie mgly sie ich uzywa ale takze przy ograniczonej widocznosci przez deszcze czy snieg oraz na kretych drogach (tam gdzie stoi znak odpowiedni) wlasnie po to aby doswietlac sobie pobocze. cos mi sie wydaje ze i tak wiekszosc osob tu sie wypowiadajacych nie odroznia H1 od H7 itp. a co do ksenonow to neistety policja nie moze za nie zabrac dowodu, nie ma takiego paragrafu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.231.148.* 21.01.09, 08:38 jest jeden zasadniczy. Brak homologacji ;-) Reflektor halogenowy ma inne oznaczenie niż xenonowy więc to automatycznie zobowiązuje do zabrania dowodu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miR Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: *.chelmno.mm.pl 21.01.09, 08:44 Czasami pomyślcie zanim nielegalnie zamontujecie takie ścierwo - choćby o tych , którym to naprawdę przeszkadza. Mogę dać nawet przykład ze swojego życia - leciałem kiedyś z przyczepą na trasie, gdzieś się pogubiłem i żeby wrócić na swoją trasę musiałem przejechać jakieś 15 km wąską dosyć drogą , bo nawet zawrócić nie miałem gdzie.W pewnym momencie wyskoczył mi z zza zakrętu palant na długich i tak mnie oślepił, że kompletnie nic nie widziałem.Pozostało mi tylko hamować - niestety przyczepa poszła mi w węża i zaczęło nią zdrowo miotać - dalej hamować nie mogłem - musiałem ją jakoś wyciągnąć na prostą bo całkim by bieda była, a zakręt z którego gamoń wyskoczył był tuż tuż.Do końca długich świateł nie zmienił bo całkiem spanikował widząc latającą przyczepę.Nie miał wyjścia - musiał iść do rowu ( tak później zeznawał) chociaż ja drugą ciężarówką bym na jego miejscu przeskoczył.Dobrze, że nie wyrżnął w drzewo tylko zdrowo w rowie zarył.Astra przodu nie miała - pajac miał tylko łeb trochę rozbity i tyle. Przyjechała glina - ja zeznałem swoje - on swoje i tyle.Pajac nawet w rowie nie zmienił pozycji włącznika na światła mijania - więc sam się wkopał.Ja powiedziałem panu sierżantowi , że coś nie gra z jego światłami - ma zbyt mocne nawet jako długie.Normalnmie nic przed sobą nie widziałem.Pan sierżant podszedł do astry popatrzył tu i uwdzie za chwilę wyciągnął z rozbitego reflektora resztki żarówki i wszystko było jasne . 100 watów i tyle w temacie.Szkoda astry bo rocznik 98 więc trochę warta była i biedny pajacyk sam sobie za swoją kasę musiał ją naprawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fajny gosc Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.09, 10:17 Eta ciekawi mnie te Twoje 75V zmienione na 110V he he. Ty wiesz chociaż jakie masz napiecie w samochodzie? Coś mi się wydaje że nie :D 75W to rozumiem i 110W ale nie Volt. Bo nie wiem czy wiesz to napięcie zdecydowanie o czym innym świadczy niż moc. Poczytaj troche ksiazki zwiazane z fizyka i prądem ;D Może być taka z liecum... styknie! A wracając to świateł przeciwmgielnych to uważam że stosowanie ich w warunkach normalnej przejrzystości powietrza jest bezsensu i faktycznie mogą one oślepiać ponieważ mimo że świecą tak by doświetlać pobocza i przednią część drogi to jednak ich światło jest zdecydowanie bardziej rażące niż świateł mijania. A x... hmmm Ktoś tam napisał że lupo ma dobre lub A3 co jeździ po chełmnie. Ech one są tak samo oczoebne jak w mistrzu oslepiania leonie oraz polówce takiej jakiejś po drobnych modyfikacjach. Do 4300 rozumiem zakładanie nawet 6 nie są złe jeszcze. Ale te powyżej to porażka i chyba będę robił jak koledzy wyżej włączał długie bo przez takich baranów (inaczej nazwać ich nie moge) na drodze można sprawić sobie małe łup. I mam nadzieje że nie długo policja znajdzie paragraf na karanie tego typu łochów. Bo na ten czas nic nie mogą zrobić... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemo Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.231.148.* 21.01.09, 12:49 Ja się z nimi mijam czasem pare razy dziennie i mnie nie oślepiają. Więc nie będę tu najeżdzał tylko dlatego że ma xenon. Jak nie oślepia to niech sobie mają. Co do leona to fakt że razi po oczach jak spawara. Kiedyś się mijałem na polnej z granatowym golfem 3 i też cholernie mnie oślepiał. Mój znajomy ma żarówki Philips Xtreme Power czy coś w tym stylu. Wszystko ładnie pięknie, nawet homologacja jest a dają po oczach o wiele bardziej niż auta które wymieniłem w swoim poprzednim poście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fajny gosc Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.09, 14:26 To chyba jeździsz jelczem albo starem że cie nie oślepiają. A jeżeli chodzi o żarówki Philipsa XP to w stosunku do żarników x...(od 6k w góre) to nie ma co porównywać... nie oślepia wcale. Jak ktoś ma do 6xxx to ok ale więcej... to to chore. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.231.148.* 21.01.09, 14:53 Jeśli piszesz o zielonym Lupo to on ma tam żarniki D2R (z przesłoną przystosowaną do lamp bez soczewki)o temperaturze 6000K, wiem bo był u mnie w warsztacie wymieniać żarniki, bo poprzednio miał jakieś "allegrowe". Jeżeli ktoś byłby zainteresowany to zajmuje się montażem xenonów, posiadam także wiele oryginalnych lamp, zestawów HELLI a także świateł do jazdy dziennej z homologacją.Zainteresowany niech poda maila to podeśle namiary na swoją osobę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fajny gosc Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.09, 16:17 To jak na 6k świecą dość niebiesko nie sądzisz... Poza tym jaki problem w montażu takich żarówek? W sumie żaden, każdy kto ma trochę chęci i coś wie o "drutach" to sobie poradzi :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.231.148.* 22.01.09, 16:24 Może dlatego że się dopiero "rozświetlają", to jest domena żarników firmowych. Jeśli chodzi o montaż problem był w tym że połączenie oryginalnych żarników z zestawem allegrowym nie jest takie proste. Nie pasują kostki itd więc nie odbywa się to już na zasadzie "Plug ang Play" trzeba trochę się pobawić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Benka Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: *.chelmno.mm.pl 22.01.09, 17:13 Jeśli montujesz Lampy xenon , masz może do poziomic+sterownika do Omegi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Benka Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: *.chelmno.mm.pl 22.01.09, 17:15 Jeśli montujesz Lampy xenon , masz może dostęp do poziomic+sterownik do Omegi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fajny gosc Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.09, 17:40 to chcesz mi powiedzieć że te żarniki nie potrafią się rozgrzać od M.C. Skłodowskiej do PKS'u Chociaż może fakt prędkość z jaką się przemieszcza owy pojazd może powodować wychłodzenie żarnika i bidak nie może nabrać odpowiedniej temperatury pracy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.231.148.* 22.01.09, 18:16 Każdy oryginalny żarnik potrzebuje ok 20 - 40 a nawet i więcej godzin (3-6 miesięcy) na tzw rozświecenie. To właśnie dlatego wymieniając żarniki powinno się wymieniać dwa na raz - żeby nie było różnicy w świeceniu. Nie chodzi tu o rozświetlanie przy włączeniu świateł :-)Jeśli chodzi o to przy uruchomieniu to prawidłową barwę złapał by jadąc normalnym tempem od M.C Skłodowskiej gdzieś na wysokość Okrąglaka. Przy PKS na pewno nie miały by jeszcze optymalnej barwy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fajny gosc Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 10:13 Słuchaj nie kłóć się ze mną! Mówię Ci że osiągnął taką prędkość że podróżował w nad przestrzeni i prędkość cząsteczek otaczającego środowiska studzi mu lampy i świcą (bo one nie świecą) jak świcą :] A poważnie patrząc na Twoją teorie to... KŁAMIESZ!!! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.231.148.* 23.01.09, 12:38 OK. Widzę że rzeczowa dyskusja już się zakończyła :-)z przykrością muszę stwierdzić kolego że twoja wiedza na temat Xenonów ogranicza się tylko do znajomości zestawów z ALLEGRO które tak bardzo krytykujesz :-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fajny gosc Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 15:00 Widzę że chcesz uchodzić za znawce w tym temacie :-0 Nie chodzi mi o zestawy z allegro tylko o montowanie X z bardzo ch... światłem. Poza tym na siłę próbujesz wcisnąć kit że w lupo jest dobra barwa jak to wygląda gorzej niż źle. Może tam ma kolega D2R ale to nie zmienia faktu że te światła i tak oślepiają i to przez barwę żarników. Na moje to może być zestaw Heli czy firmy x i y czy czego tam jeszcze chcesz. To nie ma znaczenia jak włożysz 8k to i tak będzie oślepiać i tak. I naprawdę nie mogę się doczekać kiedy wejdą przepisy aby łochów z takimi światłami wyeliminować z gry ;-) Bo takie niebieskie światło to wcale dużo lepiej nie świeci a jeszcze przeszkadza innym użytkownikom dróg co może spowodować zagrożenie dla ruchu. No ale do kogo ja mówię. Pewnie i tak nie zrozumiesz ponieważ prawdopodobnie jeździsz golfem dwa z grzendą nad szybą i oczoebnymi światełkami. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.231.148.* 23.01.09, 22:50 Kolego "fajny gosc" ja mam te światła i to jest najprawdziwsze 6000K. z odległości od 2-10 metrów to światło nie jest nawet troszke niebieskie tylko śnieżno białe. Byc może jeżdzą dwa lupo po chełmnie i z kimś mnie mylisz, kupując światła nawet przez myśl nie przeszło mi 8000K. Byłem skłonny kupic 4300K jednak kolega który pisze powyżej miał akurat na stanie 6000K dlatego się na nie zdecydowałem. Z daleka każdy xenon wpada w niebieski nawet 4300. Dla twojej informacji to żarnik jest przystosowany ze względu na swoją przesłonę do mojego klosza. Moge ci pokazac wykres od diagnosty który stwierdził że linia światła i cienia rozchodzi się prawidłowo. Jednak dla własnego spokoju kazałem mu obniżyc lekko światła żeby nikt mi nie zarzucał że światło jest za ostre. Jeżdzę 3-4 razy w tygodniu do torunia w godzinach wieczornych i nikt mi nigdy nie mrugał długimi że go oślepiam. Jedynym problemem jest brak spryskiwaczy które mam w planach założyc. Fakt że zabrudzone szkło moze tak skierowac światło że oślepia ono innych. Jednak pierwsze auta z xenonami nie były doposażane w spryskiwacze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: *.chelmno.mm.pl 21.01.09, 10:49 Ale o co ci kaman??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g10 Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.231.149.* 22.01.09, 18:46 K*rwa nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: *.chelmno.mm.pl 14.02.14, 13:05 proponuję mrugać długimi ... bezmozgi jezdza w pogodny dzien/ noc na przeciwmgielnych ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: *.centertel.pl 31.03.14, 15:11 Nawet dziś jedzili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kusy Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.14, 18:34 Wiekszymi debilami sa Ci ktorzy pomykaja swoimi samochodzikami na swiatlach ledowych rodem z intermarche za 23.99 w warunkach ograniczonej widocznosci ( deszcz ,mgla , mżawka ) To ze to swiatla do jazdy dziennej , nie znaczy ze mozna korzystac z nich w kazdych warunkach zwlaszcza ze tylne swiatla sie nie swieca .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: subway Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: *.adsl.inetia.pl 31.03.14, 20:50 najważniejsze jest,aby mieć pastucha w tedeiku,,, do tego ledy i komplecik wieśniaka jest ... każdemu mogę dorzucić gumofilce ...gratis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: *.chelmno.mm.pl 04.04.14, 21:04 Ciekawe tylko czy to co was tak wkurza to są halogeny... wiele nowych samochodów ma światła do jazdy dziennej zamontowane w oprawie halogenowej( są tam dwie żarówki jedna halogenowa druga do jazdy dziennej) - mają tak zwłaszcza samochody grupy WV AG. i wg mnie ani to ani halogeny nie oślepiają większym problemem są śmieszne światła led do jazdy dziennej kupione w markecie budowlanym z metra - ich światła nie widać wcale- jak ktoś jeździ kilkadziesiąt tysięcy km rocznie pewnie doskonale wie o co chodzi....... Może warto by uzależnić światła dzienne od ich natężenia albo fabrycznego pochodzenia bo na chwilę obecną to dynamo rowerowe daje więcej światła , które jest widoczne dla drugiego kierowcy Odpowiedz Link Zgłoś