Dodaj do ulubionych

Debile z halogenam/ przeciwmieglne

IP: 89.191.135.* 19.01.09, 01:04
Piszczie co sadzicie o debilach co jezdza w przeciwmgielnych swiatlach.......
Obserwuj wątek
    • Gość: heheh Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.191.135.* 19.01.09, 01:15
      nie no to sa kretyny co mysla ze ich auta sa bardziej agreywne przez to..... ale
      nie zdaja sobie spawy ze oslepiaja innych kierowcow :/ powinni cos z nimi zrobic
      • Gość: xxx Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.231.150.* 19.01.09, 08:20
        Popieram poprzedników , tylko niepotrzebne te wyziska. Ciekawy
        jestem czy taryfikator opiewa na jakąś karę za używanie świateł
        przeciwmgłowych przy dobrej widoczności lub w grupie pojazdów.
        Najlepiej załatwiają to koledzy na TIR-ach. Podaja sobie że na XXX
        kilometrze jedzie osobówka w kierunku ZZZ na halogenach i ... walą
        po oczach. Myślę że taki sposób dociera do dalikwenta.
        • Gość: lol Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.231.151.* 19.01.09, 13:13
          Ale tak naprawde to swiatla przeciwmgielne oswietlaja droge tuz przed autem,
          czyli swieca w dol wiecna dobra sprawe nie rozumiem ludzi, ktorzy marudza ze ich
          te lampy oslepiaja. bardziej denerwujace jest jezdzenie na tylnich
          przeciwmgielnych, te to dopiero po oczach daja. pozatym gorsze od
          przeciwmielnych sa tez wszystki allegrowe ksenony jezdzace po cch, jakies golfy,
          leony, polowki. wkladaja ksenon w lampe nie przystosowana do zarnikow
          wyladowczych, do tego zle ustawione swiatla i daj apo oczach niemilosiernie :/
          takich to powinno sie karac.
    • Gość: kierowca Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: *.adsl.inetia.pl 19.01.09, 19:12
      tylko kto ma karać tych majsterkowiczów. czy w CCH jest ktos taki?
      • Gość: benek Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.231.148.* 19.01.09, 21:07
        Zależy kto jakie ma xenony. 4300-6000K jeśli są dobrze ustawione to nie miałbym
        pretensji. Ale jak ktoś wkłada spawarki typu 8000K i więcej to nie dość że jest
        to wieś-tuning to jeszcze na dodatek powoduje niebezpieczeństwo na drodze
        • Gość: Wujo Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.231.148.* 20.01.09, 09:26
          Pewnie nikt nie normalny nie założy XENONU 8000K czy też 120000K i inne
          eksperymenty. Pewnie ci tjunerzy spod remiz nie wiedzą że optymalna jest
          temperatura barwowa 6000K, jest to śnieżo białe światło z delikatną poświatą
          niebieskiego widoczną tylko z daleka. Wtedy mamy kompromis między ładnym
          światłem a jakością. Jeszcze wydajniej świecą 4300K. Każdy znający się trochę na
          oświetleniu powie że xenon 8000K to jedynie kompromis między głupotą
          zakładającego a wiejską stylistyką auta. To tak fajnie z niebieskimi światłami
          jeździć?Laski na to lecą pod dyskoteką? Powodzenia jak będziecie jeździć w
          gęstych opadach deszczu połączonymi z mgłą. Wtedy halogen lepiej będzie świecił
          niż wasz xenon
          • Gość: mir Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: *.chelmno.mm.pl 20.01.09, 09:42
            Tu już nie chodzi o tenperaturę , lecz o samopoziomowanie i granicę
            światła-cienia . Ten drugi czynnik jest BARDZO ważny. Zupełnie
            inaczej przebiega granica w xenonach a inaczej w reflektorach H1,
            czy H7
            • Gość: benek Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.231.148.* 20.01.09, 12:09
              Masz rację, jednak można pobawic się w przeróbke zwykłego klosza w taki który
              będzie pasował pod xenon. Ale nie zgodzę się z tobą że temperatura nie ma wpływu
              bo ma i to wielki. Im bardziej niebieskie światło tym dłużej oko przystosuje się
              spowrotem do normalnego widzenia po spotkaniu z takim tjunerem. Jeśli chodzi a
              samopoziomowanie to przecież ono i tak działa tylko po uruchomieniu auta. więc
              równie dobrze można sobie samemu ustawić światła ręcznie i wyjdzie na jedno - bo
              przecież ustawienie zmieni się tylko wtedy kiedy wrzucimy "trupa" do bagażnika
              przez co światła będą nieco wyżej świecic. Mogę ci podac pare aut które mają
              fabryczne xenony a nie były wyposażone w samopoziomowanie
              • Gość: do Benka Re: Xenon by Allegro IP: *.chelmno.mm.pl 20.01.09, 18:44
                Zgodzę się z Tobą z tą temperaturą. Źle napisałem . Im wyższa
                temperatura pseudoxenów z przeciwka, tym dłużej przyzwyczaja Ci się
                oko po minięciu. Z tego co wiem to nawet sam kierujący ma wielki
                problem mając więcej niż 8000 kelvinów podczes deszczu. Wtedy jest
                koszmar prowadzić auto. Po drugie; samopoziomowanie działa po
                włączeniu świateł nie tylko za pierwszym razem. Poziomiczki-czujniki
                znajdują się na przednim i tylnym wahaczu i pracują jak zmieni się
                położenie wahacza względem karoserii. I teraz rzecz najważniejsza :
                zwróćcie uwagę, że linia światłocienia przy H1/H7 po przekroczeniu
                skosu nie jest sprowadzona do poziomu tak jak to jest w xenonie,
                tylko ciągnie do góry światłem, a to dlatego że zwykła żarówka jest
                słabsza i trzeba więcej promieni puscić na drogę, I to oślepia
                kierowców. Kontrowersyjną sprawą jest system spryskiwaczy
                reflektorów . Nie wszyskie pojazdy posiadające oświetlenie xenon są
                wyposażane w spryskiwacze , a uważam że powinny posiadać.mIR
                • Gość: benek Re: Xenon by Allegro IP: 89.231.148.* 20.01.09, 20:19
                  ale te które pracują także w czasie jazdy to już chyba najnowsza technologia.
                  Myślałem zawsze że zajmują się tym specjalne indukcyjne lub rezystancyjne
                  czujniki umieszczone tylko na tylnej osi, procesor sterujący a elementami
                  wykonawczymi. Czyli jak coś wpadnie do bagażnika to światełka idą w dół.

Wiadomo jak to jest, zawsze podróba będzie inaczej świecic niż oryginał, ale
                  jestem zdania że jak ktoś zrobi coś z głową i pomyśli nie tylko o sobie ale
                  także o innych użytkownikach to efekt może byc dobry
                  • Gość: miR Re: Xenon by Allegro IP: *.chelmno.mm.pl 21.01.09, 08:32
                    motoryzacja.interia.pl/wiadomosci-dnia/news/nielegalne-
                    ksenony,521573#skipAdnews tu jet coś o czym już pisaliśmy z
                    kol.Benkiem, warto poczytać przed wiejskim tuningiem swojej fury.
                    • Gość: mIR Re: Xenon by Allegro IP: *.chelmno.mm.pl 21.01.09, 10:48
                      Coś nie tak z tym linkiem , dlatego wklejam : Nielegalne ksenony

Kierowcy, którzy kupują po prostu zestaw ksenonowy obejmujący kable,
                      żarówki i zapłonnik, po czym wyjmują z reflektora żarówkę
                      halogenową, wycinają dziurę w osłonie reflektora, wkładają żarówkę
                      ksenonową do odbłyśnika i podłączają zapłonnik do instalacji
                      samochodowej (tzw. "samoróbki"), zagrażają bezpieczeństwu ruchu
                      drogowego przez ekstremalne oślepianie innych użytkowników i
                      działają przeciw prawu.

Tylko kompletny, homologowany zestaw ksenonowych lamp, obejmujący
                      automatyczny system poziomowania reflektorów i układ oczyszczania
                      ich szyb jest legalny!

W Europie pozafabrycznie montowany może być tylko kompletny
                      ksenonowy zestaw reflektorowy. W jego skład wchodzą homologowane
                      reflektory (na przykład opatrzone symbolem E1 na zewnętrznej
                      szybie), automatyczny system poziomowania lamp i układ oczyszczania
                      szyb (oba są obowiązkowe do świateł mijania) zgodnie z regulacją ECE
                      R48 i europejskimi Kodeksami Drogowymi).

czytaj dalej

... i legalny / kliknij /INTERIA.PLKażdy reflektor otrzymuje
                      homologację wraz ze źródłem światła (halogenowym lub ksenonowym),
                      dzięki któremu wytwarza światło. Jeśli źródło światła zostanie
                      zastąpione innym, nie posiadającym homologacji lub nieprzewidzianym
                      dla homologacji danej lampy, cała homologacja reflektora traci
                      ważność, a tym samym również dopuszczenie samochodu do ruchu
                      drogowego, co wyraźnie stwierdzają przepisy każdego europejskiego
                      Kodeksu Drogowego w rozdziałach o warunkach dopuszczenia do ruchu.
                      Jazda samochodem nie posiadającym ważnego dopuszczenia do ruchu
                      prowadzi do ograniczenia odpowiedzialności ubezpieczyciela za
                      spowodowane szkody.

Handlowcy wprowadzający do obrotu takie niehomologowane oświetlenie
                      muszą się liczyć ze skargami i roszczeniami o odszkodowanie od
                      nabywców. Dzieje się tak, ponieważ rozprowadzając takie części
                      zamienne i akcesoria, sprzedawca nie tylko musi poinformować klienta
                      o ograniczeniu ich stosowania do konkretnych celów, ale również - w
                      pewnych okolicznościach - przejmują odpowiedzialność za szkody w
                      stopniu niczym nie ograniczonym.

Podczas badań przeprowadzonych w warunkach laboratoryjnych
                      specjaliści stwierdzili, że aktywny strumień światła wytwarzany
                      przez lampę skonstruowaną do żarówek halogenowych, a nielegalnie
                      zasilaną żarówką ksenonową, nie ma nic wspólnego z wyliczonymi
                      oryginalnie wartościami. W przypadku systemów odbłyśnikowych
                      zmierzono wartości oślepiania przekraczające dopuszczalne nawet
                      ponadstukrotnie!

Takie reflektory (świateł mijania) nie mają już linii światło-cień i
                      odcięcia, nie można ich też odpowiednio ustawić. Powodowane przez
                      nie oślepianie przypomina wytwarzane przez światła drogowe - tyle,
                      że jest jeszcze silniejsze. To powoduje bardzo poważne zagrożenie
                      bezpieczeństwa innych użytkowników dróg.

Z drugiej strony, pozafabryczne montowanie ksenonowych reflektorów
                      jest całkowicie zgodne z prawem, jeśli nabywane są one jako
                      kompletne zestawy. Oznacza to bliźniacze, homologowane światła
                      główne, system automatycznego poziomowania i układ oczyszczania
                      szyby. Zestawy takie są obecnie dostępne m.in. dla Audi A3, BMW
                      serii 5, Forda Focusa, Mercedesa klasy E, Opla Astry, VW Golfa IV
                      oraz ciężarówek Mercedes Actros, Scania BR4 i Fiat Ducato. Kierowcy
                      tych samochodów mogą potem w pełni korzystać z zalet, jakie oferuje
                      potężne światło ksenonowe:

- ponad dwukrotnie silniejszy strumień światła w porównaniu z
                      lampami halogenowymi;

- jaśniejsze i szersze oświetlenie drogi;

- jakość światła zbliżona do słonecznego (temperatura barwy światła
                      halogenowego wynosi 3,200 Kelvinów, światła ksenonowego 4,300
                      Kelvinów, światła słonecznego w bezchmurny dzień 5,300 Kelvinów);
                      które najlepiej odpowiada możliwościom i przyzwyczajeniom oka
                      ludzkiego. Kierowca nie męczy się tak szybko i prowadzi samochód w
                      bardziej zrelaksowany sposób:

- niebezpieczeństwa na poboczu szosy i przeszkody na drodze pojazdu
                      rozpoznawane są szybciej, piesi i cykliści są widoczni znacznie
                      wcześniej;

światło ksenonowe zwiększa kontrastowość widzenia barw.

Zobacz ostatnie wydanie naszego biuletynu.
                      • Gość: Rocky Re: Xenon by Allegro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.14, 21:27
                        Co do ksenonów to polecam wam sklep www.xenon-serwis.pl/. Znajdziecie tutaj wszystko co związane z oświetleniem xenonowym.
    • Gość: eta Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: *.centertel.pl 20.01.09, 10:39
      A ja się przyznam mam założone długie (nie Xenony) o mocy żarowek
      niedopuszczalnej już w Polsce (dopuszczalne to 75V ja mam 120V) i jak widze
      takiego inteligenta ktory w np. w Kadecie albo Golfie II wali jak ze szperacza
      to....odpłacam mu się moimi długimi :)
      • Gość: kierowca Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 20.01.09, 11:39
        hmm halogeny jak są dobrze ustawione to nikogo nie oślepiają a ci
        którzy piszą debile niech sami sprawdzą swoje swiatła mijania bo to
        wiekszy problem a co do kierowców tir to oni sami wyglądają jak
        choinki
        • Gość: benek Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.231.148.* 20.01.09, 12:12
          pytanie tylko po co je włączac? Dla pokazania się?To jest tak głupie że aż
          śmieszne :-D
          • Gość: ja Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.191.135.* 20.01.09, 18:00
            ja tam długimi zawsze świece czy to przeciw mgielne czy "ksenony" z allegro, bo
            niby czemu ktoś ma mnie oślepiać bo myśli ze fajny jest.
            • Gość: lol Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.231.151.* 20.01.09, 18:18
              ja pierdziele, sami znawcy. halogeny maja za zadanie doswietlac pobocze i droge
              tuz przed autem wiec jakim cudem moga one was oslepiac ?
              • Gość: do lol Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 92.23.145.* 22.01.09, 18:00
                to ustan sobie przed zapalonymi halogenami i pomysl.Ty k...a znawco.
                • Gość: lol Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.231.151.* 22.01.09, 21:01
                  patrzalem i to nie raz, ani troche nie oslepiaja.
            • Gość: Przemo Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.231.148.* 20.01.09, 18:21
              Ale mogą byc xenony z allegro i świecić OK. Jest z góry uprzedzenie że jak już
              dokładany xenon to musi być ble ble ble. Po chełmnie jeździ pare aut które mają
              xenon i w ogóle nie oślepiają - mercedes 124 srebrny,audi a3,vw lupo,T4.
              Najbardziej mnie drażni srebrny leon który ma bardzo niebieskie światła no i te
              stare polówki i golfy - i wszystkie inne z barwą niebieską zamiast białej
              • Gość: No Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.09, 19:55
                Wy chyba nie wiecie, że xsenonów nie wolno stosować w nie
                przystosowanych do tego lampach. Za złamanie tego przepisu można
                pozbyć się dowodu rejestracyjnego. Powoli policja za to się bieże.
                Przednie halogeny mnie nie przeszkadzają, ale tylne w dodatku dwa to
                bardzo mnie przeszkadzają oczywiście załączone bez powodu i w
                dodatku w mieście.
                • Gość: benek Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.231.148.* 20.01.09, 21:43
                  Haha ale ameryke odkryłeś...wiele jest nielegalnych rzeczy powszechnie
                  zakładanych w CCH. Na przykład za głośne wydechy, przyciemnione boczne szyby z
                  przodu (wiem że trochę można ale na pewno nie tak jak ma wiele osób w chełmnie).
                  Ostatnio widziałem jakiegoś tjunera w golfie 3 z niebieskimi diodami w miejscu
                  spryskiwaczy na lampy <lol> i tak można by wymieniać i wymieniać
                  • Gość: TMX Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.231.149.* 20.01.09, 23:36
                    bocznych szyb oraz szybo czołowej nie wolno przyciemniać (są one przyciemnione
                    fabrycznie - tzw. atermiczne)
                  • Gość: X_iks Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.191.135.* 20.01.09, 23:41
                    Troche zeszło z tematu, ale widze że są zanwcy i z ich teoriami sie zgadzam.
                    Ale co do tematu, naprawde nie widze po 1. sensu we włanczniu
                    przeciwmgielnych... no chyba ze jet mgła (ale taka prawdziwa bo wielu nie
                    odroznia mgly od poranka heheh) a tak naprawde nikt nie ma dobrze ustawionych
                    świateł przeciw mg. a tym bardzie X z allegro. Wiec prosze wystkich .. zgascie
                    je to nie ma sensu !!

• Gość: ja Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.191.135.* 20.01.09, 23:44
                    wydechy jeszcze przeżyje niech hałasują no ale jeśli chodzi o światła to mówimy
                    o bezpieczeństwie a przeciwmgielne oślepiają i dlatego nazywają sie
                    przeciwmgielne aby ozywać ich w czasie mgły, cyba rozumiecie co niektórzy???????
                    p.s.
                    aby mieć Xeony to obowiązkowe są spryskiwacze lamp i system samo poziomowania
                    świateł a tego żarówki i przetwornice za 100zł nie mają na allegro
                    • Gość: benek Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.231.148.* 21.01.09, 00:09
                      widzisz kolego niestety nie rozumieją. Lans ponad wszystko. Trzeba pokazac że ma
                      sie to wyposażenie w aucie i poświecić halogenikami :-)W chełmnie niestety
                      debilizm jest do potęgi i dopóki policja się za to nie weźmie to nic się nie zmieni

• Gość: ja Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.191.135.* 21.01.09, 00:19
                        proponuje świecić długimi wszystkim jadących na przeciwmgielnych(gdy nie ma mgły
                        oczywiście), bo przecież każdy je wyłączy jak wszyscy mu będą świecić i może
                        problem zniknie. No i wszystkim będzie jeździło sie lepiej
                        • Gość: ... Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.231.151.* 21.01.09, 03:15
                          ta jasne, a on w rewanzu tez ci walnie dlugimi, obaj zostaniecie oslepieni
                          wpadniecie na drzewo albo siebie nawzajem. barany jedne, halogeny swieca na DÓŁ,
                          maja za zadanie doswietlac POBOCZE i nie swieca po oczach. nei tylko w czasie
                          mgly sie ich uzywa ale takze przy ograniczonej widocznosci przez deszcze czy
                          snieg oraz na kretych drogach (tam gdzie stoi znak odpowiedni) wlasnie po to aby
                          doswietlac sobie pobocze. cos mi sie wydaje ze i tak wiekszosc osob tu sie
                          wypowiadajacych nie odroznia H1 od H7 itp. a co do ksenonow to neistety policja
                          nie moze za nie zabrac dowodu, nie ma takiego paragrafu.
                          • Gość: benek Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.231.148.* 21.01.09, 08:38
                            jest jeden zasadniczy. Brak homologacji ;-) Reflektor halogenowy ma inne
                            oznaczenie niż xenonowy więc to automatycznie zobowiązuje do zabrania dowodu
                          • Gość: miR Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: *.chelmno.mm.pl 21.01.09, 08:44
                            Czasami pomyślcie zanim nielegalnie zamontujecie takie ścierwo -
                            choćby o tych , którym to naprawdę przeszkadza.

Mogę dać nawet przykład ze swojego życia - leciałem kiedyś z
                            przyczepą na trasie, gdzieś się pogubiłem i żeby wrócić na swoją
                            trasę musiałem przejechać jakieś 15 km wąską dosyć drogą , bo nawet
                            zawrócić nie miałem gdzie.W pewnym momencie wyskoczył mi z zza
                            zakrętu palant na długich i tak mnie oślepił, że kompletnie nic nie
                            widziałem.Pozostało mi tylko hamować - niestety przyczepa poszła mi
                            w węża i zaczęło nią zdrowo miotać - dalej hamować nie mogłem -
                            musiałem ją jakoś wyciągnąć na prostą bo całkim by bieda była, a
                            zakręt z którego gamoń wyskoczył był tuż tuż.Do końca długich
                            świateł nie zmienił bo całkiem spanikował widząc latającą
                            przyczepę.Nie miał wyjścia - musiał iść do rowu ( tak później
                            zeznawał) chociaż ja drugą ciężarówką bym na jego miejscu
                            przeskoczył.Dobrze, że nie wyrżnął w drzewo tylko zdrowo w rowie
                            zarył.Astra przodu nie miała - pajac miał tylko łeb trochę rozbity i
                            tyle.
                            Przyjechała glina - ja zeznałem swoje - on swoje i tyle.Pajac nawet
                            w rowie nie zmienił pozycji włącznika na światła mijania - więc sam
                            się wkopał.Ja powiedziałem panu sierżantowi , że coś nie gra z jego
                            światłami - ma zbyt mocne nawet jako długie.Normalnmie nic przed
                            sobą nie widziałem.Pan sierżant podszedł do astry popatrzył tu i
                            uwdzie za chwilę wyciągnął z rozbitego reflektora resztki żarówki i
                            wszystko było jasne .
                            100 watów i tyle w temacie.Szkoda astry bo rocznik 98 więc trochę
                            warta była i biedny pajacyk sam sobie za swoją kasę musiał ją
                            naprawiać.
      • Gość: fajny gosc Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.09, 10:17
        Eta ciekawi mnie te Twoje 75V zmienione na 110V he he. Ty wiesz chociaż jakie
        masz napiecie w samochodzie? Coś mi się wydaje że nie :D
        75W to rozumiem i 110W ale nie Volt. Bo nie wiem czy wiesz to napięcie
        zdecydowanie o czym innym świadczy niż moc. Poczytaj troche ksiazki zwiazane z
        fizyka i prądem ;D Może być taka z liecum... styknie!

A wracając to świateł przeciwmgielnych to uważam że stosowanie ich w warunkach
        normalnej przejrzystości powietrza jest bezsensu i faktycznie mogą one oślepiać
        ponieważ mimo że świecą tak by doświetlać pobocza i przednią część drogi to
        jednak ich światło jest zdecydowanie bardziej rażące niż świateł mijania.

A x... hmmm Ktoś tam napisał że lupo ma dobre lub A3 co jeździ po chełmnie. Ech
        one są tak samo oczoebne jak w mistrzu oslepiania leonie oraz polówce takiej
        jakiejś po drobnych modyfikacjach. Do 4300 rozumiem zakładanie nawet 6 nie są
        złe jeszcze. Ale te powyżej to porażka i chyba będę robił jak koledzy wyżej
        włączał długie bo przez takich baranów (inaczej nazwać ich nie moge) na drodze
        można sprawić sobie małe łup. I mam nadzieje że nie długo policja znajdzie
        paragraf na karanie tego typu łochów. Bo na ten czas nic nie mogą zrobić... :/
        • Gość: Przemo Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.231.148.* 21.01.09, 12:49
          Ja się z nimi mijam czasem pare razy dziennie i mnie nie oślepiają. Więc nie
          będę tu najeżdzał tylko dlatego że ma xenon. Jak nie oślepia to niech sobie
          mają. Co do leona to fakt że razi po oczach jak spawara. Kiedyś się mijałem na
          polnej z granatowym golfem 3 i też cholernie mnie oślepiał.
          Mój znajomy ma żarówki Philips Xtreme Power czy coś w tym stylu. Wszystko ładnie
          pięknie, nawet homologacja jest a dają po oczach o wiele bardziej niż auta które
          wymieniłem w swoim poprzednim poście.
          • Gość: fajny gosc Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.09, 14:26
            To chyba jeździsz jelczem albo starem że cie nie oślepiają. A jeżeli chodzi o
            żarówki Philipsa XP to w stosunku do żarników x...(od 6k w góre) to nie ma co
            porównywać... nie oślepia wcale. Jak ktoś ma do 6xxx to ok ale więcej... to to
            chore.

• Gość: benek Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.231.148.* 21.01.09, 14:53
              Jeśli piszesz o zielonym Lupo to on ma tam żarniki D2R (z przesłoną
              przystosowaną do lamp bez soczewki)o temperaturze 6000K, wiem bo był u mnie w
              warsztacie wymieniać żarniki, bo poprzednio miał jakieś "allegrowe". Jeżeli ktoś
              byłby zainteresowany to zajmuje się montażem xenonów, posiadam także wiele
              oryginalnych lamp, zestawów HELLI a także świateł do jazdy dziennej z
              homologacją.Zainteresowany niech poda maila to podeśle namiary na swoją osobę
              • Gość: fajny gosc Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.09, 16:17
                To jak na 6k świecą dość niebiesko nie sądzisz... Poza tym jaki problem w
                montażu takich żarówek? W sumie żaden, każdy kto ma trochę chęci i coś wie o
                "drutach" to sobie poradzi :]
                • Gość: benek Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.231.148.* 22.01.09, 16:24
                  Może dlatego że się dopiero "rozświetlają", to jest domena żarników firmowych.
                  Jeśli chodzi o montaż problem był w tym że połączenie oryginalnych żarników z
                  zestawem allegrowym nie jest takie proste. Nie pasują kostki itd więc nie odbywa
                  się to już na zasadzie "Plug ang Play" trzeba trochę się pobawić.
                  • Gość: do Benka Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: *.chelmno.mm.pl 22.01.09, 17:13
                    Jeśli montujesz Lampy xenon , masz może do poziomic+sterownika do
                    Omegi?
                    • Gość: do Benka Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: *.chelmno.mm.pl 22.01.09, 17:15
                      Jeśli montujesz Lampy xenon , masz może dostęp do poziomic+sterownik
                      do
                      Omegi?
                  • Gość: fajny gosc Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.09, 17:40
                    to chcesz mi powiedzieć że te żarniki nie potrafią się rozgrzać od M.C.
                    Skłodowskiej do PKS'u
                    Chociaż może fakt prędkość z jaką się przemieszcza owy pojazd może powodować
                    wychłodzenie żarnika i bidak nie może nabrać odpowiedniej temperatury pracy ;-)
                    • Gość: benek Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.231.148.* 22.01.09, 18:16
                      Każdy oryginalny żarnik potrzebuje ok 20 - 40 a nawet i więcej godzin (3-6
                      miesięcy) na tzw rozświecenie. To właśnie dlatego wymieniając żarniki powinno
                      się wymieniać dwa na raz - żeby nie było różnicy w świeceniu. Nie chodzi tu o
                      rozświetlanie przy włączeniu świateł :-)Jeśli chodzi o to przy uruchomieniu to
                      prawidłową barwę złapał by jadąc normalnym tempem od M.C Skłodowskiej gdzieś na
                      wysokość Okrąglaka. Przy PKS na pewno nie miały by jeszcze optymalnej barwy
                      • Gość: fajny gosc Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 10:13
                        Słuchaj nie kłóć się ze mną! Mówię Ci że osiągnął taką prędkość że podróżował w
                        nad przestrzeni i prędkość cząsteczek otaczającego środowiska studzi mu lampy i
                        świcą (bo one nie świecą) jak świcą :]

A poważnie patrząc na Twoją teorie to... KŁAMIESZ!!! ;-)
                        • Gość: benek Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.231.148.* 23.01.09, 12:38
                          OK. Widzę że rzeczowa dyskusja już się zakończyła :-)z przykrością muszę
                          stwierdzić kolego że twoja wiedza na temat Xenonów ogranicza się tylko do
                          znajomości zestawów z ALLEGRO które tak bardzo krytykujesz :-)

Pozdrawiam
                          • Gość: fajny gosc Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 15:00
                            Widzę że chcesz uchodzić za znawce w tym temacie :-0
                            Nie chodzi mi o zestawy z allegro tylko o montowanie X z bardzo ch... światłem.
                            Poza tym na siłę próbujesz wcisnąć kit że w lupo jest dobra barwa jak to wygląda
                            gorzej niż źle. Może tam ma kolega D2R ale to nie zmienia faktu że te światła i
                            tak oślepiają i to przez barwę żarników.

Na moje to może być zestaw Heli czy firmy x i y czy czego tam jeszcze chcesz. To
                            nie ma znaczenia jak włożysz 8k to i tak będzie oślepiać i tak. I naprawdę nie
                            mogę się doczekać kiedy wejdą przepisy aby łochów z takimi światłami
                            wyeliminować z gry ;-) Bo takie niebieskie światło to wcale dużo lepiej nie
                            świeci a jeszcze przeszkadza innym użytkownikom dróg co może spowodować
                            zagrożenie dla ruchu. No ale do kogo ja mówię. Pewnie i tak nie zrozumiesz
                            ponieważ prawdopodobnie jeździsz golfem dwa z grzendą nad szybą i oczoebnymi
                            światełkami.
                            Pozdrawiam
                            • Gość: Janek Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.231.148.* 23.01.09, 22:50
                              Kolego "fajny gosc" ja mam te światła i to jest najprawdziwsze 6000K. z
                              odległości od 2-10 metrów to światło nie jest nawet troszke niebieskie tylko
                              śnieżno białe. Byc może jeżdzą dwa lupo po chełmnie i z kimś mnie mylisz,
                              kupując światła nawet przez myśl nie przeszło mi 8000K. Byłem skłonny kupic
                              4300K jednak kolega który pisze powyżej miał akurat na stanie 6000K dlatego się
                              na nie zdecydowałem. Z daleka każdy xenon wpada w niebieski nawet 4300. Dla
                              twojej informacji to żarnik jest przystosowany ze względu na swoją przesłonę do
                              mojego klosza. Moge ci pokazac wykres od diagnosty który stwierdził że linia
                              światła i cienia rozchodzi się prawidłowo. Jednak dla własnego spokoju kazałem
                              mu obniżyc lekko światła żeby nikt mi nie zarzucał że światło jest za ostre.
                              Jeżdzę 3-4 razy w tygodniu do torunia w godzinach wieczornych i nikt mi nigdy
                              nie mrugał długimi że go oślepiam. Jedynym problemem jest brak spryskiwaczy
                              które mam w planach założyc. Fakt że zabrudzone szkło moze tak skierowac światło
                              że oślepia ono innych. Jednak pierwsze auta z xenonami nie były doposażane w
                              spryskiwacze
    • Gość: s Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: *.chelmno.mm.pl 21.01.09, 10:49
      Ale o co ci kaman???
      • Gość: g10 Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: 89.231.149.* 22.01.09, 18:46
        K*rwa nie wiem.
        • Gość: as Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: *.chelmno.mm.pl 14.02.14, 13:05
          proponuję mrugać długimi ... bezmozgi jezdza w pogodny dzien/ noc na przeciwmgielnych !
    • Gość: lol Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: *.centertel.pl 31.03.14, 15:11
      Nawet dziś jedzili
      • Gość: Kusy Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.14, 18:34
        Wiekszymi debilami sa Ci ktorzy pomykaja swoimi samochodzikami na swiatlach ledowych rodem z intermarche za 23.99 w warunkach ograniczonej widocznosci ( deszcz ,mgla , mżawka ) To ze to swiatla do jazdy dziennej , nie znaczy ze mozna korzystac z nich w kazdych warunkach zwlaszcza ze tylne swiatla sie nie swieca ....
        • Gość: subway Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: *.adsl.inetia.pl 31.03.14, 20:50
          najważniejsze jest,aby mieć pastucha w tedeiku,,,
          do tego ledy i komplecik wieśniaka jest ...

każdemu mogę dorzucić gumofilce ...gratis
          • Gość: kierowca Re: Debile z halogenam/ przeciwmieglne IP: *.chelmno.mm.pl 04.04.14, 21:04
            Ciekawe tylko czy to co was tak wkurza to są halogeny... wiele nowych samochodów ma światła do jazdy dziennej zamontowane w oprawie halogenowej( są tam dwie żarówki jedna halogenowa druga do jazdy dziennej) - mają tak zwłaszcza samochody grupy WV AG. i wg mnie ani to ani halogeny nie oślepiają
            większym problemem są śmieszne światła led do jazdy dziennej kupione w markecie budowlanym z metra - ich światła nie widać wcale- jak ktoś jeździ kilkadziesiąt tysięcy km rocznie pewnie doskonale wie o co chodzi.......
            Może warto by uzależnić światła dzienne od ich natężenia albo fabrycznego pochodzenia bo na chwilę obecną to dynamo rowerowe daje więcej światła , które jest widoczne dla drugiego kierowcy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka