Dodaj do ulubionych

Które z panstw sąsiedzkich lubi polske????

IP: *.j.pppool.de 05.08.05, 11:31
1)Niemcy NIE za zagrabione Ostgebiete
2)Czesi NIE za agresje na Zaolziu
3)Rosja NIE wiadomosci.wp.pl/kat,39354,raportSpecjalny.html sytuacja
sie zaostrza moze byc tylko gorzej
4)Ukraina walczyla zawsze przeciwko hegemonji polskiej tez NIE
5)Litwa narescie sie uwolniła z łancucha polskiego wiekszosc nie lubi polakow
HE HE gdy opowiadaja o bitwie pod Grunwaldem to twierdza ze oni ja wygrali a
nie polacy poza tym Horągwie Krzyzackie znajduja sie na Litwie a nie w polsce
Jedynie Wegrzy sa przychylni troche do polakow a reszta no to jusz wiecie
Obserwuj wątek
    • capretta Re: Które z panstw sąsiedzkich lubi polske???? 05.08.05, 11:47
      No nie tak do końca. W Czechach robiono ankietę o ich sąsiadach, z której
      wyszło, że Polacy są najbardziej lubianymi sąsiadami. Może nas bardzo nie
      kochają, ale jeśli już mają wybierać to preferują nas, a nie Słowaków,
      Austiaków czy Niemców.
    • slezan A jak panstwa wyrazaja swoje sympatie? 05.08.05, 11:49
      Co to znaczy, ze panstwo kogos lubi? Bardzo mnie to intryguje.
      Czy Landsmannschaft to Niemcy? Bo dla mnie nie ulega wtpliwosci, ze wiekszosc
      Niemcow zagarnieciem ziem wschodnich sie juz dawno przestala przejmowac.
      • Gość: Wehrwolf Re: A jak panstwa wyrazaja swoje sympatie? IP: *.j.pppool.de 05.08.05, 12:02
        Nie Slezanku to sie mylisz 80% Niemcow zalicza polakow jako niemilych
        Sasiadow,przejmowac moze sie nie przejmują LINKE-ZEKEN konserwatywne kregi
        nie zapomniały o ich Ostgebieten, pozatym negatywne opinie stwarzaja sami polacy
        kradzierze samochodów,Polen-Rolex mafia z koszalina która okrada zakłady
        jubilerskie w całych niemczech to tylko odrobina tego co przytoczylem a jest
        tego co niemiara brakło by mi czasu na wymienianie wszystkiego!!
        • slezan Re: A jak panstwa wyrazaja swoje sympatie? 05.08.05, 12:08
          Co innego zapomniec o Ostgebiete, a co innego miec do Polski pretensje o to ze
          sie wojne przegralo. Wielu wypedzonych wspolpracuje z polskimi instytucjami, a
          ci, ktorzy bredza jeszcze o rewizji granic sa w zdecydowanej mniejszosci. Inna
          sprawa to obiegowe opinie o Polakach. Te o Niemcach w panstwach sasiednich tez
          nie sa w wiekszosci pozytywne. W wielu jezykach swiata funkcjonuja pogardliwe
          okreslenia Niemcow. Kraut, Bosch, Szwab/Szkop. No i co z tego wynika? Ano tyle,
          ze uprzedzenia mowia wiecej o uprzedzonych niz o tych, ktorych dotycza.
          • eichenau Re: A jak panstwa wyrazaja swoje sympatie? 05.08.05, 12:13
            slezan napisał:

> Co innego zapomniec o Ostgebiete, a co innego miec do Polski pretensje o to
            ze
            > sie wojne przegralo. Wielu wypedzonych wspolpracuje z polskimi instytucjami,
            a
            > ci, ktorzy bredza jeszcze o rewizji granic sa w zdecydowanej mniejszosci.
            Inna
            > sprawa to obiegowe opinie o Polakach. Te o Niemcach w panstwach sasiednich
            tez
            > nie sa w wiekszosci pozytywne. W wielu jezykach swiata funkcjonuja pogardliwe
            > okreslenia Niemcow. Kraut, Bosch, Szwab/Szkop. No i co z tego wynika? Ano
            tyle,
            >
            > ze uprzedzenia mowia wiecej o uprzedzonych niz o tych, ktorych dotycza.
            No co maja do tego przezwiska? Niemiec nie okrada polskich jubilerów nie
            kradnie polskich samochodów nie pracuje na czarno na budowach, nie przemyca
            papierosow do polski mam dalej wymieniac to braknie nam czasu!!!
            • slezan Re: A jak panstwa wyrazaja swoje sympatie? 05.08.05, 12:17
              Wiekszosc Polakow nie okrada niemieckich jubilerow, nie kradnie niemieckich
              samochodow, nie pracuje na czarno na budowach, nie przemyca papierosow. Mam
              dalej wymieniac?

Oj, idee tego malego karlusa z Braunau jescze kolacza sie w niektorych glowach
              po obu stronach Odry i Nysy. I beda sie kolatac tak dlugo, jak dlugo roznym
              nieduacznikom bedzie sie wydawac, ze ponizajac innych moga wyleczyc swoje
              kompleksy.
              • Gość: korn Re: A jak panstwa wyrazaja swoje sympatie? IP: *.chello.pl 07.08.05, 10:53
                No, no, Slezan, chyba pierwszy raz calkowicie sie z Toba zgadzam.
                • Gość: bravo Re: A jak panstwa wyrazaja swoje sympatie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.05, 10:20
                  Bo to jest tak. wpierw gościu nap....la klienta, z fleka, w mordę i z buta, a
                  potem pomaga mu się podnieść i otrzepać z kurzu i takie tam.......
                  • slezan Re: A jak panstwa wyrazaja swoje sympatie? 08.08.05, 10:31
                    Czyżby Ci się wątki pomyliły?
            • slezan Re: A jak panstwa wyrazaja swoje sympatie? 08.08.05, 09:50
              Słuchaj, Genosse, nie zaśmiecaj mi skrzynki swoimi wypocinami. I nie namawiaj
              do wyuzdanych pieszczot, bo oskarżę Cię o molestowanie.
              • eichenau Re: A jak panstwa wyrazaja swoje sympatie? 08.08.05, 16:05
                slezan napisał:

> Słuchaj, Genosse, nie zaśmiecaj mi skrzynki swoimi wypocinami. I nie namawiaj
                > do wyuzdanych pieszczot, bo oskarżę Cię o molestowanie.
                Ty PULTONU POLSKI! du kannst mir denn Buckel runter Rutschen,
                Dziadek twoj tyz byl Powstaniec?

• slezan Re: A jak panstwa wyrazaja swoje sympatie? 08.08.05, 17:46
                  eichenau napisał:

> slezan napisał:
                  >
                  > > Słuchaj, Genosse, nie zaśmiecaj mi skrzynki swoimi wypocinami. I nie nama
                  > wiaj
                  > > do wyuzdanych pieszczot, bo oskarżę Cię o molestowanie.
                  > Ty PULTONU POLSKI! du kannst mir denn Buckel runter Rutschen,
                  > Dziadek twoj tyz byl Powstaniec?

A co? Twój był? Nie zdziwiłbym się. Ten Twój zapał neofity musi mieć jakąś
                  przyczynę. No i miało byc chyba "den", bo "denn" nie pasuje do kontekstu:-).
                  • Gość: Wehrwolf Re: Polski Slonzok IP: *.j.pppool.de 08.08.05, 18:17
                    Ty Slenzan twoj nick mowi nam duzo kim ty jestes !
                    Ubierasz sie w slowianski plaszczyk bo po naszymu by bylo Slonzok abo Schlesier
                    czytam twoje posty jak agitujesz na wszystkich forach dla Slazkiej Narodowosci
                    smieja sie wszyscy z ciebie i maja racje Kto slyszal cos podobnego na Slazku bo
                    ja nie a inni Slonzoki tysch nie co to za "nowotwor" z lat 80-tych o nos
                    podzial byl i jest deutsch Schlesier,Slonzki Polok i Gorol-czysty-najczyszczy
                    eichenau mo trocha racji bez nos som zescie KUPA MARZYCIELI a gorol lacho sie
                    zwos i mo racjo nos wom sie nie udo ausgrenzen a bez nos niema na nic szans!!!!
                    • slezan Re: Polski Slonzok 08.08.05, 18:28
                      Hehehe. Slezan to niby po polsku? Bohaterowie, możecie sobie dalej siedzieć w
                      Reichu i dawać dobre rady. Od spisu powszechnego to my śmiejemy się z takich
                      jak Wy. Miało nas być podobno najwyżej 10 tysięcy. A słowiański płaszczyk nie
                      powinien Wam przeszkadzać. Jeden z Waszych posłów nazywa się Kroll, a nie
                      Koenig, drugi Paździor. Były senator to Bartodziej, byli posłowie to Czernek,
                      Bastek czy Brylka. Swaczyna, Kurzał czy Burdzik to też niezbyt germańskie
                      nazwiska. Skąd zatem ta niechęć do tego co słowiańskie?
                      • Gość: wehrwolf Re: Polski Slonzok IP: *.j.pppool.de 08.08.05, 18:42
                        No Tak ty musisz to najlepiej wiedziec do slowianszczyzny roszcza sobie
                        pretesje reprezentowania tej grupy Polacy a dla nas co polske to wiesz niemusze
                        ci mowic,dziwie sie ze robisz porownania nazwisk ktore natabene komuna polska
                        zpolonizowala nie dziwota ze Kroll chce sie nazywac jak przed wojna a nie Krol
                        Blaschke tyz nie chce sie nazywac Blaszczyk jak to robily urzyndy polskie po
                        wojnie dziwie sie ze ty lapiesz sie tego tematu
                        • slezan Re: Polski Slonzok 08.08.05, 18:53
                          Nie czepiam się tego, że Kroll chce się nazywac Kroll, a nie Król, bo to
                          naturalne, że wrócił do swojego nazwiska. Ale nazwisko Kroll wciąż jest
                          pochodzenia słowiańskiego, podobnie jak inne wymienione. Słowiańskość jest
                          nieodłącznym elementem górnośląskości.
                          • Gość: Wehrwolf Re: Polski Slonzok IP: *.j.pppool.de 08.08.05, 19:07
                            Czy Kroll albo Blaschke,Widera, cza Kaiserek nie moga byc Niemcami o
                            narodowosci Niemieckej bo wedlog ciebie maja ich nazwiska jakies zabarwienie
                            Slowianskie toz to totalna bzdura nikt z nich nie mysli wogole o jakims
                            slowianstwie dla nas Schlesier z pokolen nie ma tego dociekiwania jak to jest
                            u was dla mnie Slonzke nazwisko Wrobell jest mi tak samo przyjemne dla ucha jak
                            oberschlesische Müller.
                            • slezan Re: Polski Slonzok 08.08.05, 19:31
                              A kto powiedział, że ze słowiańskim nazwiskiem nie można być Niemcem?
                              Przypomnij sobie, kto używał tu przymiotnika "słowiański" w negatywnym
                              znaczeniu.
                              • Gość: Wehrwolf Re: Polski Slonzok IP: *.j.pppool.de 08.08.05, 19:51
                                No tak maslo jest maslane ! Ty tez uzyles argumentow jacy to niemcy Krol,
                                swieczyna,Bartek czy jak im tam jeszcze wyczulem w twoich poscie odrobine kpiny
                                jacy to wielcy niemcy.Wiesz dla mnie wszyscy rodowici Schlesier i Oberschlesier
                                sa mniej albo wiecej deutsche tak bylo przed stuleciami i tak bylo do naszych
                                czasow! nagle w Lidze Schlesien pojawia sie nowa druzyna o nazwie Narodowosc
                                Slazka przyznasz ze okolo 2-mil Slazakow w Heimacie i poza nim patrza na was jak
                                na cos egzotycznego
                                • slezan Re: Polski Slonzok 08.08.05, 20:43
                                  Ależ mnie narodowość Krolla nie obchodzi, choć faktycznie, do niego mam
                                  stosunek, nazwijmy to, kpiący w odróżnieniu od wielu, zwłaszcza młodych,
                                  działaczy TSKN, którzy nim po prostu gardzą. To jednak wewnętrzny problem TSKN.
                                  Każdy ma takich liderów, jakich sobie wybierze.
                                  Ślązacy, którzy mówili po prostu, że są Ślązakami, to żadna nowość. Byli tu
                                  przed Niemcami i Polakami.
                                  • Gość: Wehrwolf Re: Polski Slonzok IP: *.j.pppool.de 09.08.05, 18:52
                                    Masz racje na ten Temat jusz kiedys walkowalismy kto byl pierwszy na tej ziemi
                                    zwanej Schlesien jesli sie nie myle Germanen-Wandalen Silingen sie osiedlili i
                                    przetrwali do dzis ich potomkowie. W puzniejszych wendrowkach ludow przyszli
                                    Slowianie z tej mieszanki przez wieki powstali Schlesier zyli w kulturze
                                    niemieckiej,poniektorzy modlili sie po polsku to fakt ale wiekszosc nie myslala
                                    o jakies innej odrebnosci jak niemieckiej lub polskiej,aczkolwiek opcja polska
                                    to naplywowa czyli zarobkowa za chlebem,Schlesien potrzebowalo rak do pracy
                                    zamiast pracowac i sie czegos w zyciu dorabic macili na Slazku najpier Zwiazki
                                    Polakow potem Sport-Vereine potem posel do Reichstagu wszystkigo bylo im malo
                                    chcieli naszej ziemi dalej wiesz nie musze wiecej pisac!!
                                    • slezan Re: Polski Slonzok 09.08.05, 19:05
                                      Przez wieki nie było czegoś takiego jak opcja niemiecka. Niemieckość była czymś
                                      bardzo mglistym, nieokreślonym. Trudno było się z tym silnie identyfikować.
                                      • Gość: Wehrwolf Re: Polski Slonzok IP: *.j.pppool.de 09.08.05, 20:02
                                        Jesli to tak sobie interpretujesz to inne opcje im wogole do glowy nie
                                        przychodzily bo innych nie znali a kultura w narodzie byla niemiecka hyba nie
                                        zaprzeczysz Slazko-slowianska nie istniala hyba we wykopaliskach w Biskupinie bo
                                        nawet tam sa sprzeczne teorie historykow Polskich i Niemieckich.
                                        • slezan Re: Polski Slonzok 09.08.05, 20:10
                                          Podstawowa indetyfikacja wśród szlachty i duchowieństwa, poza wyznaniową, była
                                          śląska, bowiem Śląsk był podmiotem w świetle ówczesnych obyczajów prawnych.
                                          Jako taki występuje w Złotej Bulli Karola IV. Istniały specyficznie śląskie
                                          instytucje, śląskie zgromadzenia stanowe, śląska symbolika.
                                          Co niemieckiego było w kulturze ludowej na Górnym Śląsku, pomijając nieliczne
                                          enklawy utworzone przez kolonistów z Zachodu? Wiesz jaki język był
                                          najpopularniejszy w górnośląskich kancelariach książęcych w późnym
                                          średniowieczu? O Biskupinie nikt z młodszych historyków Polsce nie twoerdzi, że
                                          był słowiański. Podobnie odosobniony jest pogląd, że na Śląsku zostali
                                          jacykolwiek potomkowie germańskich Wandalów. Do słowiańsko-germańskiego
                                          wymieszania doszło dopiero w wyniku kolonizacji zachodniej.
                                          • Gość: Wehrwolf Re: Polski Slonzok IP: *.j.pppool.de 10.08.05, 16:15
                                            A to ciekawa teoria ktora opisujesz ze Polscy Historycy jusz nie twierdza lub
                                            niesa "pewni" ze wykopaliska w Budziszynie prawdopodobnie nie byly slowianskie
                                            no widzisz powoli wychodzi szydlo z worka a mnie jeszcze tlukli do glowy ze
                                            prawo do slazka daja im nawet wykopaliska w Budziszynie ktore byly slowianskie
                                            Wiesz nie jestem Historykiem mam zawod Techniczny ale nie powiesz ze na dworze
                                            Slazkich Herzogow Piastow panowaly obyczaje nie niemieckie bo wto nie uwierze
                                            kler o ile wiem klasztory diecezje Biskupie bylo wszystko na niemieckim prawie
                                            piastowie Slazcy sciagali jusz osadnikow niemieckich w poczatkach dwunastego
                                            wieku przyjezdzali wszyscy schlachta Adel zenila sie z zasiedziala Slazka
                                            a inne stany tez ludnosc poprzez wieki sie totalnie wymieszala przede wszystkim
                                            na dolnym Slazku na gornym sytuacja byla podobna no widzisz i ztej dobrej
                                            mieszanki powstal w niemieckim Reichu nowy Landsman Schlesier i tak zostalo do
                                            dzisiej.
                                            I
                                            • slezan Re: Polski Slonzok 10.08.05, 16:22
                                              Po pierwsze - mowa była O Biskupinie, a nie Budziszynie.
                                              Po drugie - pojęcie prawa niemieckiego jest pojęciem zupełnie umownym. W
                                              istocie było prawo magdeburskie, średzkie, chełmińskie itd.
                                              • Gość: Wehrwolf Re: Polski Slonzok IP: *.j.pppool.de 10.08.05, 16:29
                                                Masz racje Biskupin pokielbasil mi sie z Budziszynem no coz nie dziwota ta
                                                tematyka zajmowalem sie i uczylem sie 45 lat temu czas robi swoje!
      • Gość: observer Re: A jak panstwa wyrazaja swoje sympatie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 12:11
        www.batory.org.pl/mnarod/pamiec.htm
        • eichenau Re: A jak panstwa wyrazaja swoje sympatie? 05.08.05, 12:15
          Gość portalu: observer napisał(a):

> www.batory.org.pl/mnarod/pamiec.htm
          Ja Ja na papierze wszystko latwo wyglada i pieknie! ale rzeczywistosc jest inna!
          • Gość: observer Re: A jak panstwa wyrazaja swoje sympatie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 12:21
            A ja znam Niemców, którzy mnie lubią:)
            • Gość: Wehrwolf Re: A jak panstwa wyrazaja swoje sympatie? IP: *.j.pppool.de 05.08.05, 12:30
              Ja tez znam Polaka którego nie lubie ale mam do niego szacunek za to jakim
              jest w zyciu codziennym mozna z nim dyskutowac na ruzne tematy które dla
              polaków sa nie przyjemne umie tez przyznac racje w temacie w którym przecietny
              polak widzi tylko wszystko przez pryzmat Mypolacy
              • Gość: observer Re: A jak panstwa wyrazaja swoje sympatie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 12:34
                Jakiej jesteś narodowości Wehrwolfie????
                • Gość: Wehrwolf Re: A jak panstwa wyrazaja swoje sympatie? IP: *.j.pppool.de 05.08.05, 12:45
                  Wiesz dobrze dlaczego sie pytasz??
                  • Gość: observer Re: A jak panstwa wyrazaja swoje sympatie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 12:49
                    Nie wiem.. Skąd mam wiedzieć?: // Odpowiedz..
                    • Gość: observer Re: A jak panstwa wyrazaja swoje sympatie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 12:53
                      Miałam to stwierdzić tylko po twoich antypolskich postach?? Przecież żaden inny
                      naród nie lubi Polaków..
                      • Gość: Pit Re: A jak panstwa wyrazaja swoje sympatie? IP: 150.254.85.* 05.08.05, 12:55
                        Gość portalu: observer napisał(a):

> Miałam to stwierdzić tylko po twoich antypolskich postach?? Przecież żaden
                        inny
                        >
                        > naród nie lubi Polaków..

Mozesz byc tylko pewien ze wehrwolf nie jest Madziarem. Reszta to sprawa
                        otwarta.....
                      • Gość: Wehrwolf Re: A jak panstwa wyrazaja swoje sympatie? IP: *.j.pppool.de 05.08.05, 12:57
                        Lubia moze Francuzi,Wegrzy,troche mniej Anglicy,jeszcze mniej Amerykanie spytaj
                        Polonie w Stanach
                        • Gość: observer Re: A jak panstwa wyrazaja swoje sympatie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 13:01
                          ooo Wehrwolf mówi, że ktoś LUBI POLAKÓW..
                    • Gość: Wehrwolf Re: A jak panstwa wyrazaja swoje sympatie? IP: *.j.pppool.de 05.08.05, 12:54
                      Jusz duzo razy odpowiadałem na to pytanie!
                      Przynaleznosc Narodowosciowa Niemiec
                      dla ciebie deutsch Oberschlesier
                      • Gość: observer Re: A jak panstwa wyrazaja swoje sympatie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 12:59
                        OK. Lubisz swoich sąsiadów? ; //
                        • Gość: Wehrwolf Re: A jak panstwa wyrazaja swoje sympatie? IP: *.j.pppool.de 05.08.05, 13:05
                          Lubie Östereicher,Schweizer,luxsemgurczykow
                          troche mniej Francozow,Belgow,Dunczykow
                          jeszcze mniej Holendrow
                          • Gość: observer Re: A jak panstwa wyrazaja swoje sympatie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 13:18
                            A ja lubie Ole, Sylwie i lusie
                            troche mniej Franka, Bartka i Dusie
                            jeszcze mniej Heńka:))
                            • slezan Re: A jak panstwa wyrazaja swoje sympatie? 05.08.05, 13:19
                              No i to jest chyba sedno sprawy:-).
    • Gość: Pit Najwazniejsze ze Mniymcow wszyscy lubiom. IP: 150.254.85.* 05.08.05, 11:52
      E tam.....najwazniejsze ze Mniymcow wszyscy lubia.....no za wyjatkiem tej
      szowinistycznej Polski. Bo te Poloki nikogo nie lubiom i nie szanujom no moze z
      wyjatkiem Madziarow.....
    • wiksadyba1 Re: Które z panstw sąsiedzkich lubi polske???? 05.08.05, 13:32
      Wątek oczywiście bzdurny i prowokacyjny. Coś jednak dałoby się na jego
      marginesie ciekawego powiedzieć.

Jeżeli chodzi o AKTUALNE (bo to oczywiście procesy zmienne) nastawienia
      społeczeństw (bo o państwach trudno mi mówić), to wydaje mi się, że jest mniej
      więcej tak:

- Niemcy mało wiedzą o Polsce i mają dość obojętny stosunek. Wszelka niechęć
      pochodzi raczej z nastrojów bieżących (obawa przed konkurencją ze strony
      polskich robotników i - coraz częściej - polskich firm, zwłaszcza małych i
      średnich, zachowanie lumpenproleteriatu szukajacego łatwego zarobku w BRD), a
      nie ze względów historycznych, o których Niemcy mają, jak wykazały
      przeprowadzone tam badania, żenująco niską wiedzę.
      - Czesi generalnie nie przepadają za obcymi i żadnego narodu nie dażą wielkim
      szacunkiem, tak przynajmniej wynika z badań opinii publicznej. Ale Polacy
      należą raczej do tych bardziej lubianych, na pewno bardziej niż Niemcy,
      chociaż - co ciekawe - cieszą sie mniejszą sympatią niż Czesi w oczach Polaków
      (skądinąd "czechofilię" przez którą rozumiem stawianie tego kraju za wzór dla
      Polski spośród krajów słowiańskich czy państw dawnego bloku uważam w dużej
      mierze za nieporozumienie). Ze strony czeskiej sporo negatywnego zrobiła
      propaganda z czasów CSRS (zwłaszcza od 1980) i - z przeciwnej strony - udział
      Polski w interwencji w 1968. Jednocześnie - ciekawostka - wielu Czechów
      odbierało za komuny polską telewizję, która jako relatywnie
      liberalna "kulturowo"(zachodnie filmy, muzyka, dla ambitniejszych - trochę
      nowoczesnego teatru i sztuki w ogóle itd.) była dla nich oknem na świat.
      Poznałem parę osób, starszych ode mnie, które miały z tego powodu czysto
      sentymentalne poczucie sympatii..
      - Jeśli chodzi o Słowaków, nie znam żadnych sondaży. Podczas moich pobytów (na
      ogół przejazdem) w tym kraju, odnosiłem wrażenie dużej sympatii, a nawet czasem
      wręcz podziwu do kraju większego i bardziej znaczącego. Ale to było jeszcze w
      latach 90-tych, kiedy Polska była liderem reform w całym bloku, a na Słowacji
      panował V. Meciar
      - ostatnie wydarzenia na Ukrainie i postawa Polski doprowadziły do ogromnego
      wzrostu obustronnej sympatii, chociaż na pewno jest nadal sporo historycznych
      uprzedzeń, a ze strony Polaków kulturowych (kompleks wyższosci cywilizacyjnej).
      Mówię zwłaszcza o osobach deklarujących zdecydowanie narodowość ukraińską, nie
      wiem jak z rosyjskojęzyczną ludnością wschodniej Ukrainy, która może być
      bardziej na "nie" niż "Rosjanie z samej Rosji" (patrz niżej), ale tego nie
      wiem...
      - Według jednego z ostatnich badań Litwini uważają Polskę za głównego
      sojusznika strategicznego i partnera w polityce zagranicznej w regionie.
      - Nie wiem, co myślą ludzie na Białorusi. To raczej o wiele ogólniejsze
      pytanie: na ile ufają tam propagandzie Łukaszenki. Nigdy tam nie byłem, a nie
      do końca ufam (ogólnie we wszystkim) polskim mediom - nawet nie z uwagi na
      celowe manipulacje, ale skłonność do bazowania na stereotypach (to zresztą w
      ogóle można powiedzieć o komercyjnych mediach na całym świecie)
      - W Rosji nie tylko mówi się dużo mniej o Polsce niż w Polsce o Rosji (to
      oczywiste), ale też dużo mniej niż by to z relacji polskich mediów wynikało.
      Rosjanie raczej nie uważają Polski ani za sprzymierzeńca ani wroga. Stosunek do
      Polski - jako państwa - jest raczej obojętny. Wizerunek Polski jako kraju "anty-
      rosyjskiego" jest tam, wbrew temu co wynika z polskich mediów, dość mało znany,
      nieprównanie mniej niż podobne skojarzenia pod adresem np. krajów bałtyckich,
      które, zdaje się, są dość powszechne. Rosjanie ("zwykli ludzie") generalnie do
      Polaków (i do obcych w ogóle, pomijając pewne uprzedzenia rasistowskie) są
      przyjacielsko nastawieni, chociaż nieporozumienia mogą wynikać z ich
      przekonania o totalnym podobieństwie obu narodów - lata propagandy, najpierw
      carskiej, potem sowieckiej zrobiły swoje.
    • Gość: Alois Wehrwolf IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 16:18
      Twoj niemiecki jest rownie poprawny jak polski???Mam podejrzenia ,ze nie znasz
      zadnego jezyka:-))))))))
    • Gość: OBERSCHLESIER Re: Które z panstw sąsiedzkich lubi polske???? IP: *.dip.t-dialin.net 06.08.05, 00:56
      moze slask?

ale chyba nie, korfantego slazak nie wybaczy.

czas goi rany

gruss

europäer vereint euch!
      • builder Re: Które z panstw sąsiedzkich lubi Niemcy???? 06.08.05, 01:23
        Gość portalu: OBERSCHLESIER napisał(a):

> moze slask?
        >
        > ale chyba nie, korfantego slazak nie wybaczy.
        >
        > czas goi rany
        >
        > gruss
        >
        > europäer vereint euch!

no niy moga!,
        tyn coki Korfanty chcioul pywnie dobrzy ino sam niy wyszlo,
        tyn colki Korfanty to ino male ziarynko piasku w histori S`loonska,

czypiasz siy ducha?=jokby zyl to pywnie by ci sko`ra wygarbowoul,
        zapomnij o pszeszlos`ci=jest TERAZ`NIEJSZOS`C`,
        i niy chca widziec` tukej na Go`rnos`loonsku zadnygo waz`niaka z niemiec,

jo wos lubia ino jako turista;),
        • henry.wmordenhau_jr.jr Re: Które z panstw sąsiedzkich lubi Niemcy???? 07.08.05, 18:22
          > no niy moga!,
          > tyn coki Korfanty chcioul pywnie dobrzy ino sam niy wyszlo,
          > tyn colki Korfanty to ino male ziarynko piasku w histori S`loonska,
          >
          > czypiasz siy ducha?=jokby zyl to pywnie by ci sko`ra wygarbowoul,
          > zapomnij o pszeszlos`ci=jest TERAZ`NIEJSZOS`C`,
          > i niy chca widziec` tukej na Go`rnos`loonsku zadnygo waz`niaka z niemiec,
          >
          > jo wos lubia ino jako turista;),

builder, ty prymitywie. nie zapominaj, ze wczoraj bylo dzisiaj jeszcze jutrem.
          • builder Re: Które z panstw sąsiedzkich lubi Niemcy???? 10.08.05, 00:22
            henry.wmordenhau_jr.jr napisał:

> > no niy moga!,
            > > tyn coki Korfanty chcioul pywnie dobrzy ino sam niy wyszlo,
            > > tyn colki Korfanty to ino male ziarynko piasku w histori S`loonska,
            > >
            > > czypiasz siy ducha?=jokby zyl to pywnie by ci sko`ra wygarbowoul,
            > > zapomnij o pszeszlos`ci=jest TERAZ`NIEJSZOS`C`,
            > > i niy chca widziec` tukej na Go`rnos`loonsku zadnygo waz`niaka z niemiec,
            > >
            > > jo wos lubia ino jako turista;),
            >
            > builder, ty prymitywie. nie zapominaj, ze wczoraj bylo dzisiaj jeszcze jutrem.

prosza, prosza jako yntyligentno gotka;(,
        • tow.stalin Re: Które z panstw sąsiedzkich lubi Niemcy???? 10.08.05, 10:01
          builder napisał:

> Gość portalu: OBERSCHLESIER napisał(a):
          >
          > > moze slask?
          > >
          > > ale chyba nie, korfantego slazak nie wybaczy.
          > >
          > > czas goi rany
          > >
          > > gruss
          > >
          > > europäer vereint euch!
          >
          >
          >
          > no niy moga!,
          > tyn coki Korfanty chcioul pywnie dobrzy ino sam niy wyszlo,
          > tyn colki Korfanty to ino male ziarynko piasku w histori S`loonska,
          >
          > czypiasz siy ducha?=jokby zyl to pywnie by ci sko`ra wygarbowoul,
          > zapomnij o pszeszlos`ci=jest TERAZ`NIEJSZOS`C`,
          > i niy chca widziec` tukej na Go`rnos`loonsku zadnygo waz`niaka z niemiec,

pięknie powiedziane :)

>
          > jo wos lubia ino jako turista;),
    • Gość: mysl348 Re: Które z panstw sąsiedzkich lubi polske???? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 06.08.05, 01:19
      Gość portalu: Wehrwolf napisał(a):

> 1)Niemcy NIE za zagrabione Ostgebiete

Ilu Niemcow o tych ziemiach pamieta?

> 2)Czesi NIE za agresje na Zaolziu

Ilu Czechow o tym calym Zaolziu pamieta? Poza tym z doswiadczenia wiem, ze zwykli Czesi wcale nie sa wrogo do nas nastawieni.

> 3)Rosja NIE wiadomosci.wp.pl/kat,39354,raportSpecjalny.html
      sytuacja
      > sie zaostrza moze byc tylko gorzej

Kreml to nie cala Rosja. Z tego co wiem to zwykli Rosjanie nie maja nic przeciw nam. To samo sie tyczy stosunku zwyklych Polakow do Rosjan.

> 4)Ukraina walczyla zawsze przeciwko hegemonji polskiej tez NIE

Po "pomaranczowej rewolucji" Ukraina jest bardzo przyjaznie nastawiona. Wspolnie chcemy organizowac mistrzostwa europy itp.

> 5)Litwa narescie sie uwolniła z łancucha polskiego wiekszosc nie lubi polakow

To tez naduzycie. Litwa jest malym panstwem ktore przez wieki odczuwalo dominacje Polski. Jezeli nie rozumiesz podstaw historycznych to lepiej chyba nie zabierac glosu?

A co ze Slowakami badz Bialorusinami? Jakos sie o nich zapomnialo?

A tak w ogole to zadko ktory kraj zywi wyjatkowo duza sympatie do swoich sasiadow...
    • Gość: korn Re: Które z panstw sąsiedzkich lubi polske???? IP: *.chello.pl 07.08.05, 11:00
      Skonstatowalem ostatnio, z pewnym zadowoleniem, ze po stronie adwersarzy rosnie
      liczba ciekawych, sensownych i pragmatycznie myslacych rozmowcow. Kiedys na tym
      forum wsrod osob o proweniencji niemieckiej lub slaskiej-narodowej dominowala
      wprost nie do wyobrazenia glupota, prymitywizm swiatopogladowy, ignorancja,
      podlosc, demagogia i jakas dziwna nienawisc do wszystkiego co polskie.
      Teraz proporcje sie zmienily, jest coraz wiecej osob, z ktorymi mozna na
      spokojnie wymienic argumenty.
      Niestety Wehrwolf sie do nich nie zalicza.
      • builder Re: Które z panstw sąsiedzkich lubi polske???? 07.08.05, 11:26
        Gość portalu: korn napisał(a):

> Skonstatowalem ostatnio, z pewnym zadowoleniem, ze po stronie adwersarzy
        rosnie
        >
        > liczba ciekawych, sensownych i pragmatycznie myslacych rozmowcow. Kiedys na
        tym
        >
        > forum wsrod osob o proweniencji niemieckiej lub slaskiej-narodowej dominowala
        > wprost nie do wyobrazenia glupota, prymitywizm swiatopogladowy, ignorancja,
        > podlosc, demagogia i jakas dziwna nienawisc do wszystkiego co polskie.
        > Teraz proporcje sie zmienily, jest coraz wiecej osob, z ktorymi mozna na
        > spokojnie wymienic argumenty.
        > Niestety Wehrwolf sie do nich nie zalicza.

co ty opowiadasz?!,
        to wlas`nie Wehrwolf zrobil najwiekszy postep=hehe,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka