Gość: George Hedgehog IP: *.thk.co.uk 21.08.05, 15:44 Kto byl pierwszy na Slasku: Germanie czy Slowianie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arnold7 Re: Pytanie do Tadeusza 21.08.05, 15:48 Tadziu mysli, e, sorry, rzuca moneta. :) Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Pytanie do Tadeusza 21.08.05, 16:12 Albo wertuje komunistyczne podreczniki zajmujace sie udowadnianiem odwiecznej slowianskosci Slaska przy pomocy braku dowodow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog Re: Pytanie do Tadeusza IP: *.thk.co.uk 22.08.05, 20:39 arnold7 napisał: > Albo wertuje komunistyczne podreczniki zajmujace sie udowadnianiem odwiecznej > slowianskosci Slaska przy pomocy braku dowodow. Ciekawe, czy juz znalazl odpowiedz.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutny Polak Re: Pytanie do Tadeusza IP: *.acn.waw.pl 21.08.05, 15:53 Nie jestem Tadeuszem, ale się wtrącę, za co z góry przepraszam. Odpowiadam: Zapewne słowianie, a najpewniej Polacy, bo to przecież oni są największymi w Europie specjalistami od wyłudzania wcześniejszych rent i emerytur. Ostatnie ruchy w polskim systemie emerytalnym wskazują na etniczną polskość Śląska. Co jest dobrą wieścią dla jego mieszkańców, bo w pracowitych Niemczech czterdziestokilkuletnich nierobów żyjących na koszt podatnika traktowano by z największą pogardą. W Polsce natomiast różnej maści łobuzy i wyłudzacze mogą uchodzić nawet za coś w rodzaju bohaterów klasy robotniczej. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Pytanie do Tadeusza 21.08.05, 15:56 Odpowiedzialny jest nie ten, kto chce, a ten, kto daje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutny Polak Re: Pytanie do Tadeusza IP: *.acn.waw.pl 21.08.05, 16:00 Tak, jak mnie na ulicy postraszą bejsbolem, a ja oddam portfel, to jestem odpowiedzialny... Ale zgadzam się, że prawdziwy mężczyzna portfela by w takiej sytuacji nie oddał. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Pytanie do Tadeusza 21.08.05, 16:02 Gość portalu: smutny Polak napisał(a): > Tak, jak mnie na ulicy postraszą bejsbolem, a ja oddam portfel, to jestem > odpowiedzialny... > Ale zgadzam się, że prawdziwy mężczyzna portfela by w takiej sytuacji nie oddał > . Nie dosc, ze by nie oddal, to jeszcze zabral rolnikom lewackie przywileje - KRUS, doplaty do paliwa, doplaty z UE itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.P. Re: Pytanie do Tadeusza IP: 81.219.249.* 21.08.05, 19:38 A kto był wcześniej w Ameryce : Kolumb czy Indianie ? Czy w związku z tym współcześni Amerykanie powinni oddać Indianom całą Amerykę i wynieść się tam, gdzie bez wątpienia byli pierwsi, czyli na Księżyc ??? Co do rencistów w Polsce - jest ich sporo. Ale w Niemczech jest także cała armia ludzi żyjących z Sozialhilfe, którzy nie mają co prawda orzeczonego inwalidztwa, ale są uznani za życiowo niezaradnych, niezdolnych do egzystencji na własny rachunek. U nas nie ma tak olbrzymiej Sozialhilfe jak w Niemczech, więc ludzie muszą uciekać w renty chorobowe. Dla mnie to żadna różnica - w obu przypadkach życie na koszt Państwa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płotka Re: Pytanie do Tadeusza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.05, 20:53 Gość portalu: M.P. napisał(a): > ... muszą uciekać w renty chorobowe. Dla mnie to żadna różnica - w obu > przypadkach życie na koszt Państwa... Zaraz widać socjalistyczny wychów. Na koszt podatnika, podatnika, kochanieńki/ka, - wykuj to wreszcie na pamięć!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.P. Nie muszę nic wykuwać... IP: 81.219.249.* 22.08.05, 14:16 Ci co pobierają renty i zapomogi też płacą podatki, są więc podatnikami. Użycie formuły "na koszt podatników" byłoby dla nich bardzo wygodne, stwarzałoby pozory, że żyją na własny koszt. Celowo więc użyłem określenia "na koszt Państwa", stare, socjalistyczne, ale każdy wie o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadeusz Przerwa -na odpowiedź smutnemu polakowi IP: *.kg.net.pl / *.kg.net.pl 28.08.05, 00:07 Jestem zdania ,że człowiek w Polsce po przepracowaniu naprzykład 40 lat powinien bez względu na wiek otrzymać emeryturę. My w przeciwieństwie do Niemców płacimy na rzecz ZUS-u 50% naszego wynagrodzenia . Teraz pomyśl - kończysz 65 lat i płaciłeś ZUS przez lat 45 czyli jak gdyby oddałeś im 22,5 roku Pełnych WYPŁAT czyli coś około 264 tysięcy złotych ,natomiast oni dają ci za to ochłapy a zastanów się ile pociągniesz zanim umrzesz. Gdyby oddawali ci 100% twoich składek miesięcznie czyli 1000 złotych to dopiero po 90 roku życia zwrócili by ci kasę którą im wpłaciłeś a przecież w banku miałbyś odsetki narastające od pierwszej wpłaty i jeszcze co roku kapitalizowane więc lekko licząc miałbyś na życie około 400 tysięcy złotych u nich masz guzik. A ilu facetów dożywa 90 ?. Innymi słowy nasze ukochane państwo podnosząc wiek emerytalny po prostu dąży do wypłacenia jak najmniejszej ilości pieniędzy z funduszy emerytalnych bo znaczna ilość ludzi po prostu emerytury nie doczeka albo umrze niedługo potem. Więc to co czyni nasze Państwo jest zwykłym sku..syństwem - niestety. To prawda jest niestety ,że każde pokolenie płaci na emerytury swoim porzednikom a po czasie samo w ten sposób korzysta ale trudno emeryta nazwać wyłudzaczem bo swoje składki opłacił. Pacta sund servanta - umów należy dotrzymywać Jeśli przyjmowało się do roboty kogoś gwarantując mu prawem emeryturę po 25 latach pracy to tego należy się trzymać. Nowych można przyjmować na innych warunkach. I na koniec zauważ ,że nasze Państwo ma ciekawy sposób dbania o swoje interesy: Ilekroć brakuje im kasy a brakuje im permanentnie to zachowują się jak pijak terroryzujący rodzinę. Kradnie babci emeryturę , ojcu wybija zęby zmuszając go do oddania ostatniej złotówki a kiedy tego nie ma sprzedaje za flaszkę wszystko co można wynieść z domu. O pracy i własnych dochodach ani pomyśli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz Re: Pytanie do Tadeusza IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 21:50 Przepraszam, że się wpieprzam w cudzy wątek, ale... Z N A M ODPOWIEDŹ NA T A K POSTAWIONE PYTANIE !!! Pierwsi byli N E A N D E R T A L C Z Y C Y - bardzo stare germańskie(?) plemię z epoki ciemienia łupanego, chodzące, jak na troglodytów przystało, z obnażonymi, ponabijanymi krzemieniem maczugami (pierwowzór PANZERFAUSTÓW na ruskie tanki), i zbiorowo polujące przy pomocy WILCZYCH DOŁÓW (pierwowzór WOLFSCHANZE, WILCZE STADA, WERHWOLF) na mamuty, dinozaury i inną drobną zwierzynę. Systematycznie wypierali oni, zwłaszcza na wschód, spokojne i utrzymujące się z tkactwa lnianego i rolnictwa (socha, radło - symb. RODŁA) sąsiednie plemiona słowiańskie, zawłaszczając brutalnie ich ziemie oraz siedliska, a nawet... niektóre prymitywne znaki naskalne (np. swastyka). Tej ekspansji pierwotnej, i temu posuwaniu się na wschód (pierwowzór DRANG NACH OSTEN), dopiero położyła kres epoka LODOWCOWA (pierwowzór "DZIADKA MROZA", co bardziej dawał w dupę niż sowieckie natarcia POD STALINGRADEM). To zmusiło owe dzikie i okrutne plemiona do przesunięcia się bardziej na południe, w kierunku ciepłego basenu dzisiejszego MORZA ŚRÓDZIEMNEGO, nazywanego potem przez nich "Naszym Morzem". Historia jednak kołem się toczy... i mogło by być całkiem inaczej, gdyby słynny meteoryt tunguski przypier...niczył tak bardziej na zachód - RICHTIG pomiędzy owe WROGIE SOBIE plemiona pierwotne. (HKP) ... CZUWAJ, EPOKO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Harcmistrzu, 22.08.05, 21:58 Pan lepij myśl,jak Pan przechrzci drużyny i zastępy im.Bohaterów Wieży Spadochronowej,żeby ich nie przechrzcono na "Wieżących Bohaterów Spadochronowych",no...szkoda o dziatwę. Odpowiedz Link Zgłoś
tow.stalin Re: Pytanie do Tadeusza 23.08.05, 08:31 Gość portalu: George Hedgehog napisał(a): > Kto byl pierwszy na Slasku: Germanie czy Slowianie? celtowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog Germanie czy Slowianie ? IP: *.thk.co.uk 23.08.05, 16:06 ow.stalin napisała: > Gość portalu: George Hedgehog napisał(a): > > > Kto byl pierwszy na Slasku: Germanie czy Slowianie? > > celtowie. Odpowiedz nie na temat. Ale moze odpowiesz, Soso, ktory z tych 2 odlamow Indoeuropejczykow (Germanie czy Slowianie) byl pierwszy na Slasku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz Re: Germanie czy Slowianie ? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 16:39 No to od kogo pochodzi gwara śląska: od słowiańskich plemion, czy od germańskich??? (HKP) ... CZUWAJCIE, ŚLĄZACY, ŚLĘŻANIE etc. !!! I Ty, Slezanie! (Moja babka była z domu Ślęzak, a nie German, jak ta piosenkarka!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog Re: Germanie czy Slowianie ? IP: *.thk.co.uk 23.08.05, 16:44 Cos chyba unikasz odpowiedzi, panie harcmistrz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WYSOKOŚLĄZAK SŁOWIANIE !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 16:50 SŁOWIANIE MISTRZAMI!!! WISŁA WYGRA WISŁA !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog Panathinaikos IP: *.thk.co.uk 24.08.05, 16:53 > SŁOWIANIE MISTRZAMI!!! WISŁA WYGRA WISŁA !! Chyba nie mistrzami... Odpowiedz Link Zgłoś
tow.stalin Re: Germanie czy Slowianie ? 23.08.05, 21:07 celtowie. źle zadałeś pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog Re: Germanie czy Slowianie ? IP: *.thk.co.uk 23.08.05, 21:11 tow.stalin napisała: > celtowie. źle zadałeś pytanie. Unikacie odpowiedzi, Koba. Aby bylo prosciej, dam wam do wyboru 2 odpowiedzi: 1) Germanie mieszkali na Slasku wczesniej niz Slowianie. 2) Slowianie mieszkali na Slasku wczesniej niz Germanie. Ktora jest poprawna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bravo Re: Germanie czy Slowianie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 09:19 Widzę, że siedzisz w temacie, odpowiedź jedyną i poprawną masz. Zaczniemy więc od końca: dawaj dowody. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Germanie czy Slowianie ? 24.08.05, 09:46 Gość portalu: bravo napisał(a): > Widzę, że siedzisz w temacie, odpowiedź jedyną i poprawną masz. Zaczniemy więc > od końca: dawaj dowody. Może pomoże Panu krótko zerknąć do - Historii Sląska 2002 -. Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Germanie czy Slowianie ? 24.08.05, 10:02 Pan bravo chyba nie ma własnego zdania, skoro uważa, że trzeba dowodu na to, że ktoś był gdzieś wcześniej od kogoś:)) Razem przybyli panie bravo? Bo jak nie, to albo jedni byli wcześniej, albo drudzy. I George nie narzuca żadnej odpowiedzi:)) Odpowiedz Link Zgłoś
eichendorff Re: Germanie czy Slowianie ? 24.08.05, 10:12 bartoszcze napisał(a): > Razem przybyli panie bravo? Urządzili wyścigi. Stąd m.in. wzięła się "Wielka Pardubicka" :-) Niestety wtedy nie mieli jeszcze takiej technologii jak fotokomórka, więc Bravo do końca nie jest pewny kto był pierwszy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bravo Re: Germanie czy Slowianie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 10:32 bravo ma swoje zdanie, ale z utęsknieniem czeka na udokumentowaną, zaznaczam, odpowiedź georga. Pana bartoszcze zapewne nie ineresuje zdanie georga na ten temat, bo faktycznie może nie mieć swojego zdania, ale ja w to nie wierzę. Taki gość obłożony catatami na pewno coś ma. A tak po prawdzie, bartoszcze, czy ty odpowiadasz na mój post w zastępstwie georga? Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Germanie czy Slowianie ? 24.08.05, 10:43 Nie, korzystam tylko ze swojego prawa do swobodnego komentowania i włączania się do dyskusji. W ramach komentarza dodam też, że to George jako pierwszy postawił komuś pytanie, więc dlaczego ma pierwszy na nie odpowiadać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bravo Re: Germanie czy Slowianie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 10:51 To już zbyt długo trwa, i georg spamuje powtarzając stale to samo pytanie. Jak coś ma, niech wyjawni, jak nie ma to niech powie, że sam nie wie. A z drugiej strony bartoszcze, dlaczego ma nie odpowiedzieć? Ja czekam z utęsknieniem na rzeczową opowiedź georga. Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Germanie czy Slowianie ? 24.08.05, 11:16 George jest wytrwały w czekaniu na odpowiedzi:) Nie wiem, jakie zaprezentuje zdanie on sam, ale ja podrzucę trochę materiału poglądowego do przemyśleń: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12217&w=18230818&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bravo Re: Germanie czy Slowianie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 11:36 Można przecież zadać bardziej precyzyje pytanie, co zasugerował tow. stalin, kto był pierwszy w Germanii, Germanie czy Celtowie? Odpowiedz Link Zgłoś
silesian_pl Re: Germanie czy Slowianie ? 24.08.05, 12:14 już pisałem o tym - ciekawe dlaczego Niemcy i inni tutejsi .de nie wspominają o tym, że 60% dzisiejszych Niemiec był zajęty przez Słowian? Dlaczego nie wspominają o tym co złego wyrządzili naszym braciom Połabianom, Łużyczanom a także - jak to widac na tym forum po kilku osobnikach - Ślężanom? Otóż chamsko ich zgermanizowali. Ale Niemcy wpadają co 50 lat na takie genialne pomysły "jedynego słusznego Narodu Niemieckiego" ("...czystego..."). Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Germanie czy Slowianie ? 24.08.05, 14:49 silesian_pl napisał: > już pisałem o tym - ciekawe dlaczego Niemcy i inni tutejsi .de nie wspominają o > > tym, że 60% dzisiejszych Niemiec był zajęty przez Słowian? Dlaczego nie > wspominają o tym co złego wyrządzili naszym braciom Połabianom, Łużyczanom a > także - jak to widac na tym forum po kilku osobnikach - Ślężanom? Otóż chamsko > ich zgermanizowali. Ale Niemcy wpadają co 50 lat na takie genialne > pomysły "jedynego słusznego Narodu Niemieckiego" ("...czystego..."). Tak,jednych po chamsku zgermanizowano,innych po chamsku spolonizowano w imię "jedynego słusznego narodu"jakim by nie był,zapominając,że nie każdy Słowianin jest Polakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Germanie czy Slowianie ? 24.08.05, 12:34 A broni ktoś takie pytanie zadać? Zwłaszcza w osobnym wątku? Tyle że zadanie takiego pytania nic raczej nie zmienia w odpowiedzi na pytanie _tego_ wątku:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bravo Re: Germanie czy Slowianie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 12:41 bartoszcze napisał(a): > A broni ktoś takie pytanie zadać? Zwłaszcza w osobnym wątku? > Tyle że zadanie takiego pytania nic raczej nie zmienia w odpowiedzi na pytanie > _tego_ wątku:) A po co w osobnym? Ogólne pytanie tego wątku brzmi: kto był wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bravo Re: Germanie czy Slowianie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 13:02 Teoretycznie tak, ale praktycznie pierwsza powinna być Ewa:-) Odpowiedz Link Zgłoś
silesian_pl Re: Germanie czy Slowianie ? 24.08.05, 13:03 KUR(w)A !!! była pierwsza :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
silesian_pl Re: Germanie czy Slowianie ? 24.08.05, 13:04 w znaczeniu, że potem bylo jajko ;) oczywiście ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Germanie czy Slowianie ? 24.08.05, 14:39 bartoszcze napisał(a): > Adam. Sięgnąłeś dostatecznie daleko? Odpowiedz Link Zgłoś
eichendorff Re: Germanie czy Slowianie ? 24.08.05, 14:47 rico-chorzow napisał: > bartoszcze napisał(a): > > > Adam. > > Sięgnąłeś dostatecznie daleko? Silesaurus? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Germanie czy Slowianie ? 24.08.05, 14:53 eichendorff napisał: > rico-chorzow napisał: > > > bartoszcze napisał(a): > > > > > Adam. > > > > Sięgnąłeś dostatecznie daleko? > > Silesaurus? :-) Nie wiem,może i tym razem jest potrzebna moneta,tylko trzeba sprawdzić czy z obu stron nie jest wytłoczony/odlany - orzeł -. Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze2004 Re: Germanie czy Slowianie ? 24.08.05, 15:25 rico-chorzow napisał: > bartoszcze napisał(a): > > > Adam. > > Sięgnąłeś dostatecznie daleko? W Biblii już nikogo wcześniej nie ma, przynajmniej jeżeli idzie o ludzi:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
tow.stalin Re: Germanie czy Slowianie ? 25.08.05, 08:32 > tow.stalin napisała: > > > celtowie. źle zadałeś pytanie. > Unikacie odpowiedzi, Koba. > Aby bylo prosciej, dam wam do wyboru 2 odpowiedzi: > 1) Germanie mieszkali na Slasku wczesniej niz Slowianie. > 2) Slowianie mieszkali na Slasku wczesniej niz Germanie. > Ktora jest poprawna? dlaczego koncentrujmy się na wąskim okresie czasu? poszerzmy swoje horyzonty historyczne - okazuje się, że jeszcze przed celatmi żyli tu neandertalczycy, a jeszcze przed neadertalczykami rosły tutaj paprocie i skrzypy, a jeszcze wcześniej był chaos :) tak, tak, historia to wesoła dziedzina, z której każdy może wyciągać takie wnioski, jakie tylko chce :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Germanie czy Slowianie ? IP: *.omontowice.sdi.tpnet.pl 25.08.05, 10:36 no ja nie rozumiem - neandertalczycy byli germańscy, a skrzypy słowiańskie, czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
tow.stalin Re: Germanie czy Slowianie ? 25.08.05, 10:39 Gość portalu: . napisał(a): > no ja nie rozumiem - neandertalczycy byli germańscy, a skrzypy słowiańskie, czy > > jak? ja też się zakręciłem: kto był pierwszy, kto będzie ostatni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BomberHarris Wandal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 12:55 Kto jest potomkiem Wandala ? Polak czy Niemiec ? Odpowiedz Link Zgłoś
highlander76 Re: Pytanie do Tadeusza 24.08.05, 10:57 Rzucilem moneta i wypadl..... ORZEL :-)))) Wiec chyba wszystko jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Pytanie do Tadeusza 24.08.05, 11:36 highlander76 napisał: > Rzucilem moneta i wypadl..... ORZEL :-)))) Wiec chyba wszystko jasne. Jaki? Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Pytanie do Tadeusza 24.08.05, 12:11 oby tylko to nie byl orzel hohenzollernów ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
eichendorff Re: Pytanie do Tadeusza 24.08.05, 12:24 settembrini napisał: > oby tylko to nie byl orzel hohenzollernów ;-) Wolałbym tego niż np. dwugłowego, kiedyś carskiego, a teraz putinowskiego. A wiadomo, że ten dwugłowy miał (i pewnie jeszcze ma) ambicje wzięcia pod swe skrzydła całej Słowiańszczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadeusz Ludzie dopiero teraz zauważyłem ten post IP: *.kg.net.pl / *.kg.net.pl 27.08.05, 23:32 jest 23.30 w sobotę idę poczytać o co chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadeusz Weźmy to z innej beczki - kto był pierwszy IP: *.kg.net.pl / *.kg.net.pl 28.08.05, 11:54 A jakim alfabetem posługujesz się pisząc na tym poście - Polskim czy Umlaufami? Jakiego języka w gwarze Śląskiej jest więcej Polskiego czy Niemieckiego? a przecież gwara nie powstała w pięć minut - weźmy taką kiełbasę którą piszesz jako Wuszt a nie Wurst, albo ,że jesteś w doma a nie w hauzie. Ile osób powie przed cmyntorzem "blumy" zamiast kwiotki, itd .itp. I argument koronny: A dlaczego Arnold7 i Pytek chcą autonomii ale broń Boże przyłączenia do Niemiec? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog Re: Weźmy to z innej beczki - kto był pierwszy IP: *.in-addr.btopenworld.com 05.09.05, 16:31 I co, Tadziu, doczekam sie odpowiedzi na moje pytanie ? ------- "Jak może istnieć naród który nie ma swojego języka?" napisal hierowski 30.08.2005 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadeusz Nikt ci na to nie odpowie - to zginęło w pomroce IP: *.kg.net.pl / *.kg.net.pl 05.09.05, 21:26 dziejów. Ale w chwili w której ludzie już pisali tutaj byli słowianie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog Slowianie mieszkali na Slasku w 3200 pne? :))) IP: *.in-addr.btopenworld.com 06.09.05, 16:56 > Ale w chwili w której ludzie już pisali tutaj byli słowianie. Przyjmuje sie, ze pismo powstalo ok. 3200 pne w Mezopotamii. Czyli wtedy byli na Slasku Slowianie? ----------- "Jak może istnieć naród który nie ma swojego języka?" napisal hierowski 30.08.2005 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadeusz dokładnie chłopie tak było , świadczą o tym kliny IP: *.kg.net.pl / *.kg.net.pl 10.09.05, 10:17 jakie możmna nieraz znaleźć na bryłach węgla a z których wynika ,że słowiańscy właściciele kopalń ściągali tu do roboty biednych germańskich roboli. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Nikt ci na to nie odpowie - to zginęło w pomr 07.09.05, 09:44 Gość portalu: tadeusz napisał(a): > dziejów. > Ale w chwili w której ludzie już pisali tutaj byli słowianie. Panie Tadeuszu,jak Pan może,przecież Słowianie byli tymi,którzy pismo wynaleźli. Odpowiedz Link Zgłoś