16.09.05, 16:20
Żywiec reklamuje się hasłem: "Polakom gratulujemy Żywca" a to godło
podtrzymuje pan i pani w stroju śląskim chyba. Nie dziwne?
Obserwuj wątek
    • eichendorff Re: Żywiec 16.09.05, 17:50
      1. Żywiec nie leży na Śląsku.
      2. "Tańcząca para" jest w strojach krakowskich, co jest równie absurdalne jakby
      była w strojach śląskich. Wzięło się to z tego, że w latach 50-tych, jeden
      Polonus z Chocago postanowił sprzedawać Żywca na rynku amerykańskim.
      Najbardziej z dawną ojczyzną kojarzył mu się strój krakowski, więc tego zażądał
      od żywieckiego browaru. Okazało się, że nawet w okresie pełnego komunizmu,
      osoby, które tam pracowały potrafiły myśleć marketingowo i przygotowały
      odpowiedni rysunek dla tego klienta. Tamte logo przetrwało do czasów obecnych,
      a dziś pewnie warte jest BARDZO dużo pieniędzy.
      3. Żywca - jako browar i piwo - nie wymyślili Polacy, lecz Habsburg.
      4. Obecnie Żywiec nie należy do Polaków tylko do Holendrów z Heinekena.
      • Gość: 567 Re: Żywiec IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.09.05, 00:02
        Czy Zywiec jest jeszcze produkowany w Polsce czy przeniesli jego produkcje do Holandii?
      • Gość: 568 Re: Żywiec IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.09.05, 00:08
        eichendorff napisał:

> 2. "Tańcząca para" jest w strojach krakowskich, co jest równie absurdalne jakby
        >
        > była w strojach śląskich.

Czy stroje slaskie i krakowskie nie sa mniej wiecej takie same? Nawet Szmiejka sie pomylila a mi one zawsze sie wydawaly identyczne.
        • Gość: van deer Re: Żywiec IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 17.09.05, 00:15
          > Czy stroje slaskie i krakowskie nie sa mniej wiecej takie same? Nawet Szmiejka
          > sie pomylila a mi one zawsze sie wydawaly identyczne.

Detali ja tez nie podam, bo w Zespole Piesni i Tanca "Slask" nie tancze... :)
      • Gość: van deer Re: Żywiec IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 17.09.05, 00:11
        > 4. Obecnie Żywiec nie należy do Polaków tylko do Holendrów z Heinekena.

Jak dla mnie kapital moze byc chinski a pracownicy z Laosu, byleby dobry
        smakowo produkt byl, bo trzeba przyznac, ze niektore browary po zmianie
        wlasciciela spaskudzily sie, albo ku mej uciesze uszlachetnily. Nazw tu jednak
        pozwole sobie nie wymienic, bo za reklame mi nie placa.

Dobrej nocy.
    • Gość: Zenon z Żywca Re: Żywiec IP: *.spidernet.pl / 80.51.254.* 19.09.05, 22:34
      Mości Panowie/Panie/wpierw popatrzcie sobie do katalogu ze strojami
      regionalnymi a później zastanówcie się co piszecie. Jeśli ktoś nie widzi
      różnicy między strojem krakowskim a śląskim chyba nie z tych terenów. A tak po
      prawdzie Żywiecczyzna faktycznie nie jest śląskim regionem. To część Małopolski
      Zachodniej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka