Dodaj do ulubionych

Symbol Śląska

16.12.05, 19:49
Zawsze zastanawiałem się jaki jest ten Śląski orzeł ? Czy mozna go
ujednolicić , czy jest to pomysł nie trafiony. Inny jest w godle Czech , inny
jest w godle lansowanym obecnie przez Polskę , inny w końcu był przed wojną.
Może warto przemyśleć bądź co bądź historię tego symbolu , jego ewolucje i
tak naprawdę - który jest to orzeł ?
Obserwuj wątek
    • placidus Re: Symbol Śląska 16.12.05, 20:22
      Tak sądziłem. Temat poruszył wszytkich. Proszę nie piszcie tyle , bo się
      zgubię. Może jest za trudny ? Hmm no nie jestem tak wielkich lotów jak pan
      Tomek ale zawsze nalezy dać szansę nowym.
      • milik1954 Re: Symbol Śląska 16.12.05, 20:36
        dajemy ci szansę. polecam pracę Małgorzaty Kaganiec Rodowód herbu śląskiego,
        wyd. Muzeum Śląskie w Katowicach 1991 r
    • slezan Re: Symbol Śląska 16.12.05, 20:39
      Czarny - dla Śląska jako całości i dla Dolnego Śląska, złoty - dla Górnego.
      • placidus Re: Symbol Śląska 16.12.05, 20:56
        W takim razie jeżeli czarny dla całego Ślaska a dla Górnago Ślaska złoty
        orzeł to kolory flagi Śląska jakie powinny być ( możemy mówić o tej samej
        gradacji regionów ) ?
        • slezan Re: Symbol Śląska 16.12.05, 20:57
          Całego/Dolnego - czarno-złote, Górnego - złoto-błękitne.
          • placidus Re: Symbol Śląska 16.12.05, 21:02
            Pytam w takim razie dalej - Czy istnieją dalsze propozycje ,pieśni najbardziej
            charakterystycznej ( nie nazwę ję/ je na razie hymnem ) reprezentującej te
            regony ?
            • slezan Re: Symbol Śląska 16.12.05, 21:04
              Ja zadowalającej propozycji nie słyszałem:-).
              • placidus Re: Symbol Śląska 17.12.05, 09:35
                Tak sądzę. Mam jednak pewną uwagę tę lukę należało by nadgonić. Każdy region
                powinien miec jedną , może dwie pieśni charakteryzujące go najlepiej ,
                jednoczśnie oddające poważnie jego " ducha".Jeżeli nie ma takiej pieśni ( w co
                troche watpię ) to nalezy ją stworzyć.
                • Gość: ramno Re: Symbol Śląska IP: 8.3.* / *.proxy.aol.com 17.12.05, 11:35
                  Hallo,
                  co do piesni, to bych pedziou ze "Poszla Karolinka..." boua by dobrom jeno z s
                  trocha powolniejszom melodiom, tak co by i armia cojs s tego miaua.

A godlo, to nojlepi wmiyszac dolnoslonskego s gornoslonskym adlerym i powstanie
                  cojs podle Janosza - TYGRORZOU- zloty ze czornymi piskoma na zielonym tle, bo
                  jask wymiyszoucie farby zoutou s niybieskom,to banie fajny zelyn.
                  Farby bandom tysz dojs dobrze pasowauy.
                  • placidus Re: Symbol Śląska 17.12.05, 11:41
                    Co do pieśni uważam , że jest ona bardzo znaną reprezentatywną dla Górnego
                    Śląska. Co do tempa melodi nie przejmowal bym się . Zanm hymny , które pod
                    względem tempa i komplikacji melodi są daleko "trudniejsze " . Zastanawiam się
                    jednak na sugestią "mieszania " kolorów flagi.
                • Gość: harc mistrz Re: Symbol Śląska IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.05, 11:40
                  A "Karolinka", to co???...
                  (HKP)
                  ...
                  CZUWAJ, QAROLINQO!!!
                  - Poszła Karolina do Gogolina,
                  - Poszła Karolina do Gogolina...
                  itd.>>>>>>>>>>> (pieśni leć)
                  • Gość: Ramon Re: Symbol Śląska IP: 8.3.* / *.proxy.aol.com 17.12.05, 11:46
                    widza w tym jyno jedyn problym, czeba byndzie te tzw. "Opolske" zlikwidowac, bo
                    tekst jest trocha irytujacy.
    • Gość: harry Re: Symbol Śląska(ktorego?) IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 17.12.05, 14:31
      A o jaki Slask ci chodzi?
      Caly,Dolny,Gorny? Czy Gorny to tez "opolski" czy nie,kiedys byl jeszcze
      Srodkowy, jest jeszcze Cieszynski (polski) i czeski (Zaolzanski),oprocz tego
      Opawski,Hulczynski...
      Czy region Goerlitz w Niemczech nazywany tam Luzycami Gornymi Dolnoslaskimi to
      wg ciebie Slask czy tez Luzyce (a moze tylko Saksonia Wschodnia?)
      A jak Luzyce to czy lezace w woj.dolnoslaskim Lipinki Luzyckie to Dolny Slask,a
      wiec Slask czy tez Luzyce?
      Ach przypomnialo mi sie w zwiazku tym pytanie : czy przedwojenne autonomiczne
      wojewodztwo slaskie mialo swoj herb i barwy?
      • placidus Re: Symbol Śląska(ktorego?) 17.12.05, 16:22
        Opolskie aż do miasta Brzeg to Górny Śląsk . Wynika to z przedwojennych map,
        podziału administracyjnego w Prusach.Powstanie województwa opolskiego miało
        przyczynek polityczny ( mowa o nowych województwach Co do herbu i barw to
        Śląskie wojwództwo w okresie międzywojennym je miało. Wynika to choćby z
        autonowmi tego obszaru.Oglądałem mapy międzywojenne ( 1917 ) i land Śląski
        obejmował swoim zasięgiem region Goerlitz.Czy obecnie można to uznawać za
        region Śląski? Miemcy jak słyszę takie rozróżnienie stosują.
        Co do ogólengo podziału to rozróżnia się Dolny Śląsk i Górny Śląsk. W ich
        ramach obszarowych zanjdują się regiony przypisane im znaczeniowo .
        • Gość: harry Re: Symbol Śląska(ktorego?) IP: 8.3.* / *.proxy.aol.com 18.12.05, 17:45
          Informacje ktore mi tu podales sa mi znane. Pytalem sie co ty myslisz o
          tym ,dgzie dla ciebie zaczyna sie i konczy ten Slask ,dla ktorego szukasz flagi.
          Sam napisales Slask a myslales Gorny Slask. I to jest najczestsze
          nieporozumienie na tematy slaskie (pardon gornoslaskie)
          • placidus Re: Symbol Śląska(ktorego?) 18.12.05, 21:19
            Mam na mysli dwa duże regiony - Dolny i Górny Śląsk . Myślę o obszarze w ramach
            jurysdykcji Polski ( nie mam zamiaru ingerować w tematy Śląska w ramach
            Czech , czy Niemiec ). Sugeruję jednak aby kompatybilnie czerpać z doświaczeń ,
            historii i kultury wszystkich obszarów biorąc pod uwagę temat symboli Śląska -
            bo to wspólna spuścizan.
            • Gość: harry Re: Symbol Śląska(ktorego?) IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 20.12.05, 19:33
              No tak a pomiedzy jednym i drugim Slaskiem jest jeszcze Opolszczyzna :-)
              • placidus Re: Symbol Śląska(ktorego?) 20.12.05, 20:38
                Wybacz Harry ale to jest ten sam Śląsk , powiem więcej Górny Śląsk ( az do
                Brzegu )
                • Gość: harry Re: Symbol Śląska(ktorego?) IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 21.12.05, 16:44
                  Wiem o tym doskonale bo sam jestem takze z tzw "opolszczyzny".
                  Zwrocilem tylko uwage ze jest to wojewodztwo ktore nie ma w nazwie Slask.Co
                  wiecej nawet mniejszosc niemiecka uzywa w jezyku niemiecki nazwy... Oppelner
                  Land!
                  To jest robienie na sile jakiegos trzeciego Slaska,
                  Ja oczywiscie tez jestem za dwoma slaskimi regionami,z tym ze Brzeg jakby nie
                  patrzec nalezy do Dolnego S.
    • Gość: Rehtôr Re: Symbol Śląska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.05, 21:56
      Widza, iže we ty tyjmje bajukůciy, bez to kuknijcie se tu:

mlodziezgornoslaska.org/b_30_sdp_gdzie_lezy_slask.htm
      • placidus Re: Symbol Śląska 18.12.05, 22:42
        W moich postach piszę zgodnie z tą topografią. Znam obszar Śląska mimo
        wszystko dziękuję za informację.
        • master_in_lunacy Nie stać Śląska na oryginalny herb np Ślęża? 19.12.05, 09:34
          placidus napisał:

> W moich postach piszę zgodnie z tą topografią.

od której zresztą pochodzi nazwa Śląska, taka ślęża na sztadarze
          była by całkiem do rzeczy.
          Zołtego orała to ma Rosja ;) ale jak wiadomo Ślazaki pochodzą z Rosyji;)

• slezan Re: Nie stać Śląska na oryginalny herb np Ślęża? 19.12.05, 10:02
            Uwaga, uwaga! Podsądny zwędził togę i błąka się po forach udając sędziego.
            • master_in_lunacy Re: Nie stać Śląska na oryginalny herb np Ślęża? 19.12.05, 10:12
              slezan napisał:

> Uwaga, uwaga! Podsądny zwędził togę i błąka się po forach udając sędziego.

Wiedziałem, że kogoś obudzę;) masz teraz cieżko slejzerzy wrócili na świeta
              i męzatki udają że ''pierwszy raz pana widzę'' ;)))
              • slezan Re: Nie stać Śląska na oryginalny herb np Ślęża? 19.12.05, 10:15
                Dostrzegam u Ciebie chorobliwe zainteresowanie cudzym pożyciem. Czegoś Ci
                wyraźnie brakuje. Gdyby to był chleb, chętnie bym się z Tobą podzielił, ale
                tak... no sam wiesz, nie wypada:-).
                PS. Gdzie ja pisałem o mężatkach?
                • master_in_lunacy Re: Nie stać Śląska na oryginalny herb np Ślęża? 19.12.05, 10:25
                  slezan napisał:

> Dostrzegam u Ciebie chorobliwe zainteresowanie cudzym pożyciem. Czegoś Ci
                  > wyraźnie brakuje. Gdyby to był chleb, chętnie bym się z Tobą podzielił, ale
                  > tak... no sam wiesz, nie wypada:-).

Dziwna sprawa jak piszę np. herbie Śląska czy o śląskim pochodzeniu nazwisk
                  Ślaskich to nikt nie odpisze, a jak o życiu seksualnym Ślązaków to zawsze się
                  ktoś znajdzie;)
                  Ale to chyba prawidłowość wybitny antrpolog polski Malinowski
                  który napisał sporo książek
                  najbardziej znany jest z książki''życie seksualne dzikich''

> PS. Gdzie ja pisałem o mężatkach?

była już na to odpowiedź w wątku ''upadł mit indogermanów i kwiczy'';)
                  • slezan Re: Nie stać Śląska na oryginalny herb np Ślęża? 19.12.05, 10:30
                    master_in_lunacy napisał:

> slezan napisał:
                    >
                    > > Dostrzegam u Ciebie chorobliwe zainteresowanie cudzym pożyciem. Czegoś C
                    > i
                    > > wyraźnie brakuje. Gdyby to był chleb, chętnie bym się z Tobą podzielił,
                    > ale
                    > > tak... no sam wiesz, nie wypada:-).
                    >
                    > Dziwna sprawa jak piszę np. herbie Śląska czy o śląskim pochodzeniu nazwisk
                    > Ślaskich to nikt nie odpisze, a jak o życiu seksualnym Ślązaków to zawsze się
                    > ktoś znajdzie;)

Widocznie o herbie nie masz nic interesującego do powiedzenia. Twoje uwagi o
                    życiu seksualnym Ślązaków też oryginalne nie są, ale sam fakt, że Cię to tak
                    fascynuje jest zastanawiający.

> Ale to chyba prawidłowość wybitny antrpolog polski Malinowski
                    > który napisał sporo książek
                    > najbardziej znany jest z książki''życie seksualne dzikich''

Wmawianie innym swoich ułomności też jest ponoć prawidłowością. Jeżeli tak, nie
                    odstajesz od normy.

>
                    > > PS. Gdzie ja pisałem o mężatkach?
                    >
                    > była już na to odpowiedź w wątku ''upadł mit indogermanów i kwiczy'';)

Hmmmm, nie przypominam sobie, by chodziło o mężatki.
                    • master_in_lunacy Re: Nie stać Śląska na oryginalny herb np Ślęża? 19.12.05, 10:48
                      slezan napisał:
                      > Widocznie o herbie nie masz nic interesującego do powiedzenia.
                      No niesłychanie fascynujące są rożważania na temat koloru orła i tego
                      jak pióra stroszy;)
                      > Twoje uwagi o
                      > życiu seksualnym Ślązaków też oryginalne nie są,
                      Trudno by porzekadło ''schlejzer do rajchu slezan w dom'' było oryginalne;)))
                      bo porzekadła z definicji oryginalene nie są;)
                      Ale fakt, że rodziny Śląske na Śląsku, żyją miesiącami w rozbiciu na
                      pracującego w niemczech i żonę mieszkajacą na slasku jego godny ubolewania
                      i z tego nie kpię.
                      Piszę ''schlejzer'' chodzi mi to o osoby uważające się za Niemców którzy
                      wszak moga mieszkać w swoim heimacie w Gorliz;)
                      • slezan Re: Nie stać Śląska na oryginalny herb np Ślęża? 19.12.05, 13:37
                        master_in_lunacy napisał:

> slezan napisał:
                        > > Widocznie o herbie nie masz nic interesującego do powiedzenia.
                        > No niesłychanie fascynujące są rożważania na temat koloru orła i tego
                        > jak pióra stroszy;)

Niektórych to interesuje. Wiesz,ludzie mają rozmaite hobby. To chyba dobrze?
                        Polski sejm swego czasu zajmowa się nie takimi szczegółami heraldycznymi.

> > Twoje uwagi o
                        > > życiu seksualnym Ślązaków też oryginalne nie są,
                        > Trudno by porzekadło ''schlejzer do rajchu slezan w dom'' było oryginalne;)))
                        > bo porzekadła z definicji oryginalene nie są;)
                        > Ale fakt, że rodziny Śląske na Śląsku, żyją miesiącami w rozbiciu na
                        > pracującego w niemczech i żonę mieszkajacą na slasku jego godny ubolewania
                        > i z tego nie kpię.
                        > Piszę ''schlejzer'' chodzi mi to o osoby uważające się za Niemców którzy
                        > wszak moga mieszkać w swoim heimacie w Gorliz;)

Ty chcesz mówić Ślązakom, gdzie mogą mieszkać? Hehehehehe. Nie życzę Ci tego,
                        ale z historii płynie nauka, że to może obrócić się przeciw Tobie. Wylądujesz
                        gdzieś za Uralem i będzie płacz:-).
                        • Gość: lekki Re: Nie stać Śląska na oryginalny herb np Ślęża? IP: 62.159.154.* 19.12.05, 13:52
                          a moze wtedy oddechnie i powie -w domu tez jest ladnie-?
                        • master_in_lunacy z Ciebie no kto wylazł no kto;)))) no hitlerowcy 21.12.05, 09:56
                          > > No niesłychanie fascynujące są rożważania na temat koloru orła i tego
                          > > jak pióra stroszy;)
                          > slezan napisał:
                          > Niektórych to interesuje. Wiesz,ludzie mają rozmaite hobby.

Jeśli traktować to w kategoriah hobby, to nie ma sprawy, forum hobby;)

> slezan napisał:
                          > Ty chcesz mówić Ślązakom, gdzie mogą mieszkać? Hehehehehe. Nie życzę Ci tego,
                          > ale z historii płynie nauka, że to może obrócić się przeciw Tobie.
                          Wylądujesz
                          > gdzieś za Uralem i będzie płacz:-).

Między propozycją, a przymusowym wysiedleniem jest wiele kilometrów drogi;)
                          a z Ciebie no kto wylazł no kto;)))) no hitlerowcy mieli plany wysiedlenia
                          Polaków za Ural i stworzenia tam republiki buforujacej ich od ras zółtych.
                          Więc ta historia jakby się wydarzyła tylko w drugą stronę i kto tu płacze że
                          Niemcy zostali wysiedleni za Odrę.
                          Z historii niemieckiej płynie taka nauka;)
                          • slezan Przestraszyłes się czy co?:-) 21.12.05, 15:09
                            No dokładnie o tym piszę, że z historii, m.in. Niemiec, płynie nauka, że takie
                            plany obracają się przeciw autorom. To taka przyjacielska przestroga była:-).
                            • master_in_lunacy Przestraszyłes się czy co?:-) strachy na Lachy;))) 22.12.05, 10:02
                              slezan napisał:

> No dokładnie o tym piszę, że z historii, m.in. Niemiec, płynie nauka, że
                              takie
                              > plany obracają się przeciw autorom. To taka przyjacielska przestroga
                              była:-).
                              Czego ewentualnie kogo się mam przstraszyć;) hitlera, że powróci i przsiedli
                              osbiście mnie za Ural;)))) może będzie się nazywał Hubka albo Czaja;)))
                              A może te nowe wcielenie Hitlera przyjeło pseudo S... ;) bynajmniej nie chodzi
                              mi o Schicklgruber;)
                              Sprawdź czy jest jakieś podobieństwo;)))

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/49/Hitlerearly.jpg/180px-Hitlerearly.jpg
                              • slezan Troska 22.12.05, 11:15
                                Czy odbieranie przyjacielskiej rady jako groźby nie jest czasem objawem jakiejś
                                neurozy. Martwię się o Ciebie.
                                • master_in_lunacy Troska i przyjacelskie rady... byle nie fałszywe;) 22.12.05, 11:24
                                  slezan napisał:

> Czy odbieranie przyjacielskiej rady jako groźby nie jest czasem objawem
                                  jakiejś
                                  >
                                  > neurozy. Martwię się o Ciebie.
                                  Dajesz mi przyjacielskie rady, troszczysz się o moje
                                  bezpieczeńetwo i zdrowie;)))
                                  Slezan, dzięki czy mi może się coś stać, pomyśl, że jeszcze modlą
                                  się o pomyslność moją i naszej ojczyzny
                                  we wszystkich kościołach;)

ps. cokolwiek dla nas znaczy pojecie''naszej ojczyzny'';)))
    • fyrlok Re: Symbol Śląska 20.12.05, 21:59
      A "Karolinka", to, choc fajno i znano,
      to jednak, malo fto wjy, produkt polskiyj propagandy,
      jak sie niy myla, to napisano jom w Warszawie.

No to niy wjym......
    • alex.stela Pytanie podstawowe 21.12.05, 11:45
      Po co ujednolicać???

Herby poszczególnych części Śląska ewoluowały przez wieki i nie widzę potrzeby
      jakichkolwiek ingerencji w ich obecny kształt.

Dla mnie czarny orzeł na złotym tle to symbol Śląska jako historycznej całości.
      Oprócz tego to symbol Dolnego Śląska oraz czeskiego Śląska (to spadek po
      Habsburgach, którzy takiego używali, choć w herbach miast "Zaolzia" ewidentnie
      widnieje orzeł cieszyński).

Złoty orzeł na błękitnym tle to symbol Górnego Śląska (i szlag mnie trafia, jak
      widzę na tym godle jakieś narzędzia, które tam kiedyś chyba Niemcy wstawili).

Ponadto pragnę zauważyć, że herb Śląska Cieszyńskiego dzięki Piastom
      cieszyńskim nieco różni się od herbu "ogólnogórnośląskiego", mianowicie są na
      nim elementy czerwone, a orzeł ma koronę. Gdyby ktoś próbował go zmienić -
      zabiłbym :-)

Tak naprawdę wymienione wyżej "symbole Śląska" to mniej lub bardziej zmienione
      herby Piastów śląskich różnych linii. I niech tak zostanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka