Dodaj do ulubionych

Pytanie do Hanysów!

24.08.08, 18:23
Co którykolwiek z Was próbował zrobić coś dla Śląska i Polacy nie pozwolili??
Możliwości jest full! Wasze "jęki i kwiki" świadczą o bezkonstruktywnych
roszczeniach sprowadzających się do tekstu, że wszystko co polskie, to syf.
Co zrobiliście? Co próbowaliście zrobić i Wam nie pozwolono, aby poprawić
standart życia, stan kultury Śląska i ślązaków?
Proszę o konkrety nie bełkoty!
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: marazm stop Re: Pytanie do Hanysów! IP: *.ispgateway.de 24.08.08, 18:46
      Trocha mosz recht, ale forszteluj ze Bismarck tysz miou Polokow za tych co sami
      panstwa miec niy poradzom i cza niemi zarzadzac a byly to czasy narodowych poteg
      zaborcow, kolonialnych Anglii, Francji, Holandii i upadlych d. poteg Portugalii
      i Hiszpanii oraz jednoczonych tysz na sila Wloch. Niy jestech za sececja a za
      madra federalizacja cokiyj Polski, w tym Slonska tak jak Katalonczycy i Baskowie
      niy maja wiekszej autonomii jak inne nienarodowe regiony Andaluzji czy Leonu!

Standardy zycia podnosza nie wladze, nawet samorzadowe a ludzie no a do tego
      trza procedur uczciwego dzielenia dochodow - niy tak lewacko jak tera. Socjal
      ostowmy na dobrobyt za sto lat. Tera cza robic swoje i niy gegac o obnizce
      podatkow i podwyzkach socjalu, jak juz to budzetowki: pielegniarek i nauczycieli
      a niy lekarzy i gornikow, ci ostatni sa w sferze rynkowej i jesli sa zaradni
      maja sie niezle. Swiadomosc Slazokow sie podniesie jak wzrosnie dobrobyt ich
      praca i ich pyndzyjami tukej na Slonsku ala niy bydzie to narod jak te powstale
      w XIX wieku, to trza jasno pedziec, stad Ras popieram tylko gdy idzie o
      federalke. Nikt nikomu nie bedzie wypominac ze ma co nie jego. Amen
      • zwisik Re: Pytanie do Hanysów! 24.08.08, 18:59
        marazm stop nie pytam o zdanie Bismarcka czy innych umrzyków!!
        Pytam, co WY, jęczący tak straszliwie próbowaliście zrobić?
        Podatki, socjal czy dochody nie są odpowiedzią na moje pytanie. Przed 1939 na
        Śląsku było nie za bogato, ale radośnie i kwitła kultura! Teraz większość z Was
        piszących tu, pisze spod IP zachodnich. Czyli, że na biedę nikt piszący na forum
        nie narzeka.
        • Gość: Byno Re: Pytanie do Hanysów! IP: *.dip.t-dialin.net 24.08.08, 19:56
          Tja Poloczku frechowny,zaaneksowaliscie moj Heimat,synow tyj ziemi
          powoli wyciepli szykanami i polonizacja a potym wszystko"zasrali"
          Kuknij sie te zdjecia:
          www.youtube.com/watch?v=J6Q1sLxdntA
          A tera bezczelnie,typowo po hadziajsku pytosz:co wy zrobiliscie?
          Te pytanie brzmi:Co wyscie z mojego Heimatu zrobieli???
          • zwisik Re: Pytanie do Hanysów! 24.08.08, 20:13
            Fajny clip Byno. Myślę, że Bracia Skrzekowie i R. Riedel zrobili bardzo dużo dla
            kultury Śląska!
            "Jęki i kwiki" o krzywdach ze strony Polaków są na innych wątkach. Mnie
            interesuje co robiliście, lub co próbowaliście zrobić? Poza "jękami i kwikami"
            oczywiście
          • petronella.kozlowska Re: Pytanie do Hanysów! 25.08.08, 07:09
            Slask ma powazne problemy z restrukturyzacja i te zostana rozwiazane
            dopiero po latach. Wezmy pod uwage ze podobne problemy ma Zaglebie Ruhry i to od
            ponad 40 lat.

www.youtube.com/watch?v=opT-1SGeC4M

co do aneksji

to twoja rodzinka wyciagala prawa lape do führera. A wystarczyloby przeczytac
            dokladniej jego program wyborczy. Wojna moze zakonczyc sie tez i kleska i to
            nastapilo w 1945 roku.

• zwisik Errata 24.08.08, 18:47
      Pisząc o stanie kultury nie miałem na myśli chuliganerii (choć o tym też można
      by pisać). Miałem na myśli obecny stan Kultury i Tradycji śląskiej. Co
      zrobiliście aby zrekonstruować i zachować dla młodych Stary Śląsk? Co
      zrobiliście, aby kultura śląska nie była martwą kulturą? Żeby nadal, kultywując
      tradycję rozwijała się?
    • kazimirz Twoje pytanie jest nie na miejscu ! 24.08.08, 20:59
      To szambo reprezentuje bowiem tilko i wyloncznie poglondy patologicznie
      horej,folksdojczo-oberszlezjerskiej elity intelektualnej.
      Horobom spolecznom folksdojczo-oberszlezjeruw jest rozszczepienie umyslu,a w
      szczegulnosci schizofrenia paranoidalna.
      Ta horoba harakteryzuje siem rozbudowanym i zlorzonym systemem urojen
      (najczensciej przesladowczych, wielkosciowyh, urojen odsloniencia i
      oddzialywania zewnentrznego, urojen nasylania i wykradania mysli,urojen
      ksobnych, czasem takrze urojen zdrady, pohodzenia, chipohondrycznyh) oraz
      niekiedy nasilonymi halucynacjami.
      Czenstokroc urojenia przybierajom tak skomplikowanom formem,irz staja siem
      zrozumiale tilko i wyloncznie dla horego(folksdojczo-oberszlezjera).
      Konkluzja jest taka , rze one som hore i nic nie mogom za nieustanne pieprzienie
      bez sensu.
      Mudlmy siem.

• zwisik Kaziu! 24.08.08, 21:23
        Nie ciebie pytam!! Nie bądź chamski!! Byle jak, ale się zachowuj!!
        • kazimirz Zwisiu, twoja definicja hamstfa jest frapujonca. 25.08.08, 11:25
          Ja tilko postawilem pacjentowi diagnozem hconc zwrucic uwagem,rze na tym szambo
          Slazakow nie znajdziesz.
          Co to ma z hamstfem wspulnegp kuniecznie wyjasnij - proszem.
          Mudlmy siem.
          PS.Jak widzisz malo f-o odpowiada na zadane pytanie.
          • zwisik Kaziu! 25.08.08, 13:05
            Nie wyzywaj innych, nie pluj innym dzieciom do zupy, a wszystko będzie dobrze!
            Zwisik-przedszkolanka:)
    • zwisik Re: Pytanie do Hanysów! 25.08.08, 10:54
      Pytam z perspektywy Polaka. Polacy, gdy nam coś nie pasowało zawsze dążyliśmy do
      swego. Zawsze były bunty, dokształcanie dzieci (nielegalne) i ratowanie polskiej
      kultury i języka. Jeśli dało się coś legalnie "wydusić" z prawodastwa
      rosyjskiego, pruskiego czy austriackiego natychmiast z tego korzystaliśmy.
      Podobnie było za Hitlera i komuny!
      Dlatego dziwi mnie Wasza inercja!
      Co oprócz jęków i wycia próbowaliście?!
      • kazimirz Drogi Zwisiu, 26.08.08, 09:29
        cus mniem siem zdaje,rze troszku idealizujesz zahowanie Pomroczan.
        Zwruc uwagem na pomroczanskom inercjem lub jej brak wystempujoncom w zalerznosci
        od tego kto trzimal za mordem - to widac do hwili obecnej.
        A co do polskiej kultury i jenzyka,to arz prosi siem o kolejny rozbiur-
        niekoniecznie ruski.
        Mudlmy siem.
        • zwisik Re: Drogi Zwisiu, 26.08.08, 11:30
          oj Kaziu, Kaziu. Fajny jesteś chłop:), ale nie ubliżaj innym. Modląc się zapewne
          znasz, to: "kochaj bliźniego swego..."?
    • Gość: Michał Re: zwisik, te pseudo do cia pasuje..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.08, 12:45
      :

> Co którykolwiek z Was próbował zrobić coś dla Śląska i Polacy nie
      pozwolili??
      > Możliwości jest full! Wasze "jęki i kwiki" świadczą o
      bezkonstruktywnych
      > roszczeniach sprowadzających się do tekstu, że wszystko co
      polskie, to syf.
      > Co zrobiliście? Co próbowaliście zrobić i Wam nie pozwolono, aby
      poprawić
      > standart życia, stan kultury Śląska i ślązaków?
      > Proszę o konkrety nie bełkoty!
      > Pozdrawiam

Poczytej se twoj tekścik a bydziesz wiedzioł kto tu bełkoci, a jęki
      i kwiki było kiedy np.w XVIII wieku Polska rozebrali bo panowoł
      burdel i anarchia.
      A co do twojigo głupigo pytanio, to coś ty zrobiył żeby przinajmniyj
      cęściowo wrocić dłog ślonskij ziymi, bo chyba wiysz co Ślonsk
      znaczył przed i po wojnie do ZACOFANEJ ROLNICZEJ POLSKI)))))))))))
      Bełkocie)))))))
      • zwisik Re: zwisik, te pseudo do cia pasuje..... 25.08.08, 13:02
        Michał nie na TEMAT! Mam nadzieję, że nie masz problemów z czytaniem tekstu ze
        zrozumieniem?
        • Gość: Michał Re: zwisik, te pseudo do cia pasuje..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.08, 13:22
          Mam wielu kolegów(Polaków)ale zawsze jest jakiś kąkol w pszenicy i
          nie można go zrozumieć, po prostu głupie pytanie...
          • zwisik Re: zwisik, te pseudo do cia pasuje..... 26.08.08, 11:33
            Synek, ty nie rozumiesz o czym tu rozmawiamy:(. Płyń chłopcze.
            • Gość: Michał Re: zwisik, te pseudo do cia pasuje..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 12:08
              Oj zwisie, stado koni to się z ciebie śmieje, po prostu fatalnie.....
    • staryhanys1 Re: Pytanie do Hanysów! 25.08.08, 14:11
      zwisik napisał:

> Co którykolwiek z Was próbował zrobić coś dla Śląska i Polacy nie pozwolili??
      > Możliwości jest full! Wasze "jęki i kwiki" świadczą o bezkonstruktywnych
      > roszczeniach sprowadzających się do tekstu, że wszystko co polskie, to syf.
      > Co zrobiliście? Co próbowaliście zrobić i Wam nie pozwolono, aby poprawić
      > standart życia, stan kultury Śląska i ślązaków?
      > Proszę o konkrety nie bełkoty!
      > Pozdrawiam
      -zwisik lodpowiadom bo wdeples mi na tema ze lepiej nie mogles,
      ale po kolei - jestem zdrajcom wielkiej ojczyzny bo ucieklem w 1980 noprzod na
      południe (bo tylko dostałem paszport do JU) a potem dalej do efu - So! - a teraz
      o tym czy coś zrobiłem czy raczej usiłowałem zrobić dlo Slaska - bylem od 1970
      do 1980 na dosyć wysokim stanowisku w slaskim górnictwie i moim największym
      celem było by na stanowiskach dyr kopalń czy nacz.inż. byli zatrudniani slazacy
      (nie mam na myśli wysokich specjalistów z Zagłębia). W tym czasie jak sie nie
      myle było czynnych ok. 140 kopalń z tego slazakow na stanowiskach dyr było 5-8.
      Byli ludzie z rzeszowskiego, krakowskiego z zaglebia a nawet poznańskiego. Jak
      rzech interweniował w KW PZPR w Katowicach czemu tego a nie tego
      zatwierdziliście na stanowisko dyr czy nacz.inż to mi odpowiadano tak - "wiecie,
      rozumiecie towarzyszu tego kandydata przedstawiło nam Ministerstwo Górnictwa a
      myśmy tylko przychylili się do ich propozycji a w Ministerstwie odpowiadano mi
      ze oni wysłali 3 kandydatów ale zostol zatwierdzony 4 zupełnie inny. Zresztą
      degradowano mnie za to ze pyszczyłem a jak obiecałem poprawę (ze się uspokoję)
      to zaś awansowałem. Z Niemiec gdzie miałem małe biuro projektowe i miałem
      patenty (już przedawnione) na specjalny urządzenia do górnictwa i co są
      zabudowane w każdej niemieckiej kopalni a teraz mój kolega co dalej ciągnie ten
      interes wprowadza to w Rosji i Kazachstanie i w Chinach ale w Polsce mimo ze
      miałem i mam (jeszcze) dużo znajomych w polskim górnictwie nie moglem dostać
      dopuszczenia na te maszyny i nie umiałem przekonać kopalnie do ich kupna (za
      drogie, a i pytanie ile mi z tego spadnie? itd itp mi odebrały chęci do
      współpracy z nimi). Chciałem również po cenach promocyjnych!!! załatwić (bez
      mojej prowizji) w firmie niemieckiej co buduje specjalne samochody do czyszczeni
      ulic zanieczyszczonych olejami czy innymi środkami trującymi jak i pasów
      startowych na lotniskach - zainteresowanie "0"- pokaz, poczęstunek, podarunek -
      und Tschies. Keine interese. Moglbym wiece napisac ale moze juz jestem nudne co
      do niekterych? Pyrsk!!! Oder Glueck Auf!
      • cirano Re: Pytanie do Hanysów! 25.08.08, 16:23
        Stawiając takie pytanie zwisik, snać nie masz pojecie o naszej sytuacji na
        Śląsku. Staryhanys już na gorze wyjaśnił coskolwiek, a w sumie to było tak, że
        rzygać się chciało, kiedy człowiek to durne panoszenie się polactwa przeżył, a
        sam widział swoją niemoc i nic przeciw degeneracji, dewastacji, deprawacji
        zrobić nie mógł. NIE MÓGŁ, rozumiesz?
        • zwisik Re: Pytanie do Hanysów! 26.08.08, 11:25
          cirano! Polacy przeżywali rozbiory i okupacje bardzo długo! Jednak coś
          próbowali. Kosztowało, to drogo! Jednak świadomość celu była straszliwym
          imperatywem!

Wyszło trochę za patetycznie:), ale niech tak zostanie.
          • cirano Re: Pytanie do Hanysów! 26.08.08, 16:50
            zwisik napisał:

> cirano! Polacy przeżywali rozbiory i okupacje bardzo długo! Jednak coś
            > próbowali. Kosztowało, to drogo! Jednak świadomość celu była straszliwym
            > imperatywem!
            No to ci powiym, że łatwij boło robić powstania za cara jak za polskij komuny.
            Ruski żadko byli swiniami, zawsze donżyli do ugody
            >
            > Wyszło trochę za patetycznie:), ale niech tak zostanie.
            • zwisik Re: Pytanie do Hanysów! 26.08.08, 16:58
              cirano napisał:
              > No to ci powiym, że łatwij boło robić powstania za cara jak za polskij komuny.
              > Ruski żadko byli swiniami, zawsze donżyli do ugody<

Toś synek przypirdolił jak łysy o beton!!! Ciesz się, ze nie poznałeś ruskich!!!
              • cirano Re: Pytanie do Hanysów! 27.08.08, 07:59
                zwisik napisał:

> cirano napisał:
                > > No to ci powiym, że łatwij boło robić powstania za cara jak za polskij ko
                > muny.
                > > Ruski żadko byli swiniami, zawsze donżyli do ugody<
                >
                > Toś synek przypirdolił jak łysy o beton!!! Ciesz się, ze nie poznałeś ruskich!!
                Ale nie poznałeś swoich u nas, na Śląsku.
                Nigdzie nie byli Ubecy tak mocno obsadzeni jak u nas
      • zwisik Staryhanysie1!! 26.08.08, 11:14
        Zyskałeś mój bezwzględny szacunek!
        Z poważaniem,
        zwisik
        • zwisik Re: Staryhanysie1!! 26.08.08, 11:18
          Sorr! Zapomniałem skasować sygnaturkę! Powinno jej nie być!
          Z poważaniem,
          zwisik
      • Gość: tbb Re: Pytanie do Hanysów! IP: *.centertel.pl 27.08.08, 23:51
        Twoje podejście do polityki kadrowej firm, a konkretnie kopalń jest bardzo
        podobne do podejścia komuchów, tylko, że oni zwracali uwagę na to ile kto ma lat
        partyjnej wysługi, a ty na to skąd pochodzi kandydat na dane stanowisko, ani
        Tobie ani im nie przyszło do głowy zwrócić uwagi na kwalifikacje kandydata.
        Poza tym widzę, że nie wiedzie Ci się w interesach w Polsce ( nikt nie chce
        kupować drogich i badziewnych maszyn przez Ciebie sprzedawanych), teraz rozumiem
        Twoją frustracja i nienawiść do Polaków.
        • staryhanys1 Re: Pytanie do Hanysów! 28.08.08, 08:55
          Synku tbb chcąc zemną dyskutować na te tematy to musisz o 4.oo rano wstawać tak
          ja jo to robił pracując na "Murckach" czy "Ziemowicie" a temat awansowanio w PRL
          na stanowiska wyższe na kopalniach to wiesz tela co chłopy przy budce z piwem
          fansolili. Interesy z polskimi i czeskimi firmami i nie tylko z nimi pozwoliły
          mi poradnie (dostatnie) urządzić się tu w efie tak ze odwiedzający moje okolice
          dawni koledzy a dzisiaj prezesi różnych firm na Slasku mnie odwiedzają i co
          nieco przekazują co się tam dzieje a jakbyś nie miol roboty to powiedz na 100%
          załatwia ci robota jako spawacz, czy ślusarz a i lakierników (umysłowych robot
          ci nie proponuja boś za ciemny) tez szukają bo właśnie skarżyli mi się co
          niektórzy prezesi na problemy z takimi fachowcami - miejsce pracy od T. Gór do
          Wodzisławia a i w Szopienicach tez by się coś znalazło a w Tychach tez.
          Nienawiściom do polaków nigdy nie zionąłem chociaż mi co niektórych po wojnie
          zmaltretowali. Jakbyś czytoł uważnie moje komentarze na tym forum to wiedziałbyś
          z kim mosz do czynienio.
          Tak wiec wymyj se dziób nim go otworzysz bo śmierdzi.
          Pyrsk i Szczęść Boże!!!
    • zwisik ober ty chyba wczorajszy :) 26.08.08, 16:51
      Nie szukam Hanysów na Śląsku, tylko pytam, tu na forum tych którzy uważają się
      za Hanysów!
      Twoją pomoc między nami mówiąc mam serdecznie głęboko..!!

Ponawiam pytanie! Jak oberschlezierze próbowałeś zawalczyć???
    • Gość: :) do zwisa! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.08.08, 17:33
      czyzby polski verfassungschutz nie mial juz innych pomyslow na dotarcie do
      informacji? :)))))))))))))

zapytaj przelozonego, to otrzymasz pare przykladow:)))))))))))))))
      • zwisik Re: do zwisa! 26.08.08, 17:40
        Wzruszyłeś mnie! Jaki bystry auslander:) Chyba się pochlastam:))))
        Wal się!!!
        • Gość: :) Re: do zwisa! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.08.08, 17:49
          zwisik napisał:
          Chyba się pochlastam:))))

calkiem dobry pomysl!
          :))))))))))))))))))))))))
          • Gość: Michał Re: do zwisa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 17:53
            bardzo dobry pomysł....
          • zwisik Re: do zwisa! 26.08.08, 17:55
            :)))))) Trzymaj się i nie psuj mi wątku!
            • Gość: :) Re: do zwisa! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.08.08, 17:58
              typisch polnisch!!!!!!!!!

najpierw na obiecujesz, a pozniej nici z tego!
              pokaz nam wszystkim, ze jestes dobra typowo polska romantyczna ofiara!
              :)
              • zwisik Re: do zwisa! 26.08.08, 18:00
                Co obiecywałem ci frustracie zmywakowy?
                • rzewucki Re: do zwisa! 26.08.08, 18:05
                  jakbys tyle nie pil, to bys wiedzial, ze nam wszystkim obiecales, ze sie
                  pochlastasz!!!!
                  • zwisik Rety!! Nowy jełop się odezwał! 26.08.08, 18:08
                    A jak trzeba coś sensownego odpowiedzieć, to nikogo nie ma :))
                    Wal się dupku!!!!
                    • rzewucki Re: Rety!! Nowy jełop się odezwał! 26.08.08, 18:09
                      nie nowa tylko ja! widac, ze ty jestes tu nowy, bo inaczej bys to wiedzial
                      polaku maly!
                      • rzewucki Re: Rety!! Nowy jełop się odezwał! 26.08.08, 18:10
                        no wiec jak bedzie z tym pochlastaniem?
                        • zwisik Re: Rety!! Nowy jełop się odezwał! 26.08.08, 18:15
                          rzewucki nie chlaj tyle i nie podszywaj się pod rzewuskiego!!!
                          Chlastaj się sam! Będzie mała strata:)
                          • rzewucki Re: Rety!! Nowy jełop się odezwał! 26.08.08, 18:16
                            to byl twoj pomysl z tym chlastaniem. ja sie tutaj na zadnych polskich wzorcach
                            rodem ze wschodnich strzech nie bede opieral.
                            • Gość: Michał Re I tak zwis zawisł..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 18:19
                              żegnam.
                              • zwisik Re: Re I tak zwis zawisł..... 26.08.08, 18:29
                                Już jakiś czas temu prosiłem żebyś poszedł:)
                                Żegnam również!
                            • zwisik Re: Rety!! Nowy jełop się odezwał! 26.08.08, 18:22
                              Pilnuj garów, bo zlew się przeleje i stracisz dniówkę! Detergenty z alkoholem,
                              to zła kombinacja. Jesteś świetnym przykładem:)
                              • rzewucki Re: Rety!! Nowy jełop się odezwał! 26.08.08, 18:24
                                znowu typisch polnisch! tam gdzie sie koncza argumenty Polakow, zaczyna sie ich
                                "polska romantyka" :)
                                • zwisik ober! 26.08.08, 19:29
                                  Jeśli skończyłeś pajacowanie jako rzewucki, to spróbuj sensownie odpowiedzieć na
                                  moje pytanie.
                                  • Gość: rzwucki Kompromis IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.08.08, 20:46
                                    najpierw zapytaj sie przelozonego (tak jak ja zaproponowalem)
                                    a potem sie pochlastaj (tak jak ty zaproponowales!)

• zwisik oberschlesier1921 !! 26.08.08, 20:55
                                      Nie pajacuj! Jutro, gdy wytrzeźwiejesz pogadamy!
                                      Dobranoc
                                      • kazimirz Do Zwisia. 26.08.08, 22:52
                                        A co muwilem ?
                                        ...a teraz mudlmy siem !
                                        • Gość: pink Re:Kazimirz i spółka.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 23:28
                                          A co, ja nie mówiłem?
                                          polska ciemnota i analfabetyzm.....
    • zwisik Re: Pytanie do Hanysów! 01.09.08, 13:34
      Z przykrością stwierdzam, że jedynym sensownym i godnym szacunku Ślązakiem na
      tym forum jest Staryhanys1!!
      Nie chciałbym żeby się okazało, że Kaziu ma dużo racji:(
      Czekam nadal cierpliwie na pozostałych Hanysów! Mam nadzieję, że oprócz
      pyskowania jeszcze coś konkretnego robiliście.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka