Dodaj do ulubionych

Co zrobili Rosjanie? Kolejna dyskusja o "szubie...

IP: *.olsztyn.vectranet.pl 13.05.10, 20:49
Rolę armii czerwonej w wyzwalaniu Olsztyna będzie raczej trudno
określić, ponieważ Olsztyn nie był okupowany, więc co najwyżej
możemy problem rozpatrywac w kwestii zdobycia i okupacji Olsztyna.
Obserwuj wątek
    • Gość: bolek Co zrobili Rosjanie? Kolejna dyskusja o "szubie... IP: *.olsztyn.mm.pl 13.05.10, 21:14
      jeszcze kilka miesięcy temu nasi rodowici aktywiści pis, wręcz żądali aby
      zlikwidować ten pomnik, a dziś.... kochani bracia... posypały się kwiaty na
      grobach czerwonoarmistów, hipokryzja czy polityka?
      • Gość: antymenel Re: Co zrobili Rosjanie? Kolejna dyskusja o "szub IP: *.olsztyn.mm.pl 13.05.10, 21:20
        Ani jedno ani drugie.Znicze palili normalni ludzie obdarzeni
        przyzwoitością,rozumem i znajomoscią historii,pomnik chcieli burzyć
        szowiniści pisuarowi.
        • Gość: fansld Re: Co zrobili Rosjanie? Kolejna dyskusja o "szub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.10, 21:41
          Normalni ludzie palili znicze?????????
          Chciales powiedziec totalni historyczni ignoranci.
          Jak mozna zapalac znicze okupantom ktorzy do spolki z Hitlerem pozbawili Polske
          niepodleglosci???? Nie wiem doprawdy jak trzeba miec wyprany mozg zeby ulec tej
          zalosnej i falszywej propagandzie?
          Nie wiem jak mozna nie wiedziec jakim bestalstwem i jak nieopisanym
          okrucienstwem charakteryzowala sie Armia Czerwona. No ale jak ktos ma taki
          cwiercmozg jak antymenel to widocznie nie wiele do niego dociera.
          Zapoznaj sie czerwony kretynie z publikacjami na temat pochodu Armii Czerwonej
          w roku 44 i 45 przez ziemie polskie, na temat mordow na Polakach po 17. IX. 39.
          moze wowczas Twoj pusty mozg choc na chwile zaskoczy jakiego kalibru
          zwyrodnialcom zapaliles znicz tepy baranie.
          Wiesz jaki byl ulubiony ruski sposob na przetrzymywanie Polakow w 1945 roku
          czerwony jelopie??? Zlapanych Polakow krępowano drutem kolczastym i wrzucano do
          dołow zalanych wodą pod gołym niebem. Ale co Ty mozesz o tym wiedziec pustaku.

P.S. Nienawidze bandytow z PiSu.
          • ot48 Re: Co zrobili Rosjanie? Kolejna dyskusja o "szub 13.05.10, 22:00
            Ty człowieku niczego nie rozumiesz. W czym ci zaszkodzili prości żołnierze z czerwoną gwiazdą? Których nie pytano tylko popędzono i którzy zginęli i zostali tutaj pochowani. Oni nie mieli wyboru. Sowieci jacy byli to niektórzy Polacy wiedzą ale gdyby nie oni to dzisiaj Olsztyn byłby miastem niemieckim. Alianci zachodni nie byli przekonani co do słuszności przekazania ziem zachodnich Polsce.
            • Gość: Warmiak46 Re: Co zrobili Rosjanie? Kolejna dyskusja o "szub IP: *.hsd1.fl.comcast.net 13.05.10, 23:36
              Fansld wyjasnil Ci "szkode".Wypada jeszcze usprawiedliwic Pol-Pota
              i Czerwonych Khmerow,to tez "prosci zolnierze".
            • Gość: M. Re: Co zrobili Rosjanie? Kolejna dyskusja o "szub IP: *.ip53.fastwebnet.it 13.05.10, 23:53
              Olsztyn, a raczej Allenstein BYL miastem niemieckim... wiec nie ma
              mowy o wyzwoleniu... raczej podbicu i okupacji... do dzis :(
              • ot48 Re: Co zrobili Rosjanie? Kolejna dyskusja o "szub 14.05.10, 17:47
                Gość portalu: M. napisał(a):

> Olsztyn, a raczej Allenstein BYL miastem niemieckim... wiec nie ma
                > mowy o wyzwoleniu... raczej podbicu i okupacji... do dzis :(

=====================================================================
                A kto Cię dzisiaj okupuje? Chyba że reprezentujesz ziomkostwo niemieckie.
                Gdyby nie twarda postawa Rosjan wobec aliantów dzisiaj nie było by Olsztyna to miasto nazywało by się Allenstein.
            • Gość: AC Re: Co zrobili Rosjanie? Kolejna dyskusja o "szub IP: 212.160.172.* 14.05.10, 08:36
              Tym, którzy zginęli należy się miejsce na cmentarzu lub jakaś
              mogiła. A pomnik bohaterom. Tymczasem ci, którzy doprowadzili do
              eksterminacji miejscowej ludności (na ogół polskiego pochodzenia)
              doczekali się pomnika!
            • 2kecaw Re: Co zrobili Rosjanie? Kolejna dyskusja o "szub 22.01.15, 10:35
              żołnierze z SS też byli prości i niewinni.Oi nie mieli wyboru. Tak w ogóle ani Niemcy ani Rosjanie nie mieli wyboru-
          • michr Re: Co zrobili Rosjanie? Kolejna dyskusja o "szub 14.05.10, 00:19
            Gość portalu: fansld napisał(a):

> Normalni ludzie palili znicze?????????
            > Chciales powiedziec totalni historyczni ignoranci.
            > Jak mozna zapalac znicze okupantom ktorzy do spolki z Hitlerem
            pozbawili Polske
            > niepodleglosci???? Nie wiem doprawdy jak trzeba miec wyprany mozg zeby
            ulec tej
            > zalosnej i falszywej propagandzie?
            > Nie wiem jak mozna nie wiedziec jakim bestalstwem i jak nieopisanym
            > okrucienstwem charakteryzowala sie Armia Czerwona. No ale jak ktos ma
            taki
            > cwiercmozg jak antymenel to widocznie nie wiele do niego dociera.
            > Zapoznaj sie czerwony kretynie z publikacjami na temat pochodu Armii
            Czerwonej
            > w roku 44 i 45 przez ziemie polskie, na temat mordow na Polakach po 17.
            IX. 39.
            > moze wowczas Twoj pusty mozg choc na chwile zaskoczy jakiego kalibru
            > zwyrodnialcom zapaliles znicz tepy baranie.
            > Wiesz jaki byl ulubiony ruski sposob na przetrzymywanie Polakow w 1945
            roku
            > czerwony jelopie??? Zlapanych Polakow krępowano drutem kolczastym i
            wrzucano do
            > dołow zalanych wodą pod gołym niebem. Ale co Ty mozesz o tym wiedziec
            pustaku.
            >
            >
            > P.S. Nienawidze bandytow z PiSu.
            Chłopie uważaj bo ci żyłka pęknie
        • michr Re: Co zrobili Rosjanie? Kolejna dyskusja o "szub 14.05.10, 00:02
          Gość portalu: antymenel napisał(a):

> Ani jedno ani drugie.Znicze palili normalni ludzie obdarzeni
          > przyzwoitością,rozumem i znajomoscią historii,pomnik chcieli burzyć
          > szowiniści pisuarowi.
          PiSowcy mają teraz dylemat bo okazało się Jarek kocha ruskich (oczywiście
          na potrzeby kampanii wyborczej)
        • michr Re: Co zrobili Rosjanie? Kolejna dyskusja o "szub 14.05.10, 00:12
          Gość portalu: antymenel napisał(a):

> Ani jedno ani drugie.Znicze palili normalni ludzie obdarzeni
          > przyzwoitością,rozumem i znajomoscią historii,pomnik chcieli burzyć
          > szowiniści pisuarowi.
          PiSowcy mają teraz dylemat bo okazało się że Jarek bardzo kocha Ruskich
          (oczywiście na potrzeby kampanii wyborczej)
      • ot48 Re: Co zrobili Rosjanie? Kolejna dyskusja o "szub 13.05.10, 21:23
        To pragmatyzm!
    • Gość: man Co zrobili Rosjanie? Kolejna dyskusja o "szubie... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 13.05.10, 21:45
      Napis na pomniku powinien być zgodny z prawdą historyczną i winien
      brzmieć:
      " Pomnik dzieła Ksawerego Dunikowskiego, największego polskiego
      rzeżbiarza XX wieku, więźnia obozu zagłady w Auschwitz,stworzonego
      na cześć żołnierzy Armii Czerwonej, która zdobyła Prusy wschodnie a
      jej południową część, Warmię I Mazury z miastem Olsztynem oddała w
      wieczne władanie narodowi polskiemu"
      Koniec kropka!
      • jefferson_darcy Re: Co zrobili Rosjanie? Kolejna dyskusja o "szub 14.05.10, 07:38
        No, to może być. :)
      • Gość: 555 Re: Co zrobili Rosjanie? Kolejna dyskusja o "szub IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.10, 12:01
        > Napis na pomniku powinien być zgodny z prawdą historyczną i winien
        > brzmieć:
        > " Pomnik dzieła Ksawerego Dunikowskiego, największego polskiego
        > rzeżbiarza XX wieku, więźnia obozu zagłady w Auschwitz,stworzonego
        > na cześć żołnierzy Armii Czerwonej, która zdobyła Prusy wschodnie a
        > jej południową część, Warmię I Mazury z miastem Olsztynem oddała w
        > wieczne władanie narodowi polskiemu"
        > Koniec kropka!

Oddała ale po ok. 50 latach okupacji
      • Gość: Fizio Armii Czerwonej IP: *.mzdmiz.olsztyn.net.pl 14.05.10, 12:35

Olsztyn jest wdzięczny za spalenie Starego Miasta, z którym byłby
        wieczny kłopot. A tak ochrona zabytkow ma mniej problemów, władze
        miasta i właściciele budynków też.
        • ot48 Re: Armii Czerwonej 14.05.10, 19:40
          Warszawa była bez porównania bardziej zniszczona.
    • Gość: bb Re: Co zrobili Rosjanie? Kolejna dyskusja o "szub IP: 188.33.132.* 13.05.10, 23:46

nie wiem, czy w olsztynie jest ulica bohaterów monte cassino

www.pardon.pl/artykul/8662/gwalcili_kobiety_i_mezczyzn_prawda_o_monte_cassino/15
    • Gość: jas Co zrobili Rosjanie? Kolejna dyskusja o "szubie... IP: *.olsztyn.mm.pl 14.05.10, 00:26
      Nie wiadomo jakie stanowisko by zajela Rada Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa gdyby na jej posiedzeniu nie pojawili sie przedstawiciele Stowarzyszenia "Swieta Warmia" ze swoim pomyslem innego podejscia do tego pomnika (13 nr Debaty) i do niego nie przekonali kilku jej czlonkow (wraz z ksiedzem infulatem). I to tez jest prawda historyczna.
      • Gość: olsztyniak Re: Co zrobili Rosjanie? Kolejna dyskusja o "szub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.10, 07:44
        Kolejna niewygodna prawda historyczna?
    • trzymilionowy.post Co zrobili Rosjanie? Kolejna dyskusja o "szubie... 14.05.10, 01:47
      "...nie będę już niczego proponował - mówi polityk PiS-u."

Panie Szmit, świetna wiadomość. Naprawdę nareszcie przeczytałem o Panu
      coś mądrego i ciekawego. Nie będzie Pan przynajmniej przeszkadzał.
      • Gość: fansld Re: Co zrobili Rosjanie? Kolejna dyskusja o "szub IP: *.olsztyn.mm.pl 14.05.10, 07:46
        No to replay.
        Cyctat za:
        Olsztyn, styczen 1945, S. Piechocki, Olsztyn, Wyd I, s.140
        (...) oraz rozstrzelania czwroga malych dzieci.
        (...) W pelnym dzieciecych trupow drewnianym baraku lezala tez martwa
        pielegniarka, a w sieni kilkanascie zwlok ludzi w wieku od 20 do 35 lat."

To tylko drobny wycinek z opisanych w tej pozycji "bohaterskich dokonan" Armii
        Czerwonej.
        • trzymilionowy.post Re: Co zrobili Rosjanie? Kolejna dyskusja o "szub 14.05.10, 13:40
          Gość portalu: fansld napisał(a):

> No to replay.
          > Cyctat za:
          > Olsztyn, styczen 1945, S. Piechocki, Olsztyn, Wyd I, s.140
          > (...) oraz rozstrzelania czwroga malych dzieci.
          > (...) W pelnym dzieciecych trupow drewnianym baraku lezala tez
          martwa
          > pielegniarka, a w sieni kilkanascie zwlok ludzi w wieku od 20 do 35
          lat."
          >
          > To tylko drobny wycinek z opisanych w tej pozycji "bohaterskich
          dokonan" Armii
          > Czerwonej.

Oczywiście, że bardzo drobny.
          Paradoksalnie jednak ja na przykład miasto Olsztyn zawdzięczam
          właśnie im.
          • mobydickzolsztyna Re: Co zrobili Rosjanie? Kolejna dyskusja o "szub 14.05.10, 22:09
            trzymilionowy.post napisał:
            > Paradoksalnie jednak ja na przykład miasto Olsztyn zawdzięczam
            > właśnie im.

Ja też im to "zawdzięczam".
            Zawdzięczam wykopanie z Mojego Ukochanego Miasta do Olsztyna.
            Aż się posiusiałem z wdzięczności - tak jak Wy!

Indianie do tej pory są wdzięczni Białym za nowe, wspaniałe, bogate w bizony ziemie, które im Biali, łaskawie jak sowieci "DALI".

Podobno starzy Polacy, już wykuwają Pomniki Wdzięczności Darczyńcom, którzy pozwolili się osiedlać w Generalnej Guberni, po wypierniczeniu Ich z ziem włączonych do rajchu!
            • trzymilionowy.post Re: Co zrobili Rosjanie? Kolejna dyskusja o "szub 14.05.10, 22:22
              mobydickzolsztyna napisał:

> Paradoksalnie jednak ja na przykład miasto Olsztyn zawdzięczam
              właśnie im.

Ja też im to "zawdzięczam".
              Zawdzięczam wykopanie z Mojego Ukochanego Miasta do Olsztyna.
              Aż się posiusiałem z wdzięczności - tak jak Wy!

Indianie do tej pory są wdzięczni Białym za nowe, wspaniałe, bogate w
              bizony ziemie, które im Biali, łaskawie jak sowieci "DALI".

Podobno starzy Polacy, już wykuwają Pomniki Wdzięczności Darczyńcom,
              którzy pozwolili się osiedlać w Generalnej Guberni, po wypierniczeniu
              Ich z ziem włączonych do rajchu!

W jakim celu używasz tego napastliwego tonu? Może podejrzewasz
              mnie o maczanie palców w "Jałcie"?
              Fakty są dokładnie takie jak napisałem i nie inne.
              Ani ja ani moi przodkowie nie są rodowitymi olsztyniakami.
              Jeżeli masz problemy z trzymaniem moczu, to nie musisz się tym
              wszystkim chwalić.
              • mobydickzolsztyna Re: Co zrobili Rosjanie? Kolejna dyskusja o "szub 14.05.10, 22:56
                > W jakim celu używasz tego napastliwego tonu?

Wytłumaczyłem, poprzez stosowne, historyczne przykłady, niestosowność określenia o zawdzięczeniu Olsztyna napastnikom, którzy nas do niego wygnali.

Gdybym tylko rzucił słowa o tej niestosowności, to zapewne zażądałbyś uzasadnienia.
                Więc napisałem swą opinię od razu z uzasadnieniem.

Dlaczego doszukujesz się w moim uzasadnianiu swego stanowiska jakiejś napastliwości?

Przypominam, że gdy jeden z buldogów wyrwie przemocą kość (którą właśnie My byliśmy) drugiemu buldogowi - nie jest Wyzwolicielem tej kości!
                - On ją chciał tylko posiąść dla siebie - i ją posiadł - jak Sovieci Nas na pół wieku!

Odrębną sprawą jest szacunek dla poległych tu radzieckich żołnierzy, których o nic nie pytano.
                Z najwyższym szacunkiem myślę o Panu Diernowie, którzy oddał swe życie za Kolegów.
                • trzymilionowy.post Re: Co zrobili Rosjanie? Kolejna dyskusja o "szub 14.05.10, 23:50
                  > W jakim celu używasz tego napastliwego tonu?

Wytłumaczyłem, poprzez stosowne, historyczne przykłady,
                  niestosowność określenia o zawdzięczeniu Olsztyna napastnikom,
                  którzy nas do niego [b]wygnali[/
                  > b].

Ja pisałem tylko o sobie, o nikim więcej. Co wyraźnie zaznaczyłem
                  aby nie pozostawiać cienia wątpliwości.
                  Dlatego wciąż podtrzymuję w pełni uprawnione określenie zawdzięczam
                  choć jak już wcześniej wspominałem brzmi ono paradoksalnie ze względu
                  na całość i złożoność historii lecz jest całkowicie prawdziwe.

>
                  Gdybym tylko rzucił słowa o tej niestosowności, to zapewne zażądałbyś
                  uzasadnienia.
                  Więc napisałem swą opinię od razu z uzasadnieniem.

Ja całkowicie to uzasadnienie przyjmuję do wiadomości jako prawdziwe
                  i oparte na faktach historycznych.

Dlaczego doszukujesz się w moim uzasadnianiu swego stanowiska jakiejś
                  napastliwości?

Nie doszukuję się tylko je widziałem okiem nieuzbrojonym.
                  Być może to moja lekka nadinterpretacja lecz czytając tak to
                  odebrałem.

Przypominam, że gdy jeden z buldogów wyrwie przemocą kość (którą
                  właśnie My byliśmy)
                  drugiemu buldogowi - nie jest
                  Wyzwolicielem
                  tej kości!
                  - On ją chciał tylko posiąść dla siebie - i ją posiadł - jak
                  Sovieci Nas na pół wieku!

Ja jestem zdania, że to bardzo dobrze iż udało mu się ją wyrwać
                  i zagryźć choć nie na śmierć tego drugiego buldoga.
                  W konsekwencji wypadła mu w końcu w sposób częściowo kontrolowany
                  z mordy. Drugi mógłby ją całkowicie zjeść.

Odrębną sprawą jest szacunek dla poległych tu radzieckich żołnierzy,
                  których o nic nie pytano.
                  Z najwyższym szacunkiem myślę o Panu Diernowie, którzy oddał swe
                  życie za Kolegów.

Ja proponuję tylko pamiętać o tych ludziach kilkadziesiąt lat później
                  tak jakimi byli, co mogli robić i co robili. Żadnych mitów.
    • Gość: allensteiner Co zrobili Rosjanie? Kolejna dyskusja o "szubie... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 14.05.10, 07:46
      Jak opisać działania Armii Czerwonej? No, nie sposób pominąć historię
      przynależności państwowej tych ziem, strukturę narodowości i jej zmian na
      przestrzeni dziejów przyczyny tych zmian, nie sposób pominąć Bismarcka,
      Stalina, Hitlera, Roosevelta, Churchilla, Jałtę, lądowanie aliantów w
      Normandii, plebiscyt, stosunki PRL-ZSRR, mauzoleum Hindenburga, dyskusje czy
      pomnik ma stać czy nie (z uwzględnieniem zasług prezydenta J. S.), Katyń,
      Smoleńsk i kilka innych rzeczy.

No to może po prostu ustawić obok obszerną bibliotekę, która by wyjaśniła to
      wszystko? Ale głupi do biblioteki nie zajrzy, ani napisu dłuższego niż 3-4
      słowa nie będzie czytał. A mądry swoje wie i też dłuższego napisu czytał nie
      będzie. Bo do tego służą przewodnicy, przewodniki i wszelka inna literatura.

Dlatego, mimo że różne osobistości stojące na pomnikach mają swoje plusy
      dodatnie i ujemne, to pomniki nie są przyozdabiane tekstami typu "Wprawdzie
      Chopin był wielkim muzykiem, ale też uprawiał rozpustę z Georges Sand i zmarł
      na podejrzaną chorobę" albo opisami, co król stojący na cokole nabroił. Czy
      Olsztyn musi być oryginalny właśnie pod tym względem?
    • Gość: b28 Co zrobili Rosjanie? Kolejna dyskusja o "szubie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.10, 08:01
      A ja myślałem, że to Sosak zaprojektował ten pomnik i mamy w Olsztynie
      bezcenną architekturę "wczesny Sosak" z charakterystycznymi prostymi, wręcz
      pierwotnymi, kształtami i masowym wykorzystaniem betonu.

Ja osobiście proponuję szubienice nazwać imieniem Kaczyńskich (są dwie więc
      będzie pasowało), a plac zamienić na placyk do nauki jazdy dla wiceprezydenta
      Szmita. Może wtedy nauczy się bezpiecznie jeździć.
    • Gość: pytalski Co zrobili Rosjanie? Kolejna dyskusja o "szubie... IP: 213.73.1.* 14.05.10, 08:07
      A może poza sloganami ile to złego zrobili Olsztynowi Rosjanie ktoś pokusi się
      wskazać konkretnie co takiego?
      To,że podgrzewając się przed dalszą "podróżą"(zima,zamieć,
      przemoknięcie..)spalili w centrum kilka starych ruder to o niczym złym jeszcze
      nie świadczy.Wszak pan wiceprezydent Olsztyna nie dowiózł im opału na czas,a
      dziś...ma do nich anse.
      Wskażcie który kościół spalili,może teatr, dworce,urzędy,ulice...

"Gdy zaczyna brakować historii zastępują ją bajki" (?)
      • Gość: fansld Re: Co zrobili Rosjanie? Kolejna dyskusja o "szub IP: *.olsztyn.mm.pl 14.05.10, 12:57
        Obejrzyj sobie tluku zdjecia spalonego Olsztyna, poczytaj ksiazki moze zauwazysz
        ile % zabudowy miasta spalili rosjanie.
        • oberpolicmajster Re: Co zrobili Rosjanie? Kolejna dyskusja o "szub 18.05.10, 02:23
          Ile spalili Rosjanie (a ile Ukraińcy, Tatarzy, Burjaci, Łotysze)? A ile
          spłonęło, gdy w wyjątkowo ostrej zimie wszyscy dogrzewali się jak mogli, a nie
          było straży pożarnej - ani niemieckiej, ani radzieckiej? No, proszę, podaj dane,
          faniesld.
          Jestem skłonny przyznać ci, że sowieccy sołdaci nie gasili tych pożarów z
          narażeniem życia, w pierwszym zdobytym przez nich hitlerowskim mieście. O to ci
          chodzi? I nie leć śp. Piechockim, proszę, bo słuchać hadko.
        • Gość: aa Re: Co zrobili Rosjanie? Kolejna dyskusja o "szub IP: 46.112.239.* 01.01.11, 15:55

ciekawe, że ocalały wszystkie kościoły
    • Gość: AC Poczytajcie o tym co zrobili Rosjanie IP: 212.160.172.* 14.05.10, 08:28
      gokdywity.eu/gazeta/gd26.pdf. Na stronie 10 przeczytacie i
      zobaczycie co naprawdę stało się w Spręcowie.
    • Gość: Stary olsztyniak Co zrobili Rosjanie? Kolejna dyskusja o "szubie... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 14.05.10, 12:16
      Kolejna dyskusja pełna jadu i zapalczywości, bowiem każdy "historyk"
      broni własnej wersji przeszłosci. Liczą sie fakty i te trzeba
      uszanować. Spieranie się i licytowanie niegodziwości wojennych
      popełnionych przez "kulturkampfowo" wyrafinowanych hitlerowców oraz
      odwetowych rozbojach i gwałtach krasnoarmiejców na germańskich
      wrogach z Alensteinu niewiele daje. Potwierdza tylko polskie
      idiotyczne pieniactwo, podejrzliwość i wredotę.
      Popieram "pożenienie" treści napisu P.Brakonieckiego i jednego z
      w/wwym. internautów.
      • Gość: fansld Re: Co zrobili Rosjanie? Kolejna dyskusja o "szub IP: *.olsztyn.mm.pl 14.05.10, 13:03
        A jakie sa fakty? Ze ruskie polegli? Zgoda, ale Niemcy tez, jak robimy kampanie
        palmy znicze poleglym to wszystkim a nie tylko ruskim.
        Ale sprobuj zrobic kampanie - zapalmy znicze hitlerowcom!!
        Zdajesz sobie sprawe ze po 43 roku mase Polakow wcielano do armii niemieckiej?
        Historia jest popaprana jak kable w TPSA dlatego mozesz postawic znicz na grobie
        ruska ktory byl wyjatkowo porzadnym czlowiekiem ale mozesz trafic na kanalie
        ktora rozwalala kolba glowki niemowlakow.
        Zycze udanej historycznej interpretacji.

• oberpolicmajster Re: Co zrobili Rosjanie? Kolejna dyskusja o "szub 18.05.10, 02:27
          Gratuluję wnikliwej obserwacji: świat i historyja nie są tak prości, jak
          konstrukcja cepa. Ja też tak uważam.
    • Gość: swiatowy gow.o mnie obchodzi polityka IP: 91.104.121.* 14.05.10, 17:43
      "Choc niektorzy podwazaja wartosc artystyczna pomnika"
      Ile bylo przypadkow w nie tak odleglych czasach ze jezdzac po wiochach i
      szperajac po strychach mozna bylo znalesc obrazy,rzezby,stare monety i
      banknoty czy dziela sztuki znanych polskich artystow i kupic je od chlopa za
      bezcen?.Niektorzy dorobili sie na tym duzych pieniedzy.Tu mamy podobny
      przyklad.Polskie miasta sa w ogole ubogie nie wspominajac o Olsztynie o dziela
      wybitych artystow.Tu medytuja wywalic na smietnik czy zostawic
      P.S.Czy ktos wie po ile chodza Warszawy M20 w idealnym stanie? 50tys.
    • Gość: anty... Szmit i tak trzymaj... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.10, 21:54
      ..i więcej się nie wcinaj w nic dla dobra nas wszystkich. Więcej wniesiesz tym
      dobrego.
    • Gość: zz Re: Co zrobili Rosjanie? Kolejna dyskusja o "szub IP: 109.243.169.* 14.05.10, 23:58

gdyby ruscy przegrali, generalplan ost zostałby zrealizowany

www.dlapolski.pl/Czytaj-art-2476.html
      • Gość: fansld Re: Co zrobili Rosjanie? Kolejna dyskusja o "szub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.10, 07:17
        Gdyby ruskie nie napadli na Polske hitler by sie skichal a nie wygral.
        • oberpolicmajster Re: Co zrobili Rosjanie? Kolejna dyskusja o "szub 18.05.10, 02:29
          Kłamiesz, faniesld. 17 września Polska była całkowicie pokonana. Dziwne, że
          sowieci czekali aż tyle, by przyłączyć się do podziału łupów.
    • Gość: Mieszkaniec Czy Olsztyn jest beznadziejny?????? IP: *.myproxy.ca 15.05.10, 01:09
      Cała prawda o Olsztynie.

turystyka.wp.pl/gid,11236205,title,nieprzyjazne-polskie-
      miasta,zdjecie,mnptqknkp,galeria_zdjecie.html
      turystyka.wp.pl/gid,11236205,title,nieprzyjazne-polskie-miasta,zdjecie,mnptqknkp,galeria_zdjecie.html

Prezydencie Grzymowicz wstydz się tego co robisz z Olsztynem!!!!

Prezydencie Grzymowicz to są efekty Twojego lenistwa!!!!
    • Gość: ladek Co zrobili Rosjanie? Kolejna dyskusja o "szubie... IP: *.gorzow.mm.pl 15.05.10, 09:19
      Tak jesteśmy bardzo wdzięczni Armii Radzieckiej za zamordowanie
      mieszkańców w Kortowie i spalenie miasta po tz wyzwoleniu!!
    • Gość: jas odpowiedz znamy juz dwa lata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.10, 10:01
      Nowi utrwalacze
      • Gość: list wazeliniarzy Re: odpowiedz znamy juz dwa lata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.10, 10:38
        Nigdy jeszcze nie słyszałem żeby jakiś "uczony" stanął w Olsztynie w obronie
        jakiegoś zabytku, czy w inny sposób "naraził się" władzy.
        Władza to sponsorzy, a dla sponsorów jest tylko WAZELINA.
        • Gość: oj,oj pytania w sprawie wazeliny? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.10, 10:44
          Czy wazelina się starzeje? Jak się starzeje? I co wtedy?
          • Gość: olsztyniak Re: pytania w sprawie wazeliny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.10, 12:04
            Podpisani nie zauważyli, że wyciągają właśnie komuś kasztany z ognia. Biedne to
            "środowisko naukowe i twórcze Olsztyna", skoro jego "przedstawiciele" nie
            potrafią pojąć, że pomnik Dunikowskiego jest częścią placu, tj. założenia
            urbanistycznego, i jako taki podlega ochronie - jest nieusuwalny. Całe to
            wałkowanie tematu przez ostatnie lata spłynęło po Panach Profesorach jak woda po
            kaczce. Wtedy temat ich widać nie interesował, teraz nagle "z powodów
            ideologicznych" zajmują stanowisko. Gratuluję osobie, której udało się zebrać
            podpisy - podejrzewam, ze część podpisujących nie wiedziała nawet co podpisuje.

• mobydickzolsztyna Re: pytania w sprawie wazeliny? 15.05.10, 16:39
              Gość portalu: olsztyniak napisał(a):
              > Podpisani nie zauważyli
              > Biedne to "środowisko naukowe i twórcze Olsztyna" (oczywiscie cudzysłów, bo tak naprawdę to twórczy i naukowi som my - Ferdki!)
              > nie potrafią pojąć
              > spłynęło po Panach Profesorach jak woda po kaczce.
              > teraz nagle "z powodów ideologicznych" zajmują stanowisko.
              > część podpisujących nie wiedziała nawet co podpisuje

Na TAKIE słowa należy odpowiadać na takim samym poziomie:

- Czytać, pojmować, zauważać to potrafimy tylko my - Ferdki, a nie jakieś durne "profesury".
              Te profesury to som polityczne lizusy władzy, a my to nigdy żeśmy za PRL-u władzy nie lizali!
              Po nas nic nie spływa - bo legitymacje już dawno w domowych "Niagarach" spłynęły
              My nie z powodów ideologicznych bronimy chwały Czerwonej Armii, bo komunistyczny obelisk chwały naszych panów to przecie żadna polityka.
              Monumentu Czerwonego Feliksa żeśmy w Warszawie nie upilnowali, ale tym razem to już się nie damy!

Ci
              eksperci są niewiarygodni!
              Wiarygodni są nasi eksperci, choć nie profesury, experci od "wartości artystycznych", experci od zabytków śmierdzących świeżością, experci od "założeń urbanistycznych". Ich ekspertyzy będą takie jak trzeba.
              Bo nasi eksperci byli zawsze niezależni - także w PRL-u, którego w istocie i teraz bronią.
              • Gość: Hey Re: pytania w sprawie wazeliny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.10, 20:06
                A no właśnie mobi, co robili te profesory za komuny? Pewnie walczyli z komuną i
                siedzieli po więzieniach? Wstydzą się pomnika, jak własnej przeszłosci.
                • mobydickzolsztyna Re: pytania w sprawie wazeliny? 15.05.10, 22:09
                  Gość portalu: Hey napisał(a):
                  > A no właśnie mobi, co robili te profesory za komuny? Pewnie walczyli z komuną i
                  > siedzieli po więzieniach? Wstydzą się pomnika, jak własnej przeszłosci.

Co robili? Robili to, co moi rodzice i ich przyjaciele, a także ci, którym się jakoś udało uniknąć kulki po wyjściu z lasu - siedzieli cicho!
                  Masz to komuś za złe?

Jednak wśród ludzi poddawanych indoktrynacji byli także prymusi, ochoczo aktywni.
                  Jeśliś dzieciak, to ci tego nie przetłumaczę, jeśliś starszy, to poco głupio pytasz? - no chyba żeś właśnie z tych takich synów, a pytasz tylko retorycznie.

Najlepszą ilustracją, modelem ówczesnej sytuacji był wygląd przymusowych "zebrań załogi". To był idealny obraz całości PRL:

Za stołem prezydialnym: nienawistni Nam, nasi "czerwoni właściciele" o pyskach, a nie twarzach,
                  na sali: My, wściekli, milczący, ze szklanymi oczyma,
                  miedzy nami: "rodzynki" - przodownicy, "prymusi", lizusy, aktywni, zawsze ZA, zawsze skłonni wytknąć błędy niesłusznemu towarzyszowi (nic to, ze bezpartyjnemu!), kable.
                  (jeśli wśród historyków, któryś się specjalizował w czasach najnowszych - to jego "kapusiostwo" domniemywali wszyscy, bo uczciwi nie chcieli musieć kłamać)

Jeśli pisałeś o budowie tartaków, to musiałeś wpierniczyć zdanie o światłej myśli Lenina, jeśli pisałeś wiersze, to musiałeś rymami zapłakać nad trumną Stalina, jeśli kułeś w kamieniu, to musiałeś choć czasem hołdować czerwieni, a takowej Armii - szczególnie
                  Dałeś tą ohydną daninę, ale się pilnowałeś, abyś się nie stał nazbyt ochoczy - a bywali i ochoczy w ohydzie!

I tak właśnie było przez całą Polskę: - od robotników po profesorów.
                  Myślisz, że wśród profesorów nie było lizusów, aktywistów, kabli a także zwykłych zniewolonych, życzących śmierci komunie?

Nie powymierali jeszcze ci wielcy i śmierdziutcy pomocnicy obcego mocarstwa w Polsce.
                  To właśnie ICH odnajdujemy w specyficznych postach nawet na tym forum!

Póty szubienic, póki ich życia.
                  Oni walczą zaciekle, z determinacją, jak szczury w kącie.
                  Olbrzymiej większości te szubienice zwyczajnie wiszą kalafiorem, mają większe kłopoty.

Tylko Mniejszość się dusi od tej bezwstydnej ekspozycji symbolu naszego poniżenia - za mało w nas determinacji, jak u komuchów - bo oni to faktycznie - urodzone szczury walki!
                  • Gość: oj,oj Re: pytania w sprawie wazeliny? IP: *.olsztyn.mm.pl 16.05.10, 10:51
                    A niejaki artysta J. Wierzyński chciał tam najpierw "stworzyć" lapidarium "artystycznych" reliktów komuny i peerelu. Dlaczego co mu przyświecało? Sentyment za minionymi czasy? Czy ten pomysł nie wynikał z atencji dla tego miejsca, dzieła i przesłania?

A potem mu przeszło (chyba?) i czynnie przyłączył się do przenosin za p.f. Głażewskiego. Potem nawet nieśmiało popierał pomysł Stowarzyszenia "Święta Warmia". W obecnej sytuacji jego wypowiedzi w tej sprawie jeszcze nie znam.

Moby jak to oceniasz tę postawę? Czy to u niego jakaś ewolucja?
                  • Gość: Hey Re: pytania w sprawie wazeliny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.10, 11:49
                    Próbujesz mobi zatopić adwersarza potokiem słów. Pytam tylko co robili za
                    komuny. Nie robili wtedy stopni naukowych i kariery?
                    Odpowiedz tak-tak, nie-nie.
                    • mobydickzolsztyna Re: pytania w sprawie wazeliny? 16.05.10, 15:21
                      Gość portalu: Hey napisał(a):
                      > Odpowiedz tak-tak, nie-nie.

To jest godne jedynej odpowiedzi: - żówno!
                      I będzie to odpowiedź godna i adekwatna.

Ty pytasz czy robili stopnie i kariery?

U Nas nie było aż tak radykalnie, więc możne opowiem ci jak w 1956 u Węgrów:
                      - ci, co robili stopnie i kariery w narzuconej Im niewoli, zupełnie bez wahania
                      wieszali na latarniach, wbijali na stalowe sztachety ogrodzeń Avoszów
                      (ichnich bepieków) i złapanych partyjniaków.
                      (no nareszcie Armia Czerwona przywróciła słuszny ład i porządek)

Aż tacy byli wdzięczni Węgrzy za możliwości rozwoju stworzone przez
                      Najlepszy z Ustrojów.

Może w chwili szczególnej złości hungaryzm i Nam chodził po głowach, ale w końcu
                      Oni to jednak Ugrofinowie, którzy prawie eksterminowali kiedyś Germanów, a my
                      Słowianie - nacja znacznie łagodniejsza i wybaczająca.

Sam, osobiście wraz z Wieloma byłem, w Pannie S, zwolennikiem Non-violation.
                      No sam powiedz:- czy kogokolwiek (a byli tego autentycznie godni!)
                      powiesiliśmy na latarni, gdy już przestały ich bronić sowieckie bagnety?

Te palcami "zyg, zyg marchewka - świntuszku" poprzez informacje IPN,
                      chcesz naprawdę porównać do wieszania na latarniach?
                      Za szyję?

• Gość: Ferdek Re: pytania w sprawie wazeliny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.10, 22:30
                        pokorne cielę dwie matki ssie
            • Gość: Olsztynianka Re: pytania w sprawie wazeliny? IP: *.olsztyn.mm.pl 17.05.10, 22:37
              do RE: wazelina! Nareszcie madry tekst, gratuluję, w powodzi tego
              wylewu pomyj skrajnych prawicowcow, jest jak perl, ąz mi lżej na
              sercu!
    • Gość: Luka Armia Czerwona nie wyzwoliła Olsztyna !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.10, 14:01
      spod okupacji hitlerowskiej. Allenstein był przecież od kilkuset lat we władaniu niemieckim. Rosjanie zdobyli to miasto (i potem je podpalili) w drodze na Berlin. I o tym należy pamiętać tworząc napis na tablicy pamiątkowej.
      • ot48 Re: Armia Czerwona nie wyzwoliła Olsztyna !!! 15.05.10, 16:31
        Gość portalu: Luka napisał(a):

> spod okupacji hitlerowskiej. Allenstein był przecież od kilkuset lat we władani
        > u niemieckim. Rosjanie zdobyli to miasto (i potem je podpalili) w drodze na Ber
        > lin. I o tym należy pamiętać tworząc napis na tablicy pamiątkowej.
        ====================================================================

Podpalili miasto niemieckie, takie niepisane są prawa wojenne. Niemcy poczynili znacznie więcej zniszczeń w Polsce i Rosji.
        A przecież Rosjanie mogli Allenstein i regon pozostawić Niemcom i też by się nic nie stało.
        • mobydickzolsztyna Re: Armia Czerwona nie wyzwoliła Olsztyna !!! 15.05.10, 16:46
          ot48 napisał:
          > A przecież Rosjanie mogli Allenstein i regon pozostawić Niemcom i też by się nic nie stało.

Po wypierniczeniu Nas z rodzinnych stron?!!!

Szedłem ulicą.
          Spotkałem Lenina.
          Popatrzył i poszedł dalej.
          A przecież mógł zastrzelić!

Zacny człowiek, jestem mu gorąco wdzięczny.
          • ot48 Re: Armia Czerwona nie wyzwoliła Olsztyna !!! 16.05.10, 19:22

> ot48 napisał:
            > > A przecież Rosjanie mogli Allenstein i regon pozostawić Niemcom i t
            > eż by się nic nie stało.
            >

>
            > Po wypierniczeniu Nas z rodzinnych stron?!!!
            >
            >
            > Szedłem ulicą.
            > Spotkałem Lenina.
            > Popatrzył i poszedł dalej.
            > A przecież mógł zastrzelić!
            >
            > Zacny człowiek, jestem mu gorąco wdzięczny.
            ===================================================================

A my jesteśmy bardzo wdzięczni aliantom za to że w 45 roku zostaliśmy przez nich "nagrodzeni" przekazaniem pod wpływy sowieckie.
            • mobydickzolsztyna Re: Armia Czerwona nie wyzwoliła Olsztyna !!! 17.05.10, 08:42
              ot48 napisał:
              > A my jesteśmy bardzo wdzięczni aliantom za to że w 45 roku zostaliśmy przez
              > nich "nagrodzeni" przekazaniem pod wpływy sowieckie.

Nie w 45, a w 43 (Teheran) byliśmy zapłatą za ponoszenie głównego ciężaru walki
              z Hitlerem przez Armię Czerwoną,
              a w 44 dodatkowo za ocalenie życia kilkuset tysiącom żołnierzy amerykańskich
              realizując umowę między
              Stalinem a Rooseveltem i Churchillem, podpisaną w Jałcie

Obiektywnie należy przyznać, że za dobrą cenę Nas sprzedano.
              Tyle że My, Polacy mamy prawo być w tej kwestii subiektywnymi.
              Dla nas wywalenie z Polski Szwabów było jednocześnie dokończeniem tego,
              co Ruskom się nie udało w 1920 roku.

Ja potrafię zrozumieć Ruskich, że oczekują wdzięczności. Taka fałszywa
              "wdzięczność" automatycznie odsuwa od nich oskarżenie o imperialistyczne
              zagarnięcie Polski na pół wieku.

Ja potrafię zrozumieć wdzięczność Zachodu wobec Armii Czerwonej (dlaczego nie
              kupią od Nas szubienic?)
              wynikającą z ocalenia życia milionów własnych
              żołnierzy.

Ja tylko nie rozumiem sporej części Polaków.
              Czy konstatacja, że jeden bandyta wyrwał Nas z łap drugiemu bandycie po to aby
              samemu mieć Nas w swoich łapach - musi się aż przeradzać we
              "wdzięczność", w gloryfikację, w eksponowanie tego gigantycznymi
              pomnikami po wsze czasy?

Szary Krasnoarmiejec (przynajmniej poniektóry) mógł sądzić, że wyzwala
              Polaków, więc Jemu Wdzięczność! ale Czerwona Armia, jeden z rdzeni
              agresywnego komunizmu rosyjskiego ("Związek nasz bratni ogarnie ludzki
              ród")
              - ta Armia imperialistycznie "ogarniała ludzki ród".

No jak można być aż tak ślepym na dziesiątki lat dowodów powyższego?
              No chyba, że się osobiście w tym WSPÓŁUCZESTNICZYŁO!!!
              (albo choć Tatuś to robił, a samemu się było beneficjentem odrobinę lepszego
              statusu w niewo
              li)

• ot48 Re: Armia Czerwona nie wyzwoliła Olsztyna !!! 17.05.10, 19:38
                A dlaczego mamy niszczyć dzieło sztuki, znanego i uznanego artysty rzeźbiarza? Trzeba być chorym z nienawiści żeby tak traktować pomnik Dunikowskiego. I tak interpretować postawę ludzi którzy stają w obronie pomnika. Nigdy tego pomnika nie kojarzyłem i nie kojarzę z niechlubnymi wydarzeniami drugiej wojny światowej.
                • Gość: fansld Re: Armia Czerwona nie wyzwoliła Olsztyna !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.10, 20:15
                  Wlasnie chodzi o to zebys kojarzyl pomnik z niechlubnmi wydarzeniami po II wojnie.
                • Gość: Rodak Re: Armia Czerwona nie wyzwoliła Olsztyna !!! IP: *.olsztyn.mm.pl 17.05.10, 22:42
                  Rodakot48 Masz rację, gratuluję, w tej powodzi belkotu nagle
                  normalny
                  komentarz!
                • mobydickzolsztyna Re: Armia Czerwona nie wyzwoliła Olsztyna !!! 17.05.10, 23:47
                  ot48 napisał:
                  > Nigdy tego pomnika nie kojarzyłem i nie kojarzę
                  > z niechlubnymi wydarzeniami drugiej wojny światowej.

Czy cokolwiek z tego nie-kojarzenia wynika poza (wstydliwym) niedouczeniem?
                  Więc nie używaj tego jako "argumentu".
                  Zachowaj swoją osobliwość jako prywatną.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Podobno jeszcze teraz istnieją plemiona, które nie kojarzą rodzenia się dzieci z jakimiś figlami przy ognisku.
                  Wedle Nich Kobiety po prostu od czasu do czasu rodzą dzieci i szukanie jakichś przyczyn tego rodzenia poza naturalnymi cechami Kobiet - to po prostu głupota.

Więc przyjmuję do wiadomości twoje nie-kojarzenie szubienic z pro-sovieckimi hołdami komuchów jako powodami ich wzniesienia.

Plemiona bywają takie i owakie - i cóż tu komentować?
                  • ot48 Re: Armia Czerwona nie wyzwoliła Olsztyna !!! 18.05.10, 17:28

Ty Człowieku jesteś chory z nienawiści. Nie zamierzam cię przekonywać.
                    • mobydickzolsztyna Re: Armia Czerwona nie wyzwoliła Olsztyna !!! 19.05.10, 10:42
                      ot48 napisał:

> mobydickzolsztyna napisał:
                      > Ty Człowieku jesteś chory z nienawiści. Nie zamierzam cię przekonywać.

No i co Tu tu tak kłamiesz?
                      Nigdzie niczego podobnego nie napisałem

Najgorszym komuchom nie imputuję jakiejś choroby.
                      Co najwyżej domniemywam ich wściekłości z powodu spadku w "rankingu społecznych wpływów"

Np taki kiedyś kapitan, a teraz śmietnikowy archeolog z dotacją Opieki Społecznej,
                      ale z internetem, z internetem: - przez który chwiałby "dać popalić" winnym jego obecnej sytuacji, których wypatruje w Kościele, w "S", w PiS-ie.

To ON by zarzynał z nienawiści, to ON jest chory, a nie ja - opamiętaj się ot48!

Tyle, że faktycznie nie jestem w stanie przekonać na forum o czymkolwiek (bo wcale nie o jakiekolwiek Przekonania tu idzie!) ludzików z grupy dającej mi kiedyś "w piernicz" zgodnie z literą PRL-owskiego prawa.

"Prawa", które sami Polsce narzucili właśnie po to , aby swobodnie takim jak ja dawać "w piernicz".
                      Jak Gestapowcy na Szucha - zupełnie bez jakiegokolwiek ryzyka poniesienia kary za to.
                      (cholera - mylę się: wtedy były Sądy Podziemne AK, a za PRL-u niczego adekwatnego na bydlaków już nie było!)

No ilu, ilu, ilu teraz siedzi w więzieniach, podoknie jak po "małych" procesach Norymberskich, jak nazistowskich Kolegów po Terrorze -za wypieprzanie Ludzi z Polski w 68, za pobicia, za podpalenia, za zabicia -Kogokolwiek tylko sobie zechcieli?

Przecież Sądy do tej pory są (z własnego wyboru - bo Oni są na ogół również z "tych czasów") - są ślepe, głuche, nie rozumiejące i doktrynalnie nad-ostrożne w osądzaniu!

Przecież paru z nich musi być tu na forum!
                      Czy to "nawiedzony absurd", że musi?
                      - Sam przemyśl to racjonalnie!
                      No bo niby CO z nimi się stało? Dlaczego niby nie są obecni i wściekli?

Anihilowali się, rozpłynęli się w powietrzu, polecieli na Księżyc?
                      Pomarli już? - te zupełnie młode byki, które mnie wysyłały na dołek komendy?
                      A jak się nie załapali do firm ochroniarskich i stękają z nudów i niedostatku forsy?

Tropicie tu biednych TW - rektorów, dziekanów, kapłanów i w ogóle skaptowanych szaraków, ale o "legalnych" Funkcjonariuszach to jakoś milczycie.

A porucznicy, kapitanowie, majorowie - to sympatyczni, a tylko TW to już NIE?
                      "Legalni urzędnicy MSW, służący po prostu Polsce, takiej jaką akurat była" - cholera jasna!
                      Jak Czynownicy Cara - "Polsce jaką akurat była" - zarzynając "listopadową i styczniową kramołę", Wielopolscy dla ubogich!
                      A KTO, u diabla starego, "kaptował" TW - często strasząc śmiercią Delikwentowi, lub Rodzinie?

To nie ja będę kretynem, a Ci którzy irracjonalnie twierdzą o "już nie istnieniu" tych byków, o nieistnieniu ich nienawiści wylewanej na forach!

PS
                      ciekawe - JAK na to odpowiedzą na to "formujące" dawne bezpieki.
                      Bo oni to nie krasnoludki, albo Baba jaga - oni naprawdę (jeszcze) istnieją.
                      • mobydickzolsztyna Error 19.05.10, 11:09
                        "formujące" (z przedostatniego wiersza => "forumujące"

PS
                        Ciekawe, czy jeszcze w XXI wieku tutejsze forum udostępni (oczywistą na wielu
                        forach)
                        opcję edycji, korygowania własnych postów?
        • Gość: fansld Re: Armia Czerwona nie wyzwoliła Olsztyna !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.10, 19:17
          45 lat sowieckiej indoktrynacji zrobilo swoje. Wypralo mozgi i oglupilo POlakow.
          A pomyslec ze w roku 47 w czasie pamietnych totalnie sfalszowanych wyborow jak
          oceniaja histrycy zaledwie kilka procent (choc i to jest ostatnio kwestionowane)
          glosowalo na tzw. komunistow (czyt: agentow sowieckich)
          No ale wtedy narod jeszcze mial myslec.
          Lecz skoro podwaliny prawne PRL opieraly sie na terrorze, oszustwach i
          zniewoleniu trudno sie dziwic ze pokolenie ktore wyroslo ma w glowach to co ma i
          ze historia nie interesuje ich wcale.

Heh...wybierzmy przyszlosc - jak mawial komunistczny cwaniczek co to pil sobie
          nad grobami polskiej elity
          • ot48 Re: Armia Czerwona nie wyzwoliła Olsztyna !!! 16.05.10, 19:15
            Jak już chcemy rozbierać pomnik polskiego artysty który to niby upamiętnia okupację sowiecką, to może najpierw rozprawmy się "pamiątkami" jakie pozostawili okupanci Krzyżacy. Proponuję zacząć od rozebrania zamku w Malborku.
            • Gość: fansld Re: Armia Czerwona nie wyzwoliła Olsztyna !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.10, 20:12
              A kto mowi o rozbieraniu? Pomnik niech sobie stoi. Ty chodzi o cos znacznie
              wazniejszego niz troche kamienia z Manzoleum Hindenburga.
              • Gość: dr czyrak Re: Armia Czerwona nie wyzwoliła Olsztyna !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.10, 20:59
                Trzeba by je wyrwać jeszcze z Pałacu Kultury i Domu Partii. Jak warszawiacy będą
                to parszywstwo, pomniki zniewolenia rozbierać koniecznie musimy się upomnieć o
                swoje.
                • mobydickzolsztyna Re: Armia Czerwona nie wyzwoliła Olsztyna !!! 17.05.10, 23:59
                  Gość portalu: dr czyrak napisał(a):
                  > Trzeba by je wyrwać jeszcze z Pałacu Kultury

CO wyrwać?
                  Imię Stalina?
                  Bo chyba do tej pory ten Pałac jest imienia Stalina

Dlaczego tak sadzę?
                  Bo nie jest mi znana jakakolwiek oficjalna decyzja o odebraniu mu tego
                  imienia.

Jeszcze w latach 70-tych to wykute imię, Upierdliwi byli w stanie sfotografować,
                  jako dyskretnie przesłonięte neonem pieprzącym coś o Kulturze i Nauce - z
                  pominięciem SEDNA!

Diabli (idealny "sprawca!") wiedzą kiedy znikło toto ze szczętem.
                  Znikło dyskretnie, ale oficjalnej , upublicznionej decyzji nie było.
                  Więc te imię obowiązuje!

Co Było Do Określenia!
                  • ot48 Re: Armia Czerwona nie wyzwoliła Olsztyna !!! 18.05.10, 17:52
                    PKiN też miło wspominam, w czasach szkoły podstawowej przez kilka lat
                    chodziłem do Pałacu Młodzieży. Uczęszczałem na zajęcia do kilku pracowni.
                    Korzystałem z basenu, nauczyłem się grać w bilard, jeździłem na gokartach.
                    Korzystałem z biblioteki w tamtym czasie każda książka posiadała zakładkę z
                    napisem Pałac Kultury i Nauki imieniem Józefa Stalina.Oryginalny wykuty napis
                    nad wejściem głównym był zasłonięty neonem. Przed wejściem do sali kongresowej
                    stał mężczyzna z książką na której wypisano a raczej wykuto "Marx Engels Lenin
                    Stalin" w późniejszym okresie to ostanie nazwisko zostało skute.
                    PKiN wspominam z sentymentem i rozbieranie go tylko dlatego że został
                    wybudowany przez ZSRR byłoby przejawem zakompleksienia i małości decydentów.
                    • Gość: zygzak Re: Armia Czerwona nie wyzwoliła Olsztyna !!! IP: 83.19.115.* 18.05.10, 18:03
                      PKiN jest prawnie chronionym zabytkiem, więc żadne oszołomy od
                      niszczenia nic już tu nie wskórają. Zabawne jest, że dyskutuje się tym
                      na olsztyńskich forach, podczas gdy Warszawa ma to już przerobione od
                      ładnych paru lat.
                      • ot48 Re: Armia Czerwona nie wyzwoliła Olsztyna !!! 18.05.10, 18:11
                        Ale ten temat jeszcze niektórych gnębi i próbują anulować decyzję.
                        • mobydickzolsztyna Re: Armia Czerwona nie wyzwoliła Olsztyna !!! 19.05.10, 11:56
                          ot48 napisał:
                          > Ale ten temat jeszcze niektórych gnębi i próbują anulować decyzję.

Dlaczego próbują i nigdy próbować nie przestaną?
                          Bp KIEDYŚ przyjdzie czas na anulowanie takich pseudo-naukowych decyzji, w istocie wymierzonych wprost w serce Polski.

Czy naprawdę nigdy nie spotkaliście się ze zjawiskiem ekspertów-najmitów?
                          Cały PRL - oficjalne naukowe "ekspertyzy" o wyższości Gospodarki Planowej nad Wolnym Rynkiem. Tysiące socjalistycznych naukowców za tym.

Teraz - cichutko połączeni z lekarzami i koncernami farmaceutycznymi eksperci od tego, co tylko sobie płacący zażyczą? Od ptasiej grypy ostatnio. Może już i dziesiątki tysięcy mędrców i nie-odrzucalnych autorytetów - wobec Których macie być klęczącym, głupim pyłem??

Kurcze! Nie znacie tego?

TERAZ postkomunizm, także w kręgach "obiektywno-eksperckich" jest nadal dostatecznie skuteczny, odpowiednio urzędniczo zakotwiczony (to mistrzowie tego zakotwiczana!).

Jeśli zaś eksperci, rzeczywiści znawcy historii, próbują zrzucić kajdany - jeśli chcą mówić to, co naprawdę myślą
                          - to wy, popłuczyny dawnego Ustroju - chcecie Ich zmusić do śpiewu na starą nutę?

Ale w końcu - przecie kiedyś ostatnie echa PRL-u zdechną!
                          Więc Polacy, nie-PRL-owskiej mentalności musimy - co i rusz próbować:
                          - czy może to wreszcie już?
                          Czy może to już?

DOCZEKAJĄ się kurna, doczekają!
                          Ja np pół wieku czekałem, abym już nie musiał palić komitetów
                          Doczekam się i dalszego, logicznego - ciągu!

Będziemy pytać i pytać, apelować i apelować, "jątrzyć i jątrzyć",
                          nasze dzieci i wnukowie
                          aż wreszcie podłe bydlę - zdechnie!

Kiedyś, kiedyś, kiedyś obiektywna ekspertyza wreszcie zabrzmi po ludzku:
                          -"śmieć wybitnego Artysty", taki jakie zwyczajnie WSZYSCY Artyści miewali w swym "artystycznym dołku możliwości" miewali (jak np Gałczyński i Szymborska wychwalaniem Stalina), a jednocześnie swą treścią szkodliwy Polsce - usunąć!
                          • Gość: jas Pobudka, Mobi obudz sie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.10, 12:05
                            Mobi jaki PRL ?
                            1993 - wpis do rej. zabytkow pominka WZW-M
                            2003 - uchwalenie planu CENTRUM obejmujacego pomnik i plac ochrona konserwatorska.
                            To juz nastapilo nie za tej zniewolonej.
                            • mobydickzolsztyna Re: Pobudka, Mobi obudz sie... 19.05.10, 15:13
                              Gość portalu: jas napisał(a):
                              > Mobi jaki PRL ?
                              > 1993 - wpis do rej. zabytkow pominka WZW-M
                              > 2003 - uchwalenie planu CENTRUM obejmujacego pomnik i plac ochrona konse
                              > rwatorska.

Ty chyba udajesz, że tego nie wiesz, że za czasów PRL-u zbędne były jakiekolwiek papiery potwierdzające wolę komuny.
                              Zbędne były hipoteki, rejestry własności, plany zagospodarowania itp.
                              Jak jezioro przeszkadzało zabudowie wykoncypowanej przez "władzę", to się je przedstawiało i tyle.
                              Władza "dawała" teren pod budynek i to był koniec sprawy.
                              Dopiero teraz te sprawy trzeba "upapierowiać", dochodzić własności gruntu itp.

Kiedyś władza by po prostu zatłukła pałami jakieś zakusy na szubienice bez żadnego urzędolenia.
                              Dopiero teraz niedobitki komuny, nie mogąc spałować, muszą się chwytać subtelniejszych sposobów - rejestrów zabytków, planów zabudowy i temu podobnych sposobów obrony spuścizny komuny, równie skutecznych, póki co, jak dawne, proste pały.

Nic to!
                              Komuny nie obroniły pały
                              i rejestry, plany, decyzje
                              jej pozostałości w nieskończoność nie zakonserwują.

Czas mija. a oni biologicznie odchodzą.
                              Szubienice padną!
                              • Gość: Lex Re: Pobudka, Mobi obudz sie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.10, 15:29
                                Walka z symbolami jest walką symboliczną. Nictak na prawdę nie daje.
                                Szubienice jak przyjdzie na nie pora same upadną.
                                Mobi:
                                pora zniszczyć prawdziwego komucha, i to tego najbliższego - w
                                sobie. Komucha-niszczyciela. Komucha-okupanta-w-nieswoim-mieście.
                              • ot48 Re: Pobudka, Mobi obudz sie... 19.05.10, 20:26

>
                                > Czas mija. a oni biologicznie odchodzą.
                                > Szubienice padną!
                                ====================================================================== Za "niedługi" czas i Ty odejdziesz tylko po tobie żaden ślad nie zostanie. A szubienice pozostaną.
                                • mobydickzolsztyna Re: Pobudka, Mobi obudz sie... 21.05.10, 12:29
                                  ot48 napisał:
                                  Za "niedługi" czas i Ty odejdziesz tylko po tobie żaden ślad nie zostanie. A
                                  szubienice pozostaną.

Moja śmierć będzie bez znaczenia dla Sprawy. Jak jakiegoś zająca w
                                  podolsztyńskich lasach.
                                  Żyje, nie żyje - a co za różnica?

Ale zniknięcie tych, którzy mają w kieszeniach "prawomocne" pieczątki do
                                  obrony Głównego Olsztyńskiego Symbolu Komuny
                                  - przez osądzanie wyjątkowej wartości artystycznej tego żówna,
                                  - decydowanie o zabytkowości tegoż,
                                  - straszenie o tragedii dla urbanistycznego ładu po spuszczeniu wody po tym czymś,
                                  - (w razie potrzeby) - alarmowanie o jego niezbędności ekologicznej,
                                  - a w tragicznej, ostatecznej "Minucie Prawdy" (jakby poprzednie
                                  zabezpieczenia całej olsztyńskiej komuny nie wystarczyły)
                                  - to dla ocalenia
                                  unikalnego chrząszczyka smoczkotyłkiego, który się zagnieździł w kamiennych
                                  porach pały tryumfalnie dzierżonej przez Tępomordego Byka w Monumencie =
                                  pozostaje jeszcze ekologiczne przykucie się łańcuchami do niego!

Gdy jednak to oni biologicznie już odejdą, a nie jakiś nieistotny Moby -
                                  to naprawdę będzie miało konkretne znaczenie dla losów olsztyńskiego
                                  masywu "DwuPrącia".

Zło przeminie, bo zło wczesnej, czy później - zawsze przemija!
                          • ot48 Re: Armia Czerwona nie wyzwoliła Olsztyna !!! 19.05.10, 20:20

> ot48 napisał:
                            > [i]> Ale ten temat jeszcze niektórych gnębi i próbują anulować decyz
                            > Ale w końcu - przecie kiedyś ostatnie echa PRL-u zdechną!
                            ====================================================================
                            Ale wtedy również zdechną przeciwnicy ustroju niesłusznego i Ty również, a nowe pokolenia nie będą niszczyć zabytków minionej epoki bez względu jaka ona była i jak ją oceniać będą.

• Gość: Gość Co zrobili Rosjanie? Kolejna dyskusja o "szubie... IP: *.olsztyn.mm.pl 17.05.10, 22:11
      Z pewnym wstydem przeczytalam,apel olsztyńskich naukowcow ( tak
      nazwali si bardzo ograniczony światopogladowo do jednej opcji
      bliskiej IPN! myslę, że bylo ich za malo aby mogli decydować o
      sprawie ważnej dla miasta. UWM ma w sumie więcej naukowcow Wstyd
      mi. bo w Zachodniej Europie takie pomniki z innej epoki pozostawia
      się, pokazuje wycieczkom, u nas trzeba "to co nie nasze" wepchnąc w
      krzaki. Armia Czerwona weszla do Olsztyna mając swiadomosc, że
      wchodzi na teren niemiecki, a Niemcom "zawdzięczali" oni śmierc
      ponad 20 mln swych obywateli. Olsztyn przed 1945 rokiem nie byl
      polski, dostalismy go w ramach przesunieć (międzynarodowych)
      granic. Mozna upierać się przy slowie wyzwolenie czy wkroczenie, ale
      na Boga odczepcie się od pomnika, nie przynoscie nam wstydu za
      nieokielznaną ciagle chęc odwetu! nawet na kamieniu!
      • Gość: fansld Re: Co zrobili Rosjanie? Kolejna dyskusja o "szub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.10, 16:01
        Jak w koncu pojmiesz ze celem ZSRR bylo od poczatku zniewolenie Polski, i
        pojmiesz ze cel ten w koncu osiagnieto przestaniesz sie wstydzic a zaczniesz byc
        dumny ze ludzie walcza o prawdziwy obraz barbarzyncow ze wschodu.
    • ot48 Szubienice a piramidy 19.05.10, 20:36
      Piramidy egipskie dla jednych są symbolem wielkości dla innych symbolem zniewolenia tysięcy ludzi /niewolników/ którzy je budowali ale nikomu nie przychodzi do głowy by je rozbierać.
      • Gość: mrof Re: Szubienice a piramidy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.10, 21:18
        Poza zniewolonymi.
        Pamiętaj, że część staruchów czuje się nadal zniewolona. Oni, biedacy chcą burzyć.
        • ot48 Re: Szubienice a piramidy 19.05.10, 22:00
          Gość portalu: mrof napisał(a):

> Poza zniewolonymi.
          > Pamiętaj, że część staruchów czuje się nadal zniewolona. Oni, biedacy chcą burz
          > yć.
          =====================================================================

Może to brutalne ale ich wyzwoli śmierć. Jedyna nadzieja w tym, że niedługo ich nie będzie!!!!!!
          • Gość: Zbychu Re: Szubienice a piramidy IP: *.centertel.pl 11.08.10, 17:50
            jeśli piramidy to tylko finansowe
      • Gość: stanisław Re: Szubienice a piramidy IP: 209.141.50.* 22.01.15, 08:27
        dla mnie współczesnym symbolem zniewolenia są centra handlowe pogrążające naród
        w otchłań konsumpcjonizmu i bezideowości w imię interesów wielkich korporacji zza oceanu
    • Gość: Romek Re: Co zrobili Rosjanie? Kolejna dyskusja o "szub IP: *.centertel.pl 17.08.10, 10:23
      czy trzeba poprawić mistrza Xawerego i dodać krzyż oraz bagnety?
      upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6d/Pomnik_Wyzwolenia_Ziemi_Warmi%C5%84sko-Mazurskiej_w_Olsztynie.JPG
    • Gość: Rysiek Re: Co zrobili Rosjanie? Kolejna dyskusja o "szub IP: 31.61.74.* 21.01.12, 21:04
      krwawy ugór
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka