Dodaj do ulubionych

Dwa lotniska w planach. Wilkowo lepsze czy Szym...

IP: 91.104.127.* 31.05.10, 20:28
Sytuacja wyglada tak ze lotnisko w Szymanach nie powstanie bo blokuje go
Elblag(Nowaczyk & spolka) co jest na reke gdanskiemu lobby lotniczemu,zadne
tam bzdury o Wilkowach czy jak one tam nigdy nie zostana zrealizowane a
naczelny "sledczy"z wybiorczej Olsztyn wyciaga z formaliny stare tematy
dotyczace kluczowych inwestycji dla rozwoju Olsztyna i regionu zeby internauci
natrzepali setki wpisow
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Dwa lotniska w planach. Wilkowo lepsze czy Sz IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.05.10, 21:04
      Taki z Ciebie światowiec jak z tych inwestorów niemieckich znawcy od
      lotnisk. Inwestują w Chinach i u Arabów???? Kto ich sprawdzi/??.
      Hi,hi,hi i tyle. A swoją drogą to chcą wyrwać z Agencji Nieruchomości
      Rolnych ładny kawał ziemi.
    • Gość: marnakarma Dwa lotniska w planach. Wilkowo lepsze czy Szym... IP: *.olsztyn.mm.pl 31.05.10, 21:18
      marszalek puknij sie w łeb z tymi szymanami. dobrze powiedzili w tym tekscie, ze lotnisko musi być blizej naszego miasta, bo to olsztyniacy i ludzie z tym miastem zwiazani beda utrzymywac lotnisko. Toz jak mam pojechac na lotnisko do szyman, potrzebuje 1,5h. To bede w tym czasie juz pod Plonskiem, a z Wawy lub w krótce z Modlina bezie wiecej lotów. lotnisko od zaraz k. olsztyńska. ale Polskie nie nienimieckie
      • Gość: Przejazdem Re: Dwa lotniska w planach. Wilkowo lepsze czy Sz IP: *.olsztyn.mm.pl 31.05.10, 21:27
        Oczywiście, że nie niemieckie. Czysto polskie lotnisko ma być, a
        wszyscy faceci z obsługi wąsaci.
        • Gość: wojcekr Re: Dwa lotniska w planach. Wilkowo lepsze czy Sz IP: *.olsztyn.mm.pl 31.05.10, 21:37
          toć to zwykłą rozgrywka między psl a po i tyle
          psl forsuje swoją głupotę tylko możę trochę mniejszą a po swoją
          tylko trochę większą
          nikt nie walczy o lotnisko w miescie bo wszyscy sięboją
          podskoczyćieszkańcom
          a nie żętam elbląg kogośblokuje
          choć napewno gdańskowi na reke
          • mariusz2010 Wilkowo lepsze 23.06.11, 22:50
            Jeśli ma to być lotnisko dla mieszkańców Olsztyna, to w Wilkowie. Jeśli w Szymanach, to dla vipów, oraz krewnych i znajomych królika.
            Czas pokaże, czyj interes jest bardziej brany pod uwagę.
    • Gość: wojcekr Re: Dwa lotniska w planach. Wilkowo lepsze czy Sz IP: *.olsztyn.mm.pl 31.05.10, 21:40
      co by nie było ciała damy my
    • Gość: bo_tak Dwa lotniska w planach. Wilkowo lepsze czy Szym... IP: *.olsztyn.mm.pl 31.05.10, 22:00
      Jak to jest że od widzimisie wojewody zależy to czy powstanie tam lotnisko czy
      nie?? Co to król jakiś? Myślałem że mamy demokracje.

Po drugie ile lat trwa to pierniczenie się z Szymanami?? Już jest jakaś
      spółka, są prezesiki rady nadzorcze, wszyscy biorą pensje a lotniska tam nie
      widać jakoś.

A firma niemiecka chce wyłożyć kase, ma jasny plan, już walczą o promese z
      urzędu lotnictwa, za rok ma być dokumentacja i rozumując dalej w najbliższej
      przyszłości lotnisko z prawdziwego zdarzenia przy normalnych drogach.

Panie wojewodo jakie są prawdziwe intencje że nie chcesz lotniska w wilkowie??
      • Gość: Pilot Re: Dwa lotniska w planach. Wilkowo lepsze czy Sz IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.10, 22:10
        Liczę że międzynarodowy airport w regonie powstanie najwcześniej po roku 2030,
        gdy do władzy dojdą obecni uczniowie!
        • Gość: Przejazdem Re: Dwa lotniska w planach. Wilkowo lepsze czy Sz IP: *.olsztyn.mm.pl 31.05.10, 22:28
          Międzynarodowy airport? Międzygalaktyczny kosmodrom. Czysto polski oczywiście.
    • Gość: zg Dwa lotniska w planach. Wilkowo lepsze czy Szym... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.05.10, 22:34
      Szymany 10 km od granicy województwa. Dla którego województwa ma to
      być port regionalny??????????????
      • Gość: wojcekr Re: Dwa lotniska w planach. Wilkowo lepsze czy Sz IP: *.olsztyn.mm.pl 31.05.10, 22:43
        port służb specjalnych- taki teżjest potzrebny
    • Gość: zac Dwa lotniska w planach. Wilkowo lepsze czy Szym... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 31.05.10, 23:06
      tylko Wilkowo!!!
    • Gość: marek Dwa lotniska w planach. Wilkowo lepsze czy Szym... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 01.06.10, 00:00
      Swiatowy nie zgodze sie z toba. Jesli chca wybodowac nowe, wieksze i nowoczesniejsze lotnisko pare km od Olsztyna to mowie good for them! Czemu nie? Jako mieszkaniec Olsztyna bede ich wspieral rekami i nogami bo GDYBY takie lotnisko by jednak powstalo ozywiloby caly region lacznie z Olsztynem. A jesli to tylko tak jak mowisz gawedziarze to tez nie sadze by zaszkodzilo to budowie portu w szymanach bo juz sama mozliwosc powstania tak blisko konkurencji zmobilizuje "polskiego obywatela izraela" i urzedasow z UM to przyspieszenia.
      • Gość: swiatowy Re: Dwa lotniska w planach. Wilkowo lepsze czy Sz IP: 91.104.127.* 01.06.10, 00:10
        Ale ja sie z toba absolutnie zgadzam!.Niech bedzie to Olsztynek,Szymany czy
        Gryzliny ale do cholery jasnej niech w koncu powstanie tu jakies lotnisko bo
        lata leca,w kolko o tym klepia i nic sie nie zmienia.Na dzien dzisiejszy jedynym
        realnym lotniskiem jest lotnisko w Szymanach a te jest blokowane przez
        Elblag.Pomysl z Olsztynkiem to kielbasa wyborcza
        • Gość: marek Re: Dwa lotniska w planach. Wilkowo lepsze czy Sz IP: *.olsztyn.vectranet.pl 01.06.10, 00:26
          Wiesz co, mnie sie wydaje ze juz te lotnisko w Wilkowie jest duzo bardziej realne niz szymany. Najgorzej gdy politycy biora sie za budowe czegokolwiek. Piep... o tych Szymanach od lat i nic sie tam nie dzieje. Wedle zapewnien od paru lat powinny w Szymanach ladowac samoloty a tam dalej chula wiatr. Ja jednak bardziej ufam prywatnemu kapitalowi bo taki chce zarabiac i nie guzdra sie latami tak jak politycy. Poczytaj troche o tym inwestorze, jest troche w sieci, wyglada na powaznego goscia, jego firma to nie jakis krzak. Nie wiem czy ma 300mln euro no ta inwestycje ale w zasadzie to miec nie musi. Z tego co czytalem to wobec tego lotniska sa wieksze plany niz tylko regionalne lotnisko blisko Olsztyna.
          • Gość: jace Re: Dwa lotniska w planach. Wilkowo lepsze czy Sz IP: *.home.aster.pl 01.06.10, 00:58
            Najbardziej denerwuje to, że znowu prywatny inwestor z kasą w ręku, który
            przychodzi do naszego regionu jest zniechęcany przez urzędników. Jak chce
            budować i ryzykować kasę to tylko jego sprawa.
    • ewa1-23 I po co ciągle międlić ten temat? 01.06.10, 07:51
      Zobaczymy, czy wygra racjonalne myślenie (Wilkowo) z niejasnymi interesikami i powiązaniami rodem z PRL.
    • Gość: allensteiner Dwa lotniska w planach. Wilkowo lepsze czy Szym... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 01.06.10, 08:54
      Wolę mieć lotnisko bliżej. Mieszkańcy Wielbarka też.

Ot, i dylemat... Komu dogodzić?...
    • Gość: AC Dwa lotniska w planach. Wilkowo lepsze czy Szym... IP: 212.160.172.* 01.06.10, 09:53
      Procentowy miernik zasadności budowy lotniska pasażerskiego: Szymany
      1% (słownie jeden); Wilkowo 20%; Dajtki 95%. Ostatnie 5% mają
      mieszkańcy Dajtek, którzy uważają, że lotnisko przyniosłoby im mniej
      korzyści niż utrudnień.
      • Gość: wojcekr Re: Dwa lotniska w planach. Wilkowo lepsze czy Sz IP: *.olsztyn.mm.pl 01.06.10, 10:12
        i to jest słuszna słuszność
        zwłąszcza, że 2 samoloty dziennie to raczej atrakcja niż problem
    • ewa1-23 A tak przy okazji. Rzutki gospodarz policzyłby 01.06.10, 10:24
      ile będzie kosztowało województwo wybudowanie lotniska przez niemiecką firmę, a ile w Szymanach. Jak będzie finansowane lotnisko w Wilkowie? A może wtedy nie będzie trzeba dofinansowawać go z polskich środków publicznych, ani z dotacji UE, tylko te pieniądze przeznaczyć na coś innego ( np. na drogi, szynobusy, czy zwalczanie ognisk robala-pachnicy?) Może by wyszło, że lotnisko w Wilkowie to i racjonalne i mniej kosztowne dla województwa? Sama jestem ciekawa, jak rozegra się walka między rozumem a PRL....
    • Gość: marynarz Dwa lotniska w planach. Wilkowo lepsze czy Szym... IP: 58.25.152.* 01.06.10, 12:07
      Lotnisko w Szymanach to jakis egzotyczny pomysl i rownie egzotyczne
      argumenty za jego budowa - ze to podobno lotnisko dla regionu a nie
      tylko dla olsztyna. Otoz jesli lotnisko pod Olsztynkiem mialby nie
      byc dla regionu, to o ile bardziej na peryferiach lezy lotnisko pod
      Szymanami? Ludzie ktorzy mieliby przyleciec do Szyman beda pozniej
      mieli zasowac do Olsztyna aby sie przesiasc w inny autobus i dojechac
      do swoich jezior? Dla Olsztyniakow oraz wizytorow w Olsztynie dojazd
      do Szyman, 60km, jest malo wygodny, nawet jesli droga ta bedzie
      wyremontowana. Szymany sa poprostu zadaleko. Lotnisko w naszym
      wojewodztwie ma sens jesli bedzie w lokalizacji blisko Olsztyna -
      Wilkowo 20 km vs. Szymany 60 km. Dopiero bedac blizej lotnisko bedzie
      dla Olsztyniakow/turystow bardziej konkurencyjne wzgledem innych
      lotnisk tj. Gdansk Rebiechowo czy Modlin.
    • Gość: Lukas Dwa lotniska w planach. Wilkowo lepsze czy Szym... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 01.06.10, 12:27
      Powoli dociera do mnie, że Szymany i Port Regionalny nie powstaną, a kasa z UE
      pójdzie na przemielenie między kolegami. Natomiast mieszkańcy tego województwa
      mają dalej bujać się na lotniska do Gdańska i Warszawy. Marszałkowi zależy na
      marginalizacji tego województwa, a nie na jego otwarciu na świat, poza tym
      ktoś zagraża jego interesom i jego dogadanemu procentowi w monopolu co się
      nazywa Szymany kasę UE z kolegami w spółce wyprowadzamy. Dlatego jestem jak
      najbardziej za prywatnym inwestorem, który z pewnością policzył ten biznes i
      chcę zainwestować blisko Olsztyna w Port Lotniczy przy przyszłej drodze
      ekspresowej 7.
    • Gość: zygzak Dwa lotniska w planach. Wilkowo lepsze czy Szym... IP: 83.19.115.* 01.06.10, 12:39
      Nie wiem w czym problem. Facet przychodzi z kasą, chce ją
      wydać...złoty interes dla miasta. Jeśli Szymany się kiedys wybudują -
      proszę bardzo - watpię w to, ale jak chcą to niech to zrobią.
      Tymczasem powinno się pozwolić na budowę lotniska w Wilkowie - jeśli
      będzie to nieekonomiczne i nieopłacalne to któreś z tych dwóch
      zdechnie i tyle. W obu przypadkach pieniądze do nas napływają a nie
      odpływają. Czy jest jakiś odgórny zakaz budowania większej ilości
      lotnisk niż jedno?
      Jak już wiele razy pisałem - w interesie Olsztyna jest aby lotnisko
      było u nas. Coraz bardziej wydaje mi się że jest to także w
      interesie regionu.
      • Gość: Przejazdem Re: Dwa lotniska w planach. Wilkowo lepsze czy Sz IP: *.olsztyn.mm.pl 01.06.10, 12:53
        To nie jest takie proste Zygzak. Oba przedsięwzięcia będą doić
        budżetową kasę i w trakcie realizacji i - zwłaszcza - w trakcie
        funkcjonowania. Na tej zasadzie działają obecnie prawie wszystkie
        lotniska regionalne w Polsce. Oprócz Okęcia jeszcze bodaj dwa się
        same finansują. Do reszty dopłaca podatnik.
        Ja rozumiem, że olsztyniakom to wisi, bo do ich egzystencji od
        początku świata dopłacają inni. W tym roku na przykład z
        samego "janosikowego" Warmińsko-Mazurskie dostaje 73 mln zł. Krótko
        mówiąc, mnie i ogromnej rzeszy innych - tobie chyba też Zygzak - nie
        powinno to wisieć.
        Lotnisko w Warmińsko-Mazurskiem to biały słoń. Tylko matoły tego nie
        rozumieją.
        • Gość: zygzak Re: Dwa lotniska w planach. Wilkowo lepsze czy Sz IP: 83.19.115.* 01.06.10, 13:22
          Biały słoń czy nie, lepiej aby te kilkadziesiąt milionów wydane było pod
          Olsztynem niż 60km dalej. To prawda, że prawie żadne lotnisko się nie zwraca
          (tzn. lotnisko tak, ale miasta dopłacają linią lotniczym żeby latały), ale to
          jak z komunikacją publiczną - też nie jest dochodowa, ale jakby jej nie było
          to byłaby dopiero katastrofa finansowa - kom. indywidualna jest przecież
          obiektywnie wielokrotnie droższa, tylko koszty przerzucane są na inne
          podmioty. Poza tym - lotnisko "zdechnie"...i co z tego? Jeśli ma powstać za
          pieniądze z zewnątrz to ok. Ty patrzysz w skali kraju a ja w skali interesów
          miasta, i stąd ta różnica, której jestem świadom, dlatego mój post nie jest
          nawet polemiką. W rzeczywistości mówimy o tym samym z dwóch różnych punktów
          widzenia.
          • Gość: Przejazdem Re: Dwa lotniska w planach. Wilkowo lepsze czy Sz IP: *.olsztyn.mm.pl 01.06.10, 13:41
            Kto ma latać z tego lotniska Zygzak? Próg opłacalności to 350 tys.
            pasażerów rocznie. W Polsce dopłaty idą BEZPOŚREDNIO na utrzymanie
            lotnisk. Niskich opłat za start/lądowanie i obsługę naziemną nie
            nazywasz chyba subsydiowaniem linii "żeby latały"?
            Oba projekty są wehikułami finansowymi obliczonymi na wyciągnięcie
            dużej kasy z UE i z budżetu. Miejmy nadzieję, że to się nie uda.
            Budowa lotniska w tym regionie (1,4 mln mieszkańców), to brednie
            chorego umysłu.
            • Gość: zygzak Re: Dwa lotniska w planach. Wilkowo lepsze czy Sz IP: 83.19.115.* 01.06.10, 14:47
              > Kto ma latać z tego lotniska Zygzak? Próg opłacalności to 350 tys.
              pasażerów rocznie.

A czemu próg opłacalności to 350 tyś? Jak będą latać to znaczy że będzie im
              się opłacało. Jak nie będą to lotnisko padnie i tyle. Założę się z Tobą, że
              znajdzie się linia której będzie się opłacało.

> W Polsce dopłaty idą BEZPOŚREDNIO na utrzymanie
              > lotnisk. Niskich opłat za start/lądowanie i obsługę naziemną nie
              > nazywasz chyba subsydiowaniem linii "żeby latały"?

Fakt, ale niezupełnie. Np. Bydgoszcz ma podpisaną umowę z konkretną linią, a
              nie z lotniskiem, więc jest to BEZPOŚREDNIE subsydiowanie linii (która chciała
              najmniej).

> Oba projekty są wehikułami finansowymi obliczonymi na wyciągnięcie
              > dużej kasy z UE i z budżetu. Miejmy nadzieję, że to się nie uda.

...patrząc jako pańśtwowiec - oczywiście lepiej żeby ta kasa poszła np. na
              port gazowy, czy polski prom kosmiczny. Ale, jak już pisałem - jako olsztyniak
              bardzo się cieszę :)

> Budowa lotniska w tym regionie (1,4 mln mieszkańców), to brednie chorego
              umysłu.

W Alis Springs (ludność 21 622 osób) - spore lotnisko działa w najlepsze.
              Nasze musi znaleźć sobie niszę. Ty za bardzo polegasz na tabelkach. Z innego
              powodu lata się do Poznania i Warszawy, z innego do Krakowa a z innego do nas.
              Czytając artykuł o Wilkowie nie ma w nim nic o dopłatach i wyciąganiu
              pieniędzy, ale "na razie" o tym, że gość chce przyjechać i wydać kupę forsy.
              Jeśli lotnisko nie będzie opłacalne to padnie. Jeśli dopłaty będą miały sens -
              to czemu nie?
              • Gość: Przejazdem Re: Dwa lotniska w planach. Wilkowo lepsze czy Sz IP: *.olsztyn.mm.pl 01.06.10, 16:35
                Lotnisko w Olsztynie nie ma żadnego sensu ekonomicznego. Tacy, co
                nie "polegali na tabelkach" już tutaj rządzili i do dziś nie możemy
                się podźwignąć.
                Ja nie rozumiem tego stwierdzenia "jeśli lotnisko nie będzie
                opłacalne to padnie". Oczywiście, że padnie, ale za jego wybudowanie
                i utrzymywanie do czasu, kiedy padnie zapłacisz ty i ja.
                Warmia i Mazury potrzebują nowoczesnej komunikacji? Pewnie, że
                potrzebują. Potrzebują kursujących lokalnie szynobusów, szybkiego i
                bezpośredniego połączenia kolejowego co najmniej z Warszawą,
                Poznaniem i Gdańskiem, a Olsztyn potrzebuje transportu zbiorowego z
                prawdziwego zdarzenia.
                To są cele, do których ja jako podatnik bez mrugnięcia okiem się
                dołożę. Jestem natomiast - jako podatnik - przeciwny marzeniom o
                lotnisku regionalnym w Warmińsko-Mazurskiem, bo to będą lekkomyślnie
                wydane pieniądze. Równie dobrze mogę swoim w tym przedsięwzięciu
                udziałem napalić w kominku.
                • Gość: zygzak Re: Dwa lotniska w planach. Wilkowo lepsze czy Sz IP: 83.19.115.* 01.06.10, 16:47
                  "Oczywiście, że padnie, ale za jego wybudowanie
                  i utrzymywanie do czasu, kiedy padnie zapłacisz ty i ja."

Nie łapię, w którym momencie będziemy płacić za Olsztynek?:

"W środę w Urzędzie Wojewódzkim doszło do spotkania z niemieckim
                  inwestorem, który na budowę lotniska pod Olsztynkiem chce wyłożyć 80 mln
                  euro. - Rozmawialiśmy z Rolandem Nimmerrichterem, którego firma wybudowała
                  już lotnisko Münster-Osnabrück"

( tiny.pl/ht1pr )

• Gość: ab Re: Dwa lotniska w planach. Wilkowo lepsze czy Sz IP: *.torun.mm.pl 01.06.10, 17:13
                  Lotnisko w Bydgoszczy też nie ma żadnego uzasadnienia ekonomicznego, ale nie
                  "pada", bo jest sztucznie utrzymywane przy życiu nieustannymi transfuzjami
                  pieniędzy podatnika. Nie wiem, kto jeszcze do niego dopłaca, ale na pewno co
                  roku ciężkie pieniądze topi w tej studni marszałek województwa, który co roku
                  buntuje się przeciwko temu i co roku pod presją polityczną załamuje się i daje
                  kasę, kiedy zaczyna się krzyk. Całe województwo traci pieniądze na
                  podtrzymywanie przy życiu zupełnie niepotrzebnego tworu, który ciągle istnieje
                  tylko po to, żeby jakaś grupa mogła ciągnąć z tego kasę. Można by te pieniądze
                  wydać znacznie sensowniej w regionie, ale wtedy parę tłustych świń straciłoby
                  dojście do koryta, które nazywa się port lotniczy Bydgoszcz. I u was będzie tak
                  samo i o to samo grają zarówno wasz marszałek, jak i wojewoda. Oczywiście paru
                  zygzaków też będzie coś z tego miało, tylko jakim kosztem i dlaczego płacić za
                  to ma cały region.
                  • Gość: zygzak Re: Dwa lotniska w planach. Wilkowo lepsze czy Sz IP: 83.19.115.* 01.06.10, 18:15
                    ab, wszystko ok, Twoje argumenty mają sens, ale pliz bez takich tekstów
                    jak pod koniec, po co to piszesz, nie mam zamiaru rozpoczynać teraz z
                    Tobą batalii na głupawe stwierdzenia typu nie masz racji bo jesteś
                    niski i gruby. Poza tym myślę, że nie czytasz tego co piszę ze
                    zrozumieniem.
                  • Gość: lotnisko Re: Dwa lotniska w planach. Wilkowo lepsze czy Sz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.10, 21:48
                    Co za bzdury! Lotnisko w Bydgoszczy ma jak największe uzasadnienie ekonomiczne i gdyby nie ambicyjki o podkładanie nóg przez politykierów z Toruniewa to Bydgoszcz w żadnym stopniu nie odstawałaby od lotnisk np. w Poznaniu. Obecna pozycja bydgoskiego Szwederowa to efekt konsekwentnego udupiania lotniska przez samorząd województwa nieprzychylny lotnisku a znajdujący się w Toruniu. Podczas kiedy w każdym normalnym województwie finansowanie lotniska stało na barkach samorządów wojewódzkich w Bydgoszczy finansowało je miasto! Przypomnę że do niedawna bardzo forsowany był pomysł powstania DRUGIEGO lotniska w Toruniu (sic!) w odległości 40 km od bydgoskiego - jedynie po to by tłuste świnie z Torunia mogły się dostać do korytka. W momencie w którym udało się obsadzić stanowisko prezesa Portu Lotniczego w Bydgoszczy toruniakiem coś jakby drgnęło - marszałek wziął wreszcie na siebie część zobowiązań finansowych - z tym potencjałem lotnisko niedługo przegoni Ławicę i będzie miało szansę gonić Gdańsk.
          • Gość: olsztyniak Tylko Wilkowo!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.10, 13:47
            Zygazak masz rację. Tu nie potrzeba wiele słów. Jeśli jakieś
            lotnisko w ogóle ma powstać, to tylko w Wilkowie.
            Jesteśmy z
            Olsztyna - bliższa ciału zawsze koszulaPo co lotnisko u nas?
            Po to, aby było wygodnie!
            • Gość: mal445 Re: Tylko Wilkowo!!!! IP: *.olsztyn.vectranet.pl 01.06.10, 15:47
              Tiry na samoloty!
    • Gość: z Dwa lotniska w planach. Wilkowo lepsze czy Szym... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 01.06.10, 16:11
      samorzady.pb.pl/2098809,43456,lubelski-samorzad-wnioskuje-br-o-pozwolenie-dla-portu-lotniczego?ref=col2
    • Gość: Alka Dwa lotniska w planach. Wilkowo lepsze czy Szym... IP: *.olsztyn.mm.pl 01.06.10, 19:41
      Tylko Wilkowo. Nasze samorządy wikłają się w podejrzane interesy, kosztem
      oczywiście naszym. Wydatki przeznaczone na Szymany można wykorzystać w
      bardziej efektywny sposób - potrzeb jest multum - od dróg, poprzez miejsca
      rekreacji, sportu itp.
      Wybory już za kilka miesięcy - uwaga na Szymany!
    • Gość: ot48 Dwa lotniska w planach. Wilkowo lepsze czy Szym... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.10, 22:17
      Żeby to nie wyszło jak w wierszu ''A oślina pośród jadła z głodu padła"
    • Gość: ew Re: Dwa lotniska w planach. Wilkowo lepsze czy Sz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.11, 11:59

www.debata.olsztyn.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1748:lotnisko-regionalne-w-szymanach-czy-wilkowie&catid=40:region&Itemid=111
      bardzo to interesujące
      • antymenel.1 Re: Dwa lotniska w planach. Wilkowo lepsze czy Sz 23.06.11, 20:14
        Raczej naiwne.
        • mobydickzolsztyna Re: Dwa lotniska w planach. Wilkowo lepsze czy Sz 24.06.11, 09:24
          antymenel.1 napisała:
          > Raczej naiwne.

Coś Ty taka zagadkowa jak sfinks? Wygłaszasz opinię, a uzasadnienia żadnego.
          Przytoczony tekst wydał mi się godzien wyjaśniania, a choćby i odpierania postawionych zarzutów.

Dysputa publiczna. w której uczestniczymy, nie może się sprowadzać do krótkich, nieartykułowanych chrząknięć w rodzaju:
          - wszyscy wiemy, że to nieprawda,
          - autor jest głupi, więc i tekst niegodny odpowiedzi,
          - autor jest z niemiłej mi opcji politycznej, więc należny go powiesić, a nie replikować,
          - tekst jest naiwny, tak jak wszystkie teksty nie moje
          - ... itp ... itd ...

Mnie wkurza nieodpowiadanie władz publicznych na zarzuty stawiane przez media.
          Media od tego są, aby w naszym imieniu podejrzliwie kontrolować władze, a władza ma (za przeproszeniem) "psi obowiązek" udzielać wyjaśnień kojących obywatelską podejrzliwość.

PS

Wyjaśnijmy to sobie raz, a dobrze: - Obywatel powinien być podejrzliwy wobec władzy, bo inaczej władza gnije, a system totalitarnieje.

Mądrale krytykują pozorność demokracji amerykańskiej, ale my na razie możemy sobie tylko śnić o tak "pozornej" demokracji.
          Mnie cieszą takie "drobiazgi" jak wyrok tamtejszego Sądu Najwyższego o wolności deptania, czy palenia ich flagi państwowej - gdyż flaga właśnie ma być symbolem wolności.
          Cieszą mnie głupiutkie, a masowe u nich filmy o łajdactwach służb rządowych, o świństwach popełnianych nawet przez Prezydentów. Oj daleko u nich do ufności wobec władz państwowych, choć "amerykańskość" uwielbiają, że daj nam Boże tak samo wobec "polskości"
    • Gość: pasazer Dwa lotniska w planach. Wilkowo lepsze czy Szym... IP: *.dip.t-dialin.net 23.06.11, 20:36
      oczywiscie ilosc mieszkancow w okolicy olsztyna nie pokryje mozliwosci portu lotniczego dlatego jedyna szansa w lokalizacji olsztynka poniewaz infrstruktura drogowa umozliwi na obsluge cargo ktora pozwoli na utrzymanie lotniska bez ewentualnych strat a nawet przyniesie dobra rentownosc
    • Gość: "filozof" Dwa lotniska w planach. Wilkowo lepsze czy Szym... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.11, 22:32
      Krakowskim targiem proponuję wybudować dwa lotniska i zobaczymy które lotnisko będzie przynosiło mniejsze straty. Przegranych należy wyeliminować z dalszej pracy w administracji i zakazać do startu w wyborach.
    • mariusz2010 Szymany niech sobie CIA rozbudowuje.... 24.06.11, 09:28
      Wyrzucanie pieniędzy na oba lotniska nie ma najmniejszego sensu. Jeżeli Szymany nadal potrzebne są amerykanom do ich półlegalnych celów, niech sami tam sobie inwestują. Olsztynowi potrzebne jest średniej wielkosci lotnisko w zasięgu komunikacji miejskiej. Wilkowo jest lokalizacją prawie idealną dla wygody mieszkańców i rozwoju regionu.
    • Gość: WACLAW Dwa lotniska w planach. Wilkowo lepsze czy Szym... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 15.02.12, 16:16
      Jestem za i calkowicie popieram projekt budowy lotniska pasazerskiego w Wilkowie, ze wzgledu na dobrze rozbudowany wezel komunikacyjny, blizka lokalizacja miasta wojewodzkiego co umozliwia bezproblemowe polaczenie drogowe juz istniejace, bez tak duzych nakladow finansowych jak w przypadku lotniska w Szymanach. Marszalek wojewodztwa powinien bardzo sie zastanowic zanim utopi duze pieniadze w budowe lotniska w Szymanach. Nie zucac klody pod nogi, nie utrudniac tym ktozy chca cos dobrego zbudowac dla spoleczenstwa. Napewno bedzie za swoja bledna decyzje odpowiednio w przyslosci rozliczony.
    • privus Niechęć Urzędu marszałkowskiego jest zrozumiała 15.02.12, 17:20
      W końcu to on finansuje tę spółkę Szymany i zapewne nie bezinteresownie postępując nie tylko wbrew logice, ale też wbrew obowiązującego kpa. debata swego czasu bardzo wyraźnie opisała rolę Protasa w tej kwestii. Przekonują mnie fakty a nie słowa, a w tym zakresie Protas nie ma absolutnie - przynajmniej oficjalnie - czym się pochwalić poza usilną chęcią finansowania tej spółki dojącej wcale nie małe pieniądze z budżetu już od 20 lat. Osobiście uważam to za wielki przekręt realizowany kosztem całego województwa wymagający rozliczenia tej spółki z efektów działania za nasze pieniądze. Tych kilka etatów biorących pieniądze za frico nie jest żadnym uzasadnieniem dokładania co roku wielu milionów z budżetu do paranoi, która od samego początku nie miała żadnych szans ani ekonomicznych, ani marketingowych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka