Dodaj do ulubionych

Styropian szkodzi ptakom. Ocieplanie z ornitolo...

IP: *.pool1.Croydon-GLN2000-BAS0001.orangehomedsl.co.uk 14.03.11, 20:15
Nie przenoscie nam swojej wiochy do Olsztyna.Ja tez bardzo lubie ptaki ale bloki to nie szopy czy stodoly w,ktorych ptaki maja swoje gniazada!.Sam mieszkam w bloku i w lato gdzie chyba czyzyki maja swoje siedliska nie idzie wytrzymac .Od godz.6.00 rano -do 23.00 lataja w okolo bloku wydawajac przerazliwe dzwieki.Idzie zwariowac
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Styropian szkodzi ptakom. Ocieplanie z ornitolo... IP: *.olsztyn.mm.pl 14.03.11, 20:25
      najlepiej wyprowadzić ludzi z budynków i zrobić wielką budkę lęgową do pitaszków.
      czy ta ochrona niektórym za mocno do głowy nie uderza?
    • Gość: wrobel o kasiorkę chodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.11, 20:34
      " o konieczności prowadzenia ekspertyzy ornitologicznej. "

No i wszystko jasne. Zwykłe ornitologiczne wymuszenie finansowe. A kto będzie robił te ekspertyzy? Jak nie zapłacisz, nie nie ma inwestycji. Zapłacisz, to będzie. Kto ma prawo robić ekspertyzy? Dziennikarzu popytaj, a się dowiesz kto i jak limituje pozwolenia na ekspertyzy. Niezłe bagienko się zobaczy, swoistego lobby ornitologicznego, które nikogo innego nie wpuszcza, żeby "ceny" nie psuć. Wystarczy odrobina dziennikarskiej dociekliwości, nazwiska i wszystko będzie jasne. No to jak tam w Wyborczej, zmierzycie się z tematem ornitologicznego lobby zamkniętego na innych?
    • Gość: 100%olsztyniak Re: Styropian szkodzi ptakom. Ocieplanie z ornito IP: *.pool1.Croydon-GLN2000-BAS0001.orangehomedsl.co.uk 14.03.11, 20:35
      Skoro ptasi historyk pan Witold Knecner nie chce ocieplenia blokow to ja na miejscu spoldzielni nie ocieplal bym.To chyba z funduszu remontowego za ktory slono placa mieszkancy ociepla sie bloki?Nie chca? .Nie ocieplac . Jak ktorys z lokatorow by sie burzyl ze na calym osiedlu bloki sa ocieplone a jego nie to odeslal bym go do ptasiego historyka i tyle.
      P.S.Redaktor Kurs wyraznie odchodzi od swojej formy i zamiast trzaskac swoje propagujace skansenizm artykuly np.o Parku Narodowym od Braniewa az po Elk czy cytowac listy "warszawiakow"o zasciankowym Olsztynie ,drewnianych kladkach i furmankach na ulicy zajmuje sie taka drobizna
    • privus Re: Styropian szkodzi ptakom. Ocieplanie z ornito 14.03.11, 22:15
      Steropianowcom też zaszkodził. Wprawdzie jednym mniej a drugim więcej, ale fakt jest faktem i zaprzeczyć się tego nie da.
    • Gość: mieszkaniec Styropian szkodzi ptakom. Ocieplanie z ornitolo... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 14.03.11, 22:20
      O! jakie biedne ptaszki.
      Zas.ane drzewa, trawa, chodniki, samochody na parkingach.
      REWELACJA.

• Gość: Tinky Winky Paranoja nie zna granic... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.03.11, 22:45
      Coś tu się komuś chyba pomieszało... a lobbysci już tak się "rozbuchali", że zatracili kontakt z rzeczywistoscią. Albo... chodzi zwyczajnie o szmal, bo wbrew pozorom w tym szaleństwie jest metoda. Niemniej jednak należy zachować choć pozory racjonalnosci i zdrowego rozsadku. Tego typu działaniom należy się bezwzględnie i kategorycznie przeciwstawiać, bo w świat idzie prosty przekaz - jest przyzwolenie na tego typu działania społecznie szkodliwe. Przy okazji można zostać wykreowanym na lokalnego "celebrytę", więc stanowi to zachetę do licytowania się w coraz bardziej absurdalnych pomysłach.

Co prawda tylko ze słyszenia wiem o czasach, w których elektrycznośc też ponoć była szkodliwa, negatywnie wpływała na nieśność kur i mleczność krów, dzieci rodiło się ponoć mniej w chałupach zelektryfikowanych itp. Podobnie było z koleją - ponoć traktowano jako wytwór szatana. Przykładów mozna podawać wiele, jednak jest jakaś granica absurdu. Budynek mieszkalny nie jest miejscem na ptasie gniazda i trzeba sobie powiedzieć o tym wprost.

Co do parku narodowego, to dlaczego tak skromnie (od Barczewa po Ełk). Proponuję z większym rozmachem od razu, perspektywicznie od trójmiasta po augustów (oczywiscie koniecznie z Doliną Rozpudy włącznie). A co tam... im większy obszar, tym wiecej posad dla aktywistów.

A poważnie, to proponuję zająć się bardziej prozaicznymi i ważniejszymi dla przyrody kwestiami, choćby segregacją smieci i powstrzymaniem wywożenia do lasów wszelkiego "dobra" i tym samym traktowanie lasów niczym śmietnika. Bedzie to z korzyscią dla wszystkich. Ale tu trzeba zakasać rękawy i zrobić coś, co nie przynosi rozgłosu medialnego. I o to zapewne chodzi.

Zatem mniej słów - więcej czynów! A tak z ciekawości zapytam, ile karmników, budek etc postawili w ostatnim roku "miłośnicy ptaków" tak lobbujacy na łamach gazet. Może jakieś konkrety...? Zapewne znów w odpowiedzi usłyszymy, ze to nie nalezy do kompetencji "miłosników". Tylko co w takim razie nalezy do tych kompetencji... Pytanie pozostawiam jako retoryczne!
    • Gość: 100%olsztyniak Re: Styropian szkodzi ptakom. Ocieplanie z ornito IP: *.pool1.Croydon-GLN2000-BAS0001.orangehomedsl.co.uk 15.03.11, 00:25
      Pojdzmy dalej.Zacznijmy w blokach na dachach stawiac ule.Rozumiem ze jak ktos ma swoj domek z ogrodem to moze dla ptaszkow postawiac tam jakis karmik zeby wsluchujac sie w ptasi spiew bylo mu przyjemniej w nim odpoczywac ale stada dzikich kotow w piwnicach czy budki dla ptakow w blokach to chyba tylko w Polsce i w Olsztynie
    • Gość: Do gość Re: Styropian szkodzi ptakom. Ocieplanie z ornito IP: *.olsztyn.mm.pl 15.03.11, 07:27
      u mnie to samo...wróbli brak ale kawek to pełno. W otworach wentylacyjnych w blokach robią gniazda. Jak mają młode to na balkon wyjść nie można bo atakują. Dziecko moje się bało wychodzić na balkon. Nie mówiąc o tym że martwe pisklaki znajdowałam na kwietniku..koszmar.
    • Gość: Entomolog Już na ptakach będą kasę robic,złodzieje!!! IP: *.olsztyn.vectranet.pl 15.03.11, 09:04
      Skoro już ornitolodzy wyciągają lepkie łapy po nie należną im kasę(bo o to tu zapewne chodzi)to lokatorzy będą przesyłac im rachunki za zasrane parapety,okna i samochody,ale też faktury za ogrzewanie,w związku z nieuzasadnionym wstrzymywaniem prac termomodernizacyjnych.
    • ewa1-23 Styropian szkodzi ptakom. Ocieplanie z ornitolo... 15.03.11, 11:07
      Jak wieś, to wieś. Ptaki w domach, pachnica na drzewach, wkrótce człowiek nie będzie mógł się ruszyć. Tylko zwały śmieci w "mieście" nikomu nie przeszkadzają i ci wspaniali wiejscy dziadkowie, którzy publicznie, na środku chodnika "czyszczą" nosy, wydmuchując i wycharkując obrzydliwą flegmę, tak, że trzeba chodzić ze wzrokiem skierowanym chodnik, żeby w to "coś" nie wejść. A potem, taki "olsztyniak" otwiera zagluconymi łapami drzwi do sklepu - a ja stoję i nie wiem, czym po tym facecie drzwi otworzyć - nogą?
      • Gość: agnisar Re: Styropian szkodzi ptakom. Ocieplanie z ornito IP: *.wbp.olsztyn.pl 15.03.11, 12:37
        Przepraszam, co znaczy slowo zagłucony? Jakiś regionalizm?

Ochrona ptaków i plucie na ulicę to dwie różne sprawy. Plucie obrzydliwe, nie pochwalam, "czyszczenie nosa na ulicy" bez chusteczki pierwszy raz zobaczyłam w Olsztynie. Ale ptaki chronić warto, bez względu na to kto wnosi taki postulat.
      • Gość: Judasz. Re: Styropian szkodzi ptakom. Ocieplanie z ornito IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.11, 16:13
        Nie krytykuj wieś bo miast pod względem kultury bycia człowiekiem wcale nie jest leprze.
    • Gość: orni Styropian szkodzi ptakom ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.11, 11:16
      Styropian szkodzi ptakom ?
      U mnie przynajmniej jest odwrotnie. To ptaki całe dnie dziobami kują ściany i dach, uszkadzają najpierw tynk, a potem wydłubują styropian, aż do gołego betonu. Dodatkowo zapychają wywietrzniki wentylacyjne powodując zacieki deszczówki
    • Gość: Agnisar Re: Styropian szkodzi ptakom. Ocieplanie z ornito IP: *.wbp.olsztyn.pl 15.03.11, 12:42
      Olsztyn to bardzo prowincjonalne miasto, nie zmieni tego brak ptaków żywcem zamurowanych w budkach lęgowych, tak jakby niektórzy tego chcieli. Swoją drogą często w drugim pokoleniu "miastowości" ludzie wstydzą się wziąć do ręki łopatę, żeby nikt nie posądził ich o wiejskie pochodzenie. A takie wypowiedzi "mieszczan" ( hihi) są najlepszym dowodem wiejskiego pochodzenia. I nie martwcie się kochani, na prawdę, nie ma czego się wstydzić. Ważne, jakim jesteście człowiekiem, i jeśli Wasz tata czy dziadek gnój w pgr przerzucał, to w żaden sposób nie czyni Wam to ujmy. Jeśli oczywiście macie rozum i serce :-).
      • ewa1-23 Re: Styropian szkodzi ptakom. Ocieplanie z ornito 15.03.11, 13:49
        Osobiście przerzucałam gnój na działce, chociaż, niestety, nie mam nikogo z rodziny na wsi (hektarów nie odziedziczę...). Ale drażni mnie brud, głupota, niehigieniczne nawyki w Olsztynie - a na to władze nie zwracająuwagi... Ptakinie muszą mieszkać w siedzibach ludzkich (nie mówiąc o roznoszeniu chorób). . Więc problem styropianu uważam za głupotę (chyba, że chodzi o kasę - wtedy każdy pretekst jest dobry). A tak przy oakzji - gdzie mieszkały ptaszki, zanim powstały domy ludzkie?
        • Gość: Judasz. Re: Styropian szkodzi ptakom. Ocieplanie z ornito IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.11, 16:24
          Panuje tu jakieś niezrozumienie. Tu chodzi o to by rozpocząć ocieplanie budynków w okresie jak ptaki nie rozpoczęły jeszcze budowy swoich gniazd. Maja wtedy szansę przenieść się gdzie indziej. Nie humanitarne by było gdyby rozpoczynać roboty jak ptaki odchowują pisklęta. Nikt tu nie chce zrezygnować z ocieplania budynków, tylko trzeba robić to z głową.
    • Gość: Agnisar Re: Styropian szkodzi ptakom. Ocieplanie z ornito IP: *.wbp.olsztyn.pl 15.03.11, 12:48
      Ruth - doskonale go podsumowałaś. 100% trafień!
    • Gość: aaasnyk Styropian szkodzi ptakom. Ocieplanie z ornitolo... IP: *.home.aster.pl 15.03.11, 15:38
      Ostatnio kiepsko ma coś ten styropian :) w mediach dużo było ostatnio o jego kiepsskiej jakości, produkt super ale przez niueczciwywych producentów ostatnio dostał marketingowo po nosie - niektórzy producenci oszukuja klientów sprzedając towar marnej jakości co innego deklaruja a co innego sprzedają- a tu jeszcze ornitolodzy się wzieli za nich:)
      Przypominam dla nie wtajemniczonych że dociepla się również wełną szklaną , mineralną...
    • Gość: Judasz. Re: Styropian szkodzi ptakom. Ocieplanie z ornito IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.11, 16:10
      A ja tam jestem za ochroną ptaków. Jak mieszkałem w bloku to na balkonie gołębie założyły gniazdo, pozwoliłem odchować młode i dopiero jak odleciały zrobiłem po nich porządek. Teraz jak mieszkam w budynku jednorodzinnym też spotkało mnie to "szczęście", że ptaki założyły gniazdo i również pozwoliłem odchować pisklęta. Zamierzam zamontować kilka budek lęgowych tylko nie wiem gdzie można je kupić.
    • mihusky dlaczego chronić ptaki 16.03.11, 09:00
      -należy chronić, bo:
      1. niektóre ptaki gniazdują wyłacznie w budynkach - nie na wsi, nie na drzewach, nie w lesie ale tylko i wyłącznie w budynkach. Uniemozliwienie zakładania gniazd w budynkach jerzykom, jaskólkom, kopciuszkom czy sowom płomykówkom i pójdźkom to skazanie tych gatunków na wymarcie. Bredzenie o dodawaniu uli na dachy jest w tym kontekscie bełkotem ignoranta

2. uciążliwość ptaków np.
      -hałas - jest moim zdaniem znacznie mniejszy niż słuchanie telewizora przez ścianę czy w podobny sposób uczestniczenie w cudzych imieninach.
      -brudzenie - zdecydowana większośc ptaków wynosi swoje odchody poza gniazdo, brudzą gołębie miejskie, ale w ich przypadku problem jest względnie łatwy do rozwiązania. Akurat moga gniazdować w różnych miejscach nie tylko w budynkach i wystarczy wloty do stropodachu ograniczyć do średnicy ponizej 10 cm.
      Niektóre dzieci, psy i ludzie też brudzą, a jakoś nikt nie planuje ich eksterminacji (bo taka jest zamykanie wlotów z ptakami podczas sezonu legowego) w imię porządku

3. prawo - w oczywisty sposob chroni ptaki i ich siedliska, do których sa w interpretacjach ministarialnych zaliczane stropodachy

Inwentaryzacje ornitologiczne są natomiast po to, ze nie każdy wie jakie ptaki sa w budynku, nie zna przepisów prawa w tym zakresie, a nawet terminów w jakich prace należny przeprowadzać. Termomodernizację można bowiem przeprowadzić z uwzględnieniem potrzeb przyrody, nie szkodząc jej. Wystarczy zachować odpowiednie terminy i miec odrobinę wrażliwości.

Wzorem nich tu będą Niemcy z super drogami czystymi miastami i domami przyjaznymi ptakom. Tak tak właśnie w Niemczech, W. Brytanii, Holandii itd uwzględnia się w planach remontów gniazdujące ptaki. Przaśne to jest traktowanie natury z buta, bo jej zachowanie wymaga nieco wysiłku.
    • Gość: mal445 Styropian szkodzi ptakom. Ocieplanie z ornitolo... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 16.03.11, 15:14
      Pani ewie odpowiadam pytaniem: a gdzie mieszkały bociany zanim ludzie postawili stodoły i słupy linii energetycznych? (na głupie pytanie, głupia odpowiedź). Zaś osobie, której przeszkadza śpiew ptaków od czwartej rano proponuję zamianę mieszkań - będzie słuchał śpiewu silników samochodów dostawczych, walenia drzwiami, wrzasków, itp. itd. Jak w raju! Gorących obrońców prawdziwie wielkomiejskiego życia informuję, że stosunek do zwierząt i ptaków to kwestia wrażliwości, kultury osobistej i wykształcenia, a nie miejsca zamieszkania - widziałam panie (wybitne higienistki) ze wsi pegeerowskiej, które potrafiły strącić gniazda z pisklętami jaskółkom, bo im brudziły. Potem ci higieniści przenoszą się do miast, szorują SWOJE parapety i wycieraczki, a na syf wokół bloku nie zwracają w ogóle uwagi, bo to nie ICH!
    • Gość: miastowy Re: Styropian szkodzi ptakom. Ocieplanie z ornito IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.11, 11:53
      ...nie idzie wytrzymac .Od > godz.6.00 rano -do 23.00 lataja w okolo bloku wydawajac przerazliwe dzwieki.Idzie zwariowac

Po formie wypowiedzi od razu widać, że jesteś z jakiejś wielkiej metropolii i pewnie dlatego nie chcesz wiochy w Olsztynie i tym samym powrotu do korzeni! ;-)
      Pomoc ptakom to nie powinien być wielki problem.

• Gość: 100%olsztyniak Re: Styropian szkodzi ptakom. Ocieplanie z ornito IP: *.pool1.Croydon-GLN2000-BAS0001.orangehomedsl.co.uk 21.04.11, 16:34
      Nikt tu nie pisze o tym zeby miasto bylo nieprzyjazne ptakom,ktore z reszta bardzo lubie a o zachowaniu zdrowego rozsadku .Bloki nie sa naturalnym srodowiskiem w ktorych ptaki zyja a to ze w mniejszym czy wiekszym stopniu przystosowaly sie do zycia w miescie to inna sprawa .Mozna tez postawic na miescie pasniki dla saren czy dzikow bo te tez coraz czesciej w nie wchodza.Wyobrazmy sobie kogos kto mieszka w bloku na ostatnim pietrze i obok taka glosna,duza ptasia gromade.Chcialaby pani?Watpie?
      • Gość: gość Re: Styropian szkodzi ptakom. Ocieplanie z ornito IP: *.subscribers.sferia.net 28.04.11, 23:40
        Tak się składa że ja też jestem mieszkańcem ostatniego piętra w bloku i to od 30 lat i nie ma nic milszego niż uganiające się jerzyki w okresie od maja do sierpnia.Blok ocieplili w 1993 roku pozostawiając otwarte otwory do stropodachów.No coż to było jescze przed tą falą masowego przybywania mieszkanców prowincji do miast,którzy chcieliby z miasta uczynić pustynie bez ptaków.Dla takich proponuje stworzyć specjalne pustynne "getta" bo komuś komu przeszkadza cudowny świergot jerzyków a nie przeszladza warkot śmierdzących samochodów śmieciarek wiertarek przekleństw zdemoralizowanych ludzi bicia butelek i innych wątpliwych odgłosów osiedli to można powiedzieć "lecz się człowieku na nogi,bo na głowe za poźno" Tyle lat ludzie żyli w blokach z wielkiej płyty i jakoś jerzyki nie przeszkadzały,ale nie teraz posprowadzało się tutaj tutaj nowego pokolenia z prowicji i zdaje się im że wszystko im wolno bo mieli dość natury u siebie na podwórku.Ale nie tak nie będzie - w mieście też jest przyroda i ptaki będą tu życ czy wam się podoba czy nie.A młodym mamuśkom narzekajacym że ptaki budzą rano im pociechy powiem tak lepiej by budziły one niż warkoczące wiertarki śmieciarki i.t.p
    • Gość: devil Re: Styropian szkodzi ptakom. Ocieplanie z ornito IP: *.181.14.96.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 23.07.11, 00:31
      tak ornitolodzy wyciągają rękę po pieniądze mieszkańców. Tylko zobaczymy, czy te ekspertyzy będzie miał kto robić. Ornitologów pracujących w terenie jest garstka i przeważnie są to osoby bardzo zajęte. Kto nigdy nie szukał ornitologa do monitoringu ten nie wie, że to prawie cud. Lobby ornitologów- tych kilkudziesięciu z caaałej Polski, no to mają siłę przebicia, ho ho
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka