Gość: allensteiner IP: *.olsztyn.vectranet.pl 08.05.11, 20:45 Znam jeszcze co najmniej kilkadziesiąt osób, które nie należą do kapituły. Ale... Kto do niej należy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Endi Re: Komu literacki Wawrzyn? Jeden juror odchodzi IP: *.olsztyn.vectranet.pl 08.05.11, 21:28 Mnie też interesuje kto należy do tej kapituły? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eeeeee tam Re: Komu literacki Wawrzyn? Jeden juror odchodzi IP: *.olsztyn.mm.pl 08.05.11, 22:24 Gość portalu: Endi napisał(a): > Mnie też interesuje kto należy do tej kapituły? Eeeeee tam, kto by się przyznał, to słodki sekret ratuszowych. Odpowiedz Link Zgłoś
niepokojacy Wygra kolega Marcinkiewicza ze wspomnieniami 09.05.11, 10:07 I to moze nawet dobrze,bo pan Artur zasluguje na zwyciestwo,opisujac az pol wieku olsztynskiego tygla dziejow.Jestem przekonany,ze profesor na wszelki wypadek uciekl z jury,bo sie szybko zorientowal,jakie sa notowania kandydatow.I wiedzial,ze literatura tu nie wygra,tylko uklady...Niestety.Olsztyn to jeszcze nie Europa.Tu nadal koszula blizsza cialu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazio Komu literacki Wawrzyn? Jeden juror odchodzi z ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.11, 10:47 Po co konkurs - wiadomo,że najlepszy zawsze będzie Jaszczuk, bo swój człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ikitos Komu literacki Wawrzyn? Jeden juror odchodzi z ... IP: *.olsztyn.mm.pl 09.05.11, 11:52 Wawrzyn to nagroda przyznawana nazwiskom, a nie książkom... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konfacela Re: Komu literacki Wawrzyn? Jeden juror odchodzi IP: *.olsztyn.mm.pl 09.05.11, 12:50 > wspomnienia Artura Nichthausera "Znalezione w biurku", w których opowiada o czasach od lat 50. aż do dnia, w którym umarł papież. No, przecież trzeba nagrodzić, bo o papieżu! Odpowiedz Link Zgłoś
altonia Czytelnictwo spada a profesor rejteruje 25.05.11, 11:28 Faktycznie to trudna decyzja dla jurorów - wybrać jedną tylko książkę. Chyba że można dwie??? Mam taką refleksję, że wobec spadku czytelnictwa dobrze byłoby nagrodzić literaturę popularną a nie literaturę wysoką. Przecież nawet kryminał może stać się wytrychem do uruchomienia czytelnictwa i poruszenia ważnych problemów. Szwedom się to udało, a Olsztyn nie tak daleko Szwecji :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robi Re: Czytelnictwo spada a profesor rejteruje IP: *.olsztyn.mm.pl 25.05.11, 15:27 Szwedom się to udało, a Olsztyn nie tak daleko Szwecji :) Szwedzi czytają także klasykę. Poza tym dbają o architekturę swoich miast, o zieleń, czyste powietrze, o ludzi tam mieszkających. Olsztyn jest bardzo daleko od Szwecji. Odpowiedz Link Zgłoś
tebejoot Re: Czytelnictwo spada a profesor rejteruje 25.05.11, 15:38 Spadek czytelnictwa wiąże się z nachalnym promowaniem literatury popularnej właśnie. Literatury popularnej, robionej na nie wiadomo co, nikt nie chce, bo to jest oszustwo. Też przestałam czytać polską literaturkę, nachalnie promowaną. Nikt mnie do tego nie zmusi. Zaliczcie jeszcze mój spadek czytelnictwa. Czytam filozofów i naukowców, bo tu nie ma literaturki popularnej. Nadmierne promowanie popliteratury to patologia. Naprodukcja książek to też patologia. Uciekam od tej patologii i nie tylko ja.Czytelnictwo wzrosłoby, gdyby zaczęto omawiać książki wybitne. tak jest w cywilizowanych krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
niepokojacy Wygral Sieniewicz 25.05.11, 17:06 a ja liczylem na pana Artura.Ale nagroda pocieszenia tez sie liczy. Odpowiedz Link Zgłoś
tebejoot Re: Wygral Sieniewicz 25.05.11, 17:20 A ja nie liczyłam, że to ja otrzymam Wawrzyna, bo Olsztyn nagradza Wawrzynem wyłącznie mężczyzn. Nie miałam złudzeń. Nie piszę pod nagrody i gusta jurorów i już tak będzie. Cieszę się, że mnie uwzględniono chociaż w piątce. Dziękuję. Niebawem ukaże się moja "Restauracja strasznych potraw", gdzie nie zostawiam suchej nitki na polskich patologicznych mechanizmach w kulturze i nie tylko. Omawiam literaturę Olsztyna, ale tę wybitną. Oj, będą różne takie i owakie miny. Odpowiedz Link Zgłoś