Dodaj do ulubionych

7-latek z Warmii i Mazur zakażony bakterią e.coli

IP: *.olsztyn.vectranet.pl 06.06.11, 18:27
Panie ojciec!

Pozywaj pan ministerstwo zdrowia, zarzut poważny, a ministerstwo w życiu nie udowodni, że to na pewno przez brak zasad higieny.

Kapusta prawie że gwarantowana. Zobowiązany do zadośćuczynienia w sposób pewny wypłacalny!

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • st.czachorowski Escherichia coli 06.06.11, 20:16
      Uprzejmie upraszam Redakcję i Autora o poprawianie ewidentnych błędów. Nie ma czegoś takiego naj bakteria e.coli. Jest za to Escherichia coli , w skrócie zapisywana jako E. coli. Skrót tylko wtedy, gdy wcześniej pojawiła się pełna nazwa gatunkowa. A z dużej litery (E.), bo po łacinie w nazwie gatunkowej nazwę rodzajową piszemy właśnie z dużej Litery. Podobnie będzie z nazwą gatunkową człowieka Homo sapiens. I jeszcze nazwy łacińskie (przynajmniej gatunkowe) piszemy kursywą. Tylko wtedy jest poprawnie. Myślę, że te elementarne zasady naukowej, biologicznej pisowni Gazeta Wyborcza, jako medium opiniotwórcze, mogłaby stosować. A tak inni powielają. Pośpiech pośpiechem ale rzetelność też ważna. Nie ma takich błędów, których nie można poprawić. Warto porawić, bo "dzieci czytają" :).
      • st.czachorowski Re: Escherichia coli 06.06.11, 20:17
        Przepraszam za literówkę, winno być

Nie ma czegoś takiego jak
        • Gość: ??? Re: Escherichia coli IP: *.olsztyn.mm.pl 06.06.11, 20:24
          A czy poprawnie będzie: butelka Coca coli , Pepsi coli itd...?
    • Gość: z Olsztyna 7-latek z Warmii i Mazur zakażony bakterią e.coli IP: 80.50.234.* 07.06.11, 13:58
      Ja również w kwestii formalnej. Nie mozna być z "Warmii i Mazur", można być albo z Warmii albo z Mazur. Ewentualnie z warmińsko-mazurskiego, jeżeli mówimy o województwie. Jestem z Olsztyna i od lat denerwuje mnie ogólne przeświadczenie, że Warmia i Mazury to jedno. Olsztyn leży na Warmii a nie na Warmii i Mazurach. Pozdrowienia z Warmii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka