Dodaj do ulubionych

Komunikacja Olsztyńska - wstęp do horroru

26.07.11, 10:55
Pomimo oczywistych i powszechnie znanych zjawisk negatywnych spowodowanych rozlewaniem się miast, nasi planiści/drogowcy wciąż opierają się faktom i płyną "pod prąd". Swoje poglądy dostatecznie wyłożyli już na Platformie Konsultacji, gdzie czarno na białym widać, że Panowie mentalnie siedzą w latach 70-tych.

Tymczasem nic nie musimy wymyślać. Mamy gotowe przepisy i wiedzę, tylko trzeba z niej korzystać z głową:
1. Świetny artykuł o problemach Europy
www.zm.org.pl/?a=francja-114
2. A tu wynalazłem taki z naszego podwórka:
olsztynski.blogspot.com/
poczytać warto drodzy panowie z MZDiM, rączki nie odpadną.
Obserwuj wątek
    • Gość: zaganiacz Re: Komunikacja Olsztyńska - wstęp do horroru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.11, 11:52
      "poczytać warto drodzy panowie z MZDiM, rączki nie odpadną"

Odpadną, odpadną. Zagorzale i żarliwie wyznawaną filozofią jest "jak tu zarobić, żeby się nie narobić".

Dopóki nie znajdzie się ktoś kto odważnie weźmie tych darmozjadów, amatorów i arogantów przylepionych do stołków za ryje i wywali ich na kopach - nic się nie zmieni.
    • mariusz2010 Re: Komunikacja Olsztyńska - wstęp do horroru 26.07.11, 12:06
      No i racja.
      Olsztynowi potrzebna, ba niezbędna jest dobrze opracowana i skonsultowana koncepcja zabudowy i uatrakcyjnienia śródmieścia. Najwyższy czas zająć się zagospodarowaniem przestrzeni między miastem a osiedlami. Przydałyby się także jak najbardziej współczesne mini centra w największych osiedlach.
      Dlaczego tego się wciąż nie robi? Dziura po "Koperniku", bubel przed ratuszem, awantury o ulice , o zieleń, o zachowanie zabytków, o usprawnienie komunikacji to tylko niektóre skutki braku porządnego planowania i organizacji.
      • Gość: wm Re: Komunikacja Olsztyńska - wstęp do horroru IP: 173.224.217.* 21.09.11, 19:15
        gadał dziad do arbuza
    • Gość: mk Re: Komunikacja Olsztyńska - wstęp do horroru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.11, 16:27
      www.debata.olsztyn.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1856:komunikacja-na-szeroko-koryta&catid=45:bogdan-bachmura&Itemid=97
    • Gość: robert Re: Komunikacja Olsztyńska - wstęp do horroru IP: *.net.globatel.ru 21.09.11, 19:33
      Masz rację. Jeżeli w wyniku zaniedbań lub błędnie prowadzonej polityki zaczyna się sypać układ komunikacyjny w mieście, to jest to wstęp do horroru trwającego przez długie lata. Doświadczyło to w Polsce doskonale przynajmniej kilka miast, ale nasi włodarze woleli wynaleźć swój telefon dystansujący stary wynalazek Bell'a.
      • Gość: ale po co? Re: Komunikacja Olsztyńska - wstęp do horroru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.11, 19:59
        A po co taki pan P.J. ma coś czytać? Skoro tyle lat wytrzymał na stołku bez czytania to i dalej da radę:) Grunt to obstawić miasto światłami + ruch zegarowy
        • Gość: robert Re: Komunikacja Olsztyńska - wstęp do horroru IP: *.net.globatel.ru 21.09.11, 20:20
          Nie wiem, czy tak jest faktycznie, ale firma tego Pana mogła by być niezłą pralnią pieniędzy samorządowych. W przeciwnym razie już dawno by nie było o nim słychać. A tak funkcjonuje jak szara maść uszczęśliwiająca wszystkich prezydentów po roku 1989. Czy mam rację w tym zakresie, nie wiem. Ale również nie wiem, czy sam Urząd wie, co tu jest grane. Daleki jestem od tego, by osądzać o nieznajomość tematu ojców miasta, w którym od lat siedzą. A więc o co chodzi, skoro nie wyciąga się żadnych wniosków a wszelkie interwencje społeczne w celu poprawy sytuacji spuszcza się w kanał?
    • ol4 Re: Komunikacja Olsztyńska - wstęp do horroru 21.09.11, 20:07
      Czemy w MZDiMZ nie ma kadencyjności władz i konkursów na kluczowe stanowiska?
      • Gość: wojcekr Re: Komunikacja Olsztyńska - wstęp do horroru IP: *.olsztyn.mm.pl 21.09.11, 20:13
        czyli mam rozumić, że Fro przeforsowało tramwaje, a teraz miasto ustaliło szczegóły, które
        rozwalają cały ewentualny koncept?
        • zygzak_fro.net.pl Re: Komunikacja Olsztyńska - wstęp do horroru 21.09.11, 20:26
          @wojcekr
          Nie, FRO nie przeforsowało tramów. W momencie zakładania stowarzyszenia wszystko już było "nie do zmiany, niemożliwe i nie da się". Sam pomysł przywrócenia tramwajów w Olsztynie FRO popiera ale najważniejszym problemem jest błędna trasa, której przebieg nie był nigdy konsultowany na forum publicznym. Realizować ma ona głównie dostarczanie klientów do mall-i handlowych.
          • Gość: wojcekr Re: Komunikacja Olsztyńska - wstęp do horroru IP: *.olsztyn.mm.pl 21.09.11, 20:38
            kumam
        • Gość: mix Re: Komunikacja Olsztyńska - wstęp do horroru IP: *.adsl.inetia.pl 21.09.11, 20:43
          Przypuszczam, że od samego początku była to gra na zwlokę i zmęczenie Fro. Skoro okazali się zbyt nieustępliwi, trzeba było znaleźć inny sposób na uwalenie ich i wskazania im miejsca najbardziej wygodnego dla władzy. Z drugiej strony w koncepcji Fro było więcej serca i ochoty, niż zwykłej ekonomii w gospodarce przestrzennej miasta. Osobiście też widzę dużo racji w ponownym wprowadzeniu bezmyślnie zlikwidowanych linii tramwajowych w Olsztynie. Ale odtwarzanie tego, co miało kiedyś znaczenia dla miasta 40-tysięcznego w mieście 200-tysięcznym bez uwzględnienia nowych uwarunkowań jest pomysłem chybionym. Tramwaj jest jednym z elementów miastotwórczych w zakresie układu komunikacyjnego i przemieszczania się ludności. Na miły Bóg bez względu na jego zawołanie, jaką rolę miał spełniać tramwaj jeżdżący po wyłączonej praktycznie z ruch Starówce i zakorkowanej bożo-narodzeniowo ul. Kościuszki. Myślę, że głównie upór Fro w tym zakresie (pomijając koszty i konieczność wyłączenia tej części miasta z ruchu na okres realizacji tego tematu) był główną przyczyna skierowania nagromadzonej pary w gwizdek zupełnie rozładowujący ciśnienie. A szkoda, bo sam pomysł miał rację byty i mógłby w znaczący sposób pomóc rozwiązać to gwiazdkowe pajacowanie managerów ruchu w tym mieście. Jest to moja osobista opinia, nie konsultowana z nikim i obarczona najprawdopodobniej wieloma błędami z punktu widzenia bezzębnych fachowców w tej sprawie. Ale ja - czy to komuś się podoba, czy nie - chciałbym mieć w Olsztynie komunikację z zębami a nie z xxx, z czym mamy do czynienia na dzień dzisiejszy.
          • zygzak_fro.net.pl Re: Komunikacja Olsztyńska - wstęp do horroru 22.09.11, 00:21
            @mix

Trasa FRO miała dwie wersje - przez Stare Miasto lub obok. Natomiast w ogóle nie było mowy o ulicy Kościuszki więc nie bardzo rozumiem skąd to zdanie. Zasadą podstawową przebiegu linii tramwajowej jest gęstość zamieszkania (prawdziwa a nie wyimaginowana) i poziom cywilizacyjny obszaru. Trudno mi się odnieść do zdania:"więcej serca i ochoty, niż zwykłej ekonomii w gospodarce przestrzennej miasta" gdyż nie wiem co masz konkretnie na myśli. Trasa biła na głowę wszystkie wskaźniki liczbowe, wspomagała rewitalizację śródmieścia i zdegradowanych obszarów sypialni. Była także tańsza i prostsza. Wymagała połowę mniejszego taboru i nie kolidowała z żadnym ruchem (miejska koliduje na Żołnierskiej i Kościuszki).
            Piszesz o Olsztynie 200-tysięcznym? Nie przekroczymy 180 tys, a po 2035 miasto będzie się wyludniać nawet wg największych optymistów z GUS. Czemu piszesz, że nie uwzględniliśmy nowych uwarunkowań? Jakich konkretnie?
            Oczywiście rozmowy o tym są dziś bezsensowne. Trasa FRO nie była idealna, dziś sami wprowadzilibyśmy kilka korekt ale na dyskusje miejsca nie było. Problemem nie jest to co my proponowaliśmy tylko jak potraktowano mieszkańców miasta, no i czy zdołamy utrzymać ten prezent.
            • Gość: mk Re: Komunikacja Olsztyńska - wstęp do horroru IP: *.adsl.inetia.pl 22.09.11, 00:44
              Nie chcę wchodzić w meritum Waszej dyskusji. Jednak podkreślenia wymaga to niezwykle ważne spostrzeżenie zasygnalizowane w poście - Problemem nie jest to co my proponowaliśmy tylko jak potraktowano mieszkańców miasta. Nie jest to pierwszy głos na forum podnoszący ten problem, który zaczyna dawać się odczuwać coraz bardziej na każdym kroku.
    • Gość: adam Re: Komunikacja Olsztyńska - wstęp do horroru IP: *.net 18.02.12, 06:48

trzeba było dokupić nowoczesnego taboru zamiast szpanować pod publiczkę w kontekście kolejnych wyborów
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka