Dodaj do ulubionych

Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo drożej

IP: *.olsztyn.vectranet.pl 29.07.11, 22:14
Zatem czas szukać mieszkanka poza tym zapyziałym miastem będącym w istocie pijawką wysysającą od mieszkańców coraz to większe pieniądze za coraz to niższej jakości 'usługi'.
Obserwuj wątek
    • Gość: olsztyniak Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo drożej IP: *.olsztyn.vectranet.pl 29.07.11, 22:19
      Przeklęte miasto, które ma takich urzędników. Przez 10 lat nie zbudowali w centrum żadnego parkingu, a teraz bezczelnie wyciągają pieniądze od mieszkańców. Przecież w godzinach pracy nikt dla przyjemności nie jedzie do centrum. Najczęściej jedziemy bo musimy załatwić sprawę w urzędzie. Nie zdziwię się jak Grzymek wyda polecenie swoim urzędnikom, aby jak najwolniej załatwiali sprawę, aby przedłużyć postój interesanta w strefie i aby więcej zarobić na swoją premię.Mam pytanie retoryczne: czy urzędnicy i radni też będą płacić za parkowanie. A gdzie zasada równości wobec prawa. Apeluję do prawników Wojewody o uchylenie proponowanej uchwały.
      • zygzak_fro.net.pl Re: Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo d 30.07.11, 00:08
        Gość portalu: olsztyniak napisał(a):
        (...)Najczęściej jedziemy bo musimy załatwić sprawę w urzędzie.

olsztyniaku - tu jest sedno problemu a nie wysokość opłat. Jak się dowiaduję ile olsztyniacy muszą użerać się na co dzień w Urzędzie Miasta przestaję się dziwić skąd brak miejsc parkingowych. Przypominam sprawę z początku roku, kiedy okazało się że przy banalnym załatwieniu pozwolenia na ogródek trzeba było latać w sześć miejsc. Wystarczyło podjąć temat aby zmniejszyć tą liczbę do dwóch! To chyba wystarczy za komentarz.
    • Gość: rowerzysta W końcu dobry kierunek! IP: *.olsztyn.vectranet.pl 29.07.11, 22:23
      Stawki i tak są dość niskie, a najważniejszy będzie koszt abonamentu, bo to przecież parkujący codziennie najbardziej wpływają na korki i zapchane parkingi.
    • Gość: mnb Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo drożej IP: *.olsztyn.vectranet.pl 29.07.11, 22:23
      już ja widzę jak wam będą płacić te rosnące co godzinę stawki za parkowanie.. nie w tym kraju, nie ci ludzie :p raczej będą wychodzić do samochodu i parkometru co godzinę i drukować kolejną kartę :) a już pomysł tego Szóstka jest w ogóle kosmiczny (30min/50 gr lub 1h/2zł), to się zapytam ile czasu będę mógł parkować w tym systemie jeżeli wrzucę do parkometru, który przypominam nie wydaje reszty, 1 zł? :p
      • Gość: jogo Re: Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.11, 15:57
        40 min ( 0,5h = 0,5 zł , drugie 0,5h = 1,5 zł, więc będziesz mógł zaprakować na 30+10 min) ;)
    • Gość: DAB Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo drożej IP: *.olsztyn.vectranet.pl 29.07.11, 22:24
      Jasne, czekamy na dalsze zmiany. Jak można do*** pasażerom MPK to i solidarnie kierowcom. Jedyne co ta władza potrafi to betonować i ssać nasze pieniądze wmawiając że robi to dla naszego dobra. Dadza wybrakowany kawałek drogi, niech się plebs cieszy. Ot ochłap na zamknięcie mordy.
    • Gość: Jotek Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo drożej IP: *.olsztyn.vectranet.pl 29.07.11, 22:43
      Czy ktoś kto korzysta z parkomatów może mi odpowiedzieć na pytanie: czy możliwe jest drukowanie kilku kuponów półgodzinnych i wstawienie ich jednocześnie za szybkę? Jaki jest regulamin parkowania? Tak, z czystej ciekawości pytam.
      • Gość: Miś Re: Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo d IP: 2.193.2.* 30.07.11, 08:38
        Jest to nie możliwe,parkomat drukuje początek godziny parkowania i koniec na podstawie wniesionej opłaty.wiec jaki to ma sens wdrukować załóżmy dwa bilety o tych samych godzinach początku i zakończenia postoju?
    • Gość: alllla Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo drożej IP: *.olsztyn.vectranet.pl 29.07.11, 23:17
      Zlikwidować bezpłatny parking pod szubienicami i za ratuszem. Urzędasy tech niech płacą!
      • Gość: Urzędas Re: Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo d IP: *.olsztyn.vectranet.pl 30.07.11, 08:23
        Sam się zlikwiduj ! Ciekawe czy tam gdzie pracujesz też pobierana jest opłata za parkowanie twego złomu ? No chyba że pracujesz na polu, to wybacz.
        • jajakoekonomista Re: Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo d 30.07.11, 08:39
          Ale pojechałeś teraz Urzędasie dzieląc ludzi na pracujących w urzędzie i na polu. Myślisz że ktoś kto pracuje 100 metrów od Twojego zakładu pracy ma za darmo parkowanie? Co to za dzielenie ludzi na lepszych i gorszych? Też płać!

Jeśli darmowy parking w centrum ma być dodatkowym motywatorem do zatrudnienia się w urzędzie to powinno to być opodatkowane i finansowane z funduszu socjalnego (a więc niższa pensja). Obecne rozwiązanie dyskryminuje pracodawców prywatnych(!) oraz nadmiernie wykorzystuje funkcje twórczo-prawne administracji.

Przy okazji demotywuje pracowników UM czy Marszałkowskiego i Wojewódzkiego do dojazdu w inny sposób niż samochodem i dyskryminuje tych którzy jeżdżą do pracy w urzędzie w każdy inny sposób niż samochodem.
        • Gość: Allla Re: Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo d IP: *.olsztyn.vectranet.pl 30.07.11, 10:50
          Owszem, jest pobierana w postaci abonamentu. Każdy z pracowników, jeśli chce parkować musi, go wykupić. Co do grata, to jestem pewna, że twój grat, przy moim samochodzie zaliczyłby samozapłon ze wstydu. Pracuję w Niemczech i samochody mam 2: miejski i terenowy.
      • Gość: ! Re: Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo d IP: *.olsztyn.mm.pl 30.07.11, 09:09
        Na Placu Dunikowskiego nie powinno być parkingu. Teraz mają parking na Solidarności !
    • Gość: wolnePrusy pOlska okupacja jest nawet reżimem dla ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.11, 23:21
      swoich obywateli.Obraz rozpaczy i nędzy dopełnia fakt eksterminacji socjalnej kierowców.W mieście czołowego bezrobocia ,głodowych stawek uposażenia,najdroższych paliw biletów żywności.Nie ma prawa być niskich opłat.Eksterminatorzy muszą się przecież wyżywić .
      Lecz nie to jest ewenementem.Kuriozum polega na tym.Eksterminowani i upodlani i tak wybiorą tych samych wampirów.
      • jajakoekonomista Re: pOlska okupacja jest nawet reżimem dla ... 30.07.11, 09:35
        Jazda samochodem nie jest dobrem podstawowym.
        • Gość: wolnePrusy Re: pOlska okupacja jest nawet reżimem dla ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.11, 14:30
          Trudno polemizować z tezą"jazda samochodem jest dobrem podstawowym".
          Oczywiście teza "samochód jest zbędny" też jest poprawna.
          Logicznym zatem się staje że komunikacja jako czynnik ogólny jest nie potrzebna.
          Gratuluję tych konstatacji.
          Efekt ?
          Nędza bieda największy polski skansen.
    • antymenel.1 mądrość Gustka 30.07.11, 08:50
      Gustek:obecny system opłat jest nieadekwatny do wykorzystania strefy a ponadto nie odpowiada zapisom prawa!!!!! - czyli przez lata płaciliśmy wskutek głupoty urzędników niezgodnie z przepisami.A kto wprowadził przed laty ten cennik? GUSTEK i JASZCZUK!!!Jak długo niedouczone miernoty będą maltretowały mieszkańców Olsztyna?
    • Gość: pomysł Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo drożej IP: *.olsztyn.mm.pl 30.07.11, 09:38
      - zarządzić pobieranie opłat za przejazd ul. 1 Maja pod ratuszem !
    • Gość: Em Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo drożej IP: *.olsztyn.vectranet.pl 30.07.11, 11:10
      Do podwyżki ceny za parkowanie dodałbym jeszcze jedno - parkingi na obrzeżach centrum, których opłacenie oznaczało by wykupienie biletu na MPK w strefie centrum.
    • Gość: qwerty Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo drożej IP: *.204.41.191.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.07.11, 11:24
      Mieszkałem od dzieciaka w Olsztynie. Tu chodziłem do szkoły, kończyłem też licencjat na UWMie. W pewnym momencie stwierdziłem, że nie chcę mieszkać w mieście, które jest mi nieprzyjazne i nie stwarza warunków chociażby do założenia rodziny. Rok temu wyprowadziłem się do Gdańska. Mieszka się tutaj sto razy lepiej jak w Olsztynie. To był strzał w dziesiątkę. Dla porównania w Olsztynie zarabiałem 1800 zł (umowa na stałe), w Gdańsku w tej samej branży zarabiam 3800 zł na rękę. Koszty utrzymania się, życia itd podobne, ale i zarobki większe. Całe szczęście, że tutaj nie mamy takich specjalistów od dróg w mieście jak Gustek i świta. Moje miasto w którym spędziłem większość swojego życia stacza się na dno, przez nieodpowiedzialną władzę, której brak odrobiny honoru. Bezrobocie i brak perspektyw na przyszłość wymusza na młodych wyjazd z tego pięknego miasta. Olsztyn wyludnia się. Za kilkanaście lat w ogóle nie będzie tam młodych ludzi. Zamiast tworzyć miejsca pracy z prawdziwego zdarzenia tj. przemysł, zakłady produkcyjne, co da realny wzrost gospodarczy na tym terenie, buduje się galerie handlowe w których ludzie zarabiają marne grosze. Grzymowicz, nie idź tą drogą.
      • mariusz2010 Do qwerty 31.07.11, 08:50
        Jak wygląda możliwość zakupu używanego mieszkania i zdobycia pracy z punktu widzenia przeciętnego gdańszczanina?
        Czy mam szanse zakupu tam kawalerki z wtórnego obiegu za 110 tyś zł.?
      • mariusz2010 Do qwerty 31.07.11, 12:37
        Wbrew pozorom, Olsztyn jest trudnym miastem do życia w nim. Czy jest możliwe zakupienie małej kawalerki w Trójmieście za 100 tyś zł? (w wtórnym obiegu oczywiście). Ceny, wiem, że podobne, a z pracą lepiej...
    • Gość: Felo Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo drożej IP: *.bpsystem.pl 30.07.11, 11:33
      Pora uciekać poza Olsztyn. Władze tego miasta to pijawki.
    • Gość: kierowca bombowca Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo drożej IP: *.olsztyn.vectranet.pl 30.07.11, 12:15
      A na kogo ci "uciekający" głosowali? Nie chodzi o prezydenta, tylko o radnych. Głosowaliście świadomie czy jak stado baranów?
    • Gość: paranoja Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo drożej IP: *.olsztyn.vectranet.pl 30.07.11, 12:16
      Mam pomysł. Postawić rogatki na granicy miasta i pobierać myto za wjazd i wyjazd z Olsztyna.
      Jedna godzina pobytu w mieście 5zł.
      • Gość: Grzegorz Re: Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo d IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.07.11, 09:59
        To od razu niech pobierają po 10 zł - bo trudno jest (w niektórych godzinach) przejechać przez miasto.
        Jeszcze kilka świateł na skrzyżowaniach i korek od Ostródy do Barczewa.
        Viwat panowie z MZDiM - tak trzymać. Tylko nie wiem co i KTO Was trzyma na tych stołkach.
        W ub.tygodniu byłem w Krakowie (podobno najbardziej zapchane miasto) ,musiałem też być przedtem w Łodzi - i pwiem Wam,że Kraków i Łódź w godzinach szczytu to PIKUŚ przy Olsztynie. A ludności co nieco więcej. Takich ignorantów nie ma na Świecie chyba jak "specjaliści" od zakorkowywania miasta. Trzeba niestety uciekać - coraz gorzej tu jest.
        A teraz słowo do "rowerzysty" - gdybyś musiał tak kilka razy dzienie "zawitać" do kilku firm w mieście (centrum) dostarczając za każdym razem dostawy tak po ok.100- 200 kg. To inaczej byś mówił.Po prostu nie mierz wszystkich Swoją miarą. I niestety Twój rowerek poprostu by się rozkraczył. Tak się (niestety) zdarza , że nie tylko do załatwiania spraw w urzędach mieszkańcy jeżdżą.
        • Gość: rowerzysta Re: Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo d IP: *.olsztyn.vectranet.pl 31.07.11, 10:40
          > A teraz słowo do "rowerzysty" - gdybyś musiał tak kilka razy dzienie "zawitać"
          > do kilku firm w mieście (centrum) dostarczając za każdym razem dostawy tak po o
          > k.100- 200 kg. To inaczej byś mówił.Po prostu nie mierz wszystkich Swoją miarą.
          > I niestety Twój rowerek poprostu by się rozkraczył. Tak się (niestety) zdarza
          > , że nie tylko do załatwiania spraw w urzędach mieszkańcy jeżdżą.

To na pewno do mnie? Co to w ogóle ma wspólnego z moją wypowiedzią? Tym bardziej, że moja wypowiedź odnosi się w głównej mierze właśnie do urzędników, bo to oni w większości blokują miejsca postojowe >8 godzin dziennie. Nie sugerowałem też przecież, że dostawcy mają jeździć rowerami, natomiast jak najbardziej polecam to urzędnikom i innym pracującym w centrum. Niestety, najpierw do roweru trzeba by było zmusić ignorantów z MZDiM, bo jeśli oni nie wytyczą dróg rowerowych, to jeżdżący rowerem do pracy to nadal będzie promil.
          • Gość: Grzegorz Re: Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo d IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.07.11, 11:07
            >> Stawki i tak są dość niskie, a najważniejszy będzie koszt abonamentu, bo to przecież parkujący codziennie najbardziej wpływają na korki i zapchane parkingi. <<
            Ja niestety też mam abonament - bo choć nie codziennie - to jednak parkuję w tygodniu tak z 10 - 15 razy (po kilka minut) i nie mam czasu szukać parkometru (dawniej kiosku) bo to strata czasu.
            A nie powiedziałeś - że urzędnicy. Niech będzie wszystkim równo - i niech urzędnik poszuka sobie miejsca do parkowania - a nie parkingi wydzielone ....dla "elit".
            I nie pisałem do Ciebie w stylu pretensjonalnym.
            Zastanawia mnie jedno - jakim klejem są przyklejeni do stołków ci panowie
    • Gość: sk53 Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo drożej IP: *.olsztyn.mm.pl 30.07.11, 12:51
      Tylko mieszkańcy powinni mieć ulgi.
      • o0gurek Re: Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo d 30.07.11, 19:06
        Gość portalu: sk53 napisał(a):

> Tylko mieszkańcy powinni mieć ulgi.

Mieszkańcy? A dlaczego? Ulgi tylko dla urzędasów.
    • Gość: allensteiner Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo drożej IP: *.olsztyn.vectranet.pl 30.07.11, 17:57
      Pilnie potrzebne parkometry na parkingu dla urzędników miejskich przy Ratuszowej oraz na obu parkingach przy Urzędzie Wojewódzkim. Także na podwórku na Wyzwolenia 30.
    • Gość: ortograf Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo drożej IP: *.xdsl.centertel.pl 30.07.11, 23:30
      "Nie ma większych problemów z nabyciem abonamentów. Musimy jednak ustalić kryteria, które zahamują masowe ich wykupywanie"
      Niedouczony pseudoredaktorze Szydłowski - pisze się wykupowanie - to takie słowo od czasownika kupować - a zatem kupowanie i w końcu wykupowanie
      Proste? Chyba jednak nie dla imć "redaktora", w którego głowie uroiła się nawet kiedyś ulica Konopnicka
      Czy tego za przeproszeniem analfabetę to Szanowna Redakcja trzyma z litości? Zróbcie coś z tym!
    • Gość: gość Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo drożej IP: 80.50.125.* 31.07.11, 09:11
      a wybrana przez nas "władza" intensywnie myśli, jak utrudnić życie wyborcom....
      • Gość: kar Re: Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo d IP: *.adsl.inetia.pl 31.07.11, 20:35
        przyjezdzajcie do Warszawy
        zycie tu jest dużo prostsze
        parkowanie
        komunikacja
        nikt tu nie wywala otwartych drzwi ;)
        np te wysepki na środku drogi! co to jest? żółte barierki? place dla nikogo? światła co 100m? buspasy? w Olsztynie?
        dajecie się ludzie w bambucho robić. usuńcie tych ludzi z wygodnych stołków - macie mój głos!
        • Gość: Grzegorz Re: Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo d IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.07.11, 20:42
          A weź tu i ich ku..a odklej - nie wiadomo jakim to klejem się toto przykleiło. Już chyba czwarta lub nawet piąta zmiana - a ci panowie zawsze na tych stołkach.
          • Gość: magda Re: Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo d IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.11, 08:24
            Jak na stosunkowo małe miasto,Olsztyn ma bardzo dużą strefę parkowania i to jest skandal. Ja rozumiem,że trzeba jakoś zarobić na te barierki,place a ostatnio również designerskie ławki. A co do abonamentów to radzę się najpierw przyjrzeć w jaki sposób są nabywane przez rzekomych inwalidów- na babcie,na dziadka, na matkę-tyle że matka nie siedzi z tyłu
            • Gość: Grzegorz Re: Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo d IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.08.11, 09:06
              To dobrze,jak siedzi z tyłu - najczęściej siedzi ...... w........... domu
    • Gość: Henryk P. Już przeniosłem firmę z centrum na przedmieścia IP: *.olsztyn.vectranet.pl 01.08.11, 09:46
      Wiele lat miałem małą firmę w centrum. Kilka lat temu przeniosłem na przedmieścia Olsztyna. Administacyjnie do jednej z podolsztyńskich gmin. Klienci są zadowoleni, mają łatwiejszy dojazd, darmowy parking. Pracownicy tak samo. W centrum Olsztyna nie bywam, bo po co?
      Kiedyś jadałem w restauracjach na Starówce, na Dąbroszczaków. Teraz lepiej pojechać do restauracji w Gryźlinach. Kiedyś robiłem zakupy na Starówce, teraz robię na Wilczyńskiego i w centrach handlowych (Real, Carrerfour, Tesco). Centrum umiera.
      • Gość: Gienek Re: Już przeniosłem firmę z centrum na przedmieś IP: *.olsztyn.mm.pl 01.08.11, 10:41
        A skad sie biora Ci ludzie u wladz? Z kosmosu? Wybieracie cwaniakow ktorzy tylko czekaja na nasza kase a potem narzekacie? Chcecie opieki panstwa to nie badzcie zaskoczeni ze ta opieka kosztuje i bedzie kosztowac jeszcze wiecej. Zlodziej u koryta przetrawi kazda ilosc gotowki.
    • competent Juz nic nigdy nie bedzie taniej... 01.08.11, 15:20
      Tylko wszystko bedzie drozej...
      Ale fachowcy sobie poradza.
      Reszta niech sie wyprowadza na wies...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka