Gość: Marcin IP: *.olsztyn.vectranet.pl 29.07.11, 22:14 Zatem czas szukać mieszkanka poza tym zapyziałym miastem będącym w istocie pijawką wysysającą od mieszkańców coraz to większe pieniądze za coraz to niższej jakości 'usługi'. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: olsztyniak Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo drożej IP: *.olsztyn.vectranet.pl 29.07.11, 22:19 Przeklęte miasto, które ma takich urzędników. Przez 10 lat nie zbudowali w centrum żadnego parkingu, a teraz bezczelnie wyciągają pieniądze od mieszkańców. Przecież w godzinach pracy nikt dla przyjemności nie jedzie do centrum. Najczęściej jedziemy bo musimy załatwić sprawę w urzędzie. Nie zdziwię się jak Grzymek wyda polecenie swoim urzędnikom, aby jak najwolniej załatwiali sprawę, aby przedłużyć postój interesanta w strefie i aby więcej zarobić na swoją premię.Mam pytanie retoryczne: czy urzędnicy i radni też będą płacić za parkowanie. A gdzie zasada równości wobec prawa. Apeluję do prawników Wojewody o uchylenie proponowanej uchwały. Odpowiedz Link Zgłoś
zygzak_fro.net.pl Re: Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo d 30.07.11, 00:08 Gość portalu: olsztyniak napisał(a): (...)Najczęściej jedziemy bo musimy załatwić sprawę w urzędzie. olsztyniaku - tu jest sedno problemu a nie wysokość opłat. Jak się dowiaduję ile olsztyniacy muszą użerać się na co dzień w Urzędzie Miasta przestaję się dziwić skąd brak miejsc parkingowych. Przypominam sprawę z początku roku, kiedy okazało się że przy banalnym załatwieniu pozwolenia na ogródek trzeba było latać w sześć miejsc. Wystarczyło podjąć temat aby zmniejszyć tą liczbę do dwóch! To chyba wystarczy za komentarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rowerzysta W końcu dobry kierunek! IP: *.olsztyn.vectranet.pl 29.07.11, 22:23 Stawki i tak są dość niskie, a najważniejszy będzie koszt abonamentu, bo to przecież parkujący codziennie najbardziej wpływają na korki i zapchane parkingi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnb Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo drożej IP: *.olsztyn.vectranet.pl 29.07.11, 22:23 już ja widzę jak wam będą płacić te rosnące co godzinę stawki za parkowanie.. nie w tym kraju, nie ci ludzie :p raczej będą wychodzić do samochodu i parkometru co godzinę i drukować kolejną kartę :) a już pomysł tego Szóstka jest w ogóle kosmiczny (30min/50 gr lub 1h/2zł), to się zapytam ile czasu będę mógł parkować w tym systemie jeżeli wrzucę do parkometru, który przypominam nie wydaje reszty, 1 zł? :p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jogo Re: Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.11, 15:57 40 min ( 0,5h = 0,5 zł , drugie 0,5h = 1,5 zł, więc będziesz mógł zaprakować na 30+10 min) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DAB Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo drożej IP: *.olsztyn.vectranet.pl 29.07.11, 22:24 Jasne, czekamy na dalsze zmiany. Jak można do*** pasażerom MPK to i solidarnie kierowcom. Jedyne co ta władza potrafi to betonować i ssać nasze pieniądze wmawiając że robi to dla naszego dobra. Dadza wybrakowany kawałek drogi, niech się plebs cieszy. Ot ochłap na zamknięcie mordy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jotek Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo drożej IP: *.olsztyn.vectranet.pl 29.07.11, 22:43 Czy ktoś kto korzysta z parkomatów może mi odpowiedzieć na pytanie: czy możliwe jest drukowanie kilku kuponów półgodzinnych i wstawienie ich jednocześnie za szybkę? Jaki jest regulamin parkowania? Tak, z czystej ciekawości pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś Re: Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo d IP: 2.193.2.* 30.07.11, 08:38 Jest to nie możliwe,parkomat drukuje początek godziny parkowania i koniec na podstawie wniesionej opłaty.wiec jaki to ma sens wdrukować załóżmy dwa bilety o tych samych godzinach początku i zakończenia postoju? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alllla Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo drożej IP: *.olsztyn.vectranet.pl 29.07.11, 23:17 Zlikwidować bezpłatny parking pod szubienicami i za ratuszem. Urzędasy tech niech płacą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urzędas Re: Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo d IP: *.olsztyn.vectranet.pl 30.07.11, 08:23 Sam się zlikwiduj ! Ciekawe czy tam gdzie pracujesz też pobierana jest opłata za parkowanie twego złomu ? No chyba że pracujesz na polu, to wybacz. Odpowiedz Link Zgłoś
jajakoekonomista Re: Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo d 30.07.11, 08:39 Ale pojechałeś teraz Urzędasie dzieląc ludzi na pracujących w urzędzie i na polu. Myślisz że ktoś kto pracuje 100 metrów od Twojego zakładu pracy ma za darmo parkowanie? Co to za dzielenie ludzi na lepszych i gorszych? Też płać! Jeśli darmowy parking w centrum ma być dodatkowym motywatorem do zatrudnienia się w urzędzie to powinno to być opodatkowane i finansowane z funduszu socjalnego (a więc niższa pensja). Obecne rozwiązanie dyskryminuje pracodawców prywatnych(!) oraz nadmiernie wykorzystuje funkcje twórczo-prawne administracji. Przy okazji demotywuje pracowników UM czy Marszałkowskiego i Wojewódzkiego do dojazdu w inny sposób niż samochodem i dyskryminuje tych którzy jeżdżą do pracy w urzędzie w każdy inny sposób niż samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Allla Re: Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo d IP: *.olsztyn.vectranet.pl 30.07.11, 10:50 Owszem, jest pobierana w postaci abonamentu. Każdy z pracowników, jeśli chce parkować musi, go wykupić. Co do grata, to jestem pewna, że twój grat, przy moim samochodzie zaliczyłby samozapłon ze wstydu. Pracuję w Niemczech i samochody mam 2: miejski i terenowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo d IP: *.olsztyn.mm.pl 30.07.11, 09:09 Na Placu Dunikowskiego nie powinno być parkingu. Teraz mają parking na Solidarności ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolnePrusy pOlska okupacja jest nawet reżimem dla ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.11, 23:21 swoich obywateli.Obraz rozpaczy i nędzy dopełnia fakt eksterminacji socjalnej kierowców.W mieście czołowego bezrobocia ,głodowych stawek uposażenia,najdroższych paliw biletów żywności.Nie ma prawa być niskich opłat.Eksterminatorzy muszą się przecież wyżywić . Lecz nie to jest ewenementem.Kuriozum polega na tym.Eksterminowani i upodlani i tak wybiorą tych samych wampirów. Odpowiedz Link Zgłoś
jajakoekonomista Re: pOlska okupacja jest nawet reżimem dla ... 30.07.11, 09:35 Jazda samochodem nie jest dobrem podstawowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolnePrusy Re: pOlska okupacja jest nawet reżimem dla ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.11, 14:30 Trudno polemizować z tezą"jazda samochodem jest dobrem podstawowym". Oczywiście teza "samochód jest zbędny" też jest poprawna. Logicznym zatem się staje że komunikacja jako czynnik ogólny jest nie potrzebna. Gratuluję tych konstatacji. Efekt ? Nędza bieda największy polski skansen. Odpowiedz Link Zgłoś
antymenel.1 mądrość Gustka 30.07.11, 08:50 Gustek:obecny system opłat jest nieadekwatny do wykorzystania strefy a ponadto nie odpowiada zapisom prawa!!!!! - czyli przez lata płaciliśmy wskutek głupoty urzędników niezgodnie z przepisami.A kto wprowadził przed laty ten cennik? GUSTEK i JASZCZUK!!!Jak długo niedouczone miernoty będą maltretowały mieszkańców Olsztyna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomysł Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo drożej IP: *.olsztyn.mm.pl 30.07.11, 09:38 - zarządzić pobieranie opłat za przejazd ul. 1 Maja pod ratuszem ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Em Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo drożej IP: *.olsztyn.vectranet.pl 30.07.11, 11:10 Do podwyżki ceny za parkowanie dodałbym jeszcze jedno - parkingi na obrzeżach centrum, których opłacenie oznaczało by wykupienie biletu na MPK w strefie centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo drożej IP: *.204.41.191.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.07.11, 11:24 Mieszkałem od dzieciaka w Olsztynie. Tu chodziłem do szkoły, kończyłem też licencjat na UWMie. W pewnym momencie stwierdziłem, że nie chcę mieszkać w mieście, które jest mi nieprzyjazne i nie stwarza warunków chociażby do założenia rodziny. Rok temu wyprowadziłem się do Gdańska. Mieszka się tutaj sto razy lepiej jak w Olsztynie. To był strzał w dziesiątkę. Dla porównania w Olsztynie zarabiałem 1800 zł (umowa na stałe), w Gdańsku w tej samej branży zarabiam 3800 zł na rękę. Koszty utrzymania się, życia itd podobne, ale i zarobki większe. Całe szczęście, że tutaj nie mamy takich specjalistów od dróg w mieście jak Gustek i świta. Moje miasto w którym spędziłem większość swojego życia stacza się na dno, przez nieodpowiedzialną władzę, której brak odrobiny honoru. Bezrobocie i brak perspektyw na przyszłość wymusza na młodych wyjazd z tego pięknego miasta. Olsztyn wyludnia się. Za kilkanaście lat w ogóle nie będzie tam młodych ludzi. Zamiast tworzyć miejsca pracy z prawdziwego zdarzenia tj. przemysł, zakłady produkcyjne, co da realny wzrost gospodarczy na tym terenie, buduje się galerie handlowe w których ludzie zarabiają marne grosze. Grzymowicz, nie idź tą drogą. Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz2010 Do qwerty 31.07.11, 08:50 Jak wygląda możliwość zakupu używanego mieszkania i zdobycia pracy z punktu widzenia przeciętnego gdańszczanina? Czy mam szanse zakupu tam kawalerki z wtórnego obiegu za 110 tyś zł.? Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz2010 Do qwerty 31.07.11, 12:37 Wbrew pozorom, Olsztyn jest trudnym miastem do życia w nim. Czy jest możliwe zakupienie małej kawalerki w Trójmieście za 100 tyś zł? (w wtórnym obiegu oczywiście). Ceny, wiem, że podobne, a z pracą lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Felo Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo drożej IP: *.bpsystem.pl 30.07.11, 11:33 Pora uciekać poza Olsztyn. Władze tego miasta to pijawki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca bombowca Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo drożej IP: *.olsztyn.vectranet.pl 30.07.11, 12:15 A na kogo ci "uciekający" głosowali? Nie chodzi o prezydenta, tylko o radnych. Głosowaliście świadomie czy jak stado baranów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paranoja Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo drożej IP: *.olsztyn.vectranet.pl 30.07.11, 12:16 Mam pomysł. Postawić rogatki na granicy miasta i pobierać myto za wjazd i wyjazd z Olsztyna. Jedna godzina pobytu w mieście 5zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo d IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.07.11, 09:59 To od razu niech pobierają po 10 zł - bo trudno jest (w niektórych godzinach) przejechać przez miasto. Jeszcze kilka świateł na skrzyżowaniach i korek od Ostródy do Barczewa. Viwat panowie z MZDiM - tak trzymać. Tylko nie wiem co i KTO Was trzyma na tych stołkach. W ub.tygodniu byłem w Krakowie (podobno najbardziej zapchane miasto) ,musiałem też być przedtem w Łodzi - i pwiem Wam,że Kraków i Łódź w godzinach szczytu to PIKUŚ przy Olsztynie. A ludności co nieco więcej. Takich ignorantów nie ma na Świecie chyba jak "specjaliści" od zakorkowywania miasta. Trzeba niestety uciekać - coraz gorzej tu jest. A teraz słowo do "rowerzysty" - gdybyś musiał tak kilka razy dzienie "zawitać" do kilku firm w mieście (centrum) dostarczając za każdym razem dostawy tak po ok.100- 200 kg. To inaczej byś mówił.Po prostu nie mierz wszystkich Swoją miarą. I niestety Twój rowerek poprostu by się rozkraczył. Tak się (niestety) zdarza , że nie tylko do załatwiania spraw w urzędach mieszkańcy jeżdżą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rowerzysta Re: Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo d IP: *.olsztyn.vectranet.pl 31.07.11, 10:40 > A teraz słowo do "rowerzysty" - gdybyś musiał tak kilka razy dzienie "zawitać" > do kilku firm w mieście (centrum) dostarczając za każdym razem dostawy tak po o > k.100- 200 kg. To inaczej byś mówił.Po prostu nie mierz wszystkich Swoją miarą. > I niestety Twój rowerek poprostu by się rozkraczył. Tak się (niestety) zdarza > , że nie tylko do załatwiania spraw w urzędach mieszkańcy jeżdżą. To na pewno do mnie? Co to w ogóle ma wspólnego z moją wypowiedzią? Tym bardziej, że moja wypowiedź odnosi się w głównej mierze właśnie do urzędników, bo to oni w większości blokują miejsca postojowe >8 godzin dziennie. Nie sugerowałem też przecież, że dostawcy mają jeździć rowerami, natomiast jak najbardziej polecam to urzędnikom i innym pracującym w centrum. Niestety, najpierw do roweru trzeba by było zmusić ignorantów z MZDiM, bo jeśli oni nie wytyczą dróg rowerowych, to jeżdżący rowerem do pracy to nadal będzie promil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo d IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.07.11, 11:07 >> Stawki i tak są dość niskie, a najważniejszy będzie koszt abonamentu, bo to przecież parkujący codziennie najbardziej wpływają na korki i zapchane parkingi. << Ja niestety też mam abonament - bo choć nie codziennie - to jednak parkuję w tygodniu tak z 10 - 15 razy (po kilka minut) i nie mam czasu szukać parkometru (dawniej kiosku) bo to strata czasu. A nie powiedziałeś - że urzędnicy. Niech będzie wszystkim równo - i niech urzędnik poszuka sobie miejsca do parkowania - a nie parkingi wydzielone ....dla "elit". I nie pisałem do Ciebie w stylu pretensjonalnym. Zastanawia mnie jedno - jakim klejem są przyklejeni do stołków ci panowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sk53 Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo drożej IP: *.olsztyn.mm.pl 30.07.11, 12:51 Tylko mieszkańcy powinni mieć ulgi. Odpowiedz Link Zgłoś
o0gurek Re: Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo d 30.07.11, 19:06 Gość portalu: sk53 napisał(a): > Tylko mieszkańcy powinni mieć ulgi. Mieszkańcy? A dlaczego? Ulgi tylko dla urzędasów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: allensteiner Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo drożej IP: *.olsztyn.vectranet.pl 30.07.11, 17:57 Pilnie potrzebne parkometry na parkingu dla urzędników miejskich przy Ratuszowej oraz na obu parkingach przy Urzędzie Wojewódzkim. Także na podwórku na Wyzwolenia 30. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ortograf Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo drożej IP: *.xdsl.centertel.pl 30.07.11, 23:30 "Nie ma większych problemów z nabyciem abonamentów. Musimy jednak ustalić kryteria, które zahamują masowe ich wykupywanie" Niedouczony pseudoredaktorze Szydłowski - pisze się wykupowanie - to takie słowo od czasownika kupować - a zatem kupowanie i w końcu wykupowanie Proste? Chyba jednak nie dla imć "redaktora", w którego głowie uroiła się nawet kiedyś ulica Konopnicka Czy tego za przeproszeniem analfabetę to Szanowna Redakcja trzyma z litości? Zróbcie coś z tym! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo drożej IP: 80.50.125.* 31.07.11, 09:11 a wybrana przez nas "władza" intensywnie myśli, jak utrudnić życie wyborcom.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kar Re: Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo d IP: *.adsl.inetia.pl 31.07.11, 20:35 przyjezdzajcie do Warszawy zycie tu jest dużo prostsze parkowanie komunikacja nikt tu nie wywala otwartych drzwi ;) np te wysepki na środku drogi! co to jest? żółte barierki? place dla nikogo? światła co 100m? buspasy? w Olsztynie? dajecie się ludzie w bambucho robić. usuńcie tych ludzi z wygodnych stołków - macie mój głos! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo d IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.07.11, 20:42 A weź tu i ich ku..a odklej - nie wiadomo jakim to klejem się toto przykleiło. Już chyba czwarta lub nawet piąta zmiana - a ci panowie zawsze na tych stołkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo d IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.11, 08:24 Jak na stosunkowo małe miasto,Olsztyn ma bardzo dużą strefę parkowania i to jest skandal. Ja rozumiem,że trzeba jakoś zarobić na te barierki,place a ostatnio również designerskie ławki. A co do abonamentów to radzę się najpierw przyjrzeć w jaki sposób są nabywane przez rzekomych inwalidów- na babcie,na dziadka, na matkę-tyle że matka nie siedzi z tyłu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: Rewolucja w parkowaniu. Będzie drożej, dużo d IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.08.11, 09:06 To dobrze,jak siedzi z tyłu - najczęściej siedzi ...... w........... domu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henryk P. Już przeniosłem firmę z centrum na przedmieścia IP: *.olsztyn.vectranet.pl 01.08.11, 09:46 Wiele lat miałem małą firmę w centrum. Kilka lat temu przeniosłem na przedmieścia Olsztyna. Administacyjnie do jednej z podolsztyńskich gmin. Klienci są zadowoleni, mają łatwiejszy dojazd, darmowy parking. Pracownicy tak samo. W centrum Olsztyna nie bywam, bo po co? Kiedyś jadałem w restauracjach na Starówce, na Dąbroszczaków. Teraz lepiej pojechać do restauracji w Gryźlinach. Kiedyś robiłem zakupy na Starówce, teraz robię na Wilczyńskiego i w centrach handlowych (Real, Carrerfour, Tesco). Centrum umiera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gienek Re: Już przeniosłem firmę z centrum na przedmieś IP: *.olsztyn.mm.pl 01.08.11, 10:41 A skad sie biora Ci ludzie u wladz? Z kosmosu? Wybieracie cwaniakow ktorzy tylko czekaja na nasza kase a potem narzekacie? Chcecie opieki panstwa to nie badzcie zaskoczeni ze ta opieka kosztuje i bedzie kosztowac jeszcze wiecej. Zlodziej u koryta przetrawi kazda ilosc gotowki. Odpowiedz Link Zgłoś
competent Juz nic nigdy nie bedzie taniej... 01.08.11, 15:20 Tylko wszystko bedzie drozej... Ale fachowcy sobie poradza. Reszta niech sie wyprowadza na wies... Odpowiedz Link Zgłoś